1. Treci la volan!
Este o zi torida de vara. Esti la volanul masinii tale sport, cu cotul sprijinit lejer pe marginea geamului deschis al masinii. Parul iti flutura in vant, in timp ce masina goneste pe autostrada. Motorul se ambaleaza nervos la iesirea din curba. Rotile suiera lipindu-se de asfalt. La radio se aude muzica, iar degetele mainii drepte urmeaza ritmul fara nici un efort.
In timp ce esti in depasire, in fatza ta apare o camioneta. Schimbatorul intra din reflex in treapta de viteza inferioara si lasi caii putere sa se dezlantuie. Motorul, ascultator, primeste combustibil, indicatorul turometrului depaseste linia rosie si astfel zbori pe langa camioneta. Demarajul brusc te lipeste cu spatele de scaun. E o senzatie placuta sa domini soseaua… E un vis frumos. Dar pana sa devina realitate trec cateva luni, sau chiar ani. Intai trebuie sa implinesti varsta corespunzatoare. Daca ai optsprezece ani poti sa te asezi, in sfarsit, la volan. Dar mai este ceva: permisul de conducere. Asta inseamna ca trebuie sa inveti o serie de indicatoare, reguli de prioritate, limite de viteza si multe altele.
In sfarsit a sosit ziua cea mare. Instructorul te lasa sa conduci pe un drum obisnuit, aglomerat, in centrul orasului. Apesi ambreiajul si invarti cheia in contact. Motorul porneste. Esti emotionat, dar si ingrijorat, ca nu cumva sa faci vreo gresala. Instructorul te ajuta sa introduci maneta in viteza intai. Trebuie sa fi atent la drum, lateral si in urma ta, si daca nu vine vreo masina, trebuie sa semnalizezi. Acum este clipa cea mare! Lasi incet ambreiajul si incepi sa apesi pedala de acceleratie. Instructorul te ajuta cu pedala de control, apoi masina, incet, incepe sa mearga. De pe marginea drumului ajungi pe banda principala. Instructorul te ajuta la manuirea volanului. Strabati strazile aglomerate ale orasului tau cu palmele transpirate si cu multe intrebari in minte. Dar in sfarsit, conduci tu insuti!
Omul este propriul sau stapan
Odata cu trecerea anilor cresc si responsabilitatile. Cand erai mic, parintii tai luau decizii in dreptul tau. Ei hotarau cu ce sa te imbraci, ce sa mananci, cum sa-ti petreci timpul liber, ce sa inveti, totul. Daca ti-ar fi incredintat tie aceste responsabilitati, probabil ca unele lucruri nu ti-ar fi reusit in viata. Cu siguranta ai fi mancat doar hamburger, inghetata si ciocalata, care ar fi fost o catastrofa pentru sanatatea si cresterea ta. Dar parintii tai stiau ce este bine pentru tine si ce nu, chiar si atunci cand tu erai de alta parere.
Copiii gandesc altfel decat adultii. De multe ori nu pot deosebi visul de realitate.. papusile sau figurinele lego sunt pentru ei persoane reale, cu sentimente si ratiune. Ei nu pot aprecia pericolele sau consecintele faptelor lor. De aceea, deseori sunt usuratici si lipsiti de precautie. Fara supravegherea adultilor, ei ar face multe rele.
Tu, ca adolescent, ai depasit deja varsta copilariei. Privesti cu alti ochi lumea si multe lucruri care mai inainte ti se pareau de la sine intelese, acum sunt puse sub semnul intrebarii. Acum tu esti la volan. Acest lucru este extrem de incitant si palpitant insa el presupune si responsabilitate.
Daca pornesti imediat, fara ca sa iei in considerare regulile si sfaturile, atunci ai destul de putine sanse de a iesi din circulatie intreg. Unii soferi au facut cunostinta cu vreun copac, ori s-au rasturnat in vreun sant, chiar cu prima ocazie de conducere. Chiar daca totul parea ca merge foarte bine, au esuat. Si omul sta atunci in fata ramasitelor propriei sale vieti si nu stie ce sa faca mai departe. A conduce masina nu este o jucarie; ai nevoie de mai multe dacat s-ar parea la prima vedere.
A trai in deplina responsabilitate.
Pe drumurile vietii se intampla multe. Deseori acestea sunt pline de tensiuni si stres. Strazile sunt aglomerate sau prea inguste. Iei curba, dar si acolo esti incoltit. Cineva se ciocneste de masina ta si da vina pe tine; alteori intri intr-o fundatura, si nu poti sa te intorci in nici o directie. Sau te impotmolesti in noroi si ai nevoie de cineva sa te tracteze.
Observi ca drumul vietii nu-i chiar asa de simplu. Desigur, de multe ori ti s-a facut parul maciuca vazand stilul de sofare al parintilor tai. Cu siguranta ca ti-a fost rusine cu ei. Cu siguranta ca masina lor este, pentru tine, doar o rabla primitiva. Uneori i-ai criticat si ai jurat ca tu vei proceda cu totul altfel.
Tot asa stau lucrurile si cu stilul de viata si conceptia despre lume. E cat se poate de normal ca adolescentii sa-si critice parintii si sa puna totul la indoiala. Trebuie sa demonstreze ca nu mai sunt copii. Vor sa-si puna in aplicare propriile idei, sa decida singuri si sa-si gaseasca propria identitate. Adultii care doar isi imita parintii in gandire si fapte, fara sa aiba propriile lor pareri, sunt ca niste soferi care conduc masinute intr-un parc de distractii. Cand vor ajunge in traficul aglomerat al realitatii, se vor refugia cu teama in visurile copilariei.
A deveni adult inseamna a lua volanul in propriile maini, a-ti forma un stil de conducere propriu, plin de responsabilitate si a te aseza in masina unei conceptii de viata cu care esti sigur ca vei ajunge acolo unde ti-ai propus.
Cel care crede despre sine ca stie totul si procedeaza in totdeauna corect, deja a stricat totul. Acela nu-si mai poate schimba stilul de conducere. Pentru el accidentele sunt ca si asigurate. Ciocnirile sunt inevitabile.
De aceea in prezentarile urmatoare sunt cateva sfaturi pentru a deveni sofer bun si responsabil al vieti tale.
Aceste prezentari te vor ajuta sa treci la volanul vietii tale si sa devi un sofer exceptional, care conduce in siguranta. De pe acum iti doresc sa fii ferit de accidente si pagube, si sa-ti atingi scopul vietii, asa cum ti l-ai imaginat!
2. Masina noua?
Esti la poalele Fagarasilor; e vacanta. Pe cerul de un albastrul intens se profileaza varfurile si crestele inzapezite, stralucind in bataia razelor soarelui. Ziua de azi este ideala pentru a urca pe Trasfagarasan. Un traseu pe cinste! Trebuie sa recunosti ca e o provocare cam indrazneata pentru batrana ta Dacie, dar totusi, indraznesti.
Prietenul tau sta pe scaunul din dreapta si incepeti sa urcati serpentinele. Acul turometrului coboara vertiginos la prima panta. Schimbi in viteza a treia, dar motorul se chinuieste si tuseste. Incerci viteza a doua. Va tarati cu viteza melcului. In urma voastra se formeaza o coloana de automoblie cu mai multi cai putere. Soferii sunt din ce in ce mai nervosi. Pentru ei, depasirea este imposibila; doar motociletele trec tasnind pe langa tine.
Prietenul tau iti arata indicatorul radiatorului, care este deja pe rosu. Dar inca n-ati parcurs nici jumatate din drum. Iata, in sfarsit, un loc de parcare. De sub capota ies aburi. Tragi brusc pe dreapta. Masina trebuie sa se raceasca. O lasi in parcare, ca nu cumva sa se supraincalzeasca. Ridici capota. Era si timpul.
Aburii sfaraie sub capacul usor desfacut al vasului de expansiune. Fiindca n-ati ajuns la zapada, trebuie sa-ti sacrifici apa minerala pentru a completa lichidul de racire. Privesti in vale. Peisajul ar putea fi si mai frumos. Astazi nu vei mai putea ajunge in varf; in mod sigur nu cu aceasta masina. Nu stii nici macar daca vei putea ajunge acasa cu aceasta rabla. Un lucru insa iti este tot mai clar: a sosit timpul sa-ti schimbi masina.
Ce marca, ce tip?
Dupa doua saptamani de cercetari, a sosit momentul dificil al deciziei. In acest rastimp, toti comerciantii de masini din oras au ajuns sa te cunoasca. Ai revenit de nenumarate ori bombardandu-i cu tot felul de intrebari. Dealerii sunt iritati pentru ca nu te-a interesat doar culoarea, forma si cum se comporta masina la drum, ci ai cerut tot felul de informatii marunte. Vroiai sa fii sigur ca vei lua o decizie buna. Astfel, nu ti-a fost usor nici tie si nici comerciantilor. In capul tau se invalmasesc o multime de cifre, rezultatele incercarilor facute pe masini, observatiile critice ale prietenilor. In aceste conditii este intr-adevar greu sa decizi.
Sa fie o masina robusta, indigena, sau o masina straina, tip sport? Sa fie de marca asiatica, sau o limuzina americana, sau poate o masina japoneza de serie? Trebuie sa decizi! Suntem sigur ca ti-ai dat seama demult ca in aceste cursuri nu discutam despre circulatia de pe o strada obisnuita, ci despre traseul vietii, despre drumul vietii tale. Daca vrei sa inaintezi pe acest drum, ai nevoie de o masina sigura, de o conceptie de viata care nu te va lasa in pana la primul urcus si care se va dovedi inutila, atunci cand pe drum apar primele greutati si obstacole.
Probabil ai luat deja o decizie si ai ceva experienta. De asemenea ai constatat ca actualele conceptii de viata pe care le ai, nu te vor ajuta sa atingi telurile vietii tale. Daca lucrurile stau asa, nu te multumi sa-ti traiesti viata la niste cote joase! Schimba masina conceptiilor tale! Cauta un alt tip care te va ajuta sa ajungi in varf!
Merita sa faci comparatia
Multe conceptii de viata promit un viitor mai fericit. Dar daca te uiti mai aproape, acestea pot fi calificate doar intr-un singur mod: nerecomandabile. Cu alte cuvinte, caute ceva mai bun! Regimurile politice, promit deseori un viitor stralucit, dar nu sunt in stare sa faca fatza problemelor actuale. Urmarile egoismului, consecintele distrugerii naturii, bolile sau moartea, obstructioneaza promisiunile de fericire. Daca intr-adevar s-ar realiza intr-o buna zi noua lume promisa, atunci cei care astazi au crezut in ea si au crezut in ea, ar fi deja morti. Pentru ei nu mai exista viitor fericit. Au avut ghinion. Acest lucru este valabil pentru toate metodele de imbunatatire a lumii care nu-L iau in considerare pe Dumnezeu. Sa observam deci regulile. (Bineinteles ca urmatoarele afirmatii nu pot fi aplicate la marcile de masini reale.)
