Serie de 15 studii biblice

1. Calatoria noastra spatiala

.
Nu stiti cat de mare este Universul? Nici eu nu stiu! Permiteti-mi sa va dau doar o mica idee.
Soarele nostru se gaseste la o departare de 93 milioane de mile de Pamant. El este de o suta de ori mai mare decat Pamantul. Dar stiti ca acest soare este cea mai mica si mai neinsemnata stea in ceruri? Atunci de ce este asa de luminos? Deoarece este atat de aproape de noi –  numai 93 milioane de mile departare. O alta cea mai apropiata stea este de 300.000 de ori mai departe.Cea mai mare viteza cunoscuta de noi este viteza luminii. Lumina parcurge 186.300 mile pe secunda. Nu pe ora, ci pe secunda. Aceasta este de 36.000 de ori mai rapida decat orice satelit construit de om, care merge cu 18.000 mile pe ora. Timp de un an de zile, lumina strabate sase sextilioane mile (adica 6 urmat de 12 zerouri). Mintea noastra nu poate pricepe cat este de departe. Doar intr-o zi lumina parcurge 23.990.400.000 mile, o cifra pe care n-o intelegem. Distanta pe care lumina o parcurge intr-un an de zile este numita de oamenii de stiinta un AN/LUMINA.
Unele stele sunt atat de departe de noi incat trebuie 20.000 de ani/lumina pentru ca lumina lor sa ajunga pe pamantul nostru. Desigur, mai sunt si alte mistere in marele Univers al lui Dumnezeu. Nu e de mirare ca Psalmistul spunea: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu, si intinderea lor vesteste lucrarea mainilor Lui.” Psalm 19:1.
Cum am mai putea sa ne indoim ca exista un Mare Creator care a facut aceste lucruri, asa cum scrie in Geneza 1:1? „La inceput, Dumnezeu a facut cerurile si pamantul.” Si in Psalmul 33:6. „Cerurile au fost facute prin Cuvantul Domnului, si toata ostirea lor prin suflarea gurii Lui.”
Intelepciunea si realizarile omului nu sunt nimic in comparatie cu maretia, intelepciunea si puterea lui Dumnezeu. Poate ca cineva mai incearca sa spuna: „Nu exista Dumnezeu” si ca Universul si planeta noastra au venit la existenta in mod accidental; ca omul s-a dezvoltat din formele inferioare de viata, probabil la inceput a fost melc, apoi broasca, mai tarziu a devenit maimuta si apoi s-a dezvoltat in om. Ce ridicol! Asa cum se spune in 1 Corinteni 3:19  „Caci intelepciunea lumii acesteia este o nebunie inaintea lui Dumnezeu. De aceea este scris: „El prinde pe cei intelepti in viclenia lor.”
Vom calatori vreodata in spatiu? Nu stiu ce vei raspunde, dar eu spun: Da! Stiu foarte putin despre rachete si sateliti. Dar eu stiu ceva despre Cuvantul lui Dumnezeu, care spune ca noi vom calatori prin spatiu. Este o calatorie pe care o vom face toti. Tot ce trebuie sa facem acum este sa decidem daca vrem sa mergem.
Ioan 14:1-3: „Sa nu vi se tulbure inima. Aveti credinta in Dumnezeu si aveti credinta in Mine. In casa Tatalui Meu sunt multe locasuri. Daca n-ar fi asa, v-as fi spus. Eu Ma duc sa va pregatesc un loc. Si dupa ce Ma voi duce si va voi pregati un loc, Ma voi intoarce si va voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, sa fiti si voi.” Aceasta e promisiunea lui Iisus cand, intr-o zi, a discutat cu ucenicii Sai.
El S-a inaltat la cer spre a fi cu Tatal, dar intr-o zi, El va veni iarasi si va lua pe urmasii Sai spre a fi impreuna cu El. In Matei 28:18-20 ni se spune: „Iisus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei si le-a zis: „Toata puterea Mi-a fost data in cer si pe pamant. Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului. Amin.„Apoi in timp ce mainile Lui s-au intins sa-i binecuvinteze, Iisus S-a inaltat la cer. Ucenicii priveau in sus, cand au auzit glasuri in spatele lor: „Barbati Galileeni, de ce stati si va uitati spre cer? Acest Iisus, care S-a inaltat la cer din mijlocul vostru, va veni in acelasi fel cum L-ati vazut mergand la cer.”

„Acelasi Iisus.”  Ce bucuros sunt ca El nu Se va schimba. Acelasi Iisus care a vindecat pe orbi, pe muti, care a inviat pe morti si a mangaiat pe multi, Acelasi Iisus va veni iarasi. Cum? Tot asa cum S-a inaltat.

„Iata ca El vine pe nori. Si orice ochi Il va vedea.”
Apocalips 1:7. Il veti vedea cu ochii vostri.Am auzit pe unii zicand: „Interpretarea mea este cå Hristos vine cand esti convertit. Este o venire spirituala in inima ta.”
Prieteni, din punct de vedere spiritual, Iisus nu ne-a parasit niciodata. El ne-a spus: „Eu voi fi cu voi totdeauna chiar pana la sfirsitul lumii.” El este aici chiar acum din punct de vedere spiritual. Unii cred ca venirea Lui are loc la moarte, cand moare omul. O astfel de credinta slaveste moartea! Biblia spune ca moartea este un dusman si Iisus va distruge moartea!„Vrajmasul cel din urma, care va fi nimicit, va fi moartea.” 1 Corinteni 15:26. Venirea lui Iisus este opusul mortii pentru poporul Sau. El va aduce nemurirea pentru cei vii si va deschide mormintele pentru toti cei care au murit in Hristos. „Nu va mirati de lucrul acesta; pentru ca vine ceasul cand toti cei din morminte vor auzi glasul Lui.” Ioan 5:28.

„Caci Insusi Domnul, cu un strigat, cu glasul unui arhanghel si cu trambita lui Dumnezeu, Se va pogorâ din cer, si intai vor invia cei morti in Hristos. Apoi, noi cei vii, care vom fi ramas, vom fi rapiti impreuna cu ei, in nori, ca sa intampinam pe Domnul in vazduh; si astfel vom fi totdeauna cu Domnul.”
1 Tesaloniceni 4:16-17.
Iisus S-a inaltat pe un nor. Cand va reveni, va veni pe un nor si noi, cei care Il iubim, vom fi rapiti sa-L intalnim pe nori. Atunci va incepe voiajul nostru in spatiu, cand ne va duce in locasul pe care El ni l-a pregatit.
Dragi prieteni, a doua venire  a lui Iisus va fi cel mai mare eveniment al istoriei, de fapt, va fi sfarsitul istoriei acestei lumi. Va fi oare sfarsitul pentru noi sau minunatul inceput al vesniciei impreuna cu Dumnezeu? Ce straniu ca asa de putini oameni cred in a doua venire a lui Hristos si putine biserici predica despre aceasta. In Noul Testament a doua venire a lui Hristos este mentionata de 300 de ori. De ce nu mai este predicata? „Diavolul nu doreste sa fie predicata cea de a doua venire a lui Hristos, caci nimic nu va trezi pe oameni ca aceasta”. D. L. Moody.
Este timpul sa ne trezim, nu-i asa? Unii cred ca Iisus deja a venit in 1914. Daca ar fi adevarat, nu e straniu ca nimeni din ceilalti nu stiu nimic despre aceasta? In Apocalips 1:7, Biblia spune ca: „Orice ochi Il va vedea.”
Matei 24: 23-26. „Atunci daca va va spune cineva: „Iata, Hristosul este aici, sau acolo”, sa nu-l credeti. Caci se vor scula Hristosi mincinosi si prooroci mincinosi; vor face semne mari si minuni, pana acolo incat sa insele, daca va fi cu putinta, chiar si pe cei alesi. Iata, ca v-am spus mai dinainte. Deci, daca va vor zice: „Iata-L in pustie”, sa nu va duceti acolo! „Iata-L in odaite ascunse”, sa nu credeti.”
Exista o alta idee despre felul cum va reveni Domnul Hristos. Se numeste „Rapirea Secreta”, prin care se arata ca sfintii vor fi rapiti deodata in taina (in secret) si nimeni nu va sti pana cand se va vedea ca sfintii lipsesc. Cum va reveni Domnul Iisus? El nu va veni in taina.
„Caci cum iese fulgerul de la rasarit si se vede pana la apus, asa va fi si venirea Fiului omului.” Matei 24:27.
El va fi vazut de la Rasarit la Apus. „Cand va veni Fiul omului in slava Sa, cu toti sfintii ingeri, va sedea pe scaunul de domnie al slavei Sale.”
Matei 25:31. El nu va fi singur. Toti ingerii din cer vor fi cu El. „Caci Fiul omului are sa vina in slava Tatalui Sau, cu ingerii Sai; si atunci va rasplati fiecaruia dupa faptele lui.”
Matei 16: 27.„Caci de oricine se va rusina de Mine si de cuvintele Mele, se va rusina si Fiul omului de el, cand va veni in slava Sa si a Tatalui si a sfintilor ingeri.”
Luca 9:26.Cand Iisus va veni iarasi, El va avea slava Lui Insusi, slava Tatalui si slava tuturor ingerilor din cer.
Dragi prieteni, a doua venire a lui Iisus va fi cel mai mare si cel mai important eveniment. Nu va fi nimic in secret.„… va spun ca de acum incolo veti vedea pe Fiul omului sezand la dreapta puterii lui Dumnezeu si venind pe norii cerului.” Matei 26:64.
Domnul Iisus a spus ca va veni ziua cand veti „vedea pe Fiul omului sezand la dreapta puterii lui Dumnezeu si venind pe norii cerului.” Aceasta promisiune a lui Iisus este importanta, deoarece este singura promisiune pe care El a facut-o sub juramant. Desigur, noi nu avem nevoie de un juramant din partea lui Iisus pentru a verifica tot ce a spus. Orice a spus Iisus era adevarul absolut si ne putem increde in el. Dar faptul ca Iisus a marturisit sub juramant trebuie sa inlature orice indoieli despre revenirea Sa pe norii cerului si ca orice ochi Il va vedea.
Dragi prieteni, ati planificat sa mergeti in cer cand va veni Iisus? Sunteti gata? Ne trebuie timp de pregatire pentru calatoria spatiala. Va trebui sa trecem un test.

„Aici este rabdarea sfintilor, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Isus.”
Apocalips 14:12.

„Ferice de cei ce isi spala hainele, ca sa aiba drept la pomul vietii si sa intre pe porti in cetate!”
Apocalips 22:14.
In Exodul 20 ne este prezentata Legea celor Zece Porunci. Ce tragedie ca astazi foarte putini oameni sunt interesati si ingrijorati despre aceste porunci, cand Dumnezeu ne-a spus ca este datoria noastra sa le pazim. „Sa ascultam dar incheierea tuturor invataturilor: Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui. Aceasta este datoria oricarui om.” Eclesiastul 12:13.
Este imposibil pentru noi ca pacatosi sa tinem Legea lui Dumnezeu. „Drept raspuns, Isus i-a zis: „Adevarat, adevarat iti spun ca, daca un om nu se naste din nou, nu poate vedea Imparatia lui Dumnezeu.” Ioan 3:3. Pacatosii nu pot intra in cer. Trebuie sa ne nastem din nou si sa devenim oameni spirituali (duhovnicesti), copii ai lui Dumnzeu.
Cum se va face aceasta?

„Caci, daca este cineva in Hristos, este o faptura noua. Cele vechi s-au dus: iata ca toate lucrurile s-au facut noi.”
2 Corinteni 5:17.
Astronautii spuneau ca erau binevoitori sa moara pentru cauza stiintei si a tarii lor, cand era vorba de primul zbor spatial. Zborul nostru spatial spre Imparatia lui Dumnezeu este posibil numai pentru ca Iisus a binevoit sa moara pentru noi, pacatosi pierduti. „Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.” Ioan 3:16.
Iisus a murit pentru tine si pentru mine. Primindu-L pe El, noi suntem nascuti din nou si pregatiti pentru Imparatia Lui.
Intr-un autobuz aglomerat era si un pastor care-si tinea Biblia in mana. Cativa tineri, cand l-au vazut cu Biblia in mana, au inceput sa râda si sa spuna glume. Dupa o vreme, pastorul s-a ridicat si se indrepta spre iesire. Un tanar i-a strigat: „Pastore, cat de departe e cerul?” Pastorul i-a raspuns: „Numai un pas, nu vrei sa-l faci si tu acum?”
Nu vrei sa faci un pas acum? Daca vrei, atunci va fi un loc rezervat pentru tine in marea calatorie spatiala impreuna cu Domnul Hristos.
 

2. In cat timp poti fi salvat?

 
Intr-o biserica mica din Anglia se tinea un program cu diapozitive. Copiii din vecini erau acolo pe locurile din fata ascultand la pastorul care prezenta poze din Biblie. Deodata cineva a venit la usa si a dat o notita pastorului, care s-a oprit s-o citeasca si apoi a spus: „Ne-a sosit un raport ca Mary Jones este pierduta. Parintii ei nu stiu unde este si tatal ei impreuna cu politia o cauta in tot orasul. Daca Mary Jones este aici in biserica, o rog sa mearga la usa.”
Ei bine, nu a raspuns nici o Mary Jones, asa ca serviciul cu diapozitive a continuat. Cand s-a terminat, s-au aprins luminile si pe locul din fata era Mary Jones. Cineva a zis: „Mary, n-ai auzit anuntul ca erai pierduta si ca parintii tai te cautau? De ce n-ai raspuns?” Mary a replicat: „Nu am fostpierduta. Tot timpul am stiut unde eram. Am fost chiar aici in biserica.”
Prieteni, multi oameni astazi, care sunt chiar in biserica, nu stiu ca sunt pierduti. Numele lor sunt trecute in registrele bisericii, ei participa adesea la serviciile divine, unii dintre ei pot fi chiar slujbasi in biserica, dar ei sunt pierduti. Mii de oameni pot fi buni membri ai bisericii, pot sta chiar pe scaunele din fata, dar ei niciodata n-au fost convertiti cu adevarat, niciodata n-au fost nascuti din nou si ei sunt pierduti. Desigur exista alte mii de oameni care n-au timp pentru biserica, pentru religie si pentru Iisus Hristos. Si ei sunt pierduti. Ma tem ca poate chiar unii care citesc aceste randuri fac parte din fiecare grup, fiind fara Mantuitor si fara speranta. De aceea subiectul acestei lectii este despre felul cum poti fi mantuit si cat timp iti trebuie ca sa fii mantuit. Membrii si ne-membrii bisericii au nevoie sa stie despre aceasta.
Unul din marii predicatori din America era pe moarte. Toti cei dragi ai lui s-au strans in jurul patului sau si cineva a intrebat: „Ce doctrine crezi acum?” El a raspuns: „Cand am inceput ca pastor, aveam o suta de doctrine. La varsta de 30 de ani, aveam 50 de doctrine. Cand eram de 50 de ani aveam doar 10 doctrine. Acum, cand am ajuns la sfarsitul vietii, am doar o doctrina.” Voci curioase l-au indemnat sa spuna care-i doctrina. „Acum”, a zis el, ” in valea umbrei mortii, am doar o doctrina: doctrina ca eu sunt un mare pacatos si ca Iisus este un mare Mantuitor.”
Dragi prieteni, aceasta este cea mai mare doctrina din intreaga lume. Este doctrina pe care a predicat-o apostolul Pavel temnicerului din Filipi. Cand Pavel si Sila au fost pusi in inchisoarea umeda si adanca, la miezul noptii ei se rugau si cantau imnuri. Deodata a fost un cutremur de pamant. Usile s-au deschis; legaturile au fost rupte si toti cei din inchisoare erau liberi. Temnicerul s-a trezit si se temea ca toti au fugit. Si-a scos sabia si voia se se sinucida, dar Pavel i-a strigat: „Nu-ti face nici un rau. Toti suntem aici.” Temnicerul s-a coborat la ei si a intrebat pe Pavel si Sila: „Domnilor, ce trebuie sa fac ca sa fiu mantuit?” Pavel si Sila i-au raspuns: „Crede in Domnul Iisus si vei fi mantuit tu si casa ta.”
Astazi oamenii sunt mantuiti in acelasi fel: prin credinta in Domnul Iisus Hristos. Exista mare confuzie cu privire la convertire. A fi convertit nu
inseamna acceptarea unui crez, sau ascultarea de anumite legi. Aceste lucruri pot acompania convertirea. Multi oameni au acceptat un cod de legi sau un anumit crez, dar niciodata n-au fost convertiti. Convertirea nu inseamna un sistem de doctrine. O viata corectata, imbunatatita nu inseamna in mod necesar convertire. Cand un om este convertit, el va avea o viata corecta, buna, dar au existat mii de oameni care si-au corectat viata, dar care n-au fost convertiti. Ei sunt indreptati, corectati, dar nu sunt transformati prin harul lui Iisus. A deveni membru in biserica nu inseamna in mod necesar convertire. Desigur cand un om este convertit, el va dori sa gaseasca adevarata biserica a lui Dumnezeu si sa devina membru al acelei biserici. Convertirea nu e ceva obtinut prin munca grea. Nu poti castiga convertirea ca un pret pentru ca ai facut anumite lucrari. Convertirea nu este o tinta pe care o poti atinge.

