Liderii catolici din Rusia își exprimă îngrijorarea cu privire la un proiect de lege care ar restricționa capacitatea miniștrilor religioși ruși care primesc educație religioasă în străinătate de a preda sau predica în Rusia.
Proiectul de lege solicită „recertificarea” în instituțiile de învățământ ruse ale pastorilor și „personalul organizațiilor religioase” care au primit educație religioasă în străinătate, aparent cu scopul de a preveni răspândirea „ideologiei extremiste” din străinătate, relatează Fondul Barnabas.
Proiectul de lege a fost propus în Adunarea Federală și aprobat pentru prima intalnire pe 22 septembrie, dar prezentarea a f ost amânată.
Părintele Kirill Gorbunov, vicar general pentru Arhiepiscopia Maicii Domnului la Moscova, a declarat pentru RIA Novosti, potrivit Asia News , că preoții care slujesc din Rusia și care au fost educați în altă parte ar trebui să fie informați despre istoria, cultura și tradițiile religioase ale Rusiei și nu ar trebui să disemineze idei extremiste în predicarea lor. Cu toate acestea, el a spus că este responsabilitatea Bisericii să reglementeze acest lucru, nu al statului – și Biserica Catolică nu are toleranță față de ideile extremiste, a spus el. Încercarea de la Kremlin de a reglementa ceea ce preda liderii religioși „nu oferă soluții eficiente, ci mai degrabă ar duce la contradicții inextricabile”.În plus față de catolici, budiștii ruși studiază de obicei în străinătate ca parte a formării lor, a raportat Asia News.
Proiectul de lege vine pe fondul câtorva ani de deteriorare a libertății religioase în Rusia. În 2016, președintele rus Vladimir Putin a aprobat un nou set de legi care ar restricționa evanghelizarea și activitatea misionară la clădirile Bisericii înregistrate oficial și la zonele de cult. Măsurile antiteroriste, catalizate de Legea federală din 2002 privind combaterea activității extremiste, au dat putere poliției ruse să întrerupă serviciile de închinare private, să aresteze și să rețină persoane care distribuie materiale religioase neaprobate și să transmită orice predicare publică fără aprobarea prealabilă din partea autorităților ruse. .
În 2017, Curtea Supremă a țării a interzis Martorii lui Iehova ca grup extremist. Judecătorii au dispus închiderea sediului rus al comunității ecleziale și a aproape 400 de capitole locale și confiscarea bunurilor sale.
În august 2020, peste o mie de case au fost percheziționate, aproape 400 de Martori ai lui Iehova au fost acuzați, câteva zeci de condamnați, relatează Comisia SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională.
Înainte de venirea comunismului în Rusia, majoritatea cetățenilor țării erau creștini ortodocși din est. În timpul domniei comunismului, guvernul a încercat să distrugă Biserica aruncând în aer clădiri și ucigând preoți, și oricine le-a rezistat. Odată ce guvernul a câștigat controlul asupra Bisericii Ortodoxe Ruse, aceștia și-au desemnat proprii agenți ca ierarhie, care să descurajeze apoi oamenii care veneau la Biserică în căutarea botezului. Semințele neîncrederii plantate în acel moment încă se adâncesc, iar Biserica Ortodoxă Rusă își păstrează legăturile cu guvernul si astăzi.
În 16 septembrie, USCIRF a organizat o audiere virtuală cu privire la starea libertății religioase în Rusia și Asia Centrală, avertizând că definițiile „vagi și problematice” ale „extremismului” din legislația rusă oferă autorităților o mare latitudine pentru a interveni în sfera religioasă.