Reforma sanitara si fibrele alimentare
Interesul pentru fibrele alimentare a crescut într-o mare măsură în jurul anilor 1980-1990. Partea cea mai frumoasă este că sursa acestui interes se datorează indirect scrierilor lui E.G.White. Încă la sfârşitul sec. XIX, Dumnezeu i-a revelat reforma sanitară, iar cea mai influentă persoană care a căutat să facă aplicaţii industriale ale acesteia a fost doctorul Will Keith Kellogg.
În 1906 acesta, împreună cu fratele său John Harvey Kellogg întemeiază Battle Creek Toasted Corn Flake Company, redenumită în 1907 Kellogg’s Company. Firma a avut o ascensiune impresionantă în SUA şi apoi în întreaga lume. Încă de la naşterea acesteia, produsele realizate ţineau cont de reforma sanitară (chiar dacă în prezent sunt şi excepţii). Marea majoritate a produselor erau obţinute din cereale integrale, cu un conţinut ridicat de fibre. Datorită acestui fapt, W.K.Kellogg a fost recunoscut ca pioner al cerealelor pentru micul dejun (breakfast cereals).
În 1984 firma Kellogg’s a afirmat, pe eticheta produsului All Bran, importanţa consumului de fibre în prevenirea cancerului de colon. Deşi această afirmaţie a atras atenţia consumatorilor, sporind implicit volumul vânzărilor, iniţiativa a fost stopată rapid, deoarece legislaţia americană nu a permis folosirea acestui argument fără aprobarea Food and Drug Administration (FDA).
Acest incident a condus la o serie de studii clinice extensive realizate atât de firmă, cât şi de instituţii de cercetare independente. Astfel, pe baza rezultatelor obţinute în cercetările respective, FDA a confirmat în 1997 rolul fibrelor alimentare din tărâţa de grâu în reducerea riscului cancerului de colon, permiţând implicit utilizarea acestui fapt ca stimulent promoţional. Tot în 1997, FDA a confirmat legătura dintre consumul de fibre alimentare din produse integrale din ovăz şi reducerea riscului bolilor cardiovasculare.
O totalizare a efectelor fiziologice cunoscute ale fibrelor este prezentată mai jos:
– Controlul greutăţii. Reducerea aportului caloric din dietă (combat obezitatea).
– Ameliorarea funcţionării colonului şi prevenirea constipaţiei.
– Prevenirea apariţiei hemoroizilor.
– Prevenirea diverticulozei.
– Reducerea riscului de apariţie a cancerului de colon.
– Reducerea riscului de cancer mamar.
– Au efect detoxifiant datorită capacităţii de a funcţiona ca schimbător de ioni.
– Reducerea riscului de boli cardiovasculare. Reduc nivelul colesterolului hepatic (previn litiaza biliară, arteroscleroza, cardiopatiile ischemice şi reduc riscul infarctului de miocard).
– Reducerea riscului de diabet. Diminuează absorbţia nutrienţilor în intestinul subţire şi reduc răspunsul glicemic post-prandial (efect în tratamentul diabetului).
– Combat cariile dentare.
Sa vedem ce spun scierile lui E.G.White, legat de acest subiect:
“Cerealele, împreună cu fructele, nucile şi legumele au toate proprietăţile nutritive pentru a face un sânge bun. În cereale, fructe, legume şi nuci, vom găsi toate elementele alimentare de care avem nevoie. Dacă dorim să venim la Domnul cu o minte deschisă, El ne va învăţa cum să pregătim o hrană sănătoasă, nepătată de atingerea cărnii.” Dieta si Hrana, Cap.18 “Fructele, cerealele si legumele”, pag.314
„Pâinea din făină albă rafinată nu poate furniza organismului hrana pe care o veţi găsi în pâinea de grâu nedecorticat. Folosirea obişnuită a pâinii din grâu decorticat nu poate păstra organismul în stare de sănătate. Amândoi aveţi ficatul inactiv. Folosirea făinii albe agravează dificultăţile cu care vă luptaţi.” Dietă şi Hrană, Cap.18 “Fructele, cerealele şi legumele”, pag.321
“Pentru a face pâine, făina albă rafinată nu este cea mai indicată. Folosirea ei nu este nici sănătoasă, nici economicoasă. Pâinii făcute din făină rafinată îi lipsesc elementele nutritive care pot fi găsite în pâinea făcută din făină integrală. Ea este cauza frecventă a constipaţiei şi a altor stări nesănătoase.” Divina Vindecare, Cap. Alimentaţia şi Sănătatea, pag.301
Ţinând cont de cele de mai sus, ar trebui să luăm mai în serios reforma sanitară, pe care ne-a descoperit-o Dumnezeu, încă înainte ca oamenii de ştiinţă să demonstreze aceasta şi să putem fi un ajutor şi un exemplu aproapelui nostru.
Viorel Simac
Sursa: www.cercetatiscripturile.org