„Totusi, fiindca stim ca omul nu este socotit neprihanit, prin faptele Legii, ci numai prin credinta in Iisus Hristos, am crezut si noi in Hristos, ca sa  fim socotiti neprihaniti prin credinta in Hristos, iar nu prin faptele Legii; pentru ca nimeni nu va fi socotit neprihanit prin faptele Legii.”
Galateni 2:16.
Multi oameni incearca sa obtina mantuirea pe diferite cai. Am vazut poze cu oameni din India care incearca sa fie mantuiti. Ei sunt pagâni si incearca sa imbuneze idolii lor mergand prin foc, stand in bataia soarelui ore in sir sau dormind in paturi presarate cu cioburi de sticla. Ei
cred ca pedepsindu-se singuri ar putea birui pacatele. De asemenea, am vazut poze cu crestini in Filipine, care se numeau „Flagelatii”. La fiecare Paste, ei au o ceremonie speciala de a celebra Invierea. Cineva le taie pielea la spate, ei se bat singuri cu bice si sfori mergand spre un loc sfant. Si ei incearca sa fie placuti lui Dumnezeu si sa se elibereze de pacat prin auto-pedepsire. Efeseni 2:8 spune: ” Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu.”
Un pastor calatorea cu trenul prin Canada. El a vazut un barbat care parea sa fie intr-o mare durere. Pastorul s-a indreptat spre acest om si i-a zis:
– Se pare ca suferi. Esti bolnav?
– Sunt foarte ingrijorat. Ma simt teribil de rau, a raspuns omul.
– De ce?
– Sunt un mare pacatos si doresc sa ma intorc la Dumnezeu.
Apoi si-a scos jacheta si camasa. In jurul pieptului era un lant mare legat strans. El a continuat:
– Preotul mi-a spus sa port acest lant ca un act de penitenta ( pedeapsa) pentru a putea fi iertat de pacatele mele.
Pastorul a privit la picioarele omului si a vazut sange in jurul pantofilor.
– Ce este aceasta? a intrebat pastorul.
– Preotul mi-a spus sa pun cioburi de sticla in pantofi si atunci voi fi iertat, a replicat omul.
In Ioan 3:16 ni se spune: „Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.” „Oricine crede!” Nu oricine lucreaza sau se pedepseste pe sine insusi. Cine ar putea lucra destul pentru a merita sacrificiul Fiului lui Dumnezeu?
Imi place cum explica Insusi Iisus mantuirea. In Ioan 3 ni se istoriseste. Nicodim a venit la Iisus intr-o noapte. Se temea sa vina ziua, deoarece nu voia sa-l vada cineva, sau sa stie cineva ca este interesat in religia lui Iisus. Nicodim avea o educatie inalta. Era un erudit al Bibliei. Era Fariseu, un membru al Sinedriului, un invatator de religie in Ierusalim. Era un om cinstit, tinea legea, dar era un om pierdut deoarece nu fusese convertit. Si-a dat seama ca ceva gresit era in viata sa, asa ca a venit la Iisus. S-a temut sa vorbeasca despre problema lui si a inceput discutia despre teologie. Dar Iisus l-a adus la realitate. „Adevarat, adevarat iti spun ca, daca un om  nu se naste din nou, nu poate vedea Imparatia lui Dumnezeu.” Ioan 3:3. Nicodim n-a inteles si a intrebat: „Cum se poate naste un om batran? Poate el sa intre a doua oara in pantecele maicii sale si sa se nasca?” Ioan 3:4.
Iisus i-a raspuns: „Adevarat, adevarat iti spun, ca, daca nu se naste cineva din apa si din Duh, nu poate sa intre in Imparatia lui Dumnezeu. Ce este nascut din carne este carne si ce este nascut din Duh este duh. Nu te mira ca ti-am zis: „Trebuie sa va nasteti din nou.”  Ioan 3:5-7. In alte cuvinte: „Nicodim, ai fost nascut in aceasta lume, in carne. Tu trebuie sa ai deasemenea o nastere spirituala in Imparatia lui Dumnezeu. Aceasta inseamna sa fii nascut din nou.”
Apoi Iisus a explicat mai departe: „Si, dupa cum a inaltat Moise sarpele in  pustie, tot asa trebuie sa fie inaltat si Fiul omului, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.” Ioan 3:14-15.
A fost un timp cand serpii au venit in tabara lui Israel si muscau pe oameni. Oamenii mureau. Dumnezeu i-a zis lui Moise: „Fa un sarpe de arama, pune-l pe o prajina si toti care vor privi la sarpe, vor trai.” Ei trebuiau sa priveasca pentru a trai. Aceasta trebuie sa facem si noi astazi pentru a fi mantuiti: Priviti la Hristos si veti trai. Trebuie sa privim la El, crezand ca El ne poate mantui. Noi trebuie sa-L urmam si sa-L servim. Aceasta inseamna sa fim nascuti din nou. Este o minune a harului lui Hristos, prin care devenim oameni noi. „Caci, daca este cineva in Hristos, este o faptura noua. Cele vechi s-au dus: iata ca toate lucrurile s-au facut noi.” 2 Corinteni 5:17.
Prieteni, trebuie sa ne nastem din nou. Credeti ca vom regreta daca ne predam inima Domnului Iisus? Niciodata! Credeti ca ne va parea rau cand vom petrece vesnicia in ceruri? N-am vazut nici o persoana, care a fost convertita cu adevarat, ca i-ar fi parut rau ca si-a dat inima Domnului Iisus. Aceasta este cea mai mare decizie pe care o poate face cineva. Este o investitie pentru vesnicie. Ce minunat este ca Dumnezeu ne ajuta si ne da putere. „Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca  copii ai lui Dumnezeu.” Ioan 1:12.
N-are importanta cat de pacatosi am fi fost. „Daca ne marturisim pacatele, El este credincios si drept, ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca de orice nelegiuire.” 1 Ioan 1:9. El ne curateste toate nelegiuirile. Oricat de rai am fi fost, toate pacatele noastre vor fi sterse. E greu de crezut, dar Dumnezeu spune: „Veniti totusi sa ne judecam, zice Domnul. De vor fi pacatele voastre cum e carmazul, se vor face albe ca zapada; de vor fi rosii ca purpura, se vor face ca lana.” Isaia 1:18. Sa fim plini de multumire pentru pretiosul sange al lui Iisus, care ne  sterge pacatele.
N-avem nimic sa oferim lui Iisus. Singurul lucru care ne recomanda pe noi lui Dumnezeu este ca suntem pacatosi si avem nevoie de un Mantuitor. Nu exista alta cale de mantuire. Oamenii pot incerca alte cai: sa-si pedepseasca trupurile, sa-si prezinte faptele, sa daruiasca bani, dar nu e o alta cale decat pretiosul sange al lui Iisus. „In nimeni altul nu este mantuire: caci nu este sub cer nici un alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mantuiti.” Faptele Apostolilor 4:12.
Cat de mult timp avem nevoie spre a fi mantuiti? Ioan 5:24 ne spune: „Adevarat, adevarat va spun, ca cine asculta cuvintele Mele si crede in Cel ce M-a trimis, are viata vesnica si nu vine la judecata, ci a trecut din moarte la viata.” Aceasta este o minunata asigurare. Chiar in momentul in care Il alege pe Iisus si I Se preda Lui, el are viata vesnica. E timpul prezent, nu viitor. Chiar in momentul cand supunem totul si-I predam lui Iisus totul, chiar atunci Iisus ne primeste. In momentul cand Il primim pe Iisus ca Domn si Mantuitor, chiar atunci avem viata vesnica.Sa ne reamintim de temnicerul din Filipi. Era gata sa se sinucida, dar apostolul Pavel i-a spus: „Crede in Domnul Iisus Hristos si vei fi mantuit.” El nu trebuia sa astepte cateva saptamani, ci chiar in noaptea aceea el a fost botezat. Asa spune Biblia. De la incercarea de sinucidere pana la convertire a fost un timp scurt intr-o noapte! Desigur mantuirea este instantanee. „Caci El zice: „La vremea potrivita, te-am acultat, in ziua mantuirii, te-am ajutat. Iata ca acum este vremea potrivita; iata ca acum este ziua mantuirii.” 2 Corinteni 6:2.
Cineva poate zice: „Stiu ca Biblia spune astfel si doresc sa cred, dar eu nu simt iertarea pentru toate pacatele mele.” Sa presupunem ca un copil a facut ceva rau si vine la mama sa-i ceara iertare. Mama ii spune:
– Te-am iertat. Ai grija sa nu mai faci de acum inainte. Du-te la joaca!’
Cand copilul se joaca iarasi, mama il vede ingrijorat. Un alt copil il intreaba ce se intampla. Copilul ii raspunde ca a facut ceva rau, a cerut
iertare mamei, dar nu simte ca a fost iertat. Cum v-ati simti daca copilul dv. v-ar spune aceasta?
Prieteni, cand Dumnezeu iarta, asa dupa cum spune ca o face, va rog sa-L credeti pe cuvant. Nu-i nevoie sa asteptati timp indelungat. El va iarta ACUM, aici si acum! Nu e vorba de simtire (sentiment), ci de credinta. Ai fost nascut din nou? Esti un adevarat crestin convertit? Sper ca esti.
Poate ca unii isi amintesc timpul exact si locul unde au fost nascuti din nou. Se spune ca exista trei mari evenimente in viata unei persoane: nasterea, casatoria si moartea. Dar mai exista inca un mare eveniment, care este de fapt cel mai mare si anume: NASTEREA DIN NOU. Stii ziua cand ai fost convertit? Unii oameni stiu, altii nu stiu. Pentru unii a fost o crestere gradata, cand frecventau biserica, citeau Biblia si se rugau. Ei au luat hotararea sa urmeze pe Iisus si L-au acceptat, prin credinta, ca Mantuitorul lor personal. Prieteni, dar hotararea a trebuit sa fie luata. In momentul cand a fost luata decizia, in acel moment s-a produs nasterea din nou. Nu e nevoie sa stim momentul exact cand luam hotararea, dar e absolut vital sa stim ca am luat-o. Este cel mai  important eveniment din viata oricui. Indiferent daca putem spune sau nu ziua exacta, trebuie sa stim ca am luat acea hotarare; daca nu, atunci suntem pierduti.
Poate cineva spune: „Stiu ca aceste lucruri sunt adevarate si ca trebuie sa  urmez pe Iisus; dar nu doresc sa iau o hotarare pentru Iisus pana nu sunt sigur ca-mi voi pastra aceasta hotarare. Imi place cu adevarat sa iau decizia de a  urma pe Domnul, sa devin crestin si sa urmez la biserica; dar nu doresc sa incep pana cand nu sunt sigur ca nu voi cadea.” Sa presupunem ca un copil poate sa vorbeasca bine, dar n-a invatat sa mearga.
El invata sa vorbeasca si e intelept, dar nu merge. E multumit sa stea jos si sa se joace zi de zi. Intr-o zi tatal copilului, ingrijorat de situatia lui Ionel, a venit acasa. De ce Ionel nu invata sa mearga? Tatal l-a privit cum se  juca pe dusumea si i-a zis: „Ionel, de ce nu vrei sa inveti sa mergi?” Privind  spre tatal sau, Ionel i-a zis: „Tata, esti ingrijorat de asta? Stai jos langa mine si sa discutam. Vreau sa-ti explic pozitia mea. Sa analizam intrebarea din toate unghiurile. M-am gandit demult la aceasta. Tu stii cand vin  atatea mame cu copiii lor sa ne viziteze, eu am supravegheat acesti copii. Ei se cred destepti. Ei cred ca stiu cum sa mearga. Ei alearga pe dusumea, aluneca si cad, isi lovesc capul si alearga la mama lor. Sunt satul de aceste cazaturi.Daca e ceva ce urasc, apoi urasc pe ipocriti. Sunt satul de ceea ce observ. Am studiat acest lucru din toate unghiurile. Cred ca e bine sa mergi. Cred ca oricine trebuie sa invete sa se miste. Dar, pe de alta parte, cred ca individul
trebuie sa gandeasca bine mai inainte. Eu m-am gandit si am decis: Nu voi incepe sa merg pana cand nu sunt sigur ca nicodata nu ma voi impiedica si nu voi cadea.”
Ce ganditi despre un asemenea copil? Totusi Domnul trebuie sa asculte in fiecare zi la astfel de argumente. Oamenii pot vorbi despre religie pentru sau contra si ei pot avea un bogat vocabular religios. Dar traiesc ei religia? Desigur ca nu. De ce? Eu nu stiu. Am vazut pe altii poticnindu-se. ” Eu nu voi incepe pana cand nu sunt sigur ca nu ma voi poticni si nu voi cadea niciodata.”  Si astfel ei intarzie, asteapta si se joaca cu viata vesnica.
Prieteni, va prezint promisiunile lui Dumnezeu. „Iar a Aceluia, care poate sa va pazeasca de orice cadere si sa va faca sa va infatisati fara prihana si plini de bucurie inaintea slavei Sale.” Iuda 24.
Si sunt incredintat ca El are putere sa pazeasca ce I-am incredintat pana in ziua aceea.” 2 Timotei 1:12.
Eu sunt pe un vapor care se scufunda. Capitanul porunceste: „Omule, paraseste vaporul, intra in barca de salvare!” Marinarii pregatesc barcile si le umplu cu oameni. Multi alearga la barcile de salvare si fiecaruia ii este asigurat locul. Merg acolo, dar inca nu pot decide. Am lasat bijuteriile, bibelourile si toata viata mea in cabina. Si stau acolo si incerc sa-mi adun gandurile. „Ce voi face? In definitiv, acea barca se clatina. Nu sunt prea sigur.” Capitanul striga: „Omule, intra in barca de salvare!” Dar eu spun: „Capitane, nu pot lua o decizie importanta atat de repede. Nu-mi place sa sar peste ceva. Nu vreau sa ma grabesc in luarea deciziei. De fapt, priveste vaporul acesta, e cu mult mai mare decat barcuta asta de salvare. Ar putea acest vapor mare sa greseasca si acea barcuta sa aiba dreptate? S-ar putea oare ca furtuna sa scufunde acest vapor mare? Imposibil, Capitane! Voi sta aici. Vaporul acesta e mare, zdravan si puternic.”
Atunci Capitanul imi striga: „Acest vapor mare e sortit pieirii. Intra in barca. Este singura speranta sa fii salvat.” Ezit pentru un moment. In fine, ma decid. Fac acea saritura in barca de salvare chiar cu putin timp inainte ca sforile sa fie taiate si sunt salvat. A fost doar un pas. Aici, sortit pieirii, acolo salvat. Doar un pas, dar a insemnat mantuire.
Acest vapor al pacatului e sortit pieirii. E adevarat, in el sunt mai multi oameni decat in barca de salvare. Dar e sortit pieirii si, daca nu facem pasul, ne vom scufunda si vom pieri pentru vecie. Barca de salvare poate e dusa incoace si incolo si poate este mai aspra decat vaporul cel mare, dar ne va duce in siguranta la liman.
Erau doi prieteni. Unul era bogat si nu ducea lipsa. Celalalt era crestin, dar sarac. Bogatul radea de crestin cand se ruga si-i spunea: „Pentru ce te rogi? Eu nu ma rog si sunt bogat, am de toate. Tu esti sarac, n-ai nimic. Pentru ce te mai rogi? Nu-ti foloseste la nimic. Eu n-am necazuri, dar tu ai tot timpul.” Crestinul i-a raspuns: „Cand mergem la vanatoare de rate salbatice, tu tragi cu pusca si trei sau patru rate cad moarte. Cateva sunt doar ranite. Atunci tu strigi: „Lasa-le pe cele moarte, prinde-le pe cele ranite inainte de a ajunge la apa.” Nu-ti pasa de cele moarte, caci stii ca le vei avea, dar doresti sa fie prinse cele ranite. Tot astfel este si cu noi. Diavolul stie ca esti mort in pacat si nelegiuire, asa ca te lasa in pace. Dar eu sunt inca viu, desi ranit. Eu schiopatez si diavolul e dupa mine ziua si noaptea.”
Da, diavolul incearca din greu sa te descurajeze, stimate prieten. El te ispiteste si incearca sa te faca sa pacatuiesti, dar tine minte, aceasta
inseamna ca el stie ca nu te are in stapanire, ca nu esti al lui. Daca ai cazut, ridica-te si mergi inainte sa servesti pe Domnul Iisus. Mantuirea poate fi a noastra intr-o clipa, dar nu pot sa spun: „Sunt mantuit si n-are importanta ce fac, eu voi merge oricum in cer.”
Trebuie sa ne predam vietile lui Dumnezeu in fiecare zi pentru a deveni tot mai mult in asemanare cu Iisus. A fi nascut din nou este experienta despre care spunea apostolul Pavel: „Am fost rastignit impreuna cu Hristos si traiesc… Dar nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine. Si viata pe care o traiesc acum in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit si S-a dat pe Sine Insusi pentru mine.” Galateni 2:20.
Batranul pacatos Pavel era rastignit, era mort, dar totusi inca traia acum ca un copil al lui Dumnezeu, ca o faptura noua. Dar apostolul Pavel nu spunea: „Aceasta-i tot ce am nevoie, sunt mantuit. Am murit odata fata de pacat, asta-i totul.” In 1 Corinteni 15:3, el spune: „Mor in fiecare zi!” (Biblia Ortodoxa, Bucuresti, 1968).
Deci viata de crestin este o cedare, o supunere zilnica. Este o zilnica reinoire a deciziei de a servi pe Domnul Iisus Hristos. Iata o formula pe care o poti urma:
1. Roaga-te zilnic.
2. Citeste Biblia in fiecare zi.
3. Mergi la biserica in fiecare saptamana spre a adora pe Dumnezeu intr-o adunare unde Domnul Hristos este iubit si predicat.
4. Spune altora in fiecare zi despre Domnul Iisus.
Aplicand aceasta formula, poti fi sigur ca urmezi cu adevarat pe Domnul Iisus si vei avea un loc in cer!
 

