Seria de studii biblice Revista "Perspective" – Chicago

1. Cum am ajuns in acest haos?
Anul 2005 a fost declarat anul dezastrelor naturale; niciodata in istorie nu a mai fost asa  ceva, si oamenii se intreaba, de ce? Dupa evenimentele din New-York unii au spus: Dumnezeu  pedepseste America… Dupa cutremurul din Indonezia sau dupa uraganul Katrina aceleasi  afirmatii, Dumnezeu pedepseste pe…In luna martie 2006 in timp ce o mama indurerata isi  conducea pe ultimul drum fetita de 19 ani adusa din Irak, de partea cealalta a mormantului un  grup de tineri dansau si strigau: Dumnezeu te uraste de aceea ti-a ucis copila. In timp ce, tot mai multi vorbesc pentru Dumnezeu n-ar fi timpul sa-L lasam pe El insusi sa  vorbeasca pentru El? Haideti sa vedem ce spune Biblia. Deci, cum si de ce am ajuns aici?
1. In cine si-a avut originea pacatul si suferinta? 1 Ioan 3,8 NT 1200
2. Cine este vrajmasul care a semanat raul, acolo unde Dumnezeu semanase samanta buna? Matei  13,24-30,36-40 NT 938 Iacob 1,13 NT 1187
3. De unde a venit Satana? Luca 10,18 NT 1002
4. Ce fel de fiinta era aceasta creatura? Ezechiel 28,14 VT 832
5. Ce anume a condus la pacatul si rebeliunea lui Lucifer? Ezechiel 28,17 VT 852
„Incetul cu incetul Lucifer a inceput sa nutreasca dorinta de inaltare de sine. Cu toate ca stralucirea lui era de la Dumnezeu, acest inger puternic a ajuns sa pretinda ca apartinandu-i lui insusi. Nemultumit cu pozitia lui, desi era onorat mai mult decat celelalte fiinte ceresti, el a indraznit sa doreasca cinstea cuvenita numai Creatorului. Onorurile conferite lui Lucifer n-au fost apreciate ca fiind darul special al lui Dumnezeu si in consecinta el n-a manifestat recunostinta fata de Creatorul sau. El s-a glorificat in stralucirea si inaltarea sa si aspira sa fie egal cu Dumnezeu.”
6. Ce tinta si-a pus Satana? Isaia 14,13 VT 692 Apocalipsa 2,4 NT 1214 Genesa 3,1-6 VT 3
7. Cand rebeliunea condusa de Satana a atins apogeul,ce s-a intamplat? Apocalipsa 12,7-10 NT 1214 Ioan 12,31 NT 1043
In acest moment Dumnezeu ar fi putut usor sa desfiinteze pacatul printr-o strafulgerare. (El l-ar fi putut lichida pe Satana si pe ingerii rasculati care l-au urmat. Dar daca Dumnezeu ar fi facut aceasta, ceilalti ingeri si locuitori ai Universului ar fi slujit si ascultat de Dumnezeu de frica distrugerii.) Dumnezeu doreste loialitatea noastra, doar daca noi Il iubim. Astfel El a ingaduit ca pacatul sa-si urmeze cursul pentru a demonstra Universului consecintele razvratirii si neascultarii de Dumnezeu. El a facut aceasta pentru a putea demonstra fara putinta de indoiala rezultatele pacatului si pentru a-si arata iubirea neschimbatoare pentru omenire.
Din afirmatia Domnului Hristos intelegem ca in timp ce El se lupta cu ispitele Diavolului  fiintele din univers au inceput sa inteleaga caracterul lui Lucifer iar la crucificare in culmea uimirii, vor cere lui Dumnezeu sa interzica accesul Diavolului la tronul lui Dumnezeu. Aceasta inseamna ca pamantul nu a fost predestinat, ci ca Adam prin alegerea sa, l-a invitat pe Diavol iar dupa mii de ani de experienta a pacatului, el a fost izolat aici. Astfel crucea a fost un moment cu totul special in lucrarea Domnului Hristos de rascumparare a neamului omenesc si de incheiere a marii lupte dintre Dumnezeu si Satana.In timpul acestei lupte Diavolul niciodata nu a lucrat deschis. El sa folosit de sarpe ca „medium” pentru a o insela pe Eva, si face acelasi lucru si astazi dandu-se drept slujitor al neprihanirii, incercand sa ruineze si sa nimiceasca cat mai multi din rasa umana.
8. Ca rezultat al caderii omului, ce pretinde Satan ca fiind al sau? Luca 4,5.6 NT 990
Adam a fost desemnat drept conducator al acestei lumi. Cand insa el a fost biruit de Satan,  conducerea acestei lumi a fost revendicata de amagitorul omenirii. (Cititi despre sfatul tinut in cer si despre revendicarea facuta de Satan, Iov 1,6-8 VT 521). Fiii lui Dumnezeu mentionati aici sunt reprezentantii altor lumi locuite, necazute in pacat. In calitate de conducator al acestei lumi Adam a fost numit un fiu de Dumnezeu, prin creatiune.
9. Cine aduce suferinta si necaz asupra omenirii? Iov 2,7 VT 522 Luca 13,16 NT 1007
10. De ce lucreaza Diavolul cu asa mare rautate acum? Apocalipsa 12,10 NT 1214
11. Cum va fi pedepsita de Dumnezeu in final aceasta fiinta rea si pacatoasa? Ezechiel 28,16-19 VT 832 Matei 25,41 NT 955
12. Cum incearca Satana acum, sa se deghizeze, atat pe el insusi cat si lucrarile lui? 2 Corinteni 11,13-15 NT 1136 Galateni 1,18 NT 1139 Matei 24,23.24 NT 953
Satana a patruns si in problemele religioase. El este marele falsificator. El incearca sa contrafaca tot ceea ce se poate, din ce a poruncit sau a facut Dumnezeu. El introduce multa inselaciune pentru a-i face pe oameni sa i se inchine lui, in timp ce ei cred ca de fapt se inchina Domnului. Noi nu trebuie sa-l lasam sa ne amageasca, de aceea trebuie sa ne fundamentam toate invataturile pe Biblie si numai pe Biblie.