De cativa ani exista si pe la noi oferte de masini asiatice. In spatele multora dintre ele sta Budism SRL (Societate cu Raspundere Limitata). N-ar trebui sa ai incredere in toate promisiunile aflate in prospect, pentru ca fondatorul acestei “firme” este Budha, care a avut urmatoarea conceptie: “Viata este suferinta. Daca vrei sa termini cu suferinta, trebuie sa termini cu dorintele”. Chiar de la prima vedere aceasta idee suna ciudat. Cu alte cuvinte, daca renunti la dorinta de a avea un loc de munca exceptional, ma voi multumi sa scotocesc zilnic dupa mancare prin containerele de gunoi din oras, nu voi mai avea de suferit. Totul e in regula.
Imediat poti sa constati ca cine porneste cu o astfel de conceptie in viata trebuie sa-si reprime orice dorinta. Pentru ca orice dorinta implica suferinta. Aceasta este o masina spartana, cu care orice calatorie este o autoflagelare. Budha nu l-a inclus pe Dumnezeu in religia sa. Daca apare o defectiune, omul ramane singur si nimeni nu raspunde strigatului sau dupa ajutor. Comportament pacatos, teama, boala, saracie? Ce conteaza! Ai toate sansele ca intr-o viata viitoare sa te transformi intr-un sofer mai bun. Si odata pentru totdeauna vei preda cheia de contact la intrarea in Nirvana. Acolo nu vai mai dori nimic. S-a terminat cu suferinta. Si poate chiar si viata.
Altii cred ca pentru ei se potriveste masina vietii de tip – Orientul apropiat, productie Islam SRL. Fondatorul firmei, Mahomed, a afirmat ca in spatele lui este o putere deosebita, care e dovada autoritatii sale si a unei vieti lungi. Cu litere marunte, apare si ideea ca doar barbatii pot ajunge pe varful muntelui. Inainte de a ajunge la statia finala, toate femeile trebuie sa coboare. Dupa Mahomed, ele nu au suflet, de aceea singura lor datorie este de a-si sprijini cu fapta sotii, in drumul lor spre tinta. Sus, in varf, conducatorii de raliuri sunt asteptati de super-femei recreate.
Inca o observatie cu litere marunte: daca masina ta are pana si nu poate fi reparata, poti astepta pana la adanci batranete, pentru ca nimeni nu te va ajuta. Chiar daca esti barbat. N-ai avut noroc! |Aceasta a fost voia lui Allah. El e seful. In varful piramidei puterii, el decide daca ajungi la tinta sau te prabusesti de pe o stanca in prapastie. Nici guvernul si nici opozitia nu te pot ajuta cu nimic. Drumul tau este hotarat dinainte, iar masina ta e condusa prin telecomanda.
Invingatorul testului
As vrea acum sa-ti prezint alt tip, credinta crestina. Acest tip este fabricat, sub licenta, in aproape toate tarile lumii. Unii au adus masinii doar mici modificari. Altii au incercat sa o faca mai aerodinamica, sau mai luxoasa. Altii au deformat-o pana n-a mai putut fi recunoscuta. N-au vrut un Volkswagen solid, o masina a poporului, ci o masina sport Strandbugg.
Totusi numai originalul, cel nemodificat de nimeni, este demn de incredere. Cel care doreste sa-si aleaga crestinismul ca si conceptie de viata, este avantajat. Isus Insusi ni l-a prezentat, si poti verifica acest lucru in primele patru carti din Noul Testament.
Isus nu a fost prea pretentios pentru a veni pe pamantul nostru si pentru a incerca El Insusi aceasta masina, folosind-o in viata de fiecare zi. Nu a sarit peste nici o etapa dificila. A trebuit sa treaca pe fiecare sosea ingusta si plina de gropi, ca si noi. Isus stie cum e sa fii cu doua roti deasupra prapastiei.
In aceasta incercare dura, El ne-a demonstrat faptul ca doar credinta crestina ne pote duce cu adevarat la tinta. Aceasta este vestea cea buna a credintei crestine. Si inca ceva! Isus nu a intemeiat un SRL, ci Si-a asumat intreaga raspundere pentru lucrarea Sa. Aceasta Il deosebeste de toti ceilalti fondatori de religii. El Si-a dat propria viata ca garantie pentru siguranta noastra. O astfel de oferta e vrednica de incredere. Ce-ar fi putut investi mai mult decat propria viata?
Sa recapitulam: Toti intemeietorii de religii au vrut sa demonstreze cum se poate ajunge la Dumnezeu si cum se poate obtine viata vesnica. Dar si ei au fost doar niste oameni. Fireste ca aici se nasc cateva intrebari: Oare nu cumva au gresit si ei? Oare drumul lor n-a fost o fundatura?
Isus insa este chiar Dumnezeu. El nu asteapta sa trecem prin meditatii, rugaciuni, jertfe pentru a ajunge la El. Dimpotriva! El insusi a coborat la noi, pentru a ne impaca cu Dumnezeu. Pentru aceasta a platit cu propria SA viata. El iti garanteaza ca Dumnezeu te iubeste. Nu trebuie sa muncesti din greu pentru a obtine bunavointa Sa. El vrea sa te stie langa El. Vrea sa-ti dea viata vesnica, si te ajuta sa nu gresesti drumul. Aceasta este intr-adevar o veste buna!
3. Acum incotro?
Suna telefonul. E un vechi prieten. Inca o convorbire ca aceasta si fara indoiala prietenul tau va fi lefter. De cum ai pus receptorul in furca, ti se adanceste convingerea ca trebuie sa-l vizitezi urgent, chiar la sfarsitul saptamanii urmartoare. L-ai cunoscut la o intalnire de tineret. E un baiat cumsecade. Intre timp s-a mutat la Cucuietii din Vale.
Saptamana trece chinuitor de incet, dar, in sfarsit, soseste si vinerea. Arunci sacul de dormit si geanta de voiaj pe bancheta din spate a masinii si pornesti motorul. Apoi iesi pe sosea.
Subit o intrebare iti strafulgera mintea: Cucuietii din Vale? De fapt unde vine asta? In sudul tarii? In nord? La rasarit sau apus? Opresti la prima parcare, ca sa te uiti pe harta din masina, dar… ghinion! In bordul masinii ai doar o cutie goala de Fanta, un pachet inceput de guma de mestecat si cateva servetele de hartie. Nici urma de harta! Acum ce te faci? Cum vei ajunge la tinta daca nu stii unde se afla?
Trebuie sa te orientezi!
Indicatoare crestine gasesti cu duiumul. Fiecare promite sa-ti arate adevaratul drum al vietii. Cel care se orienteaza dupa ele, precis nu va ratacii. Succesul e asigurat. Oare chiar asa sa fie?!
Unii cartografi au pregatit hartile prin munca grea. Altii doar au improvizat ceva, sau, pur si simplu si-au lasat fantezia sa hoinareasca. In ciuda acestui fapt, de multe ori isi prezinta parerile ca fiind descoperiri divine. Cel care se increde in ele, nu va ajunge nicaieri. In cele din urma iti dai seama ca esti intr-o ceata densa si nu stii incotro sa te indrepti. N-ai pe cine trage la raspundere. Trebuie sa te reorientezi.
Originalul
As vrea sa-ti prezint o harta demna de incredere: Biblia. Este straveche si totusi foarte actuala. De ce? Pentru ca nu este lucrarea unui autor care cauta un castig, ci a Unuia care cunoaste drumul. Este lucrarea Unuia care a strabatut El Insusi drumul propus. Dumnezeu este Cel care ne vorbeste prin Biblie. El a incredintat mesajul Sau destinat noua, unor barbati si femei. Acestia au fost numiti profeti, oameni care vorbesc imputerniciti de Dumnezeu. Ei nu numai ca au transmis oral altora, ceea ce Dumnezeu le-a spus, ci deseori au si scris, bineinteles in propria limba si in propriul stil. Dar Dumnezeu i-a influentat in asa fel incat sa nu scrie nimic fals, pentru ca mesajul lor sa fie demn de incredere. Deci, Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu in forma omeneasca.
Curiozitati despre Biblie:
Cine este autorul? – Dumnezeu
Cine a scris-o? – Aproximativ 35 de persoane
Perioada scrierii ei: – 1.500 de ani
Carti: – 66 de carti in doua parti (39 in Vechiul Testament si 27 in Noul Testament.
Limba: – Ebraica, aramaica (Vechiul Testament) si greaca (Noul Testament)
Impartirea: – pe capitole si versete, pentru a putea fi mai usor gasite anumite subiecte.
Particularitate: – este cartea care descrie cel mai exact istoria universala.
Firul rosu: – Dumnezeu ne ofera in dar viata vesnica, daca ne incredem in EL. Ne scapa de sub povara pacatului, prin sangele lui Isus Hristos.
Ajutor pentru orientare: – Cuprins cu numele cartilor, concordanta, explicatii de cuvinte si expresii.
Nu sunt promisiuni nefondate.
Multi considera ca Biblia este o colectie de interdictii, ce inchide orice drum atragator in viata, ca este o bariera in fatza oricarei actiuni si distractii. Cei care incalca aceste interdictii, se considera piloti emancipati. Pentru ei Biblia este sfarsitul refrenului: “inainte, sa pertecem!”
Altii cred ca Biblia este o harta prafuita, buna pentru veteranii care tin cu tot dinadinsul sa ia curba, inainte de a deveni pentru totdeauna niste epava. Suna cam brutal, nu? Totusi, multi gandesc asa. Cu aceasta conceptie ei sunt pe un drum forestier. Stii ce este acela un drum forestier? Acel drum pe care companiile de exploatere a lemnului transporta bustenii. Cel care crede ca va putea inainta pe acest drum, mai devreme sau mai tarziu se va trezi in mijlocul padurii, printre copaci. Ultima statie! Pe directia aceasta nu exista iesire. Doar cel ce se intoarce, va progresa in viata sau in gandire.
