Sarbatoarea Luminii

Sarbatoarea Luminii
Venirea sarbatorilor de iarna aduce intotdeauna si pericolul aglomerarii cu o multime de lucruri care trebuie facute si care se transforma intr-un suvoi de activitati marunte. De aceea, este bine sa deschidem Evanghelia si sa ne apropiem de ea cu sufletul, pentru a dobandi adevarata perspectiva a evenimentului nasterii Mantuitorului!
Prima venire a Domnului nostru Iisus Hristos pe pamant ne-a adus darurile de care omenirea a avut si are cea mai mare nevoie. Lumina este cadoul de care vrem sa ne bucuram acum in mod special. Profetul Isaia ne invita insistent: “Veniti, … sa umblam in lumina Domnului!” (Is.2:5).
Apostolul Pavel are aceeasi pasiune pentru lumina: „Si aceasta cu atat mai mult, cu cat stiti in ce imprejurari ne aflam: este ceasul sa va treziti in sfarsit din somn; caci acum mantuirea este mai aproape de noi decat atunci cand am crezut. Noaptea aproape a trecut, se apropie ziua. Sa ne dezbracam dar de faptele intunericului, si sa ne imbracam cu armele luminii.” (Rom. 13:11-12).
Atunci cand scriitorii Bibliei cautau sa exprime inexprimabilul, pentru a-l transmite intelegerii noastre limitate, ei compara semnificatia nasterii Pruncului Iisus pentru omenire cu lumina care vine intr-o lume intunecata. Apostolul Ioan se exprima inegalabil, in acest sens: „Lumina straluceste in intuneric, dar intunericul nu a biruit-o” (Ioan 1:5). Iisus Hristos a adus lumina. Mai mult decat atat: Hristos este lumina!
Mantuitorul Iisus Hristos este ceea ce lumea are nevoie. Aceasta este stirea pe care trebuie sa o comunicam unei lumi care isi pierde controlul. Priviti la Betleem! Opriti-va pentru un moment in fata ieslei! Aceasta este intreaga semnificatie a vietii. Viata nu inseamna lacomie, patima, ura si razbunare. Ea inseamna preocupare si grija fata de cei mai mici si mai neinsemnati. Inseamna simplitate si frumusete si dragoste. Inseamna o viata curata, plina de armonie si pace.
Nu credeti ca aceast mesaj este potrivit pentru situatia lumii noastre de astazi? Varsarea de sange continua inca sa pateze planeta pamanteana, iar litania nu se opreste aici: conflictul din Orientul Mijlociu, fenomenul de incalzire globala, terorismul mondial, crime, foamete, saracie, familii distruse, copii fara parinti si fara copilarie… Lista poate continua la nesfarsit, insa nu trebuie sa fie asa. Exista speranta pentru omenire.
Speranta consta in reaprinderea iubirii pentru Dumnezeu si pentru orice fiinta omeneasca. Nu trebuie sa acceptam sa ne supunem fortelor intunericului care actioneaza in lume. Lumina a strapuns intunericul prin Pruncul din Betleem. Iisus Hristos este ceea ce omenirea are nevoie – ceea ce omenirea cauta de fapt. Lumina care a sfasiat intunericul la Betleem, intr-o zi, foarte curand, va alunga definitiv intunericul.
Prima venire a Mantuitorului este ocazia cand putem privi atat in urma, cat si inainte. Privim in urma la venirea Fiului lui Dumnezeu intre noi, in ieslea din Betleem, dar privim si inainte, catre victoria finala a luminii asupra intunericului, a iubirii asupra urii, a pacii asupra razboiului, cand Iisus Mantuitorul va fi Regele regilor si Domnul domnilor. „Si iarasi va sa vie” face parte din acelasi crez. Daca ai credinta ca Dumnezeu a intervenit in istoria umana pentru a ni Se descoperi pe Sine si pentru a ne face cunoscut planul divin cu privire la intreaga Creatiune, atunci crezi si faptul ca lumea noastra, asa cum o cunoastem astazi, nu este ultimul cuvant al lui Dumnezeu.
Istoria are o directie si un scop. Exista o imparatie – Imparatia Cerurilor – care este reala si aproape de noi si asteapta astazi sa-i acceptam suveranitatea in inimile noastre, pentru ca in curand ea va fi instaurata, peste tot si peste toate. Este Imparatia Domnului si Mantuitorului nostru – Iisus Hristos. Anticipam aceasta imparatie oridecateori rostim Tatal nostru sau invocam speranta crestina – „Astept invierea mortilor si viata veacului ce va sa vie”. Astfel gasim speranta in mijlocul celor mai profunde dezamagiri.
Iisus Hristos este ceea ce lumea are nevoie. Iisus Hristos este directia in care omenirea trebuie sa se indrepte. Si mai este inca ceva: Iisus Hristos este Cel care aduce lumina in viata noastra individuala. Mesajul nasterii Mantuitorului nu este doar: Pace lumii! Ci este, de asemenea – Pace tie! – un mesaj personal de speranta si incurajare!
Este foarte important sa nu uitam ca istoria Pruncului din iesle este in esenta o relatare foarte personala. De aceea, ea ne solicita sa-i acordam un loc special in inimile noastre. Prin ea, noi simtim deja caldura iubirii acelei tinere familii. Stim ce inseamna sa fii respins, asa cum a stiut acea familie cand a primit raspunsul: nu mai este loc! Sesizam ceva foarte atragator la acei pastori nesofisticati, care se pleaca in genunchi inaintea staulului. Observam ceva cu adevarat regesc la inteleptii din Rasarit, care si-au adus darurile lor Regelui de curand nascut. In felul acesta, incepem inca odata, propriul nostru pelerinaj la Betleem, pentru ca si noi am vazut steaua Lui. El este Lumina lumii, dar El este si Lumina ta, Lumina mea – Cel care lumineaza viata noastra si o tranforma intr-o coninua sarbatorire a Luminii, care lumineaza pe orice om, venind in lume” (Ioan 1:9).
Teodor Hutanu
Sursa: www.cercetatiscripturile.org