13. Care este singura aparare a omului impotriva amagirilor Diavolului? Efeseni 6,11-17 NT 1150 Psalmi 119,11 VT 623
„Dumnezeu ne-a pregatit destule mijloace pentru a duce o lupta biruitoare impotriva raului care  este in lume. Biblia este armura cu care trebuie sa ne echipam pentru lupta. Coapsele noastre trebuie sa fie incinse cu adevarul. Platosa noastra trebuie sa fie neprihanirea. Scutul credintei trebuie sa fie in mana noastra. Coiful mantuirii pe frunte si cu sabia Duhului – care este Cuvintul lui Dumnezeu – trebuie sa ne facem drum printre obstacolele si greutatile pacatului.”
14. Numai cum putem castiga biruinta asupra ingerului rau? Apocalipsa 12,10-11 NT 1214 1 Petru 5,8 NT 1195
Acest mare impostor – Diavolul – care a atras o treime din ingerii cerului, prin logica lui falsa si prin iscusinta, este un adversar inegal pentru noi muritorii, in propria noastra putere. Noi suntem in siguranta numai increzandu-ne in puterea lui Dumnezeu pe care o putem primi prin Isus Hristos. „In toata forta satanica nu exista suficienta putere pentru a birui un suflet care intr-o incredere simpla se arunca in bratele lui Hristos. „El da tarie celui obosit” si „mareste puterea celui ce cade in lesin” . Isaia 40,29 VT 713
15. Cum a castigat Hristos dreptul de a-l distruge in final pe Diavol? Evrei 2,14 NT 1176 1 Ioan 3,8 NT 1200
In timpul lucrarii Sale pe acest pamant Hristos era in mod constant hartuit de Diavol. Satana L-a urmarit pas cu pas incercand continu sa-L amageasca sau chiar sa distruga pe Mantuitorul, inainte ca El sa fi putut sa faca lucrarea pentru care a venit. Cand Isus nu era decat un prunc, Satana lucrand prin Irod, a incercat sa-L omoare prin condamnarea la moarte a tuturor baietilor sub varsta de doi ani. Dar Dumnezeu l-a avertizat pe Iosif, si familia lui Isus s-a ascuns in Egipt pana in ziua cand Irod a murit.
Dupa botez Hristos a fost condus in pustie unde a fost ispitit de Satana. Diavolul a ispitit pe Hristos exact la capitolele la care Adam si Eva au esuat. Fiecare ispita era intampinata cu un „STA SCRIS” avand Biblia ca punct de spijin. In final la porunca lui Dumnezeu, Satana L-a parasit. In alte cateva ocazii Satana a incercat sa-L omoare prin declansarea unei revolte din partea conducatorilor iudei, dar de fiecare data Isus a fost protejat. La timpul potrivit Satana a reusit sa aduca la tacere vocea Adevarului prin condamnarea lui Isus la moarte prin crucificare.Cat trebuie sa fi jubilat cand L-a vazut pe Isus murind! Satana a incercat sa-L tina pe Domnul in mormant printr-un corp de garda.
Un sigiliu roman a fost pus deasupra pentru ca Mantuitorul sa nu poata iesi. Dar garzile si armele romane au fost fara putere in a-L imobiliza pe Domnul vietii intr-un mormant. Cand Satana vazu ca Domnul a inviat, el a inteles ca moartea lui era pecetluita. De atunci a actionat cu un nou avant prin a folosi toata puterea de a amagi si a distruge cat mai multi din copii lui Dumnezeu. El nu mai poate influenta ingerii credinciosi, pe Dumnezeu sau pe Hristos, asa ca el umbla ca „un leu care racneste” cautand sa distruga pe toti copiii lui Dumnezeu de pe acest pamant. Aceasta e singura lui cale de a-i pricinui suferinta lui Dumnezeu si de a se razbuna.
16. Cum se va sfarsi aceasta lupta? Apocalipsa 20,9.10 NT 1221 Apocalipsa 21,1.3-7 Apocalipsa 22,1.7.12-14.20.21
Tornade, cutremure, inundatii, crime, boli, necazuri si durere e tot ceea ce vedem.Dincolo de ele, nevazuta, se afla activitatea supranaturala a Diavolului. Acestea nu sunt faptele lui Dumnezeu ci ale Satanei. Biblia ne invata ca in mijlocul necazurilor noastre, Dumnezeu este alaturi de noi. Isus va reveni pentru a rezolva problema pacatului si a suferintei. Aceasta planeta „rapita” de Satana va fi salvata curand. Cunoasterea acestui fapt ar trebui sa linisteasca temerile pasagerilor agitati si ingrijorati de pe o planeta care a pornit-o intr-o directie gresita. Dumnezeu are un plan de distrugere a Diavolului inselator, si in viitor vom avea ocazia, cu ajutorul lui Dumnezeeu, sa studiem acest plan.
17. Doresti sa-ti declari loialitatea ta fata de Dumnezeu, in aceasta mare batalie care se poarta inca pe acest pamant?
Decizia ta este o problema de viata si de moarte, dar personala. Nu doresti, sa-i permiti lui Hristos sa fie Regele tau? Bratele lui sunt larg deschise si asteapta. El spune: „VINO”. N-ai dori chiar acum, sa-ti pleci capul in rugaciune sa-L rogi sa-ti dea putere sa faci o alegere fericita?
