Prozelitism

Prozelitism

 
Adventistii de Ziua a Saptea cred ca libertatea religioasa este un drept fundamental al omului. Fiind crestini, noi suntem convinsi ca raspandirea religiei nu este doar un drept, ci si o fericita responsabilitate bazata pe o insarcinare divina pentru misiune.
Dumnezeu i-a chemat pe crestini sa evanghelizeze – adica sa proclame vestea buna a mantuirii prin Isus Hristos ( Matei 28:19.20 ). Acest lucru se afla in centrul vietii si marturiei crestine. Crestinismul este misionar in insasi esenta sa.
In sprijinirea misiunii globale si a evanghelizarii, adventistii sunt motivati de dorinta de ascultare fata de insarcinarea lui Hristos si de dorinta sincera ca fiecare fiinta umana sa fie mantuita si sa mosteneasca viata vesnica. De asemenea, ei sunt motivati de un simtamant al urgentei, in asteptarea iminentei reveniri a lui Hristos. Astfel, in dorinta lor de a indeplini insarcinarea Evangheliei, adventistii dau marturie, predica si slujesc in peste 200 de tari.
In contextul raspandirii religiei, s-a ridicat problematica “prozelitismului “, deoarece acest termen este definit in multe moduri, dandu-i-se din ce in ce mai mult o conotatie peiorativa, fiind asociat de multe ori cu metode incorecte de convingere, inclusiv folosirea fortei. Adventistii de Ziua a Saptea condamna cu fermitate folosirea unor astfel de metode. Ei cred ca religia si credinta sunt cel mai bine raspandite atunci cand convingerile sunt manifestate si invatate cu umilinta si respect si cand marturia vietii cuiva este in armonie cu mesajul prezentat, starnindu-se astfel o acceptare libera si bucuroasa de catre aceia care sunt evanghelizati.
Activitatile evanghelistice si misionare necesita respectarea demnitatii tuturor fiintelor umane. Este nevoie sa fii demn de incredere si deschis in lucrarea cu alte grupuri religioase. Trebuie folosita terminologia care nu ofenseaza alte comunitati religioase. Nu trebuie facute declaratii care sunt false, sau care ridiculizeaza alte religii.
Convertirea este o experienta a Duhului Sfant si astfel nu ar trebui sa fie in nici un fel legata de oferirea si primirea de avantaje materiale. In timp ce trebuie recunoscut pe deplin dreptul de angajare in actiuni umanitare, acest fel de actiuni nu trebuie legate niciodata de evanghelizare intr-un mod care sa-i exploateze pe cei vulnerabili, prin oferirea de stimulente materiale si financiare pentru a-i ademeni sa-si schimbe religia.
Adventistii de Ziua a Saptea sunt implicati in slujirea semenilor lor prin predicarea Evangheliei vesnice “oricarui neam, oricarei semintii, oricarei limbi si oricarui norod “ ( Apoc 14:6 ).
Aceasta declaratie a fost votata de catre Comitetul Administrativ al Conferintei Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, in timpul sesiunii Conferintei Generale desfasurata in Toronto, Canada, in perioada 29 iunie – 9 iulie 2000.
Sursa: www.adventist.ro