Rezolvarea conflictelor în casatorie si alte relatii

            Uneori cele mai mari conflicte in casnicie sunt cauzate de cele mai banale lucruri. Una din cele mai stupide neintelegeri pe care le-am avut intre sosia mea si mine au avut drept cauza sapunul de baie. Pentru mine un dus fierbinte, cu aburi, este o experienta spirituala. Ca si rulourile proaspete de stafide. De asemenea, se intampla sa fiu genul de persoana care se plictiseste foarte repede daca face acelasi lucru. Asadar imi place variatia. Nu vreau sa folosesc acelasi fel de sapun timp de 42 de ani.
            intr-o zi i-am spus sotiei mele ca as vrea un alt tip de sapun. Dar am spus-o intr-un fel care parea sa transmita ca relatia noastra de casatorie este un esec deoarece folosim mereu acelasi tip de sapun. Peste trei sau patru luni, de Craciun, ea a impachetat si a asezat sub brad 27 de sapunuri diferite.
            Orice fel de relatie, chiar si cele bune, au parte de conflict. Daca nu stii cum sa te raportezi la el si cum sa il rezolvi, poti distruge relatia.
            Biblia este categorica in aceasta privinta. in Marcu 3 scrie: „daca o casa este dezbinata impotriva ei insasi, casa aceea nu poate dainui.“ Vom discuta despre cativa pasi practici pe care ii gasim in Cuvantul lui Dumnezeu si care ne vor ajuta sa conlucram chiar si atunci cand avem o neintelegere. Daca nu esti casatorit, poti folosi aceste principii in afaceri, cu prietenii, copiii sau in orice alte relatii. Oridecateori suntem implicati intr-o relatie, ne confruntam cu neintelegeri.
 
            Care este cauza conflictului?
            Biblia spune ca acesta este pricinuit de egoism. Iacov 4:1: „ De unde vin luptele si certurile intre voi? Nu vin oare din poftele voastre, cari se lupta in madularele voastre?“ Din fire sunt o persoana egoista. Ma gandesc intai la mine, de-abia apoi la ceilalti. Si tu faci la fel. Vreau sa mi se implineasca dorintele, si tu la fel, iar atunci cand aceste dorinte se ciocnesc, apare conflictul.
            in seara dinaintea nuntii noastre, socrul meu a luat loc langa noi si ne-a zis: „Exista cinci aspecte cu privire la care apar de obicei neintelegerile intr-o casnicie: banii, sexul, socrii, copiii si comunicarea.“ Socrul meu a fost un profet. in caminul nostru am avut toate aceste cinci probleme.
            Poate ca unii din voi treceti printr-o suferinta mare in momentul de fata.  Simtiti ca neintelegerile din relatia voastra sunt fara iesire, caci v-ati tot certat cu privire la anumite probleme si nu s-a rezolvat nimic, iar de impacare nici nu e vorba. Nu stiti ce sa faceti.
            Dumnezeu spune: „Iata cativa pasi.“ Am vazut cum ei dau rezultate la zeci, daca nu chiar sute de cupluri.
            Daca vreti sa colaborati, chiar si atunci cand aveti o neintelegere, faceti urmatoarele lucruri:
 
1.       Cere ajutorul lui Dumnezeu.
Rugati-va. inainte de a merge la cealalta persoana si de a vorbi despre problema, discuta cu Dumnezeu. Asta poate rezolva pe loc problema. inainte de a incepe sa rezolvati impreuna problema, inainte de vorbi cu cineva, spune-I lui Dumnezeu despre ea si cere-I ajutorul.
Te provoc sa ai un dialog vertical. Multi suntem foarte buni la dialogul orizontal, dar dialogul vertical are loc atunci cand venim la Dumnezeu si spunem: „Uite cum ma simt“ si asezam totul la picioarele Sale.
Iacov 4:2: „va certati si va luptati; si nu aveti, pentru ca nu cereti.Lucrul acesta este foarte important, si trebuie sa-l intelegi. Adesea conflictele apar atunci cand ne asteptam ca altii sa ne indeplineasca nevoile pe care doar Dumnezeu le poate indeplini in viata noastra.
La nunta ta  ai stat in fata unui grup de oameni si ai raspuns: „Da.“ De fapt ai spus „Ma astept sa….“ Nu te gandeai la ce intentionezi sa faci si la promisiunile pe care aveai sa le implinesti. De fapt te gandeai asa: „Foarte bine! Acum se vor indeplini toate nevoile mele! Persoana asta este raspunsul la toate visurile mele si ma va implini in toate privintele.“ Pe pamantul acesta nu exista nici o persoana care sa iti poata indeplini toate dorintele. Numai Dumnezeu poate sa faca asta.
El spune: „Va certati si va luptati; si nu aveti, pentru ca nu cereti.“ De unde stiu cand, in loc sa ii cer lui Dumnezeu, doresc ca alte persoane sa imi indeplineasca nevoile? Raspunsul este: atunci cand ma manii. Mania este un semnal care spune: „Vreau ca cineva sa imi indeplineasca nevoile.“ Cand am nevoie ca tu sa fii la timp si sa nu intarzii sau cand am nevoie de atentia ta, iar tu nu mi-o acorzi, ma manii. Dumnezeu spune: „De ce vorbesti mai intai cu Mine despre asta?“ in loc sa te astepti ca partenerul tau sa-ti implineasca toate nevoile, Dumnezeu vrea sa te rogi Lui. „Nu aveti, pentru ca nu cereti.
 