Te-ai decis sa iei volanul in propriile tale maini. Nu mai e la moda sa imiti pe altii. Vrei sa-ti formezi propriile tale pareri. E timpul sa iei in mana Biblia! Pe cat posibil o traducere noua, care vorbeste pe intelesul tau. Alte traduceri sunt bune pentru studiu comparativ; le vei putea folosi si pe acelea, mai tarziu. Dar pentru incepatorii pe drumul vietii, traducerea noua este cea mai accesibila.
Sa verificam daca, intr-adevar in ea se gasesc doar indicatoare care interzic anumite actiuni si distractii! Vei vedea ca Biblia contine multe lucruri palpitante. Biblia este veche, dar nu invechita. Prin intermediul ei ne vorbeste Dumnezeu, Cel care este mereu nou, inepuizabi.
Isaia 41,10 (V.T.)
– Daca ti-e teama
Psalmi 32,6 (V.T.)
– Daca trebuie sa iei o decizie
1 Ioan 1,9 (N.T.)
– Daca te apasa vreun pacat.
1 Petru 5,7 (N.T.)
– Daca te ingrijorezi
Galateni 5,22
– Daca tanjesti dupa iubire si bucurie
Psalmi 50,15 (V.T.)
– Daca esti in necaz
O recomandare: Citeste in fiecare zi un pasaj din Biblie! E cel mai bine sa incepi cu prima carte din Noul Testament. Astfel vei face cunostinta cu mai multe oferte ale Bibliei.
Si cum e cu indicatorul de interdictie? Fireste, in Biblie sunt si din acestea. In circulatia rutiera scopul lor este sa-l ajute pe sofer, sa-l apere, nu sa-l incurce. Tot asa si interdictiile lui Dumnezeu apara viata, viata ta. Trebuie sa fii usuratic, nebun sau sinucigas ca sa mergi mai departe pe un drum inchis din cauza constructiei unui pod. Oricum, moartea vine prea repede. Nu trebuie sa o grabesti si tu. Tot asa se intampla si cu suferinta, cu boala, cu supararea si cu simtamantul vinovatiei. De ce se indreapta atat de multi in plina viteza spre nenorocire?
4. Alo, salvarea!
E noapte. Afara ploua cu galeata. Stropii de apa se lovesc de parbrizul masinii si te simti ca si cum orbecai intr-o bezna totala. Stergatoarele aluneca repede pe geamul parbrizului, dar nu reusesc sa faca fatza cantitatii mare de apa. Privesti incordat la asfaltul negru, in cautarea liniei de mijloc a soselie. Farurile masinilor care vin din fatza te orbesc…
Sa-ti povestesc o faza mortala! Abia ai reusit sa tragi volanul spre dreapta, pentru a nu intra frontal in camionul ce venea din fatza. Simti cum nivelul de adrenalina a crescut la maxim. Tremuri din toate incheieturile si in acelasi timp musculatura e incordata pana la refuz. Tot corpul e intr-o tensiune extrema. Un BMW negru zboara pe langa tine. Iti acopera parbrizul de noroi, astfel incat nu mai vezi nimic. Toate au disparut: asfalt, liniile de marcaj, totul. Cu ultimile rezerve de energie, franezi in forta. Dupa aceasta totul se deruleaza foarte rapid. Spatele masinii derapeaza. Tragi de volan in sens invers. Prea tarziu. Esti deja pe partea stanga a carosabilului. Roata din fatza iese pe acostament si incepe sa franeze brutal. Masina se roteste, apoi gliseaza pe iarba, spre albia raului. Apoi o izbitura infundata, un zornait de sticla, si in sfarsit, se asterne o liniste de mormant…
Primul lucru pe care il simti e o durere surda in torace. Volanul te apasa pe piept si esti prins intre acesta si scaun. Ceva cald ti se prelinge pe frunte, apoi in ochi. Sange! Incerci sa-ti ridici mana dreapta ca sa te stergi. Dar bratul nu te asculta. Ai striga dupa ajutor, insa corzile vocale si-au dat demisia. Din gat iese doar un scancet slab, si e putin probabil ca cineva sa fi auzit ceva.
Iti este tot mai clar faptul ca esti intr-o situatie foarte serioasa. Un copac ti-a transformat masina intr-o gramada de fier vechi. Esti intepenit intre bucatile de tinichea si de plasitc. Nu te poti elibera singur. Durerea devine din ce in ce mai insuportabila. Ce bine ar fi daca te-ar ajuta cineva! Dar se pare ca nimeni nu a observat accidentul. Te simti tot mai slabit. Pierderea de sange si frigul te fac sa te simti tot mai epuizat. “Nu adormi!” – iti repeti mereu. Dar pana si propria ta voce te sperie. Incerci cu toate puterile sa-ti tii ochii deschisi.
Dintr-odata te trezesti de-a binele. Se simte miros de fum. Intri in panica. “Numai asta nu!” Nu, nu vreau sa ard de viu!” te prinzi cu toata puterea de usa indoita, dar aceasta nu cedeaza. Esti captiv! De sub capota masinii se arata limbi de foc care incep sa mangaie amenintator parbrizul crapat. Para focului devine tot mai fierbinte. Fumul te ameteste. Iti faci rugaciunea. Singura dorinta pe care o mai ai, este sa nu suferi prea mult! Si chiar atunci cineva bate in portiera. Iti intorci capul si vezi un om cu fata zambitoare si in uniforma de interventie. Sa tot aiba vreo 30 de ani. Pe jumatate lesinat, il auzi cum iti spune: “Nu te lasa! Te voi scoate de aici! Rezista!”
Auzi un scrasnet de tinichea, apoi portiera se deschide. Omul de la salvare se apleaca asupra ta si incearca sa te traga dintre ramasite, dar volanul te tine strans. Cu o foarfeca de descarcerare indeparteaza volanul si apoi cu grija, te ridica de pe scaun. In ultima clipa! Flacarile ajung la tapiterie. Omul incearca sa te evacueze din zona periculoasa. Prea tarziu! Suflul exploziei te loveste din plin. Flama se ridica spre cer, apoi totul se intuneca inaintea ochilor tai. Cand iti revii din incostienta, iti dai seama ca te afli intr-un spital. Medici si asistente stau in jurul tau. Cineva iti prinde mana: “Te felicit! Astazi este a doua ta zi de nastere!” te cuprinde o mare bucurie! Ai primit din nou in dar – viata! Nu vei uita niciodata acea senzatie. Privesti in jur cu ochi inlacrimati.
“Unde este omul de la salvare, cel care mi-a salvat viata?” – intrebi. In aceeasi clipa zambetul ingheata pe fatza tuturor celor prezenti si bucuria din ochii lor dispare. “Nu cumva…?” – dar nu mai poti continua. Glasul ti se stinge. Medicul de langa patul tau da din cap a aprobare, apoi incepe sa-ti povesteasca: “Explozia rezervorului de benzina l-a ucis, in timp ce te apara cu propriul lui corp.”
Vestea a venit ca o lovitura in moalele capului. Te prabusesti inapoi pe perna. Cineva te-a salvat si si-a sacrificat propria viata pentru a te scapa pe tine din ramasitele masinii in flacari. A platit un pret imens! Pentru el ai fost mai de pret decat propria lui viata. Vei putea intelege vreodata cu adevarat acest lucru?
Salvatorul vietii tale
Aceasta povestire este reala. Pentru ca intr-adevar ai suferit un accident. Ca toti ceilalti oamneni! Cu totii am iesit de pe carosabilul vietii si ne-am rasturnat in sant. Acest sant poarta numele de “pacat”. Nu exista zid de aparare, nimic care ne-ar putea scapa de la moarte. Daca cineva nu ne scoate dintre ramasite, atunci cu siguranta vom muri.
Dintre toti intemeietorii de religii si benefacatorii omenirii nimeni nu poate sa ne ajute. Indiferent ca se numeste Buddha sau Mahomed. Indiferent ca este guru, parinte sfant sau maestru, indiferent ca e profet, mag sau preot. Si ei au cazut in albia pacatului. Ruina gandurilor, faptelor si simtamintelor lor nelegiuite inseamna si pentru ei condamnare la moarte, ca pentru orice om. Nici soarta lor nu e mai buna decat a celorlalti oameni. Chiar daca ei nu vor sa recunoasca aceasta, noi nu putem conta pe ajutorul lor.
Totusi strigatul nostru dupa ajutor este auzit. Isus, Fiul lui Dumnezeu e gata sa ne ajute. El a venit la noi pentru a ne salva de sub ruine. El a platit pentru mantuirea noastra chiar cu viata Sa. Isus a murit pentru pacatele noastre, ale tale si ale mele. El a luat asupra Sa toata povara pacatului care apasa greu asupra oamenilor. Nu ai dori nici chiar celui mai mare dusman acele suferinte fizice si sufletesti pe care le-a suportat Isus.
De ce a facut El aceasta? Pentru ca ne iubeste pe tine si pe mine. Cel care se jertfeste de buna voie, nu poate face acest lucru decat din iubire. Aceasta iubire este mult mai mare decat iubirea de sine. In mod miraculos, Dumnezeu L-a inviat pe Isus din moarte. Prin aceasta Si-a dat acordul ca Isus, nu doar sa ne scape din paca, ci sa ne dea viata vesnica, o viata fara sfarsit si fara suferinta. La acest lucru trebuie sa meditam mai mult.
Ce trebuie sa fac ca sa fiu mantuit?
“Ce trebuie sa fac pentru a fi mantuit?” a intrebat odata un om a carui viata era o epava. Raspunsul a fost: “Crede in Domnul Isus Hristos!” (Fapte 16,31) Cu alte cuvinte: increde-te in El ca sa te poata mantui! Fara incredere nu va functiona nimic. Daca nu te poate atinge, nici nu te poate ajuta. Trebuie sa-ti incredintezi viata in mainile Lui.
Este ciudat ca pentru multi oameni care au suferit un accident, acest lucru este foarte dificil. Fiecare cere ajutor de la altcineva, chiar si atunci cand persoana respectiva a suferit si ea un esec. Doar de la Isus nu. Unii prefera sa moara decat sa permita lui Isus sa-i mantuiasca. Oare de ce?! Viata e cea mai importanta, in lipsa ei nu ramane nimic: nici iubire, nici ispasire, nici paca, nici speranta. De ce ar prefera cineva mai degraba sa moara? Cantecul mortii rasuna in fiecare zi pe strazile oraselor. Nu intra in rezonanta cu el! Ingaduie-i lui Isus sa te mantuiasca.