 
 
2. Ne putem increde in cineva?
Nu de mult am intalnit un tanar foarte amarat si deziluzionat. El afirma ca este convins ca nu exista nici un Dumnezeu, intrucat, spunea el, cum ar putea un Dumnezeu al ordinii si iubirii sa permita atat de mult necaz, inselatorie, confuzie si haos in aceasta lume. El spunea ca fusese invatat ca Dumnezeu este numai o inventie a omului pentru a se ajuta pe sine insusi din punct de vedere psihologic. Amaraciunea si nefericirea lui erau evidente. El stabilise ca Dumnezeu nu ar exista, dar inca nu gasise nimic cu care sa-L inlocuiasca pe Dumnezeu. El era gol. Multi altii din aceasta lume sunt „goi”, cautand pe Cineva in care sa se poata increde. Dupa vizita la acel tanar am fost fericit ca invatasem sa cunosc un Dumnezeu adevarat, bun si iubitor si ca eram capabil sa identific urmele Sale in univers si am descoperit dovada existentei si iubirii Sale pentru care puteam sa ma incred in El pe tot parcursul vietii.
Cu ani in urma unii dintre noi am privit cu uimire uluitoarea realizare a primei aselenizari. Am vazut aprinderea motoarelor si desprinderea rampei  de lansare cand puterea imensa a motoarelor a ridicat acel vehicul in spatiu. Oamenii vedeau si ascultau cu mult interes inaintarea capsulei in spatiu. Mesajele radio de la astronauti si descrierile detaliate ale functionarii diferitelor parti ale acelui program complicat ne aminteau de anii de cercetare si proiectare care fusesera necesari pentru a concepe si realiza racheta si capsula incat sa se poata realiza aceasta calatorie in spatiu si o intoarcere in siguranta pe pamant. Daca cineva, privind lansarea, ar fi spus ca intregul program era rezultatul unui noroc orb, ar fi fost declarat absurd.
Cand ne plimbam seara si ne ridicam privirea spre stelele de deasupra noastra care, in ciuda faptului ca sunt fara numar, sunt dirijate pe orbitele lor stabilite cu asa precizie incat un astronom poate prezice localizarea exacta a fiecarui corp ceresc la mii de ani in viitor, noi incepem sa intelegem ca o Inteligenta Suprema a fost implicata in proiectarea si crearea complexului univers in care traim noi.
1. Cum este prezentat Dumnezeu, omului, de catre Biblie? Genesa 1,1 VT 1
Primul adevar raportat in Biblie este, ca exista un Dumnezeu: „La inceput Dumnezeu…” Aici gasim temeiul intregii existente. Biblia nu incearca sa-L demonstreze pe Dumnezeu, ci pur si simplu Ii declara existenta, si ne ofera posibilitatea sa verificam afirmatia, astfel incat, in mod constient s-o acceptam sau s-o respingem.
Faptul ca Dumnezeu exista este aratat in mod covarsitor de propria noastra realitate si de asemenea de existenta tuturor lucrurilor din jurul nostru. Creatiunea marturiseste despre un Creator. Dr. Arthur Compton, detinator al premiului Nobel pentru fizica, declara: „Pentru mine credinta incepe cu descoperirea ca o inteligenta superioara a adus universul la existenta si de asemenea l-a creat pe om. Nu este greu sa am aceasta credinta, deoarece este incontestabil ca acolo unde exista un plan, exista si o inteligenta in spatele lui; un univers bine alcatuit, sustine adevarul celei mai marete afirmatii – „La inceput Dumnezeu…”
2. Cat timp a existat acest Dumnezeu creator? Psalm 102,24-27 VT 612; Psalm 90,2 VT 606
3. Unde locuieste Dumnezeu? 1Regi 8,30 VT 366; Daniel 2,28 VT 859
4. Ce dovada a dat Dumnezeu omului despre existenta Sa? Romani 1,19-20 NT 1094
Aceste texte ne dovedesc clar, ca lumea naturala arata existenta puterii creatoare a lui Dumnezeu. Noi vedem dovezi despre Dumnezeu si despre puterea Sa creatoare oriunde privim in natura. In povestea lui Robinson Crusoe aflam ca el a devenit foarte intrigat cind a descoperit cateva urme proaspete pe nisipul umed. Dupa urme, el stia ca mai exista si o alta persoana pe insula, cu toate ca nu o vazuse cu ochii lui. El stia ca nu erau propriile sale urme. Prin urmare, putea sa concluzioneze ca o alta persoana era prin apropiere. „Daca o singura urma lasata de talpa piciorului in nisip, este o dovada absoluta a existentei si prezentei unei fiinte umane, ce putem spune cand vedem urmele incaltamintelor Maestrului (cum le numeste John Bunyan) acoperind intreaga natura?”
5. Care sunt cateva urme pe care le vedem in acest univers? Isaia 40,26 VT 713; Psalm 19,1 VT 563; Psalm 139,14 VT 634; Iov 12,7-9 VT 530
6. Ce declaratii ne da Biblia despre Dumnezeu si despre crearea acestui pamant? Genesa 1,1;11.24 VT 1; Genesa 2,7 VT 2; Ieremia 51,15 VT 793
7. Ce Il face pe Dumnezeul universului diferit de ceilalti zei la care oamenii se inchina? Psalm 95,5 VT 609; Isaia 45,12 VT 719
8. De ce este Dumnezeu indreptatit sa primeasca lauda si cinstea noastra? Apocalipsa 4,11 NT 1209
„Datoria de a ne inchina lui Dumnezeu este bazata pe faptul ca El este Creatorul si astfel toate creaturile ii datoreaza Lui existenta lor.”
9. Cum este caracterizat Dumnezeu in Biblie?
a. 2 Cronici 2,5.6 VT 452: DUMNEZEU ESTE MARE.
b. Marcu 10,27 NT 975: TOATE LUCRURILE SUNT POSIBILE LA DUMNEZEU.
c. Psalm 147,3-5 VT 638: EL VINDECA PE CEI CU INIMA ZDROBITA SI CHEAMA STELELE PE NUME. PRICEPEREA LUI ESTE INFINITA.
d. Maleahi 3,6 VT 919: EL NU SE SCHIMBA.
e. Iacov 1,17 NT 1187: TOATE DARURILE BUNE SUNT DE LA EL;IN EL NU ESTE SCHIMBARE.
