Rasismul

Rasismul

 
Rasismul este unul dintre cele mai odioase flageluri ale zilelor noastre, fiind acea credinta, sau practica, in care se considera, sau se trateaza anumite grupuri rasiale ca fiind inferioare, justificand astfel transformarea lor in obiecte ale dominarii, discriminarii si segregarii.
Chiar daca pacatul rasismului este un fenomen vechi, bazat pe ignoranta, teama, instrainare si falsa mandrie, unele dintre cele mai respingatoare manifestari ale sale au avut loc in zilele noastre. Rasismul si prejudecatile irationale conlucreaza intr-un cerc vicios. Rasismul se numara printre cale mai inradacinate prejudecati, care caracterizeaza fiinta umana pacatoasa. Consecintele lui sunt, in general, mai devastatoare, deoarece rasismul devine cu usurinta institutionalizat si legalizat in mod permanent, iar manifestarile sale extreme pot conduce la persecutii sistematice, sau chiar genocid.
Biserica Adventista de Ziua a Saptea deplange orice forma de rasism, inclu-siv politica de apartheid, cu segregarea fortata si discriminarea ei legalizata.
Adventistii de ziua a saptea doresc sa fie credinciosi lucrarii de reconciliere, care a fost incredintata Bisericii crestine. Ca o comunitate mondiala de credinta, Biserica Adventista de Ziua a Saptea doreste sa exemplifice si sa exprime in propriile ei randuri, unitatea si dragostea, care trec dincolo de diferentele rasiale si de instra-inarea dintre rase.
Scriptura ne invata ca fiecare persoana a fost creata dupa chipul lui Dumnezeu, care “ a facut ca toti oamenii, iesiti dintr-unul singur sa locuiasca pe toata fata pamantului “ ( Fapte 17:26 ). Discriminarea rasiala este o ofensa la adresa celorlalti semeni ai nostri, care au fost creati dupa chipul lui Dumnezeu. In Hristos “nu este nici iudeu, nici grec ‘ ( Gal 3:28 ). Astfel ca rasismul este o adevarata erezie si in esenta, o forma de idolatrie, pentru ca limiteaza atributul lui Dumnezeu de Parinte, prin negarea fratietatii dintre toate fiintele umane, inaltand superioritatea propriei rase.
Standardul pentru crestinii adventisti de ziua a saptea este recunoscut in declaratia nr 13 din Punctele fundamentale de doctrina -“Unitatea trupului lui Hristos“. Iata ce se spune:
“In Hristos, noi suntem o noua creatiune; deosebirile de rasa, cultura, educatie si nationalitate, precum si diferentele dintre cei de sus si cei de jos, dintre bogat si sarac, dintre barbat si femeie nu trebuie sa dea loc la dezbinari intre noi. Noi suntem cu totii egali in Hristos care, prin acelasi Spirit, ne-a legat intr-o unica comuniune cu El si intre noi; noi trebuie sa slujim si sa fim slujiti fara partinire si prejudecati “
Orice alta abordare submineaza esenta Evangheliei crestine.
Aceasta declaratie publica a fost autorizata de catre Neal Wilson,presedintele Conferintei Generale, dupa consultari cu cei 16 vicepresedinti ai Bisericii adventiste de ziua a saptea , in data de 27 iunie 1985, la sesiunea Conferintei Generale din New Orleans, Louisiana.
Sursa: www.adventist.ro