Numarul corect
Pe drumul vietii exista multe sisteme de ajutorare, unele moderne, altele demodate, unele colorate, cateva ruginite. Nu fiecare este de un real folos. In spatele unor intentii de ajutorare se ascund afaceri murdare prin care unii vor sa profite de pe urma oamenilor aflati in suferinta. Probabil cunosti si tu catteva sisteme de ajutorare. Unii, prin atitudinea lor, sau prin casele lor impozante, promit ca vor oferi un ajutor real. Dar realitatea este ca sunt incapabili pentru aceasta, sau nu au habar de nimic.
De aceea as dori sa-ti recomand un numar prin care, cu incredere, poti cere ajutor: 5015. Nu cunosti acest numar de telefon? Cauta in Biblia ta la Psalmi 50,15: “Cheama-Ma in ziua necazului si Eu te voi izbavi…” In Ioan 3,16 Isus spune ca nici o victima a vreunui accident nu trebuie sa moara. Toti cei care se incred in El, care Il cred, vor scapa si vor avea viata vesnica. Fara exceptie!
De ce sa mori apasat in pacat, cand mantuirea e atat de simpla? Trebuie doar sa-L suni pe Dumnezeu. Trebuie doar sa ceri ajutor de la El si Isus te si scoate din ruine. Poti sa incepi o viata noua!
Du-te intr-o camaruta unde nu te deranjeaza nimeni si vorbeste cu Isus ca si cu un prieten. Spune-i tot ce te framanta. Cu siguranta, acest lucru nu va fi usor, dar constienta pacatului nemarturisit il imbolnaveste pe om. Spune-I deschis ce ai gresit si roaga-l sa-ti ierte pacatul! Multumeste-I ca te iubeste si ca te-a salvat! Atunci vei trai experienta eliberarii de pacat. Grabeste-te sa formezi numarul 10.15. Nu amana!
5. Fa plinul!
Indicatorul rezervorului de benzina este la zero. Este greu sa apreciezi cati kilometri mai poti merge cu masina. Oricum, nu peste mult timp, ultimele picaturi de benzina ajung la carburator si motorul moare. Asta iti este foarte clar, dar totusi ai o intalnire foarte importanta cu seful de personal al unei institutii prestigioase. Bine-nteles ca asteapta de la tine sa fii punctual. Decat sa intarzii, mai bine sa nici nu mergi la el. N-ai timp sa treci pe la Peco. Poate ca totusi iti va ajunge benzina!
Te asezi la volan si pornesti motorul. Bine-nteles! Tinerii iubesc aventura. Cu rotile scartaind, o tai la drum. Arunci o privire cu coada ochiului la nivelul de combustibil: nici o modificare! Acul indicator e tot la zero. Poate ca s-a blocat. Lovesti usor cu pumnul gemuletul de plastic, dar nu se misca nimic. Ba da, din nefericire! Motorul incepe sa trepideze. Masina incepe sa se zgaltaie, parca ar fi un taur, apoi se opreste. Exact in mijlocul intersectiei. Soferii claxoneaza plini de furie. Nimeni nu are nici macar un strop de intelegere. Iti vine sa intri in pamant de rusine insa trebuie sa iesi din masina pantru a o impinge. Trebuie sa degajezi intersectia. Nimeni nu te ajuta; poate ca spiritul de solidaritate este un termen strain pe aici.
La vreo o suta de metri mai incolo se vede o benzinarie. E adevarat ca nu-i una dintre cele de marca, dar asta conteaza prea putin acum. Important este ca masina sa mearga din nou. Cei o suta de metri pana la statia de benzina ti se par acum kilometri. Transpiri din greu si-ntr-o clipita, hainele au ajuns leoarca de sudoare. Masina e mult mai grea decat ti-ai imaginat.
In sfarsit ai reusit! Rezervorul e plin si bonul platit. Poate ca mai ai o sansa sa mai ajungi in timp util la intalnire. Cu sperante renascute, invarti cheia in contact, dar culmea: nu raspunde decat elecromotorul. Motorul propriu-zis e ca si mort. “Imposibil! Nu poate fi adevarat!” – iti spui. Mai incerci inca odata si inca odata. Degeaba. Ca din intamplare, privirea ti se opreste pe inscriptia de pe pompa de la care ai facut alimentarea: “Diesel!” E clar! Masina ta avea nevoie de benzina super, fara plumb!
Nimic nu merge fara combustibil!
Societatea noastra a devenit dependenta de automobile. Daca ar disparea masinile, economia s-ar prabusi. Pentru ca rotile autovehiculelor sa se invarta, e nevoie de energie. Nici un motor nu functioneaza cu aer sau cu dragoste. Fara combustibil, masina nu-i decat o cutie de tabla pe niste roti. Indiferent cati cai putere sunt sub capota, nu se va intampla nimic.
Si credinta crestina este rigida si lipsita de viata daca-i lipseste energia spirituala. De aceea, unele biserici arata ca niste cimitire de masini. Nu este viata, nu-i miscare, nici progres, pentru ca lipseste puterea spirituala.
Isus a promis ca va pune capat crizei de energie. El iti ofera un “combustibil super” care va da scanteie de viata intregii tale fiinte. Aceasta este puterea Duhului Sfant. Fara El, nimic nu functioneaza in viata de crestin. Dar daca Duhul lui Dumnezeu te va umple, atunci vei fi plin de putere.
Similitudini
Biblia prezinta Duhul Sfant prin simboluri. Bineinteles nu prin simbolul “benzina super”. Scriitorii Bibliei Il asemana cu focul, cu apa, sau cu vantul. (Luca 3,16; Ioan 7,38-39; 3,8). Fireste, Duhul Sfant nu este nici apa, nici foc si nici vant, dar efectele Lui sunt asemanatoare.
Cand focul Duhului Sfant se aprinde in tine, nu mai e loc de plictiseala! Raul de viata al Duhului aduce renastere in viata ta, tot asa cum apa transforma desertul intr-o oaza. Si suflarea Lui e ca o briza de viata care adie usor peste fiinta ta. Pentru credinta ta, acesta are un efect asemanator cu al benzinei super pentru masina ta. Cu Duhul Sfant nu vei mai fi in pericol de a te opri la jumatatea drumului, ci vei ajunge totdeauna la tinta.
Ca si Isus, Duhul Sfant apartine si El Dumnezeirii. Biblia foloseste simboluri tocmai datorita faptului ca divinitatea depaseste limitele imaginatiei noastre. Aceste simboluri nu trebuie interpretate ad literam. Ele ne ajuta doar sa intelegem existenta lui Dumnezeu si felul Sau de a actiona. Chiar si notiunea de Duh Sfant este un simbol. Dumnezeu-Tatal, Isus si Duhul Sfant, sunt una in vointa, in gandire si fapta. Acestia lucreaza impreuna pentru mantuirea omului.
O viata dinamica
1. Duhul Sfant e mult mai mult decat combustibilul super al credintei tale. Iti arata “petele negre” (Ioan 16,8) si te convinge sa mergi la spalatoria lui Dumnezeu, pentru ca mizeria din viata ta sa dispara.
2. Duhul Sfant este acel tinichigiu care nu se da inapoi nici de la reparatia unei masini total distruse. El iti faca masina nou-nouta. El transforma hotii in oameni cinstiti si pe cei certareti in oameni impaciuitori, pe cei destrabalati in sfinti, pe cei mincinosi in oameni demni de incredere. Pentru Duhul Sfant nu exista cazuri fara speranta, nerezolvabile.
3. Duhul Sfant este acel avocat care iti sustine cazul (Ioan 14, 16-17) textual: “Mangaietor, Aparator”. Daca Il rogi pe Isus, Duhul Sfant al lui Dumnezeu va lucra in viata ta. El accepta orice caz, nu doar greselile marunte si iti pune din nou viata in ordine. Indiferent cate pacate s-au ingramadit in dreptul tau, Dumnezeu te va considera drept, pentru ca Isus a purtat deja pacatele tale, iar Duhul Sfant a produs in tine transformarea.
4. Duhul Sfant i-a facut pe scriitorii Bibliei capabili sa transmita Cuvantul lui Dumnezeu (2 Petru 20-21) El a contribuit si la alcatuirea hartii credintei si a supravegheat acest proces.
5. Duhul Sfant este calauza ta. El iti spune incotro sa mergi. Te avertizeaza cand vrei sa o iei pe o scurtatura inselatoare si iti arata acel drum care e de acord cu vointa lui Dumnezeu, ca sa nu te ratacesti prin toate fundaturile, sau sa te impotmolesti in noroi.
6. Pe langa toate acestea Duhul Sfant e in stare sa realizeze in viata ta mai mult decat ar fi posibil in mod normal. Datorita Lui vei putea fi asemenea unui motor care dezvolta mai multa putere decat ar fi firesc potrivit cartii tehnice.(1Corinteni 12, 4-11.28). Duhul Sfant iti ofera daruri si aptitudini mai mult decat iesite din comun. El te face in stare sa ajuti, sa organizezi, iti da elocventa si capacitatea de a transmite cunostintele. De ce? Ca sa-i poti ajuta pe semenii tai, ca sa devii util lui Isus si comunitatii Sale.
7. Duhul Sfant nu numai ca iti amplifica aptitudinile, dar El iti amelioreaza si temperamentu. Indiferent daca te consideri o masinuta tamponata si uzata, sau o limuzina aratoasa, El te poate transforma pe deplin.
E important sa recunosti sincer ca ai nevoie de schimbare. Cel care crede despre sine ca este numarul unu in cursa vietii, acela nu doreste sa se schimbe; afara de cazul ca nu e silit sa traga pe dreapta de semnalul politiei, sau, poate nici chiar atunci.
Analizeaza cu atentie trasaturile de caracter enumerate mai jos! Toate aceste schimbari, ba chiar multe altele, pot surveni in viata ta, daca Il rogi pe Isus sa iti ierte greselile, sa te salveze din pacat si sa te trensforme prin Duhul Sfant. Roaga-L aceasta in fiecare zi! Fii cat mai concret in exprimare! Numeste pacatul pe nume; la fel si acele insusiri pe care doresti sa ti le insusesti! Atunci viata ta se va innoii si in curand vei fi de nerecunoscut. Duhul Sfant te va face un om nou. El aduce in viata ta bucurie, iubire si energie.
Cum transforma Duhul Sfant viata ta:
Dragoste in loc de suparare si ura
Bucurie in loc de deprimare
Pace in loc de lupta
Rabdare in loc de agitatie si nerabdare
Credinciosie in loc de lipsa de carecter si lipsa de onestitate
Blandete in loc de duritate.