3. In pragul Armaghedonului

 
In timpul domniei reginei Victoria, in Anglia traia un nobil numit Lordul Leelester. El era mandrul proprietar al unui castel magnific si avea dorinta ca familia regala sa-l viziteze. A trimis repetate invitatii. In cele din urma, regina Victoria a raspuns invitatiei. Au fost facute planuri pentru celebrare.
Gradinile au fost aranjate si castelul a fost pregatit. Cu o seara inaintea vizitei, Lordul Leelester a chemat pe toti servitorii sai pentru ultimile instructiuni. El le-a zis: „Maine dimineata, cand va aparea alaiul, cand podul castelului va fi lasat in jos si regina va pasi pe pragul castelului, o trompeta va suna tare, clar si lung. Doresc ca la fiecare ceas al castelului sa fie cate un servitor si cand veti auzi trompeta, sa opriti toate ceasurile si niciodata sa nu mai fie pornite, pentru a fi marcata pentru totdeauna vizita reginei Victoria.
Daca veti vizita astazi castelul ca turist, veti vedea acele ceasuri gigantice de pe zidurile castelului, oprite, marcand momentul vizitei reginei.
Ce ilustratie neinsemnata a ceasului gata sa vina, cand un alt Monarh, un Rege, va fi gata sa paseasca pragul, nu al unui castel medieval, ci pragul lumii, venind pe acest pamant ca Rege al regilor si Domn al domnilor. Orice ceas de pe pamant va fi oprit pentru totdeauna, caci vom intra intr-o noua era atunci cand Iisus va veni.
In iubirea Sa, Dumnezeu ne-a daruit Cuvantul Sau plin cu profetii spre a ne spune cand acest mare eveniment este aproape. Planul Sau ne este descoperit in Amos 3:7, unde ni se spune: „Nu, Domnul Dumnezeu nu face nimic fara sa-Si descopere taina Sa slujitorilor Sai prooroci.” Prin profetul Ioan, in Apocalips 16:16-17, ni se spune: „Duhurile cele rele i-au strans in locul care pe evreieste se cheama Armaghedon… Si din Templu, din scaunul de domnie, a iesit un glas tare, care zicea: „S-a ispravit!”
Vedem aici, prin cuvintele profetiei inspirate, ca ultimul mare eveniment chiar dinaintea venirii Domnului Iisus, va fi Armaghedonul. Imediat dupa aceea, Dumnezeu da proclamatia universala: „S-a ispravit!” Este un fapt solemn ca lumea merge spre Armaghedon. Fara nici o indoiala, noi stam pe pragul acestei mari batalii. In 1945 generalul Duglas Mac Arthur, dupa terminarea celui de al doilea razboi mondial, a spus aceste cuvinte memorabile: „Aliantele militare, echilibrul fortelor, Liga Natiunilor, toate au esuat. Am avut ultima sansa. Daca nu planificam un sistem mai mare si mai echitabil, Armaghedonul va fi la usa noastra.” Organizatia Natiunilor Unite incearca cu disperare sa aduca pacea si armonia in lume. Lupta si nelinistea creste si, asa cum a prezis Mac Arthur,  Armaghedonul este chiar la pragul nostru.Unde va avea loc aceasta lupta finala? „Al saselea (inger) a varsat potirul lui peste râul cel mare, Eufrat. Si apa lui a secat, ca sa fie pregatita calea imparatilor, care au sa vina din Rasarit. Duhurile cele rele i-au strans in locul care pe evreieste se cheama Armaghedon.” Apocalips 16:12,16.
Cuvantul Armaghedon in evreieste inseamna „Muntele Meghido.” Acest munte se afla in Palestina la 60 mile nord de Ierusalim. El cuprinde o vasta campie, numita uneori campia Esdraelon; in alte locuri in Biblie e numita Valea lui Iosafat, care este un camp istoric de lupta. Aici ni se spune ca vor fi adunate popoarele pentru ultima batalie. Nu numai cercetatorii Bibliei, dar uneori chiar numerosi istorici au recunoscut ca acest loc este un loc cheie in lume.
Exista multe motive ca Palestina este un loc vital in lumea noastra. Se gaseste la rascrucea drumurilor lumii. Este chiar in centrul pamantului.
Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau chiar in acel loc pentru a fi un Martor in fatza lumii si sa moara pentru pacatele oamenilor.Multe puteri au ravnit la bogatia Palestinei. Se spune ca bogatia minerala numai din bazinul Marii Moarte ar fi de trei ori mai mare decat bogatia Americii. Ganditi-va! Aproape de trei ori bogatia Statelor Unite este continuta numai in depozitele minerale ale bazinului Marii Moarte. De asemenea, cele mai mari  si bogate conducte de petrol trec prin Palestina. Mai e de mirare ca popoarele poftesc aceasta portiune a lumii?
Pentru evrei, Palestina este tara natala. Pentru musulmani este ca Mecca. Pentru crestini este Tara Sfanta. Toata lumea are un interes vital in aceasta parte a pamantului. Chiar locul care a devenit campul de bataie intre bine si råu, unde Hristos si Satana au dus lupta pentru stapanirea lumii va fi locul unde se va da lupta intre popoare si unde istoria va ajunge la climaxul ei. Sa privim alte profetii ale Bibliei spre a vedea cat de aproape suntem de acea zi inevitabila.

„Vestiti aceste lucruri printre neamuri: pregatiti razboiul! Treziti pe viteji! Sa se apropie si sa se suie toti oamenii de razboi! Fiarele plugurilor voastre prefaceti-le in sabii si cosoarele in sulite! Cel slab sa zica: „Sunt tare!” Sa se scoale neamurile si sa se suie in valea lui Iosafat! Caci acolo voi sedea sa judec toate neamurile de primprejur.”
Ioel 3:9-10, 12.
Notati, Dumnezeu spune ca cel slab va zice: „Sunt tare!” Natiunile necrestine se vor destepta si vor veni la valea lui Iosafat. S-au trezit oare popoarele din Rasarit? Cu cinci sute de ani in urma ar fi fost imposibil sa aiba loc batalia de la Armaghedon. Rasaritul indepartat era adormit. Acum trei sute de ani tarile din Rasarit inca dormeau. De fapt acum trei sute de ani, Statele Unite erau inca in faså. Acum trei sferturi de veac, popoarele din Est inca dormitau. In ultimile cateva decade popoarele din Est s-au desteptat. Cand Estul si Vestul se intalnesc la Meghido, toate popoarele pamantului vor fi implicate.

„In ziua aceea, voi face din Ierusalim o piatra grea pentru toate popoarele. Toti cei ce o vor ridica vor fi vatamati si toate neamurile pamantului se vor strange impotriva lui.
”  Zaharia 12:3.
„Voi strange pe toate neamurile si le voi pogora in valea lui Iosafat.” Ioel 3:2.
„Atunci voi strange toate neamurile la razboi impotriva Ierusalimului. ” Zaharia 14:2.
Astazi popoarele vorbesc de pace, dar se pregatesc pentru lupta zilei celei mari a lui Dumnezeu Cel Atotputernic. „Iata vine pieirea si vor cauta pacea, dar nu o vor gasi.” Ezechiel 7:25 (Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968).
„Cand vor zice: „Pace si liniste!” atunci o prapadenie neasteptata va veni peste ei.” 1 Tesaloniceni 5:3.
Ceva neobisnuit este in spatele acestei situatii. Exista fortze obscure care imping pe barbati si femei in aceasta lupta. Fanatismul joaca un rol teribil in toate acestea. In timpul celui de al doilea razboi mondial, in Japonia, zelul frenetic al japonezilor i-a condus la eforturi disperate. O femeie a venit la Curtea Suprema cu fiul ei, care fusese lasat la vatra, deoarece avea o mama de care sa ingrijeasca. Acolo ea a ascultat cum fiul ei era eliberat din armata pentru a ingriji de ea. Atunci ea a strigat: „NU! El sa mearga sa lupte pentru tara si pentru religia noastra!” Ei au raspuns: „Nu se poate! El trebuie sa ingrijeasca de tine.” „Ei bine, atunci el nu are mama,” a strigat ea.
Vedeti, un zel fanatic va impinge pe barbati si femei sa faca fapte extreme. „Apoi am vazut iesind din gura balaurului si din gura fiarei si din gura proorocului mincinos trei duhuri necurate, care semanau cu niste broaste. Acestea sunt duhuri de draci, care fac semne nemaipomenite si care se duc la imparatii pamantului intreg ca sa-i stranga pentru razboiul zilei celei mari a Dumnezeului Celui Atotputernic.” Apocalips 16:13-14.
Se pare ca popoarele sunt vrajite si lucreaza parca un destin impus asupra-le de diavol. Astazi lumea noastra atarna riscant pe marginea prapastiei. Acum exista arme care pot distruge pamantul. Traim cea mai extraordinara ora a istoriei pamantului nostru. Sunt zile inspaimantatoare. Totusi Dumnezeu ne iubeste foarte mult. In Cuvantul Sau, El ne-a spus foarte clar ca aceste lucruri sunt dovezi ca aceasta lume traieste zilele sfarsitului si El vine in curand sa ne ia in ceruri. Cred ca una din cele mai uluitoare profetii din Biblie se gaseste in Ioel 2:30. „Voi face sa se vada semne in ceruri si pe pamant: sange, foc si stalpi de fum.”
Biblia ne spune ca batalia de la Armaghedon este ultimul mare eveniment al istoriei si urmatorul lucru va fi venirea lui Iisus pe norii cerului. Foarte curand, natiunile pamantului se vor strange in valea lui Iosafat, pe campul de lupta Meghido, pentru ultima mare batalie. „Sa se scoale Neamurile si sa se suie in valea lui Iosafat! ” Ioel 3:12.
Dar exista o alta vale unde putem fi acum. „Vin gramezi – gramezi in valea judecatii („in valea deciziilor” – trd. engleza), caci ziua Domnului este aproape, in valea  judecatii.” Ioel 3:14. Aceasta este o vale foarte periculoasa. Aici sunt multi acum care nu au luat decizia sa urmeze pe Domnul. Ei gandesc ca sunt in forma buna, ca incearca sa decida; dar pana cand omul nu isi preda totul Domnului Iisus Hristos si nu-L primeste ca Mntuitorul lui personal, el este pierdut. Ziua Domnului este aproape. Unii vor fi inca in valea deciziilor cand Domnul vine si vor fi pierdut pentru vesnicie. De aceea roaga-te: „Da, Doamne, vin acum sa ma predau Tie.” Astazi e ziua mantuirii.
 