Cu un astfel de Dumnezeu care controleaza intreaga lume de ce ne-am mai putea teme? „Daca Dumnezeu este pentru noi, cine va fi impotriva noastra?” Romani 8,31
10. Ce ni se spune ca este Dumnezeu? 1 Ioan 4,8 NT 1201
„Si noi am cunoscut si am crezut dragostea pe care o are Dumnezeu fata de noi; Dumnezeu este dragoste; si cine ramane in dragoste, ramane in Dumnezeu, si Dumnezeu in el.
” 1 Ioan 4,16
11. Cat de mare este dragostea lui Dumnezeu pentru aceasta lume? Ioan 3,16 NT 1028
„Iubirea fara seaman a lui Dumnezeu pentru o lume ce nu L-a iubit! Gandul acesta are asupra sufletului o putere ce subjuga si care aduce mintea noastra la supunere fata de vointa lui Dumnezeu. Cu cat vom studia mai mult caracterul divin in lumina crucii de pe Golgota, cu atat vom vedea mai mult mila, gingasia si iertarea impletite cu nepartinirea si dreptatea si vom discerne mai clar marturiile nenumarate ale unei iubiri care este infinita si a unei mile ce intrece simpatia arzatoare a unei mame pentru copilul sau pierdut.”
12. Cat timp va dura iubirea lui Dumnezeu? Ieremia 31,3 VT 769
13. Ce ne poate desparti de dragostea lui Dumnezeu care este in Hristos? Romani 8,38.39 NT 1103
14. Cum S-a prezentat Dumnezeu lui Moise? Exod 34,6.7 VT 98
15. Peste cati se revarsa bunatatea si mila lui Dumnezeu? Psalm 145,9 VT 637; Matei 5,45 NT 928
16. Ce il fereste pe om ca zilnic sa nu fie nimicit? Plangeri 3,22.23 VT 800
17. Care este relatia filiala pe care Dumnezeu a pregatit-o pentru toti credinciosii? 1 Ioan 3,1 NT 1200
18. Cum putem deveni copii ai lui Dumnezeu? Ioan 1,12 NT 1025
Cat de mare este Dumnezeul tau? Probabil, citind aceasta descriere a lui Dumnezeu in Biblie simti indemnul sa exclami: „Ce mare esti Tu, Doamne!” Cand calatoresti in Egipt esti impresionat de varietatea si dimensiunile zeilor carora li se inchinau egiptenii din vechime. Cei mai multi dintre acesti zei erau mici obiecte facute de propriile lor maini si modelate dupa forma animalelor ce se gaseau in jurul lor. Ei se inchinau creaturii in loc sa se inchine Creatorului. Dumnezeu spune ca ei au inlocuit slava Lui cu lucruri facute de maini omenesti (Romani 1,22-25). Ei au fost degradati si au devenit josnici deoarece zeii lor erau chiar mai mici decat erau ei insisi.
Ceea ce crezi despre Dumnezeul pe care-L iubesti si caruia ii slujesti va influenta fiecare actiune a vietii tale. In Biblie descoperim un Dumnezeu dincolo de orice capacitate a noastra de a-L cuprinde pe deplin. El este Creatorul universului, un Dumnezeu al minunilor care foloseste puterea Lui nemarginita pentru a satisface nevoile fiintelor pe care le-a creat. Spre deosebire de zeii carora li se inchinau paganii, Creatorul este preocupat de fericirea si bunastarea fiintelor create de El si este nerabdator sa mantuiasca pe fiecare dintre noi, pe care El ne pretinde ca fiind fii si fiice ale Lui. El nu doreste sa distruga pe nimeni dar alegerea ne apartine. Daca acest Dumnezeu care ni se descopera in Biblie a avut puterea sa creeze si sa sustina Universul, El poate sa comunice cu noi prin intermediul Cartii pe care El ne-a dat-o in mod minunat. Sa ne luam timp sa descoperim planul Lui pentru viata noastra in timp ce cautam sa ne familiarizam cu El prin studiul Cuvantului Sau.
19. Doresti sa cunosti mai mult despre Dumnezeu si iubirea Lui.
Dupa cutremurul din Kashmir (octombrie 2005) un imam isi termina predica afirmand: „Acum va puteti imagina pe Dumnezeu cum vreti…” Biblia nu ne lasa in confuzie. Ea ne descopera pe Dumnezeu atat cat putem intelege si cat ne este necesar pentru a accepta planul Sau in viata noastra. Atat Vechiul si Noul Testament ne descopera un Dumnezeu iubitor si drept, care a pedepsit pe pacatosul care a refuzat sa se intoarca, dar a iubit si iertat pe cel ce s-a intors si pocait (Psalmul 51). Nu am putea intelege conceptul harului din Noul Testament fara a avea experientele harului din Vechiul Testament (vezi experienta lui Iov). Pe de alta parte, Domnul Hristos a luat biciul, a rasturnat mesele celor ce au profanat templul, si va pedepsi Fiara, pe inchinatorii ei si pe toti cei ce au baut din „vinul curviei ei” (vezi Apocalipsa) dar iubeste si ofera harul Sau celor ce se pocaiesc si-L primesc ca Mantuitor.
Ma rog ca Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa intelegem si sa primim aceste adevaruri spre binele nostru vesnic.