Stapanire de sine in loc de necumpatare
Galateni 5, 22
6. Accesul interzis
Unii soferi gonesc pe strazi de parca s-ar grabi spre sinucidere. Altii parca ar fi calai. Nu iau in considerare limitele de viteza, doar daca banuiesc prin apropiere vreun politist. Se pare ca propria lor siguranta conteaza tot atat de putin pentru ei ca si sanatatea celorlalti oameni.
Putem spune acelasi lucru si despre acei biciclisti care apar dintr-o data in fatza noastra din intuneric, pe mountainbike-urile lor neiluminate. Desi nu toti sfarsesc pe capota unei masini sau intr-un carucior de handicapat, insa registrele spitalelor de urgenta ar putea spune multe despre acesti indivizi.
Respecterea regulilor de circulatie nu mai este la moda. Cine mai circula astazi regulamentar? Poate un incepator, altii in nici un caz. Si ce daca parchezi pe trotuar? Pe cine deranjeaza? Cel putin pana iti blocheaza masina! Sa tai curba? Sa nu acorzi prioritate? Sa nu acorzi atentie indicatorului…? Toate acestea sunt la ordinea zilei. Deviza celor mai multi este: “Conduc cum imi place!”
Asumarea responsabilitatii
Am vorbit deja despre aceasta. Iti amintesti? Multi vad in Biblie doar indicatoare de interdictie a oricarei actiuni si distractii. Ei considera ca legile si regulile nu fac decat sa restranga libertatea, ca ii sufoca si ii apasa. Oare chiar asa sa fie?
Ai aflat deja ca a deveni adult inseamna a-ti forma un stil propriu, plin de responsabilitate. Cel care imita pe altii, fara a avea o parere proprie, acela ramane mereu un copil. A verifica, a gandi, a decide, a infaptui si a-ti asuma reponsabilitatea, acestea il fac pe un om sa fie adult. A lasa in voie hormonii si simtamintele, este ceva ce pote face orice tanc.
Ce inseamna sa-ti asumi responsabilitatea? Inseamna sa recunosti ca ai depasit limita de viteza si sa accepti sa platesti amenda? Sa recunosti in caz de accident, greseala ta, pentru ca Asigurarea sa plateasca pagubele? Asta ar fi prea putin.
Simtul responsabilitatii inseamna sa cantaresti consecintele faptelor tale si, in mod constient, ascultand de constiinta ta, sa iei decizii si sa actionezi. Asta probabil ca iti suna ca si cum de azi inainte, nimic nu se va mai intampla in mod spontan. S-a strans cercul libertatii. Parca toate bucuriile vietii ar trebui ingropate. Totusi punand in practica aceasta responsabilitate, vei ajunge sa nu mai gandesti deloc in felul acesta. Uneori un exemplu potrivit spune cat o mie de explicatii.
Sa presupunem ca esti la volan si treci printr-o mica localitate cu 70 km/ora. Pentru cele cateva case nu merita sa reduci viteza la 60. In gandul tau iti spui ca “Pana sa reduc viteza, satul a si disparut din oglinda retrovizoare”. Dar subit, in fata bolidului tau, apare ca din senin o fetita cu par balai. Rochita ei falfaie in bataia usoara a vantului de vara. Franezi brusc. Rotile lasa urme adanci pe asfaltul fierbinte. Cauciucul scartaie si simti miros de pneuri arse. Fetita a incremenit in fatza masinii de parca ar fi prins radacini. Cu ochii bulbucati de spaima se uita tinta la tine prin parbriz. Apoi urmeaza o bufnitura scurta. Micul trup e proiectat in aer, se rasuceste si cade pe trotuar. Inima ti s-a facut ca un purice si simti ca ti se face rau. Mainile, picioarele, iti sunt moi ca guma si in launtrul tau ceva striga cu disperare: “O nu! N-am vrut sa se intample asta!”
Crezi ca nu ti s-ar putea intampla si tie asa ceva? Am fost odata martor ocular la un semenea accident provocat de o conducatore auto neglijenta. Niciodata nu voi uita disperarea ei, si nici imaginea corpului neinsufletit al copilului in mijlocul strazii.
Intelegi in sfarsit ce inseamna sa fii responsabil de faptele tale? Sa te gandesti dinainte la consecinte, sa procedezi potrivit cu informatiile de care dispui si sa iei in considerare glasul constiintei? Isus doreste sa ne vina in ajutor tocmai in acest sens.
De ce legi si interdictii?
Daca Dumnezeu a pus un indicator de interdictie, daca a spus: “virajul interzis”, daca semaforul arata culoarea rosie, inseamna ca cineva a analizat consecintele spre binele nostru. Daca totusi mergi mai departe, te vei lovi de altii sau te vei infunda undeva. Ai putea sa-ti pierzi chiar si viata. Dumnezeu nu doar ca stie mai bine, dar mereu si mereu a trebuit sa fie martorul situatiilor in care neglijenta si neascultarea oamenilor i-a condus la ruina si disperare.
Citeste acum cele 10 reguli de baza care te conduc la o viata plina de succes si la un final fericit! Acestea pot fi gasite in Exodul 20,1-17.
De buna seama ai observat ca aceste reguli de baza pot fi impartite in doua grupe. Prima se refera la relatia ta cu Dumnezeu, iar cealalta la relatia ta cu ceilalti oameni. Poate gandul ca tu nu ai nevoie de asa ceva, iti persista inca in minte si iti spui: “Vreau sa traiesc dupa placul meu?” Cel ca gandeste in acest fel se va accidenta si va pune in pericol si viata semenilor sai. Cine isi doreste sa intalnesca pe autostrada un astfel de sofer, care nu tine cont de nici o regula de circulatie?
Prin indicatoarele de limitare si restrictie, Dumnezeu vrea sa protejeze viata, proprietatea si cinstea omului, precum si relatia Sa cu el. El doreste sa te increzi in altii, dar totodata si altii sa se increada in tine. Deci cel care afirma ca aceste reguli il limiteaza si ii rapesc bucuriile vietii, acela n-a inteles nimic. Poate se va trezi la realitate, cand va afla ca limuzina sport pe care a cumparat-o cu mari eforturi si economii, i-a fost furata de curand. Sau cand va fi coplesit de acuzatii si barfe neadevarate, cand cineva il va ameninta cu un cutit mare. Poate va intelege atunci de ce a pus Dumnezeu pe drumurile vietii indicatorul: “Accesul interzis!”
Iubire in loc de reguli?
Mereu si mereu apar oameni care sustin ca Dumnezeu a sters cele 10 porunci si a instituit dragostea in locul lor (Matei 22,37-40). La prima vedere aceasta pare frumos si credibil. Dar citeste tu insuti textele! Nu ti se pare nimic ciudat? Isus citeaza aici din Vechiul Testament. Porunca “sa-l iubesti pe aproapele tau” nu este noua. Citeste pasajele paralele (daca ai o Biblie cu trimiteri, le vei gasi foarte usor) si versetul 40. Isus foloseste aici imaginea unui pod suspendat. Poruncile sunt podul, iar elementele de sustinere reprezinta iubirea fatza de Dumnezeu si fatza de aproapele. Ce inseamna aceasta?
Fara iubire, pazirea celor 10 porunci nu valoreaza nimic. Podul se prabuseste in prapastia egoismului. Si noi impreuna cu el. Fara pod elementele de sustinere nu ajuta prea mult. Nu ajungem nicaieri. De ce? Pentru ca nu stim ce inseamna a iubi. Sau nu cumva credeti ca din iubire cineva ar putea ucide sau ar putea sa-si distruga casnicia?
Vezi deci ca e nevoie de reguli de baza ale lui Dumnezeu. Asa putem stii cum se poate pune in practica iubirea fatza de El si fatza de aproapele. De aceea, Dumnezeu nu a sters aceste reguli si interdictii. El nu a demontat semnele de ciculatie si semafoarele, ci ne-a aratat adevarata lor semnificatie. In Matei 5,17-20, El spune tocmai acest lucru (“a implini” poate fi tradus si prin “a arata adevarata semnificatie”) in versetele urmatoare aminteste cateva afirmatii din Vechiul Testament, pentru a arata care este scopul poruncilor lui Dumnezeu.
Citeste acum Matei 5,21.22! In legatura cu porunca “Sa nu ucizi!” evidentiaza faptul ca pacatul incepe deja in gand. Daca cineva loveste pe semenul sau cu un levier, se poate astepta sa fie dat in judecata. Dar Isus spune ca si cel care care spune apropelui sau “nebunule” sau rosteste cuvinte prin care desfiinteaza pe cineva ca persoana, este vrednic de judecata. Toate acestea sunt echivalente intr-un fel cu crima, chiar daca sunt infaptuite doar in gand.
Cel care iubeste, nu intra cu viteza in masina aproapelui sau. Deci, iubirea este implinirea regulilor vietii. Ne ajuta sa nu ne tamponam cu ceilalti. De ce sa merg doar cu 60 km/ora in localitati? Nu pentru ca mi-ar fi teama ca politistul imi va lua carnetul. Frica de pedeapsa nu e o motivatie corecta. Nu, ci adevaratul motiv este ca pentru mine viata semenilor este mult mai importanta decat placerea de a conduce in viteza. Nu pot uita copilul fara viata de pe marginea drumului. Intelegi acum de ce pune Dumnezeu limite conducerii libere?
7. Verificare tehnica
A sosit timpul “verificarii tehnice”. Trebuie sa-ti duci masina la o revizie generala. Te gandesti la asta cu ingrijorare pentru ca masina ta e destul de batrana. Zdrangane pe toate drumurile, chiar si pe soselele mai bune. Nici nu indraznesti sa speri ca ochii critici ai mecanicilor nu vor observa rugina foarte extinsa.
Cu simtaminte amestecate, conduci spre atelierul auturorizat pentru verificari si te asezi in coloana de masini care asteapta. Toti sunt usor agitati si cuprinsi de o atmosfera de nervozitate, in ciuda faptului ca unele caroserii stralucesc de parca acum au iesit din standul unei expozitii automobilistice. Pe langa acelea, a ta chiar ca pare un jaf. “Stai linistit”, iti spui. “Ce am de pierdut? In cel mai rau caz ma va trimite la mecanic, sau la cimitirul de masini.”
In sfarsit, iti vine si tie randul. Mecanicul masoara masina cu o privire suspicioasa. “Putina apa si ulei nu i-ar strica” – spune, in timp ce deschide usa ce scartaie, apoi trece la treaba. Nu scapa nimic; verifica totul foarte amanuntit: rotile, franele, caroseria, farurile si motorul – pana la ultima piesa. Din cand in cand noteaza ceva pe hartie. In sfarsit, a terminat. Te uiti la el si astepti verdictul.