 
 

4. Sa descoperim cerul

 
Cu catva timp in urma, o poza a aparut intr-un ziar. Un baietel statea langa un gard si plangea. Deasupra capului sau era o fiinta imbracata in alb, care semana cu un inger, stand pe un nor si atingand corzile unei harpe. Dedesubtul pozei scria: „Jimmy nu vrea sa mearga in cer.” Un astfel de cer ar putea tenta pe un baietel activ?
Multi oameni spun ca doresc sa mearga in cer, totusi ei nu stiu ce fel de loc este cerul. Chiar asa, ce este cerul? Este locul unde locuieste Dumnezeu. Asa dupa cum se spune in rugaciunea domneasca: „Tatal nostru, care esti in cer.” Este locul de unde a venit Iisus pe aceste pamant. „Cel ce S-a pogorat din cer,” adica Fiul omului. Ioan 3:13. Este locul unde S-a dus Iisus cand a parasit aceasta lume. „Pe cand ii binecuvanta, S-a despartit de ei si a fost inaltat la cer.” Luca 24:51.
Dorinta si rugaciunea lui Iisus este cå intr-o zi noi vom fi cu El acolo. „Tata, vreau ca acolo unde sunt Eu, sa fie impreuna cu Mine si aceia pe care Mi i-ai dat Tu.” Ioan 17:24. Iisus ne-a promis ca vom fi cu El acolo. „In casa Tatalui Meu sunt multe locasuri. Daca n-ar fi asa, v-as fi spus. Eu Ma duc sa va pregatesc un loc. Si dupa ce Ma voi duce si va voi pregati un loc, Ma voi intoarce si va voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, sa fiti si voi.” Ioan 14:2-3.
Vedeti, Iisus ne-a spus ca cerul este un loc real. „Va voi pregati un loc.” Multi oameni astazi spun ca cerul este doar un mit sau o poveste, ca exista doar in mintea noastra. Prieteni, Iisus a crezut in cer ca un loc real si aceasta este destul pentru mine. Si eu cred deasemenea ca cerul exista. Un necredincios radea de un crestin. El zicea:
– Domnule, inteleg ca dumneata astepti sa mergi in cer. Poti sa-mi spui, ce fel de loc este cerul?
– Da, a raspuns crestinul, este un loc pregatit pentru oameni pregatiti si, daca sufletul tau nu e pregatit pentru cer, toata invatatura si intelepciunea ta nu te vor duce acolo.”
Astazi unii oameni sunt prea destepti pentru a crede in cer. Nici eu nu inteleg totul despre cer sau cum va fi acolo, dar, prin credinta, am incredere ca exista. Apostolul Petru in 1 Petru 1:4 spune ca exista o „mostenire … pastrata in ceruri pentru voi.”
Ce fel de loc este cerul? Trebuie sa fie un loc foarte frumos. Apocalips 2:7 il numeste „raiul (paradisul) lui Dumnezeu.” Apostolul Ioan descrie cerul in Apocalips 22:1-2 „Si mi-a aratat un râu cu apa vietii, limpede ca cristalul, care iesea din scaunul de domnie al lui Dumnezeu si al Mielului. In mijlocul pietii cetatii si pe cele doua maluri ale râului, era pomul vietii, rodind douasprezece feluri de rod si dand rod in fiecare luna” sifrunzele pomului slujesc la vindecarea Neamurilor.”
„Si m-a dus, in Duhul, pe un munte mare si inalt si mi-a aratat cetatea sfanta, Ierusalimul, care se pogora din cer de la Dumnezeu. Zidul era zidit de iaspis si cetatea era de aur curat, ca sticla curata. Temeliile zidului cetatii erau impodobite cu pietre scumpe de tot felul. Cele douasprezece porti erau douasprezece margaritare. Fiecare poarta era dintr-un singur margaritar. Ulita cetatii era de aur curat, ca sticla stravezie.” Apocalips 21:10, 18-19,21.
Ce loc frumos va fi cerul! „Nu se va mai auzi vorbindu-se de silnicie (violenta) in tara ta, nici de pustiire si prapad in tinutul tau, ci vei numi zidurile tale „Mantuire” si portile tale „Lauda.” Isaia 60:18.
Cat de mare va fi cetatea? „Ingerul tinea in mana o rigla aurita de masurat ca sa masoare cu ea cetatea, portile si zidurile sale. Masurand-o a constatat ca e un patrat, latimea fiind egala cu lungimea; de fapt, avea forma unui cub, intrucat inaltimea era identica cu celelalte dimensiuni – fiecare latura avand 2400 kilometri.” Apocalips 21:15-16. (Noul Testament pe intelesul tuturor).
Noul Ierusalim ar acoperi intregul stat New York. Ar fi nevoie de 100 orase cat Chicago pentru a fi de marimea Noului Ierusalim. Acolo va fi loc destul pentru fiecare din noi. Cerul va fi totdeauna curat si neintinat. „Nimic intinat nu va intra in ea (in cetate), nimeni care traieste in spurcaciune si in minciuna; ci numai cei scrisi in cartea vietii Mielului.” Apocalips 21:27.
Acolo nu vor exista fumatori, nici betivi. Multumim lui Dumnezeu ca El ne va da putere sa invingem aceste patimi murdare, ca astfel sa putem intra pe porti in cetatea slavita.
„Cetatea n-are trebuinta nici de soare, nici de luna, ca s-o lumineze; caci o lumineaza slava lui Dumnezeu si faclia ei este Mielul.” Apocalips 21:23.
„Dar, dupa cum este scris: „Lucruri pe care ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit si la inima omului nu s-au suit, asa sunt lucrurile, pe care le-a pregatit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc.” 1 Corinteni 2:9.
Acest cer despre care vorbim nu va fi acolo sus totdeauna. „Si eu am vazut coborandu-se din cer, de la Dumnezeu, cetatea sfanta, Noul Ierusalim, gatita ca o mireasa impodobita pentru barbatul ei.” Apocalips 21:2. Coborandu-se pe acest pamant, desigur nu acest pamant vechi si pacatos, ci pe un pamant schimbat. „Apoi am vazut un cer nou si un pamant nou.” Apocalips 21:1.
„Ziua Domnului insa va veni ca un hot. In ziua aceea, cerurile vor trece cu troznet, trupurile ceresti se vor topi de mare caldura si pamantul, cu tot ce es te pe el, va arde.” 2Petru 3″13.
In adevar, va fi un pamant nou, curat si desavarsit. In Apocalips 21:5, Dumnezeu spune: „Iata, Eu fac toate lucrurile noi.” In Matei 5:5, Iisus a promis: „Ferice de cei blanzi, caci ei vor mosteni pamantul.” Astazi cei puternici stapanesc pamantul, nu cei blanzi. Noi vom mosteni pamantul refacut si desavarsit, care va fi casa noastra. Dumnezeu va face un lucru minunat. „Si am auzit un glas tare, care iesea din scaunul de domnie si zicea: „Iata cortul lui Dumnezeu cu oamenii! El va locui cu ei si ei vor fi poporul Lui si Dumnezeu Insusi va fi cu ei. El va fi Dumnezeul lor.” Apocalips 21:3. Dumnezeu va locui chiar aici impreuna cu noi. El va face Pamantul sa fie centrul universului. Aceasta lume cazuta in pacat va fi ridicata la cea mai inalta pozitie din toata creatiunea lui Dumnezeu.
Prietene, aceasta lume este locul cel mai drag din tot Universul lui Dumnezeu, caci aici a fost varsat sangele iubitului Sau Fiu. Deaceea El va face Pamantul sa fie cea mai favorita locuinta a Lui in toata vesnicia. Ce mare onoare vom avea sa fim servii si copiii Sai mantuiti. „Vor zidi case si le vor locui, vor sadi vii si le vor manca rodul. Nu vor zidi case, ca altul sa locuiasca in ele, nu vor sadi vii, pentru ca altul sa le manance rodul.” Isaia 65:21-22. Pe pamantul cel nou vom zidi case frumoase si vom locui in ele pentru vesnicie. Unii gandesc ca cerul este un fel de „casa de odihna” pentru oameni lenesi. Nu, ci noi vom fi activi. Vom planta gradini si pomi, vom zidi case. Cum vor fi oamenii in cer? Unii cred ca vom fi un fel de spirite fara trup zburand prin nori. Multumim lui Dumnezeu ca cerul va fi un loc real si noi vom fi oameni reali.
„Asteptam ca Mantuitor pe Domnul Iisus Hristos. El va schimba trupul starii noastre smerite si-l va face asemenea trupului slavei Sale.” Filipeni 3:20-21.”Dar stim ca atunci cand Se va arata El, vom fi ca El.” 1Ioan 3:2. Ce fagaduinta minunata! Trupurile noastre vor fi facute desavarsite si nemuritoare. Noi vom fi ca Domnul Iisus cand El a inviat din morti. Atunci El a avut un trup  duhovnicesc, care nu mai putea sa moara. Dar era El diferit? Sunt sigur ca nu, caci Maria L-a recunoscut cand ea a venit la mormant in dimineata invierii. Mai tarziu, El S-a aratat ucenicilor in camera de sus. El avea un trup spirirtual (duhovnicesc), care nu era impiedicat de restrictiile pamantesti. Deoarece El S-a aratat deoadata in camera de sus, ucenicii, care nu credeau ca El inviase, gandeau ca El este un spirit. Dar Iisus le-a zis: „Pipaiti-Ma si vedeti: un duh n-are nici carne, nici oase cum vedeti ca am Eu.” Luca 24:39. Atunci ei I-au adus hrana si El a mancat. Da, Iisus era o Persoana reala. Noivom fi ca El. Si noi vom fi oameni reali in ceruri si ne vom recunoaste unii cu altii. „Acum vedem ca intr-o oglinda, in chip intunecos; dar atunci, vom vedea fatza in fatza. Acum cunosc in parte; dar atunci, voi cunoaste deplin, asa cum am fost si eu cunoscut pe deplin.” 1Corinteni 13:12. Ne vom intalni cu prietenii nostri in cer. Ii vom cunoaste si ei ne vor cunoaste.
O alta fagaduinta minunata se gaseste in Isaia 33:24. „Nici un locuitor nu zice: „Sunt bolnav!” Ganditi-va: nu va mai fi artrita, reumatism, gripa sau cancer. Totdeauna vom fi cu o sanatate perfecta. In cer noi ne vom inchina lui Dumnezeu. „In fiecare luna noua si in fiecare Sabat, va veni orice faptura sa se inchine inaintea Mea, – zice Domnul.” Isaia 66:23.
Ce minunat va fi! Dumnezeu ne va calauzi si va vorbi cu noi. Vom canta un cantec de biruinta. Chiar Dumnezeu va canta impreuna cu noi. „Domnul Dumnezeul tau este in mijlocul tau ca un izbavitor puternic. El se va bucura foarte de tine si in dragostea Lui va tresalta si va canta de bucurie pentru tine.”Sofonie (Tefania) 3:17. (Biblia Ortodoxa, Bucuresti, 1968).
Probabil promisiunea favorita pentru fiecare din noi este cea din Apocalips 21:4. „El va sterge orice lacrima din ochii lor. Si moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tanguire, nici tipat, nici durere, pentru ca lucrurile dintai au trecut.”
Sa ne imaginam: un loc unde nu va mai exista moarte! Cum putem fi siguri de aceasta? Numai acceptand pe Iisus Hristos ca Mantuitorul si Domnul nostru si urmandu-L pe El vom putea fi siguri. Foarte curand Domnul Hristos ne va privi in fatza si ne va spune: „Bine, rob bun si credincios.” El ne va pune pe cap coroana biruintei.
 
 

5. Sfarsitul lumii

 
Patru barbati calatoreau cu trenul, iesind din California. Ei erau cufundati intr-un joc de carti si nu-i interesa nimic din jur. Deodata a avut loc o mare ciocnire si ei au fost aruncati din locurile lor printre bucatile de metal si lemne. Unul din cei patru barbati si-a recapatat cunostinta dupa o vreme si, in intuneric, a reusit sa gaseasca pe prietenii lui, care zaceau morti. Acel joc de carti s-a oprit brusc si niciodata n-a fost terminat.
Tot asa va fi si la sfarsitul lumii.Oamenii sunt preocupati cu lucrurile acestei vieti: politica, serviciul, asigurare sociala, rude, vreme, orice, dar nu vesnicia sau venirea Domnului Hristos. Intr-o zi totul se va opri. Ne vom opri din orice lucrare pe care o facem si vom privi in sus fatza lui Iisus.
In Matei 13:39 ni se spune: „Secerisul este sfarsitul veacului.” Matei 13:49 ne arata: „Tot asa va fi si la sfarsitul veacului.” In Matei 28:20 Domnul Iisus ne promite: „Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului. Amin.”
Intr-o zi Domnul Hristos vorbea cu ucenicii Sai despre sfarsitul lumii si ei L-au intrebat: „Care va fi semnul venirii Tale si al sfarsitului veacului acestuia?” Matei 24:3. Iisus trebuia sa-i paraseasca in curand. Ei doreau sa stie cand Se va intoarce, deoarece Il iubeau mult. Si noi dorim sa stim cand va veni iarasi Domnul Iisus, caci Il iubim si dorim sa fim gata sa-L intalnim. Domnul Iisus le-a dat ucenicilor Sai multe semne pentru ca ei sa poata sti cand venirea Sa este aproape. „Indata dupa acele zile de necaz, soarele se va intuneca, luna nu-si va mai da lumin ei, stelele vor cadea din cer si puterile cerurilor vor fi clatinate. Atunci se va arata in cer semnul Fiului omului.” Matei 24:29-30.
1. „Soarele se va intuneca.” Pe data de 19 Mai 1780, in New England a avut loc acest fenomen: era ora 10 dimineata cand a inceput sa se intunece. Vitele au venit acasa de la pasune, gainile s-au retras sa se culce. Au fost aprinse lumanari. Toti credau ca e sfarsitul lumii, dar a fost doar un semn ca sfarsitul este aproape.
2. „Luna nu-si va mai da lumina.” Chiar in noapteea aceea, cand a aparut luna plina, ea era de culoarea sangelui si nu-si mai dadea lumina. Despre aceste evenimente este scris in orice enciclopedie.
3. „Stelele vor cadea din cer.” In noaptea din 13 Noiembrie 1833, stelele au cazut ca o grindina din cer. Oamenii credeau ca e ziua judecatii.
4. Puterile cerurilor vor fi clatinate.” Am putea nega oare ca aceasta are loc astazi? Versetul 30 aduce concluzia: „Atunci se va arata in cer semnul Fiului omului.” In Matei 24:5 vedem un alt semn: „Fiindca vor veni multi in Numele Meu si vor zice: „Eu sunt Hristosul!” Si vor insela pe multi.”

