Majoritatea oamenilor care se enerveaza nu gasesc un lucru placut in a fi nervosi. De fapt, ei se simt vinovati si incearca adesea sa isi justifice faptele. Daca sunt intrebati, de obicei spun ca ar vrea sa-si invinga mania, dar nu sunt in stare. Incapacitatea lor de a rezolva problema maniei nerezolvate este o puternica dovada a existentei „intariturii.”
Avand de-a face cu intariturile
O intaritura este o fortareata aparata, din care vrajmasul ataca. Cuvantul grecesc pentru intaritura este ochuroma. Are sensul de „castel, … fortareata, … ceva pe care te poti bizui.” Definitia mai include si urmatoarea explicatie: „argumentele si rationamentele cu ajutorul carora una din partile adverse incearca sa isi intareasca opinia si sa o apere fata de adversarul sau.”
O intaritura este o idee sau o concluzie nebiblica ce incearca sa ne controleze gandirea. Gravitatea acesteia consta in faptul ca faptele noastre sunt rezultatul a ceea ce gandim. De aceea, ideile carora le permitem sa intre in inimile si mintile noastre sunt extrem de importante. Majoritatea dintre noi suntem cu totul inconstienti de ideile nebiblice care ne influenteaza chiar acum gandurile, emotiile si deciziile. Iata cateva exemple de intarituri obisnuite:
•Ideea gresita ca oamenii dificili nu se pot schmina niciodata. Domnul spune: „Iata, Eu sunt Domnul, Dumnezeul oricarei fapturi. Este ceva de mirat din partea Mea?” (Ieremia 32:27). „Caci nici un cuvant de la Dumnezeu nu este lipsit de putere.” (Luca 1:37).
•Concluzia grestia ca nimeni nu este perfect si, de aceea, putina manie, pofta si lacomie sunt acceptabile. Adevarul este ca, desi Dumnezeu are mila de noi atunci cand ne marturisim pacatele, El vrea ca noi sa umblam in Duhul si sa nu implinim poftele firii. De asemenea, trebuie sa dam socoteala de fiecare fapta facuta in trup, fie buna, fie rea. (Vezi 2 Corinteni 5:10).
•Atitudinea nefondata biblic, conform careia conducatorii politici sunt rai prin sine si ar trebuie evitati. Scriptura declara ca ei sunt lucratori ai lui Dumnezeu pentru a indeplini bienele si a pedespi raul. (Vezi Romani 13:1-7).
Dumnezeu ne-a pus la dispozitie anumite arme cu ajutorul carora sa desfiintam aceste idei gresite si sa le inlocuim cu „turnuri ale adevarului.”
„(Caci armele cu care ne luptam noi, nu sunt supuse firii pamantesti, ci sunt puternice, intarite de Dumnezeu ca sa surpe intariturile.) Noi rasturnam izvodirile mintii si orice inaltime, care se ridica impotriva cunostintei lui Dumnezeu; si orice gand il facem rob ascultarii de Hristos.” (2 Corinteni 10:4-5).
Acest pasaj din Scriptura ne ofera instructiuni vitale si speranta cu privire la felul in care sascapam din sclavia maniei nerezolvate. Urmatoarea parafraza ofera mai multa lumina cu privire la acest pasaj:
„Batalia pe care o ducem noi are loc la nivel spiritual. Armele pe care le folosim nu sunt cele folosite in razboaiele oamenilor, ci sunt armele puternice folosite in lupta lui Dumnezeu impotriva intariturilor vrajmasului. Lupta noastra consta in a darama orice inchipuire inselatoare si orice zid de aparare pe care oamenii il ridica impotriva adevaratei cunoasteri a lui Dumnezeu. Ne luptam chiar si sa supunum fiecare gand, astfel incat acesta sa recunoasca autoritatea lui Hristos.” (J. B. Phillps, Teh New Testament in Modern English).
Sfera Bataliei
Ideile false pun stapanire pe noi atunci cand ne deschidem mintea, vointa si emotiile in fata unor influente care sunt contrare lui Dumnezeu si Cuvantului Sau. Sufletul nostru este un camp de lupta pe care au loc batalii continue intre Dumnezeu si Satana. Din acest motiv, ni se da urmatorul sfat: „Preaiubitilor, va sfatuiesc ca pe niste straini si calatori, sa va feriti de poftele firii pamantesti care se razboiesc cu sufletul.” (1 Petru 2:11). Pretul pe care trebuie sa il platim daca cerdam teren este foarte ridicat.
• „Si ce foloseste unui om sa castige toata lumea, daca isi pierde sufletul? Sau ce va da un om in schimb pentru sufletul sau?” (Marcu 8:36-37).
• „Dar cel ce preacurveste cu o femeie este un om fara minte, singur isi pierde viata cine face asa. Nu va avea decat rana si rusine, si ocara nu i se va sterge.” (Proverbe 6:32-33).