 
 
3. Omul care era Dumnezeu
Intr-o zi, o echipa zugravi acoperisul unui far si s-a intamplat un accident care nu va fi niciodata uitat, de cei ce au fost martori. Suspendat pe o schela la 20 de metri deasupra pamantului, unul din zugravi si-a pierdut echilibrul. Inainte ca cineva sa-l fi putut prinde, el zbura spre o moarte sigura spre stancile de jos. Ceilalti muncitori au coborat in graba scarile spre baza farului. Va puteti imagina socul lor cand, peste cateva momente, au gasit un zugrav buimacit dar aparent nevatamat. Motivul miracolului a fost repede descoperit. O turma de oi tocmai pastea la baza farului, chiar sub schela unde lucrau mesterii. Trupul mare, lanos al unei oi a curmat caderea acelui zugrav, aparent sortit pieirii. In loc sa fie mort, omul nu era decat ametit, dar… oaia era moarta!
Acel lucrator nenorocit ma reprezinta pe mine si pe tine. Oaia moarta simbolizeaza ceea ce Isus – Mielul lui Dumnezeu – a facut pentru a ne salva pe noi de la o moarte sigura. Hristos ne-a oprit caderea si a murit, ca noi sa putem trai vesnic cu un Dumnezeu al Dragostei, de care am fost mult timp separati.  Intreaga omenire a fost confruntata cu o moarte sigura cand Adam si Eva nu au ascultat de Dumnezeu si au fost despartiti, indepartati, de la pomul vietii. Genesa 3, 22-24 ne spune ca dupa pacatuirea omului, Domnul l-a separat (pe om) de sursa de viata incat el nu mai putea trai vesnic. Aceasta era pedeapsa de care Adam a fost avertizat inainte de a fi pacatuit. Aceasta separare ne arata ca de fapt omul nu este nemuritor cum adesea (ne biblic) se sustine.
Insa, Dumnezeul dragostei le-a facut cunoscut parintilor nostrii vestea cea buna a mantuirii. La portile gradinii Edenului Domnul spusese sarpelui: „Vrajmasie voi pune intre tine si femeie, intre samanta ta si samanta ei. Aceasta iti va zdrobi capul, si tu ii vei zdrobi calcaiul”. Genesa 3, 15 (Biblia de la Bucuresti –1688 A.D. – traduce: „EL iti va zdrobii capul, iar Biblia de Iasi – 1874 – sau a Regelui Carol – 1914 – Editia Sfantului Sinod, traduc prin ACELA sau ACESTA. Aceste traduceri au fost facute dupa manuscrise originale si arata clar ca este vorba despre Domnul Hristos si nu despre o alta „samanta” (singulara sau colectiva) cum sustin catolicii).
Dumnezeu a prevazut ca acest conflict, ce a inceput in cer va continua. Sarpele – Diavolul – va rani samanta femeii – care este Hristos. Rana va fi dureroasa dar nu fatala. La timpul cuvenit Hristos va zdrobi capul sarpelui si-l va reintegra pe om, in familia lui Dumnezeu. Mielul va fi sacrificat, astfel castigand dreptul de a-l distruge pe cel rau si lucrarile sale. Inca de la intemeierea lumii, planul mantuirii era gata sa asigure fiecaruia dintre noi o cale de a scapa de la moarte vesnica, care este pedeapsa pentru pacat. (Romani 6, 23) Deschide chiar acum Biblia ta si vei vedea cum acest plan minunat poate lucra si-n viata ta.
1. De cat timp exista Hristos, Fiul lui Dumnezeu? Mica 5,2 VT 897; Ioan 17,5 NT 1049; Psalmul 90,1.2 VT 606-607
2. Cine, spune Biblia, ca este Isus? Ioan 1,1.14 NT 1025
3. Ce spune Pavel despre Hristos? 1 Timotei 3,16 NT 1166 si capitolul 6,16 NT 1168
4. Ce spun despre El cei ce L-au cunoscut?
a. Petru a spus in Matei 16,15.16 NT 942
b. Dumnezeu Tatal a spus in Matei 3,16.17 NT 925
c. Toma, ucenicul, a spus in Ioan 20,28 NT 1054
Aceste texte ne spun ca Domnul Hristos este Dumnezeu, este una cu Tatal, Nemuritor, a participat la creatiune, Creator, si in acelas timp, singurul Mantuitor.
5. Ce rol a avut Hristos in crearea acestei lumi? Ioan 1,1-3.14 NT 1025
6. Cum descrie Pavel legatura dintre Tatal si Fiul la creatiune? Coloseni 1,13-16 NT 1155; Evrei 1,1-3 NT 1174-1175
Fiul a existat cu Tatal din vesnicie. Intr-o armonie perfecta Ei au realizat crearea acestui pamant. Fiul a avut un rol esential in tot ce a fost creat. Este important ca noi sa intelegem lucrul acesta deoarece, ispasirea tuturor pacatelor a costat sacrificiul Creatorului Insusi.
7. Cum S-a umilit Hristos prin a deveni Mantuitorul nostru? Filipeni 2,5-10 NT 1151-1152
Isus n-ar fi putut muri ca Dumnezeu. De aceea El a trebuit sa devina o fiinta umana ca astfel sa poata suferi pedeapsa mortii in locul nostru. Pentru ca Isus a facut aceasta, tu si cu mine putem avea viata vesnica. Noi nu mai trebuie sa murim, cu conditia sa acceptam moartea Sa si sa imbracam „haina” caracterului Sau. Adoram sacrificiul Mantuitorului care a dat tronul cerului pentru staul, si compania ingerilor stralucitori pentru vitele din grajd. In prezenta Lui, ingamfarea si multumirea de sine, din inima omului, se simt mustrate.