2.       Marturiseste-ti vina.
inainte de a incepe sa-i invinovatesc pe ceilalti, trebuie sa ma cercetez sincer si sa ma intreb: „Care este vina mea in acest conflict?“ Trebuie sa imi fac o examinare onesta si sa imi recunosc vina. Cand gresesti, recunoaste lucrul acesta. Iar atunci cand ai dreptate, taci!
Fii sincer. in Matei 7:3 Domnul Isus spune: „De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tau si nu te uiti cu bagare de seama la barna din ochiul tau? Fatarnicule, scoate intai barna din ochiul tau si atunci vei vedea deslusit sa scoti paiul din ochiul fratelui tau.“ Fiecare are puncte slabe. Isus vroia sa spuna ca intai trebuie sa te cercetezi pe tine insuti.
Trebuie sa ma intreb: „imi lipseste cumva simtul realitatii? Sunt cumva insensibil? Sau poate prea sensibil? Prea pretentios? Sunt cumva nemultumitor? inainte de a rezolva neintelegerea cu tine, trebuie sa vorbesc cu Dumnezeu, apoi sa ma cercetez si sa recunosc care este partea mea de vina.“
Motivul cel mai intalnit pentru divort este „Suntem incompatibili.“ Si nimeni nu e vinovat de asta. Expertii in problemele maritale spun urmatoarele lucruri despre subiectul compatibilitatii:
         „Asa numita incompatibilitate este un mit inventat de juristi, pentru a pleda in favoarea divortului. De asemenea, este o scuza obisnuita pentru cei care vor sa isi ascunda slabiciunile si esecurile. Neintelegerilesi greselile pot fi corectate atunci cand exista bunavointa. Problema este lipsa sinceritatii totale.“ Iar eu as adauga si incapatanarea.
 „Daca oamenii pot divorta pentru ca sunt incompatibili, nu pot sa inteleg de ce nu suntem toti divortati.“
Casnicia este un proces care tine o viata, in care invatam sa trecem peste diferentele dintre noi. Biblia spune: „Daca zicem ca n\’avem pacat, ne inselam singuri si adevarul nu este in noi.“ Fiecare din noi are o capacitate infinita de autoamagire. Pot sa te invinovatesc pentru toate probelemele mele. Dar adevarul este ca nu e vorba de incompatibilitate, ci de egoism si lipsa bunavointei de a ne schimba. Sa-i spunem pe nume.
 
 
3.       Convoaca o conferinta de pace.
Conflictul nu se rezolva de la sine. Trebuie sa fie rezolvat in mod deliberat. El se inrautateste cand il lasi nerezolvat. Inimile se impietresc, punctele de vedere se consolideaza, iar podurile dintre suflete sunt distruse fara remediu. Asadar, trebuie sa faci un efort intentionat pentru a-l rezolva.
Biblia este foarte concreta in aceasta privinta. in Matei 5 Isus spune: „Asa ca, daca iti aduci darul la altar si acolo iti aduci aminte ca fratele tau are ceva impotriva ta, lasa-ti darul acolo inaintea altarului si du-te intai de impaca-te cu fratele tau; apoi vino de adu-ti darul.“ E imposibil sa te inchini avand resentimente in suflet si conflict nerezolvat cu altii.
Isus spune ca nu trebuie sa ignori conflictul. Rezolva-l cat inca mai poti. Daca ai ceva cu cineva sau daca cineva are ceva cu tine, Dumnezeu spune ca tu trebuie sa mergi la persoana respectiva.
Cand? indata. Amanarea rezolvarii conflictului nu face altceva decat sa inrautateasca situatia. Un alt verset din Biblie spune: „Sa n\’apuna soarele peste mania voastra.“ Trebuie sa faci asta cat de repede posibil, inainte ca neintelegerea sa se cicatrizeze si sa se transforme in resentimente.
 