Pe un ton dojenitor, spune: “Masina asta trebuie dusa urgent la reparatie. Este intr-o stare avansata de uzura. Nu stiu ce stil de conducere aveti, dar anvelopele si sabotii de frana trebuie schimbati imediat. Si motorul este destul de obosit; daca nu inlocuiti piesele degradate, curand il veti putea arunca cu totul la fiare vechi. Este evident ca folositi uleiul cel mai ieftin si indicatorul turometrului este mereu in zona rosie. Nici cu ingrijirea masinii nu va prea faceti exces de zel, fiindca la varsta asta, rugina n-ar fi normal sa fie asa de extinsa.” Sentinta este devastatoare. Esti demolat; pornesti spre casa. Va trebui sa dai o suma frumusica pentru repararea masinii, ca sa poti trece verificarea. Dar cel mai suparator e faptul ca sunt unele pagube ireparabile, pe care le-ai fi putut evita.
Rugina sau uzura?
O masina distrusa e usor de reparat, cu conditia ca buzunarul sa-ti permita. Insa corpul tau nu poate fi reparat tot asa de usor. Daca nu trece de “verificarea tahnica”, deseori nici medicul nu mai poate face nimic. Adesea, multi oameni inteleg acest lucru prea tarziu.
Tu nu ai pe – drumul vietii – decat putini kilometri in urma ta. La varsta ta, putini oameni au defectiuni tehnica, sau au nevoie de schimbarea motorului. Deci, ai multe sanse ca si la 60 de ani sa ai rezultate bune pe drumul vietii. Dar in scopul acesta, trebuie sa faci ceva inca de pe acum. Cel care, apasa doar pe acceleratie fara chibzuinta, mai devreme sau mai tarziu va sta pe marginea drumului, cu motorul fumegand.
Multi tineri isi mentin organismul pe limita rosie si se mira ca intr-o zi, sanatatea cedeaza. Chiar daca esti fata, trebuie sa-ti antrenezi musculatura si circulatia sanguina. Primordial este nu atat sa arati bine, cat sa te simti bine. Cel care se simte ca si o masina de formula intai si nu ca o epava abandonata, va avea mai multa energie si bucurie de a trai. Cei care fac zilnic miscare in aer liber, rareori sufera de depresie. Pentru a te mentine in forma, sunt suficiente trei antrenamente pe saptamana. Dar fereste-te de excese: prea multi kilometri, greutati prea mari, prea putina odihna, pot duce la degradarea conditiei fizice, daunand muschilor si articulatiilor. In acest caz, nici “elixirul vietii” nu mai poate ajuta la nimic, ba poate va accelera procesul de uzura.
Altii datorita comoditatii, ingaduie organismului sa rugineasca si vor suferi ulterior din cauza unei vitalitati redusa si, inainte de a ajunge la varsta mijlocie, vor deplange defectiunile tehnice aparute. Si pentru ca nu iau in considerare regulile moderatiei, curand devin supraponderali.
Nu-i de mirare ca abandonaza la fiecare urcus, chiar daca schimbatorul e intr-o treapta de viteza inferioara.
De asemenea conducerea de noapte grabeste uzura. Dificultatea de concentrare, starea de stres sau nervozitatea, senzatia de extenuare, deseori pot fi cauzate de odihna insuficienta. Cinci ore de somn sunt suficiente doar pentru masinile retrase din circulatie. Adolescentii au nevoie de mult mai mult, dar putini vor sa recunoasca asta. Cel ce nu invata din greselile altora, va invata din propriile greseli. Multi din cei ce isi distrug noptile, se simt deseori greoi, ca un motor Diesel. Nu rareori se intampla sa si duhneasca la fel de urat. Sunt mult mai expusi virusilor si bacteriilor, care vor distruge acumulatorul cu repeziciune.
Sprinten sau greoi?
Sa vedem putin care e combustibilul ideal pentru a te mentine in forma: Motorul tau nu functioneaza cel mai bine cu hamburger, pizza si cartofi pai. Probabil ca si parintii tai ti-au spus asta de multe ori. Cerealele integrale, fructele si zarzavaturile, sunt surse mult mai bune de energie. Iar in ce priveste racoritoarele, cu suc natural de struguri ajungi mai departe dacat cu coca-cola. Macar de ar fi si gustul nostru convins de asta!
Unii cred ca alcoolul sau diferite droguri, ii fac cu adevarat grozavi. Dar dupa o perioada de scurta durata in care simt ca fierb de energie, capacitatea motorului scade vertiginos. Pentru a ajunge la aceeasi “turatie”, vor fi nevoiti sa ia tot mai fracvent doze din drogul respectiv, pana ce intr-o zi, pistoanele se blocheaza. Placerile de o clipa nu te fac fericit, ci nenorocit, transformandu-te intr-o ruina. Iata de ce inteleptul Solomon a sfatuit pe toti sa se fereasca de alcool. (Prov.23, 29-35).
Fara indoiala, inteleptul ar fi mentionat si tutunul, daca in zilele lui ar fi existat aceste costisitoare cuie de sicriu. Filtrul de aer poate fi schimbat daca se umple cu gudron, dar plamanii nu. Datorita gudronului din fumul de tigara, celulele cancerigene se inmultesc ca ciupercile in organism. Nicotina este una dintre otravurile cele mai periculoase. Ea blocheaza complet aprovizionarea cu energie. In afara de asta, fumatul favorizeaza infundarea vaselor sanguine. Pe plan mondial, la fiecare 13 secunde, un om moare din cauza unei boli cauzate de tutun. In tara noastra, decedeaza anual peste 6.000 de barbati numai datorita cancerului pulmonar.
Statisticile arata ca riscul de cancer pulmonar al unui fumator este de 23 de ori mai mare decat al unui nefumator. Dar sa nu uitam ca fumatul este un factor de risc redutabil, nu doar pentru cancer pulmonar ci si pentru infarct miocardic, accidente vascuare cerebrale, si nu in ultimul rand, este responsabil pentru amputarea multor membre. Este uimitor ca in ciuda acestor date, numarul fumatorilor nu scade, ci creste mereu. De asta se ingrijeste reclama.
Un sofer de raliu trebuie sa fie mereu in forma, nu doar fizica, ci si psihica. Gandirea si simtamintele curate sunt foarte importante. Ambele influenteaza corpul. Daca aceasta din urma este OK, atunci de obicei te simti bine. Dar sentimentele si gandirea sunt influentate si de factori externi. Cei care isi impoaie capul cu violenta si groaza stand in fatza televizorului, sau cei a caror urechi sunt expuse la o muzica agresiva, cu decibeli maximali, sa nu se mire daca vor avea tulburari afective, caderi sufletesti sau probleme cu sistemul nervos. Dar cel care rasfoieste exclusiv reviste ilustrate, foarte curand va ajunge sa nu inteleaga ce de petrece in jurul sau. Mintea trebuie sa fie si ea antrenata, nu numai corpul, altfel se atrofiaza, ca muschii de la un membru imobilizar in ghips.
Si cei din vechime stiau
Biblia este plina de reguli de sanatate si bunastare generala. Israelitii stiau ca Dumnezeu este vindecatorul lor si ca trebuie sa accepte sfaturile Lui pentru a fi mai putin bolnavi (Exod.15,26). Ei cunosteau legile curateniei, reguli de igiena, (Deut.23, 13.14), sfaturile de alimentatie sanatoasa, (Leviticul 11), precum si regulile unei sanatati sufletesti pe care savantii le-au redescoperit doar in ultimul secol. (Prov. 14,30; 17,22; 18,14).
Dumnezeu ar dori ca noi sa fim bine dispusi si sa inaintam pe pista vietii noastre pana ce vom ajunge la tinta. Pentru aceasta nu este suficienta simpla respectare a interdictiilor de genul: “Sa nu te atingi de cutare lucru! Sa nu faci cutare lucru!” e nevoie mai ales de acceptarea sfaturilor. Cel care se multumeasca sa zdrobeasca mucul de tigara dar se lasa pe spatarul fotoliului, acela nu va deveni mai mult decat un lenes. Rezistenta si conditie fizica va avea doar acela care se mobilizeaza sa face ceva in mod activ pentru sanatatea lui.
Si Dumnezeu exact asta doreste.
Este o zi fierbinte de vara. Limba ti se lipeste de cerul gurii, iar camasa de corp. In ciuda acestui fapt, cu toate ca ai deschis toate geamurile masinii si ventilatorul functioneaza cu putere maxima, te simti de parca ai fi la tropice. Macar daca ai avea aer conditionat!
Soseaua pare fara sfarsit. Asfaltul parca se topeste. In sfarsit, vezi case. Un sat. Dar e duminica si chioscul lui Nea Mitica e inchis. Prin partea locului nu este nici vreun restaurant si nici vreo statie peco moderna. Nici o speranta pentru Fanta.
Parasind satul, apesi cu ciuda pe acceleratie, dar vantul care razbate prin fereastra nu te racoreste prea mult. Sub bataia nemiloasa a razelor solare, tablaria masinii s-a incins infernal. Pozitia acului de la indicatorul de temperatura al lichidului de racire e, putin zis, ingrijoratoare. De fapt, toata masina, cu sofer cu tot, ar avea nevoie de putina racoare.
Dintr-odata vezi un indicator. Nu poti sa-ti crezi ochilor. Pe masura ce te apropii, poti citi tot mai clar: Popas turistic – 500 m. Indicatorul te invioreaza imediat, uiti imediat de oboseala si durere. Deja iti imaginezi cum apa rece curge pe mainile tale si cum cuburile de gheata plutesc in paharul cu racoritoare. Excursia s-a terminat – la fel si tortura.
Departe de stres
Azi e un lucru obisnuit sa traim in conditii de stres. Galopam pe drumurile vietii si luam curbele cu rotile scartaind. Incercam sa obligam si pe altii sa se adapteze la ritmul nostru, asa cum si noi suntem fortati de altii. Trebuie sa ne incadram in termene, sa ne achitam de lista de indatoriri si sarcini care nu permit amanare. Nu-i de mirare, daca apa din radiatorul vietii noastre incepe sa fiarba! Pe termen lung, nimeni nu rezista la un astfel stil de viata. Boala si extenuarea ne vor coplesi in ziua cand ne asteptam mai putin.