Un om cunoscut sub numele „Daddy Grace”, in 1926 a infiintat o biserica, botezand oameni de culoare. Cand a murit avea trei milioane de adepti. Am vizitat biserica sa, „Casa de rugaciune pentru toti oamenii” (The House of Prayer for All People) in Washington, D.C. Acolo am vorbit cu o doamna care era adepta lui. Am intrebat-o:
– Aveti o Biblie?
– Nu, mi-a raspuns ea. Daddy Grace este Biblia noastra.
– Ce se va intampla cand el va muri?
– Oh, el nu poate sa moara, a zis ea. El este Fiul lui Dumnezeu.
Odata el a avut un botez in Washington D.C. El a chemat pompierii sa-i boteze pe toti pe strada, 600 de oameni.Nu, el nu a fost Fiul lui Dumnezeu, dar s-a dat drept Fiul lui Dumnezeu si a inselat 3 milioane de oameni.

5. „Veti auzi de razboaie si vesti de razboaie: vedeti sa nu va spaimantati, caci toate aceste lucruri trebuie sa se intample. Dar sfarsitul tot nu va fi atunci. Un neam se va scula impotriva altui neam si o imparatie impotriva altei imparatii.”
Matei 24:6-7. Nu trebuie sa vorbim mult despre razboaie. Noi toti cunoastem destule lucruri despre ele. Primul razboi mondial in 1914 a fost „un razboi care sa puna capat razboaielor.” Apoi a venit teribilul cel de al doilea razboi mondial din 1939 pana in 1945. Au urmat alte si alte razboaie. Acum suntem in pragul Armaghedonului.

6. „Si pe alocurea, vor fi cutremure de pamant, foamete si ciumi.”
Matei 24:7. Mai mult de 200 milioane de oameni au murit de foame in lumea intreaga de la cel de al doilea razboi mondial pana acum.
Cutremure: Din secolul 2 pana in secolul 17 s-a raportat doar cate un cutremur la fiecare 100 de ani. In secolul 18 au existat 6 cutremure
distrugatoare. In secolul 19 au fost 12 cutremure. In secolul 20, in fiecare an a fost cate un cutremur devastator. La cutremurul din Lisabona, in 1755, au murit 60 de mii de oameni in 6 minute. In 1906 orasul San Francisco a fost distrus. La 26 decemrie 2004, tsunami, in urma cutremurului din Oceanul Indian, a distrus peste 200 de mii de vieti omenesti. Vedem ca aceste semne se implinesc.
Apostolul Pavel ne da cateva semne in viata religioasa si sociala. „Sa stii ca in zilele din urma vor fi vremuri grele. Caci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, laudarosi, trufasi, hulitori, neascultatori de parinti, nemultumitori, fara evlavie, fara dragoste fireasca, neinduplecati, clevetitori, neinfranati, neimblanziti, neiubitori de bine, vanzatori, obraznici, ingamfati, iubitori mai mult de placeri decat iubitori de Dumnezeu; avand doar o forma de evlavie dar tagaduindu-i puterea. Departeaza-te de oamenii acestia.” 2 Timotei 3:1-5. As putea vorbi despre fiecare lucru aratat aici, dar voi mentiona doar cateva.
1. „Neascultatori de parinti.” Delicventa juvenila creste tot mai mult in zilele noastre. Mai demult am auzit la radio despre 6 adolescenti care au fost condamnati la 20 de ani inchisoare, caci au ucis un om doar pentru a se distra.
2. „Fara dragoste fireasca.” In USA din doua casatorii, una sfarseste in divort.
3. „Iubitori mai mult de placeri decat iubitori de Dumnezeu.” Pe stadioane, in frig si ploaie, mii de oameni asista la intreceri sportive, iar bisericile devin tot mai goale.
4. „Avand doar o forma de evlavie dar tagaduindu-i puterea.” Cate denominatiuni astazi predica in realitate mesajul Domnului Hristos si au puterea Spiritului Sau? Nu prea multe. Multe biserici nu sunt nimic mai mult decat centre sociale. Avem nevoie de mai mult foc la amvoane si mai putin in bucatariile de la biserici. Sunt publicate lunar 15 milioane de reviste despre sex si citite de a treia parte din americani. Un milion de fete din America sufera de boli venerice. In fiecare an dispar 100 de mii de fete in sclavia alba. In fiecare an se nasc mai mult de un milion de copii nelegitimi. Exista de trei ori mai multi criminali decat studenti la facultate. O crima majora este comisa la fiecare 22 secunde. Exista 60 de sinucideri zilnic. Din trei adulti, doi fumeaza de cand erau adolescenti. Trei din 10 oameni care incep sa bea alcool devin betivi.

5. Domnul Iisus arata cum va fi chiar inainte de sfarsitul lumii.
„Cum s-a intamplat in zilele lui Noe, aidoma se va intampla si la venirea Fiului omului. In adevar, cum era in zilele dinainte de potop, cand mancau si beau, se insurau si se maritau, pana in ziua, cand a intrat Noe in corabie si n-au stiut nimic, pana cand a venit potopul si i-a luat pe toti, tot asa va fi si la venirea Fiului omului.” Matei 24:37-39. O foarte interesanta profetie cu privire la sfarsitul lumii se gaseste in Daniel 2. Imparatul Nebucadnetar a visat ca a vazut un chip (o statuie) cu un cap de aur, pieptul si bratele de argint, pantecele si coapsele erau de arama, fluierele picioarelor erau de fier, picioarele, parte de fier si parte de lut.
Profetul Daniel a explicat ca aceste diferite parti reprezentau natiuni care urmau sa stapaneasca lumea. Mai intai a fost Babilonul, apoi Medo-Persia, Grecia si la sfarsit Roma. Profetul a spus ca picioarele si degetele de la picioare aratau ca imparatia se va diviza in diferite natiuni si niciodata nu se vor mai uni impreuna. Dumnezeu a spus:”Nu vor fi lipiti unul de altul.” Aceste 7 cuvinte ale lui Dumnezeu au fost mult mai pline de putere decat toti ambitiosii care ar cuceri lumea si decat toate vastele lor armate. Napoleon a incercat sa mearga impotriva profetiei lui Dumnezeu. Inainte de a porni impotriva Rusiei, el se lauda: „In 5 ani voi fi stapanul lumii.” Cineva i-a spus despre profetia lui Dumnezeu si l-a avertizat ca Providenta poate fi impotriva lui. Napoleon a raspuns: „Providenta! Providenta este de partea unde exista cea mai puternica artilerie!” Dupa cativa ani, ca un invins, exilat pe insula St. Helena, Napoleon a spus intr-o zi: „Dumnezeule Atotputernic, a fost prea mult pentru mine.”
Kaiserul Wilhelm a incercat si a esuat. Benito Mussolini a incercat si a avut parte de o moarte oribila; a fost spanzurat de picioare pe o strada din orasele Italiei. Adolf Hitler s-a dus la mormantul lui Napoleon, radea, si-l considera nebun pe Napoleon. El s-a laudat ca va avea succes acolo unde Napoleon a esuat. Hitler a citit profetia din Daniel 2 si cand a ajuns la pasajul „Nu vor fi lipiti unul de altul,” el a sarit in sus, vorbind cu ingamfare, delirand si strigand: „Voi castiga, voi castiga!” Astazi cunoastem cine a castigat. Profetia lui Dumnezeu e adevarata si va ramane. In aceeasi profetie, Dumnezeu spune ca in zilele cand natiunile sunt divizate, Domnul Hristos va veni, va pune capat imparatiilor lumii si va aseza Imparatia Sa pentru vesnicie. Traim in timpul cand aceasta profetie trebuie sa se implineasca. Poate una din cele mai interesante profetii despre sfarsitul lumii este cea din Daniel 12:4. „Tu, insa, Daniele, tine ascunse aceste cuvinte si pecetluieste cartea, pana la vremea sfarsitului. Atunci multi o vor citi si cunostinta va creste.” Biblia spune: „Cunostinta va creste.” Ultimii o suta de ani au adus cresterea cunostintei. De mai bine de 5000 de ani oamenii au mers pe jos sau au calatorit cu carul cu boi, sau cu caruta cu cai. Pe apa au calatorit cu corabia cu panze. Deodata in ajunul Craciunului in 1801, prima caruta cu aburi s-a nascut. In 1804 prima locomotiva cu aburi alerga pe calea ferata cu uimitoarea viteza de 15 mile pe ora. Astazi trenurile merg cu viteza de 100 mile pe ora.
Rachetele zboara cu 18000 mile pe ora. Satelitii se invartesc in jurul pamantului. Acum credeti ca noi traim in zilele cand cunostinta a crescut?
Cresterea cunostintei se vede si in alte directii. Pentru mii de ani cartile erau scrise pe tablite de argila, pe piei de animale sau pe papirus. Fiecare scrisoare trebuia scrisa incet, cu grija, de mana. Mai intai a aparut o mica presa de tiparit. Astazi avem prese care in 5 secunde pot tipari ceea ce Benjamin Franklin cu presa lui tiparea intr-o zi intreaga. Cea mai buna presa astazi tipareste de 9600 de ori mai repede decat cea mai buna presa de acum 200 de ani.
Astazi chimistii pot face lucruri minunate: hartie din gloduri de porumb si zahar din carbune. Oamenii de stiinta au facut arma cea mai distrugatoare: bomba atomica. Una a fost aruncata pe Hiroshima si a omorat 100000 de oameni. Curand a fost depasita de bomba cu hidrogen care e de 2400 de ori mai puternica. Desigur traim in timpul sfarsitului cand cunostinta a crescut.
Doar o profetie mai trebuie implinita inainte ca Iisus sa vina. „Evanghelia aceasta a Imparatiei va fi propovaduita in toata lumea, ca sa slujeasca de marturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfarsitul.” Matei 24:14. Poate ca ziceti: „Este un drum lung pentru ca aceasta profetie sa fie implinita.” Va rog sa luati in consideratie acesti doi factori:
1. Societatile Biblice tiparesc milioane de Biblii in aproape 2000 de limbi. Desigur, Biblia contine „Evanghelia Imparatiei.”
2. Prin radio, televiziune (transmisie prin satelit), prin internet si prin lucrarea misionarilor „Evanghelia Imparatiei” este dusa in cele mai indepartate colturi ale pamantului.
Toate profetiile arata clar ca sfarsitul lumii este aproape. Astazi sunt multi oameni care nu cred aceasta. Ei isi bat joc de aceasta ideie si spun ca e imposibil. Poate ei nu stiu, dar, prin aceasta atitudine, ei arata ca sfarsitul e aproape. „Inainte de toate, sa stiti ca in zilele din urma vor veni batjocoritori plini de batjocuri, care vor trai dupa poftele lor si vor zice:„Unde este fagaduinta venirii Lui?” 2Petru 3:3-4. Chiar unii pastori trebuie sa fie inclusi in acest grup, deoarece pe multi dintre ei nu-i auzim predicand ca sfarsitul lumii este aproape. Daca ei ar crede, de ce nu ar predica aceasta? Chiar aceasta este o dovada ca traim in zilele din urma.
Ti-ai predat inima lui Iisus si te-ai hotarat sa-L urmezi? Daca nu te-ai hotarat, acum este timpul sa te hotarasti. Te rog, nu amana, caci e periculos.
 
 

