Rinichiul

Rinichiul
Ps.139,13.14 : „Tu,Doamne,mi-ai intocmit rarunchii, Tu,m-ai tesut in pantecele mamei mele,Te laud ca sunt o faptura asa de minunata,Minunate sunt lucrarile mainilor Tale,Si ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!
Ce stia oare psalmistul David in legatura cu rinichii lui,de a putut sa faca aceasta afirmatie? Studiase medicina? Sa fi inteles el cat de complicata este functia rinichilor lui incat ii multumeste si-L lauda pe Creator?
Am vrea sa ne alaturam si noi lui David acum si sa ne minunam impreuna cu el de aceasta parte a corpului nostru—rinichiul.
Organismul nostru este alcatuit din organe cu functie endocrina,adica glandele cu secretie interna (cum sunt: hipofiza,epifiza,tiroida,pancreasul endocrin),si organe cu secretie externa sau functie excretoare.
Rinichiul este cel mai important organ cu functie excretoare,care mai este numit si filtrul organismului.Orice om se naste cu 2 rinichi (cu exceptia anomaliilor genetice),de aceea este denumit organul pereche.
Deci,acesti 2 rinichi ai nostri au forma unor boabe de fasole si sunt situati sub torace,in spatele abdomenului,la nivelul primelor vertebre lombare,de o parte si de alta a coloanei vertebrale. Fiecare rinichi are o lungime de 12cm,latimea de 6cm si cantareste cca 150g.
Rinichii indeplinesc functii deosebit de importante,si anume pe langa rolul de excretie realizat prin filtrarea sangelui,rinichii -mentin constant volumul de apa in corp- ,echilibreaza cantitatea de potasiu si sodiu si alte substante din sange ,eliminand surplusul si lasand doar cat are nevoie organismul,,regleaza presiunea sangelui,curata organismul de toxine,si ajuta la fabricarea unor hormoni…pastila de sanatate
Fiecare rinichi este alcatuit dintr-un milion de filtre foarte mici numite nefroni.
Nefronul de fapt,reprezinta unitatea principala de functionare a rinichilor in care se formeaza urina. Intr-un rinichi sanatos acesti un milion de nefroni “inghesuiti” isi fac slujba cu credinciosie dupa programul prescris de Creator(nu degeaba spune David ca suntem fapturi asa de minunate)..Pentru ca aceste filtre-nefronii- sunt structuri foarte complexe,mai complexe decat cele mai performante statii de epurare inventate de om.
Odata cu inaintarea in varsta omul pierde nefroni mai multi sau mai putini,in functie de stilul de viata in care un rol important il are alimentatia. Asadar,cu cat pierdem mai multe sectii de epurare-adica nefroni- cu atat capacitatea de filtrare si epurare a sangelui scade.
In conditiile in care rinichii functioneaza bine,deseurile sunt eliminate constant din organism.Cand acest organ nu functioneaza corespunzator,deseurile sau toxinele sunt acumulate in sange.
Tot sangele din corp trece prin rinichi din 10 in 10 minute,astfel ca sangele nostru este filtrat de 150 ori pe zi. Sangele ajunge la rinichi prin intermediul arterelor renale,trece printr-o serie de tuburi renale unde este curatat de substantele inutile si daunatoare,dupa care se intoarce din nou un circulatia generala a corpului prin venele renale.
Asadar,rinichii pompeaza si filtreaza cca 200 litri de sange,prin cei 225 de km de tuburi si prin cele 2milioane de filtre numite nefroni-zi de zi- . In 24 ore rinichii produc 180 litri de urina primara,din care in urma filtrarii repetate ajunge sa fie eliminata doar 1,5 l. De-alungul vietii produce 45.000 litri de urina – suficienta pentru a umple un tanc petrolier.
Functia renala poate fi asigurata corect si de un singur rinichi sanatos si aici avem un alt motiv de recunostiinta fata de Creatorul nostru pentru capacitatea uimitoare de regenerare cu care a inzestrat organismul uman. Pentru ca nefronii sanatosi ramasi(atunci cand o boala afecteaza unul din rinichi),preiau si suplinesc functiile nefronilor distrusi.
Bolile de rinichi des intalnite sunt; Litiaza renala, infectiile rinichilor ,glomerulonefrita care poate apare dupa o infectie streptococica,cum ar fi ;amigdalita,sinuzita,infectii dentare,otita…Netratate aceste infectii produc distrugeri ireversibile la nivelulu rinichilor.
Litiaza renala este formarea calculilor,a pietrelor care apar din cauza unor substante chimice in urina(in general calciu si acid uric) care se transforma in cristale. Pietrele mici pot fi eliminate pri urina,dar deplasarea lor prin rinichi produce dureri puternice,,in timp ce calculii mari provoaca dureri violente pentru ca dilata ureterul in deplasarea lor spre vezica.De asemenea pot rani serios rinichiul sau pot bloca caile urinare,impiedicand eliminarea urinei.
-Insuficienta renala este o intoxicare cronica a organismului cu acidoza care distruge nefronii,iar acidoza provine din consumul excesiv de proteine animale,zahar,medicamente,bauturi cofeinizate si acidulate. Stresul contribue si el la formarea acidozei in sistemul intern al organismului nostru. Deasemenea diabetul si hipertensiunea arteriala sunt factori de risc in bolile renale.
8 sfaturi pentru a avea rinichi sanatosi :
1. Bea apa in cantitate suficienta,1,5 l pe zi.Apa dilueaza urina prevenind acumularea de toxine,minerale si saruri,care se pot transforma in pietre sau pot produce infectii ,dar atentie: nu se bea o cantitate mare deodata,ci se bea des si in cantitati mici pentru ca sa nu se piarda minerale si vitamine printr-o eliminare rapida. Nu uitati ca organismul nostru functioneaza prin echilibru..
2. –Nu manca prea sarat,deoarece excesul de sare produce hipertensiunea,un factor de risc ptr.bolile renale;
3 – Mananca echilibrat si fa exercitiu fizic;
4. – Evita automedicatia,deoarece anumite medicamente luate ptr.mai mult timp sunt nocive ptr. Rinichi: cum ar fi antiinflamatoarele,anumite analgezice:aspirina,paracetamoul
5. –Atentie mare la diuretice.abuzul de diuretice poate duce la blocaj renal;
6. – Renuntat la fumat;
7. –Evita regimurile hiperproteice;o alimentatie bogata in carne produce acidoza in corp;o urina acida uzeaza rinichii si caile urinare conducand la cistita,litiaza,glomerulonefrite..o alimentatie bogata in zarzavaturi si citrice protejeaza rinichii de acidoza.. 8Controleaza-ti regulat tensiunea arteriala.Toate masurile de prevenire a diabetului si a afectiunilor cardiovasculare sunt importante pentru mentinerea rinichilor sanatosi.
Sa-i multumim Creatorului nostru pentru intelepciunea si dragostea ce a dovedit-o fata de noi in lucrarea de creatie a organismului nostru.
Lucica Stuparu
Sursa: http://www.adventist.it