Romano-catolicii si adventistii

Romano-catolicii si adventistii

 
Adventistii de ziua a saptea cred ca toti barbatii si femeile sunt egali in fata lui Dumnezeu. Noi respingem bigotismul manifestat impotriva oricarei persoane, indiferent de rasa, nationalitate, sau convingere religioasa. Noi ne bucuram sa recunoastem ca multi crestini sinceri se pot gasi in alte denominatiuni religioase, inclusiv in cea romano-catolica si lucram in cooperare cu toate organizatiile si agentiile, care cauta sa usureze suferinta umana si sa-L inalte pe Hristos inaintea oamenilor.
Adventistii de ziua a saptea doresc sa abordeze in mod pozitiv alte credinte. Scopul nostru principal este sa predicam Evanghelia lui Isus Hristos in contextul apropiatei Lui reveniri, fara sa scoatem in evidenta punctele slabe ale altor denominatiuni.
Convingerile adventistilor de ziua a saptea isi au radacinile in invataturile biblice apostolice si astfel au multe doctrine comune cu credinciosii din alte Biserici crestine. Totusi, ca miscare religioasa, noi avem o identitate specifica. Mesajul nostru dominant este acela de a comunica speranta punand accentul pe calitatea vietii, care este deplina in Isus Hristos.
Ca adventisti, noi ne raportam la romano-catolicism privind lucrurile din perspectiva trecutului, dar si a viitorului. Nu putem trece cu vederea sau ignora dovezile istorice, in care Biserica Romano Catolica a manifestat intoleranta si chiar persecutie. Sistemul de conducere al Bisericii Romano Catolice, bazat pe invataturi nebiblice, cum ar fi primatul papal, a avut ca rezultat abuzuri serioase fata de libertatea religioasa, prin unirea Bisericii cu statul.
Adventistii de ziua a saptea sunt incredintati de validitatea convingerilor lor profetice conform carora omenirea traieste acum aproape de sfarsitul timpului. Ei cred, pe baza profetiilor biblice, ca inainte de a doua venire a lui Hristos, pamantul va fi martorul unei perioade de tulburari fara precedent, in care Sabatul zilei a saptea, sambata, va fi in centrul atentiei. In acest context noi ne asteptatm ca religiile mondiale – inclusiv majoritatea gruparilor crestine, – sa se uneasca cu fortele ce se opun fata de Dumnezeu si Sabat. Din nou, unirea Bisericii cu statul va conduce la persecutie religioasa pe scara larga.
Acuzarea unei anumite denominatiuni ca in trecut a violat principiile crestine nu este corecta din punct de vedere istoric, sau al profetiilor biblice. Noi recunostem ca uneori, protestantii si chiar adventistii de ziua a saptea, au manifestat prejudecati sau chiar bigotism. Daca in expunerea invataturilor biblice adventistii de ziua a saptea nu arata dragoste fata de cei carora li se adreseaza, atunci ei nu manifesta un crestinism autentic.
Adventistii doresc sa fie cinstiti in abordarea celorlalti. In timp ce ramanem constienti fata de greselile trecutului si continuam sa ne mentinem convingerile fata de evenimentele finale, noi recunoastem unele schimbari pozitive in catolicismul actual si ne exprimam convingerea ca multi romano-catolici sunt frati si surori in Hristos.
Aceasta declaratie a fost adoptata la 15 aprilie 1997 de catre Comitetul Administrativ al Conferintei Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea si autorizata de Biroul presedintelui, Robert Folkenberg
Sursa: www.adventist.ro