6. De ce tinem Ziua Domnului?

 
In mâna mea tin ceva pe care sunt sigur ca o veti putea recunoaste. De fapt, e ceva care aduce amintiri nostalgice. Desigur, este o invitatie de nunta. Aceasta este o invitatie speciala de nunta, prin care erau invitati oaspeti sa vina la nunta mea, cand eu si sotia mea ne-am casatorit. Sa presupunem ca acum  eu trimit o invitatie de nunta unui prieten. Prietenul meu citeste repede si cu atentie invitatia sa afle cand va avea loc acest eveniment important. El vede ca nunta va avea loc Duminica , pe 3 septembrie , la 7:30 seara. De asemenea, este scris anul, dar noi nu-l vom mentiona acum. Dupa ce a citit invitatia si data cand va avea loc nunta, el isi zice: „Ce pacat, eu nu pot participa Duminica, dar noi am fost foarte buni prieteni, sunt sigur ca mirele nu se va supara daca voi sosi cu o zi mai tarziu. Voi veni luni si voi putea participa la toate festivitatile. O zi mai tarziu nu e nici o diferenta.”
Dar ce se intampla cand el vine luni spre a vedea nunta noastra? El nu ne va mai vedea pe noi, deja vom fi plecati in luna de miere. Ei, bine, este absurd ca vreo persoana sa gandeasca sa vina cu o zi mai tarziu la nunta si totusi sa participe la toate festivitatile. Presupun ca nimeni nici macar nu s-ar gandi la un astfel de lucru atat de ridicol.
Prieteni, vreau sa va pun o intrebare: „Daca este important cand o fiinta omeneasca stabileste un timp anumit, o intalnire, cu o alta fiinta omeneasca, nu credeti ca este ceva cu mult mai important cand Dumnezeu stabileste o intalnire cu noi? Cu siguranta este mai important. Totusi exista milioane de oameni in lume care vin cu o zi mai tarziu in fiecare saptamana la intalnirea lor cu Dumnezeu.
Da, Dumnezeu a pus deoparte o zi speciala pentru noi sa ne intalnim cu El, sa-L adoram si sa ne inchinam Lui. Dumnezeu ne spune care este ziua aceea: „Si nu care cumva sa nu tineti Sabatele Mele, caci acesta va fi intre Mine si voi si urmasii vostri, un semn dupa care se va cunoaste ca Eu sunt Domnul, care va sfintesc.” Exodul 31:13.
Cu multi ani in urma, Dumnezeu a dat omenirii cele Zece Porunci. El nu le-a dat sa fie o povara, sa faca viata grea pentru oameni, sau sa fie un cod de reguli greu de tinut. Dumnezeu a dat oamenilor cele Zece Porunci deoarece El ne iubeste si doreste ca noi sa avem un standard dupa care sa traim si sa stim cum sa implinim voia Sa. In centrul celor Zece Porunci, gasim o porunca foarte importanta, unde Dumnezeu ne spune despre o zi speciala pe care El pus-o deoparte ca zi de inchinare, in care sa-L onoram pe El. Aceasta este porunca a patra. „Adu-ti aminte de ziua de odihna, ca s-o sfintesti. Sa lucrezi sase zile si sa-ti faci lucrul tau. Dar ziua a saptea este ziua de odihna inchinata Domnului, Dumnezeului tau: sa nu faci nici o lucrare in ea, nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici vita ta, nici strainul care este in casa ta. Caci in sase zile a facut Domnul cerurile, pamantul si marea si tot ce este in ele, iar in ziua a saptea S-a odihnit: de aceea a binecuvantat Domnul ziua de odihna si a sfintit-o.” Exodul 20:8-11.
Doresc sa intelegeti ca nu este ceva ce am zis eu, nu este ceva pe care l-a gandit sau l-a facut vreun om. Acestea sunt chiar poruncile Dumnezeului cerului. Biblia spune clar ca aceste porunci sunt lucrarea lui Dumnezeu Insusi. „Cand a ispravit Domnul de vorbit cu Moise pe muntele Sinai, i-a dat cele doua table ale marturiei, table de piatra, scrise cu degetul lui Dumnezeu.” Exodul 31:18.
Aceste porunci n-au fost scrise de nici un om. Ele n-au fost date de vreun inger. Ele au fost scrise chiar de degetul lui Dumnezeu Insusi. „Tablele erau lucrarea lui Dumnezeu si scrisul era scrisul lui Dumnezeu, sapat pe table.” Exodul 32:16. Da, a fost lucrarea lui Dumnezeu si scrisul lui Dumnezeu.
In ce zi ne spune porunca lui Dumnezeu ca trebuie sa-L onoram pe El? Ni se spune ca trebuie sa sfintim ziua a saptea. Ai luat vreodata calendarul in mana si te-ai intrebat: „Ma inchin lui Dumnezeu in ziua a saptea sau ma inchin Lui intr-o alta zi a saptamanii? Eu am un calendar acum in mana mea si doresc sa fac numaratoarea zilelor saptamanii, pentru a vedea daca implinim ceea ce ne cere Dumnezeu, adica daca tinem ziua a saptea ca ziua Sa sfanta. Incepand cu prima zi a saptamanii, care desigur este Duminica, sa numaram pana la sapte. („Dupa ce a trecut sambata, cand se lumina de ziua intaia a saptamanii (Duminica)”…Matei 28:1, Biblia Ortodoxa, Bucuresti , 1968). Dumnezeu spune ca ziua a saptea este Sabatul si acea zi, conform calendarului, este Sambata. Dv. tineti Sabatul pe care l-a pus deoparte Dumnezeu pentru noi sa ne inchinam Lui?
Dumnezeu spune ca ziua a saptea este Sabatul si totusi cei mai multi oameni tin o alta zi, alta decat cea pe care a poruncit-o Dumnezeu. Poate va intrebati: „Tinerea Duminicii este foarte populara. Majoritatea oamenilor tin Duminica si nu Sambata. Deci, ce este gresit daca urmez si eu majoritatea oamenilor? Nu va voi da un raspuns din intelepciunea mea. Raspunsul l-a dat Domnul Iisus Hristos in cuvantul Sau. „Dar voi de ce calcati porunca lui Dumnezeu in folosul datinei voastre? Degeaba Ma cinstesc ei, invatand ca invataturi niste porunci omenesti.” Matei 15:3, 9.
Eu nu doresc sa fac parte din grupul de oameni despre care Hristos spune ca Il cinstesc in zadar, deoarece ei tin poruncile oamenilor si nu tin poruncile pe care le-a dat Dumnezeu. Poate cineva gandeste: „Tin Duminica in onoarea invierii Domnului Hristos.” Desigur invierea lui Hristos este unul din cele mai mari evenimente din istorie. Dar eu trebuie sa depind de Cuvantul lui Dumnezeu (Biblia) pentru ca sa stiu care este voia Sa. Nicaieri in Biblie nu pot gasi nici macar un singur text care spune ca Duminica trebuie sa fie tinuta ca zi speciala de inchinare in onoarea invierii sau pentru vre un alt motiv.
Invierea Domnului Hristos a fost foarte importanta si Dumnezeu ne-a dat un foarte important memorial ca sa ne aminteasca despre acel mare eveniment care a avut loc. „Nu stiti ca toti cati am fost botezati in Iisus Hristos, am fost botezati in moartea Lui? Noi deci, prin botezul in moartea Lui, am fost ingropati impreuna cu El, pentru ca, dupa cum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, tot asa si noi sa traim o viata noua. In adevar, daca ne-am facut una cu El, printr-o moarte asemanatoare cu a Lui, vom fi una cu El si printr-o inviere asemanatoare cu a Lui.” Romani 6:3-5.
Nu o zi, ci botezul a fost dat ca memorial special al puterii celei mari a lui Dumnezeu in invierea lui Hristos din mormant. Deci, noi am gasit ca Dumnezeu nu a poruncit nicaieri ca Duminica sa fie pazita ca zi sfanta. In cuvantul Sau El a poruncit foarte clar cå ziua a saptea a saptamanii trebuie tinuta ca Sabat (Ca zi de odihna). De asemeneam Dumnezeu a promis o rasplata speciala celor care Il onoreaza pe El prin sfintirea zilei a saptea. „Aici este rabdarea sfintilor, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Iisus.” Apocalips 14:12.
„Ferice de cei ce isi spala hainele, ca sa aiba drept la pomul vietii si sa intre pe porti in cetate.” Apocalips 22:14.
Noi toti dorim sa fim intre cei ce vor avea privilegiul sa intre pe porti in sfanta Cetate a lui Dumnezeu si sa poata manca din pomul vietii in vesnicie. Dar Dumnezeu spune ca doar cei ce pazesc poruncile Sale vor avea acest privilegiu.
Mai este un foarte important motiv pentru tinerea Sabatului. Nu numai ca Dumnezeu a poruncit si a promis o rasplata celor care urmeaza si tin Cuvantul Sau, ci faptul ca Domnul Iisus Hristos, care este exemplul nostru, a tinut Sabatul cand a fost pe pamant. „A venit la Nazaret, unde fusese crescut; si, dupa obiceiul Sau, in ziua Sabatului, a intrat in sinagoga. S-a sculat sa citeasca.” Luca 4:16.
Notati, nu se spune aici ca s-a intamplat sa tina Sabatul doar intr-o saptamana; se spune clar ca era obiceiul Sau, era practica Sa sa tina Sabatul in fiecare saptamana si sa se inchine Tatalui Sau. „Iisus a plecat de acolo si S-a dus in patria Lui. Ucenicii Lui au mers dupa El. Cand a venit ziua Sabatului, a inceput sa invete pe norod in sinagoga.” Marcu 6:1-2. Nu numai ca Iisus a tinut Sabatul, dar El chiar a invatat si a predicat in ziua sfanta a lui Dumnezeu. In Marcu 2:28 avem apogeul cu privire la relatia lui Hristos cu ziua Sabatului. „Asa ca Fiul omului este Domn chiar si al Sabatului.” Marcu 2:28.
Nu numai ca Iisus a tinut ziua Sabatului, dar Biblia spune ca Sabatul era chiar propria Sa zi. Era numita ziua Lui speciala si, desigur, noi onoram pe Domnul Hristos cand pazim Sabatul dupa exemplul pe care El ni l-a lasat si conform poruncilor Cuvantului lui Dumnezeu. Este interesant de notat cateva din multele motive pe care le dau oamenii pentru a arata de ce nu tin Sabatul. Ei spun: „Acel Sabat vechi a fost dat numai pentru evrei! Dumnezeu a dat lui Moise cele Zece Porunci acolo la Muntele Sinai si a dat Sabatul pentru evrei. Sabatul niciodata n-a fost dat Neamurilor,ci a fost dat numai poporului evreu.”
Dar, prieteni, Sabatul exista cu mult inainte de a fi dat la Muntele Sinai. Sa ne reamintim  ca cele Zece Porunci se gasesc scrise in Exodul 20. Copiii lui Israel, mergand prin pustie, au ajuns la Muntele Sinai si acolo le-au fost date cele Zece Porunci scrise cu degetul lui Dumnezeu pe doua table de piatra. Totusi Sabatul a existat cu mult inainte de acest eveniment. Poate va amintiti ca, mergand prin pustie, triburile lui Israel treceau printr-o perioada grea, caci nu gaseau destula hrana. Atunci Dumnezeu le-a promis ca le va trimite mana din cer. In Exodul 16 gasim mentionata aceasta experienta. Aici Dumnezeu le-a dat indrumari cu privire la timpul cand ei trebuiau sa stranga aceasta mana.
„Veti strange timp de sase zile; dar in ziua a saptea, care este Sabatul, nu va fi.” In ziua a saptea, unii din popor au iesit sa stranga mana si n-au  gasit. Atunci Domnul a zis lui Moise: „Pana cand aveti de gand sa nu pazitit poruncile si legile Mele?” Exodul 16:26-28.
Notati ca Sabatul era deja in existenta la acea data si este scris cu patru capitole inainte ca poporul Israel sa ajunga la Muntele Sinai, unde au fost date cele Zece Porunci scrise pe table de piatra. Da, cu adevarat Sabatul a existat cu mult timp inainte de a fi dat la Muntele Sinai. De fapt, cu 2900 de ani inainte de Sinai. „Astfel au fost sfarsite cerurile si pamantul si toata ostirea lor. In ziua a saptea Dumnezeu  Si-a sfarsit lucrarea, pe care o facuse; si in ziua a saptea S-a odihnit de toata lucrarea Lui pe care o facuse. Dumnezeu a binecuvantat ziua a saptea si a sfintit-o, pentru ca in ziua aceasta S-a odihnit de toata lucrarea Lui, pe care o zidise si o facuse.” Geneza 2:1-3.