4.       tine cont de parerea celuilalt
Nu pot sa tin cont doar de punctul meu de vedere, de situatia mea; trebuie sa iau in consideratie si punctul tau de vedere. Asta e foarte dificil deoarece nu imi sta in fire. Nu imi sta in fire sa privesc la viata din perspectiva sotiei mele, Kay, nici din a ta. Pentru asta, am nevoie de o schimbare deliberata, sa imi mut privirea de la nevoile mele la ale tale. Am nevoie de ajutorul lui Dumnezeu pentru a putea face asta. Nu imi sta in fire. Dar acesta este secretul rezolvarii conflictului.
Secretul rezolvarii conflictului consta in a intelege de unde vin oamenii. Cand intelegi lucrul acesta, e mult mai usor. Cu cat intelegi mai bine pe cineva, cu atat vei avea mai putine neintelegeri cu acea persoana, deoarece stii cum sa te porti cu ea.
Cum poti invata sa intelegi pe cineva? Asculta. Asculta mai mult decat vorbesti. Din nou, lucrul acesta nu este usor pentru multi dintre noi. Nici pentru mine nu este. Unii dintre noi vrem asa de tare sa ne spunem punctul de vedere, sa ne aparam, incat nici macar nu ne oprim pentru a asculta ce are de spus cealalta persoana. Trebuie sa cautam sa intelegem inainte de a cauta sa fim intelesi.
in Filipeni 2:4 scrie: „Fiecare din voi sa se uite nu la foloasele lui, ci si la foloasele altora.“ Cuvantul grecesc tradus cu „sa se uite“ este scopos. Este ca un aparat optic sau un microscop. inseamna sa acorzi atentie. Te asemeneni lui Hristos atunci cand intrebi: „Care sunt nevoile semenului meu si cum pot sa le indeplinesc?“ Cand esti nervos, te preocupa doar persoana ta. Dar atunci cand suntem asemenea Mantuitorului, ne uitam la foloasele celorlalti, nu doar la ale noastre. Una din cele mai puternice declaratii de pace este atunci cand ii spui sotului sau sotiei tale: „imi pare rau. M-am gandit numai la mine.“
 
5.       Concentreaza-te asupra impacarii, nu a rezolvarii
Este o diferenta foarte importanta. impacarea inseamna restabilirea relatiei. Rezolvarea inseamna a ajunge la o intelgere cu privire la tot. Asta nu se va intampla niciodata.
Vei descoperi ca exista cateva lucruri cu privire la care nu veti fi de acord niciodata. Chiar daca il iubiti amandoi pe Domul si sunteti foarte indragostiti unul de altul, sunt unele lucruri in privinta carora nu veti fi niciodata de acord, deoarece Dumnezeu ne-a facutdiferiti.
Nu vei fi de acord cu tot ce crede sau gandeste partenerul tau. Dar puteti sa aveti pareri diferite fara sa fiti rai unul cu altul. Asta inseamna intelepciune. in Iacov 3 scrie: „intelepciunea care vine de sus este pasnica si blanda, usor de induplecat, plina de indurare.“ Biblia spune ca este un lucru intelept sa faci compromis. Poate exista unitate fara uniformitate. Puteti merge mana in mana fara sa va priviti ochi in ochi. Poate exista impacare fara rezolvarea fiecarei probleme.
Unii dintre voi sunteti istoviti de conflictul din casnicia voastra. Vreti sa o lasati balta. Dar nu faceti asta! E mult mai profitabil sa rezolvin un conflict decat sa desfiintezi o relatie.
Asadar, sarcina voastra este sa stabiliti o conferinta de pace.
Permiteti-mi sa inchei cu cateva sugestii:
 
1. Poate ca unii aveti nevoie de ajutorul unui profesionist. Multe casnicii sunt nefericite si partenerii se confrunta ani de-a randul cu acelasi fel de probleme, pentru ca sunt prea mandri ca sa fie ajutati de altii. Dar nu apelati chiar la ajutorul oricui. Gasiti un profesionalist credincios, care in practica sa se bazeaza pe Cuvantul lui Dumnezeu.
 
2. Celalalt lucru pe care trebuie sa il faceti este sa cereti ajutor de la Dumnezeu. Nu puteti rezolva singuri conflictul. Am vazut cum pasii acestia functioneaza. Dar aveti nevoie de puterea lui Hristos, care sa-i puna in functiune.
 
Multe conflicte maritale ar fi rezolvate peste noapte daca atat sotul cat si sotia ar ingenunchia inaintea lui Hristos si ar spune: „Venim cu umilinta si iti cerem sa faci asta. Ne supunem tie eul si ranile noastre. Doamne Isuse Hristoase, fa ceea ce numai Tu poti face.“ 

______________________________

de Traducere. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.