8. De ce a parasit Hristos curtile ceresti si a venit ca om pe acest pamant? 1 Timotei 1,15 NT 1164; Luca 19,10 NT 1014
Pentru rascumpararea noastra Domnul Hristos a trait, a suferit, a murit si a inviat. El a devenit „Om al durerilor” pentru ca noi sa putem fi partasi la bucuria vesnica.Domnul Dumnezeu a permis Fiului Sau iubit, plin de Har si de Adevar, sa vina dintr-o lume de nedescrisa slava, intr-o lume manjita de pacat si intunecata de umbra mortii si a blestemului. Hristos a fost mijlocul prin care Tatal a putut sa reverse nemarginita Sa iubire asupra unei lumi cazute in pacat. „Dumnezeu era in Hristos, impacand lumea cu Sine”. 2 Corinteni 5,19 NT 1132
9. Cum a spus ingerul Mariei sa puna numele copilului nou nascut? Luca 1,35 NT 986
Venirea Mantuitorului fusese aratata inca din Eden. (Genesa 3,15) Fagaduinta a fost repetata prin patriarhi si profeti. Secolele au trecut si glasul proorocilor a tacut. Dar ca stelele in vastul lor circuit, planurile lui Dumnezeu nu cunosc nici graba, nici intarziere. In sfatul ceresc a fost hotarata ora cand sa se nasca Isus pe pamant. Cand marele orologiu al vremii a aratat ceasul acela, Isus S-a nascut in Betleem.
10. Cum a petrecut Isus timpul lucrarii Sale? Matei 4,23 NT 926
Domnul nostru Isus Hristos a venit in lumea aceasta ca un neobosit slujitor al nevoilor omului. Lucrarea Mantuitorului nu era impiedicata de timp sau loc. Mila Sa nu cunostea limite… El n-a ocolit vreo fiinta umana ca fiind fara pret, ci a cautat sa aplice remediul vindecarii,
oricarui suflet doritor.
11. Cum a rezumat Petru viata lui Isus? Fapte 10,38 NT 1069
12. Cand I s-a cerut sa-L arate pe Tatal, ce a spus Isus ucenicilor ? Ioan 14,8-10 NT 1045
Hristos este numit „Cuvantul”. El a fost descoperirea iubirii lui Dumnezeu in trup. Dumnezeu a incercat sa spuna oamenilor despre iubirea Sa, dar ei nu credeau. In cele din urma le-a trimis chiar pe Fiul Sau ca sa ne descopere aceasta iubire in viata Lui. De la inceput pana la sfarsit, viata lui Isus, a fost o mare lectie a iubirii divine. Cu cat vei invata mai mult din viata Lui, vei intelege mai bine iubirea lui Dumnezeu.
13. Ce fel de viata a trait Hristos pe pamant? 1 Petru 2,22-24 NT 1193
El a avut o viata desavarsita in neprihanire. Nici macar o singura data Isus n-a calcat una din legile lui Dumnezeu. El era fara pacat in toate caile Sale. Era o jertfa perfecta fara pata si fara cusur, pentru pacatele noastre (ale mele si ale tale). Aceasta nu inseamna ca Isus e insensibil la nevoile noastre, fiindca citim: „Caci n-avem un Mare Preot care sa n-aiba mila de slabiciunile noastre; ci unul care in toate lucrurile a fost ispitit ca si noi, dar fara pacat”. Evrei 4,15 NT 1177
14. Cum suntem noi impacati cu Dumnezeu? Romani 5,10 NT 1098
Tocmai viata de ascultare traita de Hristos pe pamant, ce este trecuta in contul nostru, ii permite lui Dumnezeu sa fie drept si totusi sa ne acorde viata vesnica. In timp ce Hristos ia asupra Sa pacatele noastre ne acorda meritele vietii Lui desavarsite, daca, acceptam acest transfer si o dovedim prin viata noastra. „Totusi El suferintele noastre le-a purtat si durerile noastre le-a luat asupra Lui, si noi am crezut ca este pedepsit, lovit de Dumnezeu si smerit. Dar El era strapuns de pacatele noastre, zdrobit pentru faradelegile noastre. Pedeapsa care ne da pacea a cazut peste El, si prin ranile Lui suntem tamaduiti!” Isaia 53,4 VT 725
El a fost tratat cum meritam noi pentru ca noi sa putem fii tratati cum merita El. El a primit pacatele noastre la care n-a contribuit cu nimic, ca noi sa putem primii sfintirea Sa la care noi n-am contribuit cu nimic.
15. Cand Dumnezeu, a demonstrat dragostea Sa pentru noi prin moartea lui Hristos, in ce stare eram noi? Romani 5,8 NT 1098
Multi cred ca trebuie sa se desavarseasca sau sa-si curete vietile inainte ca Dumnezeu sa-i poata iubi. Daca ne dam seama de pacatosenia noastra, sa nu asteptam sa ne facem singuri mai buni. Cat de multi cred ca ei nu sunt destul de buni ca sa vina la Hristos. Te astepti tu sa devii mai bun prin propriile tale sfortari? „Poate etiopianul sa-si schimbe pielea sau leopardul petele sale? Atunci veti putea sa faceti bine, voi, care sunteti deprinsi sa faceti raul” (Ieremia 13,23). Ajutorul nostru e numai Dumnezeu. Nu trebuie sa asteptam ocazii mai bune sau un caracter mai sfant. Nu putem face nimic prin noi insine. Trebuie sa venim la Hristos asa cum suntem si El ne va schimba. El are puterea aceasta.
16. Care a fost motivul pentru care a murit Hristos? 1Corinteni 15,3 NT 1125
17. Unde e gasita singura noastra speranta de mantuire? Fapte 4,10.12 NT 1059
18. Ce fagaduinta a facut Isus oricarui pacatos? Ioan 12,32 NT 1043
Hristos a promis sa se apropie de toti oamenii si sa-i atraga la El. Pacatosul se poate opune acestei iubiri, poate refuza sa fie atras de Hristos. Dar daca nu opune rezistenta el va fi atras de Isus. O cunoastere a planului mantuirii va conduce in mod sigur la picioarele crucii unde vei descoperii ce a facut Isus pentru tine.