De aceea, odata pe saptamana, Dumnezeu ne cheama sa garam. Popasurile au fost randuite inca de la crearea lumii, pentru ca Dumnezeu a stiut ca nu suntem in stare sa rezistam la nesfarsit cu motoarele ambalate la maxim. Fiecare a saptea zi trebuie sa fie o zi de odihna (in limba ebraica, Sabath = odihna). Poti sa verifici aceasta in urmatoarele texte: Genesa 2,2-3; Exod 20,8-11 (de altfel, conform Bibliei, a saptea zi nu este duminica, ci sambata).
In aceasta zi, deci, retrage-te din circulatie, opreste masina vietii tale, scoate cheile din contact si relaxeaza-te. Chiar si atunci cand ceilalti alearga mai departe pe drumul tot mai aglomerat. Ei se supun stresului excesiv in mod deliberat, tu insa, odihneste-te bucurandu-te de popasul lui Dumnezeu.
Mania popasurilor
In zilele noastre, popasurile turistice sunt foarte cautate. Acolo iti poti rezolva problemele cu posta, poti schimba bani, poti manca, poti cumpara, fara ca sa iesi din masina. Dar aceste lucruri nu sunt neaparat lipsite de stres. Dimpotriva! Nervii tai care si asa implora odihna, sunt biciuiti, iar sufletul tau este deseori ranit. Chiar si atunci cand nu observi acest lucru imediat.
Ai nevoie de un popas unde sa gasesti liniste, unde poti sa te relaxezi si sa te refaci. In acest scop a intemeiat Isus biserica. Esenta bisericii este partasia. In fiecare zi de odihna oamenii care au aceleasi idealuri se aduna pentru a uita de alergarea de fiecare zi. Popasul, deci, nu este o catedrala goala, unde din cand in cand mai nimereste din greseala cate un sofer. Nu! Comunitatea este formata din oameni, pentru ca oamenii au nevoie unii de altii. Singuratatea nu e buna, e nevoie de partasie, in special in ziua de odihna a lui Dumnezeu.
Prin discutii poti impartasi si altora experientele pe care le-ai acumulat in saptamana trecuta: fie probleme, greutati sau defecte personale pe care vrei sa le invingi. Poti primi sfaturi referitor la cum sa lupti cu problemele saptamanii care iti sta in fatza. De multe ori astfel de discutii, te ajuta sa vezi totul mai clar. Experientele celorlalti pot sa te ajute sa eviti portiunile de drum accidentat si iti reimprospateaza credinta slabita de drumurile pline de gropi ale vietii cotidiene.
Soferii mai vechi te pot ajuta mult in intelegerea Bibliei. Deseori te pot foarte bine orienta pe harta Cuvantului lui Dumnezeu. Ei au strabatut deja acel drum, pe care tu abia ai pornit. Ei cumosc pericolele si posibilitatile vietii. De aceea, in popasul lui Dumnezeu este nevoie de discutii despre Biblie, despre credinta, si despre viata.
Reincarcare bateriilor.
In aceste popasuri nu avem nevoie doar de semenii nostri, ci si de Dumnezeu, pentru ca El ne-a creat si ne cunoaste mai bine decat oricine. El stie de ce avem nevoie pentru a rezista pana la sfarsit in raliul vietii. De aceea este atat de important pentru noi Cuvantul Sau. Prin Biblie, Dumnezeu ne vorbeste, iar predicile ne transmit acest Cuvant intr-un mod inteligibil. In felul acesta, ne putem pregati pentru saptamana care ne sta in fatza si putem vedea mai clar drumul dinaintea noastra.
In rugaciune putem sa-I spunem lui Dumnezeu grijile si bucuriile noastre. Putem cere ajutor si protectie de la El, nu doar pentru noi, ci si pentru vecinii si prietenii nostri. Si pentru ei este foarte important sa stie ca te gandesti la ei si te rogi pentru ei. Cand saptamana urmatoare, acestia iti povestesc cum Dumnezeu ti-a ascultat rugaciunea facuta spre binele lor, acest lucru te va intari si pe tine. Comunitate deci, nu este o pensiune, unde oamenii pot dormi nestingheriti, ci este locul special de intalnire cu Dumnezeu.
Nu pierde ocazia!
Daca, intr-adevar ai vrea sa-ti reincarci bateriile, atunci nu astepta cu mainile in san, ca sa fii servit. Prin faptul ca privesti si asculti in mod pasiv ceea ce altii fac si spun, inca n-ai castigat nimic. Un proverb englezesc spune: “Action brings satisfaction”, adica: “Fii activ si vei avea satisfacii!”
In comunitate, poti sa spui tot ce te preocupa, chiar daca nu te poti exprima “ca la carte”. Aici se aduna oameni simpli, oameni obisnuiti. Vorbele mari, discursurile pregatite dinainte sub forma poetica, isi au mai degraba locul la teatru. Acolo se poate si aplauda daca actorii si-au jucat bine rolul. Dar comunitatea nu este teatru si cei care merg acolo nu sunt actori. Acest popas este pentru ori ce om, pentru ca de multe ori, pana si unui profesor universitar ii cade bine daca poate sa vorbeasca nestanjenit cu omul de rand si sa uite de conferintele riguros elaborate. Deci, este important ca si tu sa iei parte la viata comunitatii, si atunci ziua de odihna iti va oferi mult mai mult.
Deconectare si relaxare.
Ziua de odihna la urma urmei, nu este doar ziua comuniunii si a intalnirii. In aceasta zi, te poti odihni din toate punctele de vedere. Poti avea timp pentru tine, pentru membrii familiei si pentru prieteni. Te poti deconecta de povara problemelor de la scoala sau de la serviciu. Iti poti gasi bucuria in tot ceea ce Dumnezeu a creat. Poti citi, poti asculta muzica (buna), poti medita, te poti odihni – pentru a uita de raliul si stresul vietii – gasind astfel pace interioara.
Dumnezeu a stiut foarte bine de ce a daruit ziua de odihna. Daca ai trait cel putin odata aceasta experienta, in mod constient, cu siguranta nu vei mai vrea sa fii lipsit de ea. Deci, popas, prima la dreapta? Esti binevenit si tu!
9. Spalatorie auto
Ai spalat vreodata o masina? Nu ma gandesc la o spalatorie automata, ci sa o speli cu furtunul, cu galeata, cu buretele si samponul? De obicei, spalatoriile automate care functioneaza la benzinarii, nu curata toate colturile si muchiile masinii. Nu freaca petele de gudron de pe capota sau de pe usile masinii, ci pur si simplu le acopera cu un strat subtire de ceara fierbinte. De departe masina straluceste si pare curata, dar de aproape, chiar si miopii pot constata ca nu s-a facut o treaba de calitate.
Comerciantii de masini, insa, lucreaza mult mai ingrijit atunci cand vor sa puna la expozitie o masina la mana a doua. Ei spala caroseria pana ce straluceste la fel ca atunci cand era noua. Aripile si toata caroseria sunt curatate de murdaria de fiecare zi. Parbrizul e spalat si lustruit luna. Masina e aspirata si in interior, iar scaunele sunt periate. Portiunile de platic si din cauciuc sunt lustruite cu silicon. Dupa terminarea intregii operatiuni, ai putea sa crezi ca masina tocmai a iesit de pe banda. Straluceste ca la iesirea din fabrica.
Evita munca de mantuiala!
Si viata ta are nevoie de o asemenea curatire! Orice pacat si orice rau trebuie indepartate din temelie pentru ca viata ta sa poata avea din nou stralucirea de odinioara. Multi oameni incearca singuri sa spele relele din viata lor. Unii rezolva problema aceasta foarte simplu: arunca o meneda de o suta unui cersetor infometat, ii saluta politicos pe vecini, ajuta un orb sa treaca strada si deja li se pare ca sunt cu adevarat curati. Dar asta este ca si stratul de ceara fierbinte intins pe masina spalata pe jumatate.
Altii freaca zi de zi la petele de gudron ale pacatelor lor, insa fara succes. Pacatul persista cu impertinenta acolo pe tabla, ba inca in fiecare zi se adauga pete noi la murderie. In cele din urma, acesti oameni ajunsi la capatul puterilor, renunta: “Raman asa cum sunt; nu pot sa ma schimb”. Se pot intampla si lucruri mai curioase; in descurajarea si indignarea lor, unii se autopedepsesc intrand cu toata viteza in noroi.
O alta categorie incearca sa dea vina pe semenii lor. Acestia sunt convinsi ca ei insisi n-au nimic de facut pentru remedierea nereusitelor lor, ci altii sunt cauza accidentelor suferite (parintii, profesorii, prietenii, sotii, copiii, sau colegii de serviciu). Ei trebuie sa fie trasi la raspundere.
Realitatea este insa ca automaltratarea, camuflarea sau acuzarea celorlalti nu pot indeparta propria murdarie. Mizeria ramane, iar pacatul e pacat. Fiecare dintre noi are nevoie de o curatire in spalatoria lui Dumnezeu.
Innoire deplina!
Un teolog in varsta avea probleme in a intelege discutia lui Isus cu privire la curatire. (Ioan 3, 1-5) Numele lui era Nicodim. El credea ca pentru un nou inceput este nevoie de o noua masina, iar aceasta o putem primi doar cand am trecut linia de sosire a raliului vietii. Isus a vrut sa il faca sa inteleaga ca omul are nevoie de o nastere din nou, de o innoire launtrica, de un nou start in viata. Iata de ce a instituit botezul.
Notiune de “botez” este legata semantic de ideea de “adancime”. A “boteza” inseamna “a duce in adanc” “a scufunda”. Foarte multe bazine de botez ramase de pe vremea crestinismului timpuriu ne arata faptul ca in acele vremuri erau botezati adultii si tinerii si anume prin scufundare. Botezarea pruncilor isi are originea in secolul III dupa Hristos, in nordul Africii. In secolul VI, in Italia, botezul la varsta maturitatii a inceput sa fie ignorat, fiind promovat tot mai mult botezul copiilor. Martin Luther, la inceput, a luptat impotriva botezului copiilor, dar mai tarziu a tolerat acest lucru pentru a castiga popularitate in folosul bisericii evanghelice.
Exista crestini al caror botez ne aduce aminte de felul cum obisnuiesc sa se spele persoanele care sufera de hidrofobie. Acestora le ajunge o palma de apa. Insa Isus vorbeste despre o imersiune completa sub apa. Nu doar capul trebuie spalat, ci omul in intregima. De aceea Pavel numeste spalatoria lui Isus ca fiind nastere din nou. (Tit 3,5) Dupa botez, omul se simte ca si cum ar fi totalmente renascut. Petele de gudron ale pacatului dispar, ca si cum nu ar fi existat niciodata. Intinaciunea pacatului a disparut si Duhul Sfant ne da din nou stralucire. (Galateni 5,22.
