Fără îndoială că este mult mai uşor să ne apropiem şi să vorbim oamenilor care gândesc ca noi. Este uşor să evanghelizăm oameni care acceptă Biblia şi sunt ucenici ai lui Hristos (deşi “acceptarea” lor şi “ucenicia” lor sunt doar sporadice) decât pe aceia care au o altă ideologie sau nici o ideologie specifică.
Iată de ce noi adesea tindem să ne orientăm eforturile evanghelistice spre “verişorii” noştri creştini.
Sunt două obstacole majore în drumul pregătirii oamenilor pentru întâmpinarea grabnicei reveniri a Domnului:
1. Confuzia privind ceea ce învaţă Biblia.
2. O concepţie secularizată (în special în Europa şi S.U.A.) care tăgăduieşte esenţa creştinismului şi aruncă bisericile la grămada de gunoi a istoriei.
Am avut un succes mult mai mic în a lupta cu cel de-al doilea obstacol decât cu învăţăturile biblice false. Am descoperit că este dificil să te ocupi de secularism şi să câştigi oameni care întreabă, în principiu, “De ce avem nevoie de bastonul susţinător al religiei câtă vreme am câştigat un control spectaculos asupra vieţilor noastre, asupra mediului şi chiar asupra spaţiului extraterestru?”
Recunoscând că aceasta nu este o problemă simplă, cum putem noi, cu toate acestea, să ne apropiem de oamenii secularizaţi? Iată în cele ce urmează câteva sugestii simple (care evident necesită o elaborare aprofundată pentru a le include într-un plan de acţiune):
1. Furnizează informaţii fundamentale despre creştinism – mulţi oameni sunt analfabeţi din punct de vedere religios.
2. Ajută pe oameni să găsească un sens şi acesta le va da identitate şi siguranţă. Vieţile multor oameni n-au nici un sens.
3. Fii un comunicator şi angajează pe oameni în dialog. Prea mulţi adventişti sunt tari în monolog.
4. Creează oportunităţi în care oamenii secularizaţi să întâlnească creştini iubitori şi credibili. Acest fel de persoane (nu fanatici şi legalişti a toate-ştiutori) ar trebui să stabilească contactul şi să realizeze impactul.
5. Caută ocazii să ieşi din izolare şi să depăşeşti înstrăinarea.
6. Caută ocazii să descoperi valoarea de sine. Un convertit efectiv trebuie să descopere valoarea de sine înainte de a fi în stare să iasă de pe terenul mlăştinos al secularismului.
7. În ultimul rând, întăreşte speranţa. Istoria şi protagoniştii săi individuali nu trebuie să-şi piardă speranţa şi controlul.
Trebuie să scărpinăm acolo unde oamenii au mâncărimi. Oamenii secularizaţi “trebuie să se simtă necesari”. Trebuie să facem mai mult decât să repetăm ce am făcut acum 25 sau 50 de ani. Trebuie să dezvoltăm oferta de servicii a Bisericii. Este drăguţ şi comod să stai înăuntrul Bisericii, înconjurat de oameni care gândesc identic, dar asta înseamnă în acelaşi timp să fii mult prea departe de oamenii secularizaţi. Încearcă să stai la uşă (chiar riscând să capeţi o răceală din când în când) sau în afara uşii, destul de aproape de Dumnezeu ca să-L poţi auzi, dar nu prea departe de oamenii secularizaţi pe care nu i-ai putea auzi şi nu ai putea răspunde strigătului lor după ajutor.
NOTA:
Aceaasta întrebare și răspunsul aferent este preluat din cartea „101 Intrebări pe care și le pun adventiștii” scrisă de John Graz și Bart Beach. Întrebările din această carte sunt reale, trimise de către membri ai Bisericii. Cu toate acestea, răspunsurile nu se consideră a fi replici oficiale.
John Graz şi Bert Beach nu au pretenţia de a oferi soluţii infailibile sau de a reprezenta ultimul cuvânt. Însă, având în vedere experienţa bogată în cadrul denominaţiunii, pe cea de conducători şi educaţia lor, ei au oferit răspunsuri bine gândite şi interesante la multe întrebări şi probleme propuse.
Sursa: www.adventist.ro
Autor foto: Varga Terezia