Cum este construita fiinta umana
Cuvantul grecesc pentru suflet este psuche. Scriptura foloseste acest cuvant in trei feluri diferite. Mai intai, el se poate referi la intreaga persoana, ca in 1 Petru 3:20: „au fost scapate prin apa un mic numar de suflete, si anume opt.”. in al doilea rand, poate face referire la duh si suflet impreuna, ca in Matei 16:26: „Si ce ar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul? Sau, ce ar da un om in schimb pentru sufletul sau?”. A treia modalitate in care este folosit face o deosebire intre suflet si suh si se refera la mintea, vointa si emotiile unei persoane, ca in 1 Tesaloniceni 5:23: „Dumnezeul pacii sa va sfinteasca El insusi pe deplin; si: duhul vostru, sufletul vostru si trupul vostru, sa fie pazite intregi, fara prihana la venirea Domnului nostru Isus Hristos.” Sufletul este componenta care ne permite sa gandim, sa avem simtaminte si sa luam decizii. Este parte executiva a fiintei noastre, prin faptul ca poate alege fie sa urmeze instinctele firii pamantesti, fie sa se supuna controlului Duhului lui Dumnezeu.
Astfel, Pavel i-a indemnat fierbinte pe credinciosii din Tesalonic: „Ci cercetati toate lucrurile, si pastrati ce este bun. Feriti-va de orice se pare rau. Dumnezeul pacii sa va sfinteasca El insusi pe deplin; si: duhul vostru, sufletul vostru si trupul vostru, sa fie pazite intregi, fara prihana la venirea Domnului nostru Isus Hristos.” (1 Tesaloniceni 5:21-23).
Cum se raporteaza duhul la suflet?
Duhul este acea parte a fiintei care are constiinta existentei lui Dumnezeu si a posibilitatii partasiei cu El. Este sediul credintei in vederea mantuirii si a cresterii spirituale. Este izvorul dragostei care intrece intelegerea umana. Este centrul constiintei morale in ce priveste relatia cu oamenii si cu Dumnezeu. Daca duhul nostru este viu, atunci el este caminul intelepciunii si al intelegerii.
Nasterea din nou, care aduce mantuire, are loc mai intai in duh, asa cum se spune in Ioan 3:6: „Ce este nascut din carne, este carne, si ce este nascut din Duh, este duh.”. in momentul mantuirii Duhul Sfant lui Dumnezeu coboara in duhul nostru; si in unire cu El suntem capabili sa comunicam cu Dumenzeu si sa ne inchinam Lui. „Dumnezeu este Duh; si cine se inchina Lui, trebuie sa I se inchine in duh si in adevar.” (Ioan 4:24).
Inima, Duhul si Sufletul
Dupa momentul nasterii din nou, duhul nostru se uneste cu Duhul Sfant pentru a da anstere unei sensibilitati crescute cu privire la bine si rau. Cu privire la aceasta, Scriptura declara: „Suflarea (duhul – in engleza) omului este o lumina a Domnului, care patrunde pana in fundul maruntaielor.” (Proverbe 20:27). Lumina (in engleza lumanare) se refera candela cu undelemn, care in Scriptura este un simbol al Duhului Sfant.
De asemenea, duhul cerceteaza cele mai adanci ascunzisuri ale inimii, deoarece „Inima este nespus de inselatoare si de deznadajduit de rea; cine poate s-o cunoasca?” (Ieremia 17:9). Cand duhul omului primeste energie de la Duhul Sfant, iar inima cauta sa fie asa cum doreste inima lui Dumnezeu, atunci omul are parte de lumina spirituala, iar putera Duhului Sfant se manifesta liber in intreaga fiinta.
Inima este in centrul duhului, iar cele doua sunt strans legate. Observati stransa lor legatura, asa cum este aratat in urmatoarele pasaje:
•„Zideste in mine o inima curata, Dumnezeule, pune in mine un duh nou si statornic!”(Psalmi 51:10).
• „’Eu locuiesc in locuri inalte si in sfintenie; dar sunt cu omul zdrobit si smerit, ca sa inviorez duhurile smerite, si sa imbarbatez inimile zdrobite.’” (Isaia 57:15).
• „Jertfele placute lui Dumnezeu sunt un duh zdrobit: Dumnezeule, Tu nu dispretuiesti o inima zdrobita si mahnita.” (Psalmi 51:17).
Dumnezeu vrea ca Duhul Sau sa controleze duhul nostru. De aceea trebuie sa ne intarim duhul, pentru a fi puternici in Cuvantul lui Dumnezeu. in Psalmi sunt exemple de comunicare a duhului cu sufletul: „Pentru ce te mahnesti, suflete, si gemi inauntrul meu? Nadajduieste in Dumnezeu, caci iarasi il voi lauda; El este mantuirea mea si Dumnezeul meu.” (Psalmi 42:5).
De asemenea, duhul cere ajutor pentru suflet: „La Tine, Doamne, imi inalt sufletul. in Tine, Dumnezeule, ma incred: sa nu fiu dat de rusine, ca sa nu se bucure vrajmasii mei de mine!” (Psalmi 25:1-2).
______________________________
de Dr. Sandulache Sorin. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.