19. Ce pozitie inalta va putea dobandi omul prin credinta in jertfa rascumparatoare a lui Hristos? 1 Ioan 3,1-3 NT 1200
O astfel de iubire este fara seaman. Sa fim numiti noi fii ai imparatului cerurilor! Ce mareata fagaduinta! Subiect vrednic de cea mai adanca meditatie! Iubirea nespusa a lui Dumnezeu pentru o lume ce nu L-a iubit. Acum 2000 de ani Hristos a venit sa traiasca, sa moara si sa invieze, ca parte a planului de salvare. El ne-a dovedit dragostea lui Dumnezeu, iubirea Sa, ne-a oferit Harul Sau. Acum este gata sa vina sa vada ce am facut cu oferta Sa. De fapt El nu vine sa vada, ci El vine sa ne arate ce am facut noi, cu oferta Sa.
Daca nu te-ai gandit la asta, astazi, mai ai timp sa te hotarasti. EL VINE IAR. Primeste-L astazi ca Mantuitor personal. Roaga-te sa poti lua decizia corecta. Ma rog si eu pentru tine.
 
 
4. Poti trai vesnic!
Cu cativa ani in urma, lumea a aflat de aparitia unei noi ciudatenii numita – criogenia. Unii oameni, dorind sa traiasca vesnic, au luat masuri pentru congelarea corpurilor lor, imediat dupa ce mor. Corpurile congelate urmeaza sa fie pastrate pana cand, in viitor, vreun om de stiinta va face o descoperire pentru a perpetua viata in vesnicie. Atunci trupul inghetat ar putea fi readus la viata si persoana ce fusese inghetata ar trai vesnic.
Deseori se iau masuri extraordinare pentru a prelungi vietile pacientilor care au ajuns dincolo de „limitele” stiintei medicale. De ce toate acestea? Din cauza marii dorinte a omului de a trai pentru totdeauna. De-a lungul istoriei, omul a cautat secretul existentei vesnice. Va amintiti de elixirul tineretii fara batranete si al vietii fara de moarte. Cercetarile intense in domeniul medicinei si al stiintei au dus la prelungirea sperantei de viata a omului, cu 10 – 30 de ani in cel mai bun caz. De obicei, acest surplus de ani este insotit de dureri si de lipsa posibilitatilor de a gandi si a activa normal.
Dar Dumnezeu, a oferit omului ceea ce acesta a fost incapabil sa produca – viata vesnica – si Domnul o va darui, oricui doreste cu adevarat, s-o primeasca. Cand Isus vorbea cu Maria despre moartea fratelui ei, El a asigurat-o ca cel mort va trai din nou. Isus i-a zis: „Eu sunt invierea si viata. Cine crede in Mine, chiar daca ar fi murit, va trai. Si oricine traieste si crede in Mine, nu va muri niciodata” (Ioan 11:25,26). „Adevarat, adevarat va spun, ca cine crede in Mine are viata vesnica” (Ioan 6:47). Din cauza credintei lor in aceasta fagaduinta, primii crestini au facut fata martirajului cu atata curaj. Ioan, facandu-se ecoul fagaduintei lui Isus, spunea: „V-am scris aceste lucruri, ca sa stiti ca voi, care credeti in numele Fiului lui Dumnezeu aveti viata vesnica” (1 Ioan 5:13).  Sa ne punem cateva intrebari patrunzatoare si sa gasim raspunsurile in Cuvantul lui Dumnezeu
1. In experienta ta ai ajuns la stadiul in care sa ai asigurarea vietii vesnice?
2. Daca nu, ti-ar placea sa stii cum o poti avea?
3. Inca o intrebare, inainte de a descoperi impreuna, cat de frumos a conceput Dumnezeu existenta noastra vesnica. Dupa parerea ta, cum poate primi o persoana viata vesnica? Dupa ce ti-ai raspuns, haide sa luam Biblia.
4. Ce instructiuni i-a dat Dumnezeu lui Adam? Genesa 2:15-17 VT 3
5. Ce a spus Dumnezeu ca urma sa se intample, daca omul refuza sa asculte si ar fi mancat din pomul interzis? Genesa 2:17 VT 3
„Primii nostri parinti, cu toate ca au fost creati nevinovati si sfinti, totusi n-au fost pusi in imposibilitatea de a gresi. Dumnezeu i-a facut agenti morali liberi, capabili de a aprecia intelepciunea si bunatatea caracterului Sau precum si dreptatea dorintelor Sale, si i-a inzestrat cu libertate totala de a se supune sau de a nu asculta. Pomul cunostintei binelui si raului a insemnat un test al ascultarii, credintei si dragostei primilor nostri parinti. In timp ce li s-a permis sa manance, in mod liber, din toti ceilalti pomi, li s-a interzis sa guste din acesta, sub pedeapsa cu moartea.” Dumnezeu a spus: „ASCULTA SI TRAIESTE; NU ASCULTA SI MORI.”
6. Cum au urmat Adam si Eva instructiunile lui Dumnezeu? Genesa 3:1-6 VT 3
Avertismentul primilor nostri parinti – „in ziua in care vei manca din el, vei muri negresit” (Genesa 2:17) – nu implica faptul ca ei aveau sa moara chiar in ziua in care mancasera din fructul oprit. Dar in ziua aceia avea sa se rosteasca osanda irevocabila. Viata vesnica le-a fost fagaduita cu conditia ascultarii, dar prin calcarea poruncii, ei au pierdut-o. In acea zi, ei au fost condamnati la moarte.
 7. Cum afecteaza pacatul relatia omului cu Dumnezeu? Genesa 3:8,22 VT 5; Isaia 59:2 VT 729
Cand legatura dintre Dumnezeu si om a fost rupta prin pacatul lui Adam, omului i s-a interzis accesul la sursa de viata. De aceea, el a inceput sa moara. Acea moarte ar fi fost permanenta daca n-ar fi fost planul mantuirii care da omului (in mod individual) inca o sansa de a alege sa aibe viata vesnica, prin Hristos.