Contraindicat sugarilor!
Aceasta innoire nu e posibila la varsta prunciei, si nici nu este necesara. Doar mai tarziu, cand intelegem ce e pacatul si mantuirea, atunci trebuie sa decidem daca vrem sa facem in continuare parte din echipa de raliu a lui Dumnezeu, daca vrem ca El sa fie tinta raliului vietii noastre, sau vrem ca totul sa se sfarseasca pe un drum infundat. Cand suntem intr-adevar capabili sa credem in mod constient, atunci e timpul sa ne punem intrebarea asupra oportunitatii botezului. (Marcu 16, 15-16)
Moarte si inviere
Botezul are diferite semnificatii in Biblie. Una dintre ele este ingroparea unui mort. Citeste Romani 6,3.4; apoi Coloseni 2,12. Pavel spune aici ca daca te botezi, esti ingropat impreuna cu Hristos. Respiratia este semnul vietii. Fara oxigen nu este viata si sub nivelul marii nu poti respira. Botezul, este deci un fel de inmormantare in mare. S-a terminat cu viata cea veche; e ca si cum ai fi murit.
Cand iesi din apa, incepi o viata noua. Ai inviat impreuna cu Hristos. Raliul vietii tale a primit o noua tinta. De acum inainte, in mod constient vei umbla pe acele cai pe care Isus ti le arata. Cerintele lui Dumnezeu nu ti se par o povara, pentru ca te ajuta la atingerea tintei. Sub influenta Duhului Sfant ti se schimba caracterul si comportamentul (Coloseni 3, 1-17).
Polita de asigurare a vietii
Botezul inseamna impacare cu Dumnezeu, un legamant pentru o viata intreaga. Aceasta nu se refera doar la durata. Dumnezeu nu este langa tine doar atata timp cat esti pe acest drum. Acest certificat de protectie nu este valabil doar pana la moarte. Dumnezeu vrea sa traiasca cu tine toata vesnicia. De aceea, Isus sta langa tine in zilele bune si in cele rele. Dragostea Lui nu se sfarseste atunci cand, din nou, calci pe un drum gresit, sau cand viata ti se impotmoleste in noroi. Te ridica iar si iar, cu conditia sa accepti ajutorul. Aceasta este esenta legamantului incheiat. Un legamant pe viata si pentru viata.
Nu vei gasi nicaieri pe drumul viatii o polita de asigurare mai buna. Trebuie doar sa raspunzi afirmativ propunerii lui Dumnezeu. Si in acelasi timp, sa exprimi acest fapt in mod public, prin botez. In felul acesta vei deveni un membru al echipei internationala a lui Dumnezeu. Vehiculul vietii tale se va innoi cu totul si va purta incarcatura cu o noua vigoare. Iar daca mai tarziu te impotmolesti din nou undeva si rezistenta sufleteasca iti slabeste, atunci Isus te poate realimenta din nou cu putere. Cu El, in mod sigur vei ajunge la tinta!
10. La linia de sosire
Drumul te conduce printr-o padure de brazi. Deschizi geamul din stanga si admiri copacii. De la distanta par verzi, dar aparentele inseala. Privind mai atent poti obseva ca cetina de pe ramurile de doi ani este patata, iar cea de trei ani nici nu se mai vede pentru ca a cazut. Se pare ca acesti copaci sunt bolnavi de moarte. Nu stii cum sa-ti explici fenomenul. Aproape zilnic auzi la stiri despre ploile acide, despre gaurile din stratul de ozon, despre epuizarea resurselor de materii prime si despre paduri care mor. E timpul ca cineva sa faca ordine pe aceasta planeta!
La radioul din masina auzi un raport despre situatia lumii: razboaie, acte de terorism, foamete, epidemii in Africa Centrala care zoresc amenintator spre Europa. Cum ar putea politicienii sa tina in frau toate aceste pericole?
Chiar daca sunteti fortati de imprejurari, oamenii fac orice numai sa nu-si schimbe modul de viata. Multi dintre ei, alearga pe drumul vietii fara sa priveasca la cei din jurul lor, risipind in mod nechibzuit materiile prime, poluand in mod iresponsabil insusi mediul in care vietuiesc.
Drumul duce spre prapastie, iar omenirea apasa pe accelerator in loc sa intoarca volanul. Iar tu, esti in aceeasi masina, fara posibilitatea de a evita catastrofa.
Iluzii destramate
De multe ori, asa zisi binefacatori ai lumii au promis o epoca de aur. Printre ei si comunistii. Te-au servit cu de toate in popasuri, dar hrana instant produsa de comunism a fost gustoasa doar la inceput. Nu dupa mult timp a devenit cumplit de amara. Unii profeti moderni au prezis sfarsitul lumii si multi dintre tinerii soferi de raliu au fost insufletiti de ideile lor, dar sfarsitul nu a venit. Credinta produsa de acesti profeti s-a dovedit a fi o adunatura de vechituri care n-a fost de nici un folos omenirii. De fapt, unii s-au cramponat atat de puternic de iluzii, incat au blocat usile pe dinauntru. A fost nevoie de foarfeci speciale de descarcerare, pentru a-i elibera de ideile lor incalcite.
Simpatizantii “NewAge” viseaza o noua era. Ei afirma ca atunci nu vor mai fi gunoaie aruncate pe marginea drumurilor vietii. Natura va inflori si toti oamenii vor trai in pace. E un vis frumos, dar acestia uita ca raul explodeaza din interiorul omului. Si tot de acolo provin slabiciunea si egoismul. Unii binefacatori ai lumii pretind unificarea religioasa si politica, pentru ca omenirea sa fie salvata cu sau fara acordul ei. Ei sustin ca omul trebuie impins spre fericire. Dar nici statul, avand la indemana cele mai aspre legi nu poate aduce raiul pe pamant, pentru ca in aceasta lume, omul il va calca intotdeauna pe semenul sau.
Totusi nu trebuie sa cazi in disperare. Ceea ce e imposibil de realizat prin puteri omenesti, pentru Dumnezeu e perfect posibil. El va pune capat acestei confuzii. Unii soferi mai cumpara anvelope reesapate. Acestea sunt mult mai ieftine decat cele noi, dar multe dintre ele sunt destul de uzate. Oamenii pot doar sa retuseze pamantul dar deseurile atomice raman neschimbate. Dumnezeu nu termina o opera doar pe jumatate. El face totul nou!
Lumina la capatul drumului!
Nu exista loc pentru pesimism, nici daca oamenii de stiinta afirma ca la capatul drumului ne asteapta abisul. Ianinte de a ne prabusi, Dumnezeu va reveni pe pamant. Nu ca unul care vrea sa amelioreze conditiile de trai ale intregii lumi, cum tind sa creada multi crestini, nici ca invatator, sau ca binefacator al omenirii. Nu! El vine pentru ca sa ne salveze din prapastia spre care gonim. Pentru ca noi sa nu disperam, Isus ne-a aratat dinainte ce crize vor veni peste omenire, dar ne-a spus si faptul ca la capatul drumului este lumina.
Matei 24:
Sa observam semnele:
– profeti mincinosi si hristosi mincinosi
– razboaie
– foamete
– cutremure
– persecutarea crestinilor
– tagaduirea credintei
– nelegiuirea se va extinde si va stapani
– dragostea se va raci
– vestea buna a lui Isus va fi raspandita in toata lumea
Deci nu ne asteapta descurajarea, panica si moartea, ci Hristos! El ne scoate din prapastie, spre viata vesnica, spre Dumnezeu. El nu va intemeia o era noua (New Age), ci un Nou Pamant. Aceasta este o veste buna pe care toti oamenii trebuie s-o cunoasca.
Nu te intereseaza?
Doar putini oameni sunt interesati de Noul Pamant pe care Dumnezeu vrea sa-l ofere. Putina distractie in viata si putin noroc se pare ca sunt suficiente. Vesnicia, viata fara suferinta si moarte, bucuria fara sfarsit, natura curata, iubirea si pacea permanenta – se pare ca sunt cuvinte straine pentru ei, sau vise si iluzii ireale.
Ei nu-si pot imagina un Pamant nou, tot asa cum un cioban din Evul Mediu nu-si poate imagina un BMW, un Mercedes sau un Porsche. Gandirea omeneasca este marginita, de aceea n-ar trebui sa ne bazam orbeste pe ea. Pe Noul Pamant, cu siguranta vom face haz de necredinta si vechile conceptii, asemenea ciobanului care zbura pe autostrada cu 250 km/h intr-un Mercedes 600 cu aer conditionat.
Noi nu putem aprecia valoarea a ceea ce Dumnezeu vrea sa ne ofere in dar decat in functie de pretul care a fost platit. Imagineaza-ti ca prietenul tau vrea sa-ti daruiasca o masina, candva in viitor. Nu-ti spune ce fel de marca, nu stii cum arata, ce culoare are, cati cai putere are. Stii doar un lucru: a costat 50 de mii de dolari! Noul Pamant si viata vesnica L-au costat infinit mai mult pe Dumnezeu; L-au costat propria viata. Ce pret imens! Si tocmai pentru ca pretul este atat de mare, Dumnezeu ne va da tot ce avem nevoie pentru a fi fericiti. (Romani 8,32).
La sfasit de cale!
Cursul vietii se apropie de sfarsit. Te apropii de linia de sosire. Masina te-a slujit cu credinciosie, nu te-a lasat in pana in momentele de neatentie sau cand rotile aproape ca au iesit de pe carosabil. Isus a avut dreptate. Credinta crestina te scoate din cele mai grele incercari, chiar si atunci cand simti ca te impotmolesti in noroiul zilelor insuportabile sau cand drumul a fost abrupt si plin de hartoape.
Dar iata, ai reusit! Isus flutura fanionul. Semnaleaza ca ai ajuns la linia de sosire. Traseul vietii s-a incheiat dar nu si viata! Cand Isus va reveni, El nu va da doar semnalul ajungerii le tinta, ci iti va darui si viata vesnica, atat tie cat si oricarui sofer care a acceptat sa fie mantuit prin El. Cei care s-au asezat in mobilul credintei crestine, care s-au orientat dupa harta Bibliei, care au parcurs drumul cu puterea Duhului Sfant, toti acestia, impreuna cu tine, vor ajunge la tinta, la o viata fericita si vesnica, pentru ca toti sunt biruitori prin Hristos!
Sursa: www.cercetatiscripturile.org