Dupa cum vedeti, nu la Sinai a fost dat Sabatul omului, ci chiar la inceputul acestui pamant, la incheierea saptamanii creatiunii. A fost dat Sabatul numai pentru evrei? Nu, caci Sabatul fusese dat cu 2000 de ani mai inainte ca primul evreu sa fi fost nascut! Biblia vorbeste foart clar: „Sabatul a fost facut pentru om.” Marcu 2:27. („Sambata a fost facuta pentru om” Marcu 2:27, Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968). Notati ca nu se spune ca „Sambata a fost facuta pentru evrei” , ci se spune ca „Sambata (Sabatul) a fost facuta pentru om.”
Presupun ca cineva va zice: „Ei bine, cand Biblia vorbeste despre om, vorbeste despre evrei, caci Biblia a fost scrisa pentru evrei.” Ce tragica
greseala fac cei care gandesc astfel! Dv. stiti ca la inceput, Biblia spune in Geneza 2:18 ca „Femeia a fost facuta pentru om.” Daca aceasta ar insemna ca femeia a fost facuta doar pentru evreu, evreul ar fi singurul in lume care ar avea dreptul la casatorie. Nu cred ca vreunul din noi ar concepe ca evreul este singurul om pe pamant care are dreptul sa se casatoreasca. Sabatul nu a fost dat doar pentru evrei. Dumnezeu numeste Sabatul „ziua Mea cea sfanta” in Isaia 58:13.
Da, Sabatul (Sambata) este ziua cea sfanta a lui Dumnezeu. Dumnezeu ne-a dat o binecuvantare speciala si un privilegiu de a-L adora si a ne inchina Lui in acea zi minunata pe care El a pus-o deoparte si a sfintit-o. In acea zi El ne cheama sa venim sa ne inchinam Lui si sa-I dam slava.
Altcineva probabil spune: „Timpul a fost pierdut. E imposibil pentru noi sa stim astazi ce zi este. Poate ca tinem ziua de joi.” Sa explicam. Exista doua calendare de baza. Unul merge inapoi mai mult de 4000 de ani si celalalt merge cu 70 de ani inainte de timpul lui Hristos. Unul este un calendar pagan, celalalt este un calendar de la evrei. Aceste doua calendare merg inapoi pana la timpul dinainte de Hristos si arata ca ziua a saptea a saptamanii este inca Sabatul pus deoparte de Dumnezeu la creatiune. Deci avem o inregistrare perfecta a timpului dinainte de Hristos si putem sti cu siguranta ca zilele nu au fost amestecate si timpul nu s-a pierdut. Desigur nu exista calendare din timpul lui Adam si Eva.
Noi credem ca Iisus Hristos a fost nu numai Fiul luiDumnezeu, ci ca membru al Dumnezeirii, El este egal cu Insusi Dumnezeu. Biblia spune ca Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant, desi trei, sunt una. Dumnezeu stie totul. Daca timpul ar fi fost pierdut, sau daca zilele ar fi fost schimbate de la timpul lui Adam si Eva pana cand au inceput sa apara calendarele, cu siguranta Dumnezeu ar fi stiut despre aceasta. Cand Domnul Iisus a fost aici pe pamant, El a tinut Sabatul cu credinciosie. De fapt, textele pe care le-am citit impreuna mai sus  ne-au aratat ca Domnul Hristos a fost un pazitor credincios al Sabatului. Daca timpul ar fi fost pierdut inainte de zilele lui Hristos, El ne-ar fi aratat aceasta si ne-ar fi aratat drumul cel drept.
Hristos, prin chiar tinerea Sabatului, ne-a dat un exemplu si ne-a aratat ca ziua pe care El a tinut-o era inca ziua pe care Dumnezeu a pus-o
deoparte la sfarsitul creatiunii. Dinainte de timpul lui Hristos pana in timpul prezent, avem un raport ca aceeasi zi pe care El a tinut-o ca Sabat este inca ziua a saptea a saptamanii, Sambata, cum o numim noi astazi. Acesta este Sabatul lui Dumnezeu. Noi trebuie sa tinem Sabatul dupa exemplul Domnului Hristos.
Parca aud pe cineva spunand: „Nu uita ceva. Desigur Hristos a tinut Sabatul deoarece El a trait inainte de era noastra, inainte de moartea Lui. El a trait sub Vechiul Legamant si sub Vechea Dispensatiune. Dar cand Hristos a murit pe cruce, acea Lege veche, Acel Vechi Sabat a fost inlaturat.” Oare a fost inlaturat Sabatul? Doresc sa ascult cu mare atentie le ceea ce spune Biblia ca s-a intamplat dupa moartea lui Iisus Hristos pe crucea Golgotei. Experienta este scrisa in Luca 23:54-56. „L-a dat jos de pe cruce, L-a infasurat intr-o panza de in si L-a pus intr-un mormant nou, sapat in piatra, in care nu mai fusese pus nimeni. Era ziua Pregatirii si incepea ziua Sabatului. Femeile, care venisera cu Iisus din Galileia, au insotit pe Iosif; au vazut mormantul si felul cum a fost pus trupul lui Iisus in el, s-au intors si au pregatit miresme si miruri. Apoi, in ziua Sabatului s-au odihnit, dupa Lege.”
Aceste versete ne-au spus cum Hristos a murit pe cruce si a fost pus in mormant. Atunci urmasii Sai, ucenicii Sai, chiar si mama Lui fiind inclusa in acest grup, conform Scripturii, au mers acasa „si in ziua Sabatului s-au odihnit, dupa Lege.” Hristos deja murise pe cruce, dar a fost oare Sabatul dat laoparte? A mentionat Hristos vreo schimbare? Absolut, nu! Ucenicii Lui si chiar mama Lui cu siguranta ar fi stiut daca vreo schimbare ar fi avut loc.
Dar cineva poate comenteaza: „Sa mergem inapoi la calendar. Imi amintesc ca am citit undeva in istorie despre o schimbare a calendarului. Ce se poate spune despre aceasta? A fost in adevar o schimbae a calendarului?” Da, aveti dreptate. A existat o schimbre. In 1582 s-a facut aceasta schimbare importanta. In acel timp, ceva s-a intamplat cu calendarul, anotimpurile anului nu mai cadeau la timpul potrivit. Eroarea era cauzata fie deoarece nu se calcula anul bisect in acea vreme, sau deoarece anul bisect nu era dat la o parte la fiecare 100 de ani. Din aceasta cauza, anotimpurile in calendar nu mai corespundeau cu ce se intampla in natura. Calendarul era cu 10 zile in urma. In 1582 s-a hotarat ca era nevoie de o schimbare si calendarul sa fie adus la normal. Iata ce schimbare s-a facut: 10 zile au fost scoase din calendar. Ziua de joi, 5 octombrie, a fost urmata de ziua de vineri 15 octombrie. Nu a existat nici o schimbare in ciclul saptamanal. O zi a fost joi si ziua urmatoare a fost vineri, exact cum era din totdeauna, chiar daca 10 numere au fost date laoparte intre aceste zile. Desigur nu existå nici o scuza in incercarea de a spune: „Nu putem sti care zi este Sabatul.” Ziua a saptea a saptamanii este inca Sabatul, cum a fost si va fi totdeauna.
In multe limbi din lume, sambata este numita Sabat. In spaniola se numeste Sabado. De fapt, in 160 de limbi pentru ziua a saptea, cuvantul inseamna „Sabat.” In limba germana, pentru ziua de miercuri, avem cuvantul „Midwoch”, care inseamna, „mijlocul saptamanii.” Incepand cu miercuri, sa ne intoarcem inapoi si avem trei zile marti, luni, duminica – ziua intai. Mergand inainte, avem joi, vineri, sambata – ziua a saptea.
Este un lucru uimitor, remarcabil si minunat cum Dumnezeu a ocrotit si pastrat ziua sfanta a Sabatului Sau in decursul timpului. Dumnezeu a protejat ziua Sa sfanta, pentru ca noi sa cunoastem cu certitudine care zi este adevarata zi de odihna a lui Dumnezeu. Acum este timpul cand sa incepem sa ne inchinam lui Dumnezeu in ziua Sa sfanta, Sabatul.
Dumnezeu nu numai ca a aparat ziua Sabatului atat de minunat prin veacuri, dar El a protejat si timpul in care ziua de Sabat trebuie tinuta. In Biblie, Dumnezeu ne spune foarte clar ca ziua Sa de Sabat, trebuie tinuta de la apusul soarelui pana la apusul soarelui. „Din seara zilei a noua pana in seara urmatoare sa praznuiti Sabatul vostru.” Levitic 23:32. Ce inseamna seara?
„Seara, dupa asfintitul soarelui.” Marcu 1:32. Cu alte cuvinte, Dumnezeu spune ca de la asfintit la asfintit este timpul cand sa sarbatorim Sabatul. Daca Sabatul ar incepe si s-ar sfarsi dupa ceasurile noastre si ceasurile noastre s-ar intampla sa fie inainte sau in urma, am incepe Sabatul la un timp gresit. Daca ziua Sabatului ar depinde numai de ceas, legile statului ar arata in fiecare an ca ele au mai mare putere decat Dumnezeu prin schimbarea zilei Sabatului, cand se schimba ora mai devreme primavara sau atunci cand toamna dam o ora inapoi. Dar Dumnezeu a avut grija de Sabat si de timpul in care Sabatul trebuie tinut. Dumnezeu a pus soarele in ceruri unde nimeni nu poate falsifica sau schimba timpul cand Sabatul trebuie tinut.
Cineva poate ca spune: „Nu cred ca este bine sa insistam cå o anumita zi este Sabatul. Eu tin fiecare zi.” Singurul raspuns pe care-l pot da celui care spune ca tine toate zilele saptamanii este ca trebuie sa fie foarte lenes. In ziua de Sabat nu trebuie sa facem nici o lucrare, dar, in aceeasi porunca, Dumnezeu spune: „Sa lucrezi sase zile si sa-ti faci lucrul tau.” Exod 20:9. Deci, daca cineva spune ca tzine  fiecare zi ca Sabat, cu siguranta nu lucreaza in cele sase zile si astfel calca in continuare porunca lui Dumnezeu.
Poate cea mai comuna scuza, prezentata de cei care nu vor sa tina Sabatul, este „Care este diferenta? Atat timp cat tinem o zi din saptamana, este destul. Toate zilele sunt la fel. Toate au 24 de ore. Soarele rasare si apune in fiecare zi in acelasi fel. Deci, in realitate, care-i diferenta ce zi tinem, de vreme ce toate zilele sunt la fel.”
Din punct de vedere omenesc si din gandirea noastra limitata, ni se pare ca toate zilele sunt la fel. Dar sa ne reamintim felul cum Dumnezeu a pus pe Adam si Eva in gradina Edenului, la inceputul timpului. Dumnezeu i-a instruit cu multa grija ca ei puteau manca fructele tuturor pomilor. Dar pomul care era in mijlocul gradinii, pomul cunostiintei binelui si raului, ei nu trebuiau sa-l atinga si nici sa manance din fructul acelui pom. Presupun ca Adam si Eva ar fi putut cugeta astfel: „Priveste, toti pomii ni se par la fel. Fructul pomului din care Dumnezeu a spus sa nu mancam se arata la fel de bun ca fructul pomului de aici. Ce diferenta este daca iau un fruct din pomul din care Dumnezeu a zis sa nu mancam?” Da, toti pomii pareau ca sunt la fel. Dar a fost o diferenta? Desigur ca a fost, caci noi toti astazi inca suferim rezultatele teribile ale acelui prim pacat de neascultare. In Isaia 53:13-14, Dumnezeu ne invita sa ne oprim  „piciorul in ziua Sabatului.” Niciunul dintre noi nu gandeste sa calce in picioare steagul tarii sale si totusi, multi calca in picioare Sabatul lui Dumnezeu. Dumnezeu ne invita si ne porunceste sa tinem Sabatul, ziua Sa cea sfanta! Nu este nici o diferenta intre zilele saptamanii, dar Dumnezeu numai o anumita zi a pus-o deoparte, a sfintit-o si a binecuvantat-o ca ziua Sa de Sabat. Daca nu tii ziua pe care Dumnezeu a pus-o deoparte pentru tine, tu calci porunca Sa. Numai una din cele sapte zile ale saptamanii este Sabatul lui Dumnezeu. Si aceasta este ziua pe care El ne-a cerut s-o tinem in onoarea Lui.
Cred ca fiecare din noi suntem de acord ca la sfarsitul lumii va fi o judecata. Fiecare dintre noi va aparea inaintea judecatii lui Dumnezeu.
„Sa ascultam dar incheierea tuturor invataturilor: Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui. Aceasta este datoria oricarui om. Caci Dumnezeu va aduce orice fapta la judecata si judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rau.” Eclesiastul 12:13-14.
 