8. Care a fost rezultatul ingrozitor al pacatului lui Adam? Romani 5:12 NT 1098
9. Care este rasplata pacatului? Romani 6:23 NT 1100
10. Cati dintre noi sunt pacatosi si nedrepti? Romani 3:10,23 NT 1096; Isaia 64:6 VT 733
11.Se poate salva omul singur, din starea lui pacatoasa? Ieremia 13:23 VT 750
Aceasta ne pune in fata unei dileme! Noi toti suntem pacatosi, plata pacatului este moartea, iar noi, nu ne putem salva singuri. Suna descurajator? Nu, caci exista o veste buna pentru fiecare pacatos!
12. Cum se primeste viata vesnica? Romani 6:23 NT 1100 Ioan 3:16 NT 1028
13. Care este acea caracteristica a lui Dumnezeu care Il face sa doreasca cu ardoare sa ne ajute?
1 Ioan 4:16-19 NT 1201
14.Doreste Dumnezeu sa vada pierind pe cineva? 2 Petru 3:9 NT 1198
15. Cu toate ca El este un Dumnezeu al iubirii, totusi, ce nu poate trece El cu vederea? Exod 34:5-7 VT 98
Pentru Dumnezeul nostru indurator, actul pedepsirii este un act strain. „Pe viata Mea zice Domnul Dumnezeu, ca nu doresc moartea pacatosului ci sa se intoarca de la calea lui si sa traiasca” (Ezechiel 33:11). Aici descoperim un Dumnezeu iubitor, iertator, compatimitor, dar El spune ca ii este imposibil sa achite pe pacatosul vinovat. Pur si simplu, El nu poate sa ignore pacatul caci El este, in acelasi timp, un Dumnezeu al dreptatii si nepartinirii. El doreste ca toti sa fie mantuiti, dar cei ce pacatuiesc trebuie sa moara. Ce problema! Cum poate Dumnezeu sa ne mantuiasca, dar sa fie si drept?
16. Cum a gasit Dumnezeul iubirii calea de a-l salva pe omul pacatos? Ioan 3:16 NT 1028; 1 Ioan 4:9 NT 1201
17. De ce a venit Isus pe acest pamant? Luca 19:10 NT1014; Matei 1:21 NT 923; 2 Corinteni 5:18 NT 1131
„Sa caute si sa mantuiasca ce era pierdut”, „Sa ne mantuiasca de pacatele noastre”, „Sa ne impace cu Dumnezeu”. Hristos a fost tratat cum am fi meritat noi, ca noi sa putem fi tratati cum merita El. El a fost condamnat pentru pacatele noastre, la care El n-a contribuit cu nimic, ca noi sa putem fi indreptatiti prin neprihanirea Lui, la care noi n-am contribuit cu nimic. El a primit moartea noastra, ca noi sa putem primi viata Lui.
18. Pe cand era Isus pe cruce, ce a facut Dumnezeu, sa cada asupra Lui? Isaia 53:6 VT 725
Fiul nevinovat al lui Dumnezeu a luat asupra Sa povara grea a pacatelor noastre. El, care era una cu Dumnezeu, ajunse sa simta in sufletul Sau teribila despartire (dintre om si Dumnezeu) produsa de pacat. Aceasta smulse de pe buzele lui Isus durerosul strigat: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit?” (Matei 27:46). Greutatea apasatoare a pacatului, simtamantul teribilei grozavii si a dureroasei despartiri de Dumnezeu pricinuita de pacatele luate asupra Sa – aceasta este ceea ce a suferit Fiul lui Dumnezeu.
19. Pentru cati pacatosi a murit Isus pe cruce? 1 Ioan 2:2 NT 1199
20. Cum putem primi harul lui Dumnezeu? Efeseni 2:8 NT 1146
21. Ce a spus Pavel temnicerului, ca trebuie sa faca pentru a fi mantuit? Fapte 16:30-34 NT 1077 A crede in Isus inseamna mai mult decit a crede ca Isus a trait si a murit cu 2000 de ani in urma. Iacov 2:19 spune: „Si demonii cred… si se infioara”. Consimtamintul cu privire la faptele istorice nu reprezinta o credinta mantuitoare! Credinta mantuitoare este increderea, numai in Isus, pentru salvarea din pacat si moarte. E o supunere fata de voia Lui. Unde inima este predata Lui, afectiunile dirijate asupra Sa, acolo exista credinta – o credinta ce lucreaza prin iubire si curata sufletul si se dovedeste prin fapte. Iacob 2:17-18
22. Cand ar trebui sa-L primim pe Hristos si mantuirea Sa? 2 Corinteni 6:2 NT 1132
23. In timp ce Isus bate la usa inimii noastre, ce ne invita El sa facem? Apocalipsa 3:20 NT 1208
24. Deschizandu-ne inimile si primindu-L pe Hristos in vietile noastre, ce asigurare putem avea? 1 Ioan 5:12,13 NT 1202
25. Ce legatura minunata avem cu Dumnezeu cand il acceptam pe Hristos ca Mantuitor si Domn al nostru? Ioan 1:12 NT 1025
26. Intelegi ceea ce am descoperit astazi?
Sa revizuim pe scurt aceasta veste buna.
a. Viata vesnica e un dar fara plata, darul lui Dumnezeu, dar plata pacatului este moartea.
b. Dumnezeu ne iubeste si vrea ca nimeni sa nu moara, totusi, Dumnezeu nu poate nesocoti pacatul, si nici sa schimbe Legea Sa.
c. Planul de mantuire al lui Dumnezeu a fost: – Darul Fiului Sau. Daca noi il acceptam pe Isus ca Mantuitor personal si Domn al nostru, prin credinta, putem avea viata vesnica. Isus a spus: „Adevarat va spun, ca cine crede in Mine are viata vesnica” (Ioan 6:47). Acestea au fost partea Lui, dar partea noastra, (a mea si a ta) este sa afirmam si sa dovedim ca apreciem acest dar. Nu este suficient doar sa afirmam. Trebuie sa si dovedim ca primim acest dar.
De Revista „Perspective”,  Chicago