 
 
 

7. Sub Lege sau sub har?

 
O femeie pagana din India avea doi fii. Intr-o zi unul din fiii ei s-a imbolnavit si ea si-a aruncat fiul sanatos in raul Gange ca jertfa pentru idolul ei, pentru ca fiul ei cel bolnav sa devina sanatos. A fost intrebata: “De ce ti-ai aruncat copilul sanatos?” Ea a raspuns: “Puteam oare sa dau, oare, ceva mai putin decat ceea ce aveam mai bun dumnezeilor mei?” Paganii cred in mantuirea prin potolirea maniei idolilor, prin fapte bune, prin mari sacrificii, prin tinerea legilor idolilor lor.
Multe denominatiuni crestine, pe de alta parte, cred ca suntem mantuiti doar prin har, si, deci, noi nu trebuie sa tinem Legea. Ei spun ca suntem liberi fata de Lege, ca Legea lui Dumnezeu nu ni se mai aplica noua.
Povestirea de mai sus este o comparatie saraca, deoarece paganii nu au Legea lui Dumnezeu. Cineva spune: “Tine legile, fii placut idolilor si vei fi mantuit pentru faptele bune pe care le-ai facut.” Altcineva spune: “Accepta doar pe Hristos si nu face nimic. Nu-i nevoie sa tii poruncile. Traieste cum iti place, caci nu are importanta.” Dragi prieteni, amandoua aceste declaratii sunt false inchipuiri ale diavolului pentru a conduce suflete la iad.
Sa vedem ce a spus Iisus. Intr-o zi a venit la Iisus un tanar intreband ce sa faca pentru ca sa fie mantuit si sa aiba viata vesnica. Iata ce i-a raspuns Iisus: “Daca vrei sa intri in viata, pazeste poruncile.” Matei 19:17. Iisus a enumerat poruncile (Matei 19:18-19) si a continuat: “Du-te de vinde ce ai, da la saraci si vei avea o comoara in cer! Apoi vino si urmeaza-Ma.” Matei 19:21.
Pentru a intra in viata vesnica, doua lucruri trebuiesc facute:
1.    Sa tinem poruncile.
2.    Sa urmam pe Iisus.
Acestea sunt cuvintele lui Iisus, nu ale mele. Numai un lucru nu este sufficient, avem nevoie de amandoua. Nu este numnai Legea sau numai Harul, ci Legea si Harul impreuna.
Unii invata ca au existat doua planuri diferite de mantuire:
1. In Vechiul Testament oamenii erau mantuiti prin tinerea poruncilor.
2. In Noul Testament ei sunt salvati prin Har si nu-i nevoie sa tina poruncile.
Aceasta nu este adevarat. Toti cei care sunt mantuiti, sunt mantuiti intr-un singur fel. “In nimeni altul nu este mantuire: caci nu este sub cer nici un alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mantuiti.” Faptele Apostolilor 4:12. Toti sunt mantuiti prin Harul lui Hristos dar atunci, pentru ca sunt mantuiti, ei Il urmeaza pe El si tin poruncile Lui. Nu putem fi mantuiti prin tinerea poruncilor, dar, daca nu tinem poruncile, este o  puternica dovada ca nu suntem mantuiti.
In timpul Vechiului Testament, oamenii erau mantuiti prin Har tot atat de sigur cum suntem si noi astazi. Nu exista nici o deosebire. In Vechiul Testament, oamenii priveau inainte spre jertfa (moartea) lui Iisus pe cruce. Noi privim inapoi spre cruce. Si noi si ei suntem mantuiti prin sangele lui Iisus. “El ne-a mantuit si ne-a dat o chemare sfanta, nu pentru faptele noastre, ci dupa hotararea Lui si dupa Harul care ne-a fost dat in Hristos Iisus, INAINTE DE VESNICII (“inainte de crearea acestei lumi”-trd. engleza). Mantuit prin Har chiar in Vechiul Testament? Da, Harul a fost dat inainte de vesnicii. Planul mantuirii a fost facut in vesnicie inainte de crearea acestei lumi.
Dumnezeu a descoperit planul mantuirii lui Adam si Eva in gradina Edenului. “Vrajmasie voi pune intre tine si femeie, intre samanta ta si samanta ei. Aceasta iti va zdrobi capul si tu ii vei zdrobi calcaiul.” Geneza 3:15. Aceasta a fost prima promisiune despre venirea lui Mesia. Dupa 4000 de ani, Dumnezeu a implinit aceasta promisiune, trimitand pe singurul Sau Fiu sa moara. “Si toti locuitorii pamantului I se vor inchina, toti aceia ala caror nume n-a fost scris in cartea vietii Mielului, care a fost junghiat de la intemeierea lumii.” Apocalipsa 13:8 (trd. engleza KJV).
In jertfele Vechiului Testament, cand oamenii pacatuiau, ei trebuia sa-si marturiseasca pacatele pe capul unui miel. Apoi junghiau mielul si pacatele lor erau iertate. Dar sa nu uitam: Sangele mielului nu putea sa mantuiasca pe nimeni. Acest sange reprezenta sangele lui Iisus care urma sa fie varsat pe crucea Calvarului intr-o zi. Ei erau mantuiti prin Har, prin credinta in Mantuitorul care avea sa vina. Era Har pentru ei, tot asa ca si pentru noi. “Caci Harul lui Dumnezeu, care aduce mantuire pentru TOTI oamenii, a fost aratat.” Tit 2:11. (“Caci Harul lui Dumnezeu, care aduce mantuire, a aparut pentru toti oamenii” – trd. engleza). Ioan Botezatorul a recunoscut aceasta cand se referea la Iisus ca “Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii.” Ioan 1:29.
Cum a fost Avraam mantuit? “Avraam a crezut pe Dumnezeu si aceasta i s-a socotit ca neprihanire.” Romani 4:3. Cum? Prin fapte? Nu, prin credinta. Dar el totusi a tinut Legea. “Pentru ca Avraam a ascultat de porunca Mea si a pazit ce i-am cerut, a pazit poruncile Mele, oranduirile Mele si legile Mele.” Geneza 26:5.
Ce se poate spune despre David? “David numeste fericit pe omul acela, pe care Dumnezeu, fara fapte, il socoteste neprihanit.” Romani 4:6. El n-a fost mantuit prin fapte, dar a tinut el Legea? Iata cuvintele lui: “Cat de mult iubesc Legea Ta! Toata ziua ma gandesc la ea.” Psalmul 119:97. “Vreau sa fac voia Ta, Dumnezeule! Si Legea Ta este in fundul inimii mele.” Psalmul 40:8. El nu a spus: “Sunt mantuit prin Har, acum nu mai trebuie sa tin Legea aceea veche nicidecum!”
Evrei 11 este marele capitol al credintei. Aici sunt mentionati aceia care au fost mantuiti prin credinta: Abel, Enoh, Noe, Avraam, Isaac, Iacov, Iosif, Moise si multi altii. Toti sunt eroii Vechiului Testament. Nici unul nu este din Noul Testament. Ei au fost mantuiti prin credinta, nu prin fapte.
Este drept si cinstit ca Dumnezeu sa aiba acelasi plan de matuire pentru toti. Am putea sa ne inchipuim pe Moise si Pavel intalnindu-se in cer; Pavel spune: Ei, Moise, e minunat sa te vad. Stii, am citit tot ce ai scris tu in Scripturi si am tinut totul cand am fost pe pamant.” Moise raspunde: “Si eu am fost nerabdator, Pavele, sa te intalnesc.” Ei discuta impreuna. Deodata Pavel il intreaba: “Moise, cum ai fost tu mantuit?” Moise raspunde: “Iata cum. Am fost pe Muntele Sinai si Dumnezeu mi-a dat cele Zece Porunci. Le-am luat si, pur si simplu, nu m-am abatut de la ele si am tinut cele Zece Porunci. Am trait o viata buna si Dumnezeu a zis: “Iata-l pe Moise, el tine cele Zece Porunci. Trebuie sa-l mantuim pentru ce el traieste o viata buna.” Deci asa ma gasesc acum aici.”
“Ei bine, spune Pavel, stii e ciudat. E atat de diferit de timpul cand eram eu pe pamant. In timpul Noului Testament a fost altfel. De fapt, noi nu ne-am tinut deloc de cele Zece Porunci. Acele Porunci au fost respinse si eliminate si noi ne-am lipit de Harul lui Hristos.”
Vedeti, cerul nu poate fi astfel. Unii mantuiti ar fi laudati de-a lungul vesniciei pentru faptele lor bune, iar altii vor fi laudati ca nici macar n-au trebuit sa asculte deloc de Porunci. Moise, Pavel si toti cei care merg in cer vor fi mantuiti in acelasi fel, doar prin Harul lui Iisus Hristos.
Acum tu intrebi: “Daca toti sunt mantuiti numai prin Har, pentru ce mai avem nevoie de Lege? Care e functia Legii?”
Nu exista antagonism intre Lege si Har. Ele nu lucreaza una impotriva alteia, ele lucreaza impreuna. Pentru ce este Legea?
1. Legea descopere Voia lui Dumnezeu. “Teme-te de Dumnezeu si Pazeste poruncile Lui. Aceasta este datoria oricarui om.” Eclesiastul 12:13.
2. Legea este standardul la judecata. “Sa vorbiti si sa lucrati ca niste oamnei care au sa fie judecati de o lege a slobozeniei.” Iacov 2:12.
3. Legea ne arata pacatul. Nu poti sti ce este pacatul daca nu e o lege care sa-ti spuna. “Prin Lege vine cunostinta deplina a pacatului.” Romani 3:20. “Pacatul nu l-am cunoscut decat prin Lege. De pilda, n-as fi cunoscut pofta, daca Legea nu mi-ar fi spus: “Sa nu poftesti!” Romani 7:7. “Caci inainte de Lege pacatul era in lume. Dar pacatul nu este tinut in seama cata vreme nu este o lege.” Romani 5:13
Pentru ca Legea ne spune ce este pacatul, atunci Legea este ceva pacatos? “Deci ce vom zice? Legea este ceva pacatos? Nici de cum! Dimpotriva, pacatul nu l-am cunoscut decat prin Lege.” Romani 7:7. Legea nu este pacat, dar ne spune ca NOI suntem pacatosi si avem nevoie de Harul lui Hristos. Unii oameni nu au placere sa stie ca sunt pacatosi. Ei spun ca Legea este inlaturata. Am auzit spunandu-se: “NU ma voi cobora sa tin Legea veche.” Dar ascultati ce spune apostolul Pavel: “Asa ca Legea, negresit, este sfanta si porunca este sfanta, dreapta si buna.” Romani 7:12. Pavel nu a urat Legea. El spunea ca este sfanta, dreapta si buna.
Legea are un rol important in mantuire. Ea arata ca suntem pacatosi si avem nevoie de mantuire.. Daca n-ar fi Legea, n-ar exista niciun pacatos si n-am avea nevoie sa fim mantuiti. Este Legea inlaturata, data la o parte? “Unde nu este o lege, acolo nu este nici calcare de lege.” Romani 4:15. Daca nu exista lege, atunci nu exista nici pacat. Sa va spun un secret: Am gasit cativa pacatosi prin apropiere. Dv. ati vazut vreunii pe aici? Credeti ca nu exista pacatosi in localitatea dv? Biblia spune ca daca nu este o lege, nu este nici pacat. Deci trebuie sa existe o lege. Cu siguranta nu a fost distrusa.
Unii predicatori lanseaza ideia ca Legea a fost data la o parte cand Iisus a murit, ca a fost atarnata pe cruce. Ei spun: “Acum nu trebuie sa tinem Legea. Nu exista nici o Lege.” Sa cercetam cu multa grija aceasta pozitie. Se presupune ca predicatorii trebuie sa predice Evanghelia. Ce este Evanghelia? Este VESTEA BUNA a mantuirii, ca Iisus a murit pe cruce pentru a ne mantui pe noi. De ce a trebuit sa moara Iisus? “Si-I vei pune numele Iisus, pentru ca El va mantui pe poporul Lui de pacatele sale.” Matei 1:21. Noi am fost pierduti in pacat si Iisus a trebuit sa moara pentru a plati pretul. El a murit sa ne salveze din pacat. Ce este Pacatul? “Pacatul este calcarea legii.” 1 Ioan 3:4 (Biblia Ortodoxa,Bucuresti, 1968).
Sa cercetam acum ce spun acei predicatori. Ei spun: “Nu exista nici o Lege, putem sa facem ce vrem, suntem liberi.” Nici o lege? Ce este pacatul? Este “calcarea legii.” Daca nu exista nici o lege, atunci nu exista nici pacat. Pentru ce a murit Iisus? Sa ne salveze din pacat. Ce este Evanghelia? Este vestea buna a venirii lui Iisus sa moara pentru noi. Daca nu exista pacat atunci Iisus nu avea de ce sa moara. Daca nu e nici o lege, nu exista nici pacat; atunci nu e nevoie nici de Mantuitor. In consecinta, daca nu e nevoie de Mantuitor, atunci nu avem nevoie nici de predicatori sau preoti; ei trebuie sa inceteze predicarea.
De sigur, nu suntem mantuiti prin tinerea Legii, dar Legea ne arata nevoia noastra de Hristos care ne mantuieste prin Harul Sau.
Dumnezeu ne da o ilustratie minunata despre scopul Legii. “Fiti implinitori ai Cuvantului, nu numai ascultatori, inselandu-va singuri. Caci daca asculta cineva Cuvantul si nu-l implineste cu fapta, seamana cu un om, care isi priveste fata fireasca intr-o oglinda; si, dupa ce s-a privit, pleaca si uita indata cum era, Dar cine isi va adanci privirile in legea desavarsita, care este legea slobozeniei si va starui in ea, nu ca un ascultator uituc, ci ca un implinitor cu fapta, va fi fericit in lucrarea lui.” Iacov 1:22-25.
Sa studiem ilustratia pentru un moment. Un om se priveste intr-o oglinda sa vada daca este murder pe fata. E functia oglinzii sa te faca curat? De ce este ea acolo? Ce rol joaca ea in procesul curatirii? Ea arata murdaria. Daca am o pata pe fata mea, ma privesc in oglinda si vad murdaria. Pot sa iau oglinda si sa-mi spal fata de murdarie? Desigur ca nu! Dar privesc la oglinda si spun: “Ei bine, iata acea oglinda, imi arata ca am o fata murdara, din aceasta cauza sparg oglinda. O dau la o parte si atunci nu mai am nimic care sa-mi reflecte fata. Acum nu mai sunt murdar, caci nu mai este nici o oglinda care sa-mi arate petele.” Spargerea oglinzii, oare schimba situatia? Imi inlatura murdaria de pe fata? Nu! Ce trebuie sa fac atunci cand oglinda imi arata ca sunt murdar? Trebuie sa merg la apa si sapun, sa ma spal. Apoi pot privi din nou in oglinda sa vad daca mi-a disparut complet murdaria.
Prietene, Dumnezeu spune ca Legea este ca o oglinda. Scopul Legii lui Dumnezeu nu este acela de a ne spala, de a ne curati de pacat. Scopul Legii este sa ne arate pacatul, ne spune ce este pacatul. Cand noi descoperim ca suntem pacatosi, trebuie sa mergem la “apa si sapunul” Evangheliei. Trebuie sa mergem la Iisus Hristos pentru a fi curatiti in sangele Lui. Aceasta este calea prin care omul poate fi mantuit. Legea  arata urgenta necesitate de curatire, dar numai Iisus poate sa curete si sa mantuiasca pe om din pacat.
Am auzit adesea pe unii crestini laudandu-se: “Nu ma intereseaza Legea lui Dumnezeu.” Ei citeaza Romani 6:14. “Caci pacatul nu va mai stapani asupra voastra, pentru ca nu sunteti sub Lege, ci sub har.” Ei spun: “Suntem mantuiti prin har. Nu trebuie sa tinem acele porunci vechi.” Ei trebuie sa mearga mai departe si sa citeasca versul 15. “Ce urmeaza de aici? Sa pacatuim pentru ca nu mai suntem sub Lege, ci sub har? Nicidecum.” Versetul 14 spune ca pacatul nu mai este stapanul nostru, nu suntem sub condamnarea lui, dar cu siguranta aceasta nu inseamna ca sa iesim afara sa pacatuim si sa calcam legea.
Esti sub condamnarea legilor tarii cand devii un calcator de lege. De obicei atunci mergi la inchisoare. Liberi de condamnare sunt aceia care tin legea. La fel este adevarat cu Legea lui Dumnezeu. Cand esti mantuit prin har, esti sub o mai mare obligatie, decat mai inainte, de a tine Legea lui Dumnezeu.
Guvernatorul unui stat are putere de viata si moarte. Sa presupunem ca un om a fost condamnat la moarte. Prietenii lui intervin. Ei prezinta dovezi guvernatorului. Cand guvernatorul cerceteaza dovezile, el vede ca acest om merita indurare. El isi foloseste prerogativele sale oficiale si semneaza peste hartiile de condamnare, cuvantul “Iertat.”
Acel om condamnat a fost salvat prin har, nu datorita faptelor sau bunatatii sale. El fusese condamnat la moarte si, oricat de bun ar fi fost in celula lui, bunatatea lui nu l-ar fi salvat niciodata. Tot asa, dupa ce un individ a calcat poruncile lui Dumnezeu, el nu ar putea prin bunatatea lui sa se mantuiasca. “Plata pacatului este moartea” (Romani 6:23). “Toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu” (Romani 3:23), deci noi toti suntem sub condamnarea la moarte. Exista doar o cale de mantuire si anume, prin Domnul Iisus.
Acum condamnatul a fost iertat. Cu greu el poate sa-si creada ochilor cand vede bunatatea, generozitatea si iubirea guvernatorului. Iertat! Salvat! El merge ca un om liber. Mai tarziu il intalnesti pe cel liberat si-i spui: “Ei bine, inteleg ca guvernatorul te-a iertat.” “Cu adevarat m-a iertat”, spune el. “Cum te simti acum?” il intrebi.“Minunat. Acum pot sa calc legea acestui stat cum vreau si cum imi place. Guvernatorul m-a facut liber fata de lege si fata de condamnarea la moarte. Am fost salvat prin har.”
Oare pentru aceasta l-a liberat guvernatorul? Guvernatorul l-a iertat pentru ca el sa poata merge afara si sa devina un mai mare calcator de lege? Oare Hristos ne face liberi pentru ca noi sa calcam Legea oricand vrem?
Desigur, noi suntem mantuiti prin harul lui Hristos prin credinta, dar Romani 3:31 ne spune: “Deci, prin credinta desfiintam noi Legea? Nicidecum. Dimpotriva, noi intarim Legea.” Persoana care a fost iertata de guvernator va fi sub o mai mare obligatie sa tina legea decat oricare altcineva, nu-i asa? Tot asfel, noi care am fost iertati prin sangele lui Iisus Hristos suntem sub o mai mare obligatie sa ascultam de El si sa tinem poruncile Lui.
Astazi exista tot mai multa opozitie fata de Legea lui Dumnezeu. E tragic, dar cea mai mare opozitie vine de la crestini, nu de la necredinciosi sau atei. Crestinii spun ca Legea a fost rastignita pe cruce si inlaturata cand Iisus a murit. De sigur, o lege a fost inlaturata cand a murit Hristos, dar aceea a fost legea ceremoniala. Nu se mai aduc miei ca jertfa. Mielul lui Dumnezeu a murit si cand a murit, perdeaua templului a fost rupta de sus pana jos. A fost clar ca nu legea morala, cele Zece Porunci, ci legea ceremoniala a fost tintuita pe cruce.
Poate cineva inca mai spune: “Acea lege veche a foat abolita, inlaturata. Nu trebuie sa mai tinem Sabatul.” Daca legea care contine Sabatul a fost inlaturata, aceasta este legea celor Zece Porunci. Daca o porunca este distrusa, toate cele zece sunt distruse. Atunci eu pot sa ma inchin la chipuri, sa injur, sa insel, sa fur, sa mint, sa ucid si sa comit adulter. “O, nu”, spun ei, un crestin nu va face aceste lucruri.” “Bine, dar ati spus ca Legea a fost inlaturata la cruce.” Nu, intelesul este altul”, spun ei.Cand ei vorbesc despre Sabat, ei spun ca Legea este inlaturata, dar cand sunt implicate celelalte noua porunci, ei spun ca acestea inca sunt in vigoare si e nevoie de ele.
Nici o Biserica nu incearca sa ofere 10% reducere din neprihanire si sa spuna: “Trebuie sa tii numai noua porunci in Biserica noastra.” “Caci, cine pazeste toata Legea si greseste intr-o singura porunca, se face vinovat de toate.” Iacov 2:10. Trebuie sa tinem toate cele Zece Porunci, daca nu, este ca si cum n-am tine nici una din ele.
Legea nu a fost distrusa. Iata ce spune Iisus in Matei 5:17. “Sa nu credeti ca am venit sa stric Legea sau Proorocii; am venit nu sa stric, ci sa implinesc.” El spune: “Sa nu credeti” sau “sa nu ganditi ca am venit sa stric (“sa distrug” – trd. engleza) Legea.” Cineva poate spune: “El zice ca a venit sa implineasca si aceasta inseamna sa strice (sa distruga).” Daca “a implini” inseamna “a strica” sau “a distruge”, atunci sa citim asa: “Nu am venit sa stric, ci sa stric.” Cred ca n-ar avea nici un sens o astfel de declaratie.

“Domnul a voit, pentru dreptatea Lui, sa vesteasca o lege mare si minunata.”
Isaia 42:21. S-o distruga? Nu! Iisus continua in Matei 5:18. “Caci adevarat va spun, cata vreme nu va trece cerul si pamantul, nu va trece o iota sau o frantura de slova din Lege, inainte ca sa se fi intamplat toate lucrurile.” Cerurile si pamantul vor trece inainte ca o iota (un punct pe i) sau o frantura de slova din Lege (o frantura de pe “T”) sa treaca sau sa se strice. Nici chiar atat nu se va schimba in Lege, asa ne-a spus Iisus si cerurile si pamantul inca n-au trecut.
Cineva poate spune: “Nu cred ca poruncile mai sunt necesare. Nu cred ca trebuie sa tin Legea. Am cateva experiente minunate de bucurie si rugaciuni ascultate. Domnul lucreaza prin mine.”  Ascultati ce spune Domnul in Proverbe 28:9. “Daca cineva isi intoarce urechea ca sa n-asculte legea, chiar si rugaciunea lui este o scarba.” Nu este vorba de cei ce nu cunosc Legea. “Dumnezeu nu tine seama de vremurile de nestiinta.” Faptele Apostolilor 17:30. Poate unii dragi ai nostri care au murit n-au cunoscut acest adevar. Cu siguranta ei pot fi mantuiti. Dar in Iacov 4:17 ni se spune: “Cine stie sa faca bine si nu face, savarseste un pacat.” Daca sti si nu faci, este un pacat. Atunci Dumneazeu spune ca rugaciunile tale sunt o scarba.
Altii spun: “Eu cred in tinerea poruncilor lui Iisus, nu in poruncile lui Dumnezeu.” Exista vre o diferenta intre Dumnezeu si Iisus? Se contrazic Unul pe Altul? Unul face o Lege si Celalalt vine si o inlatura? Iisus spunea in Ioan 10:30. “Eu si Tatal una suntem.” Daca Ei sunt una, atunci nu se contrazic intre Ei si nu se opun Unul Altuia.
N-avem nevoie de Poruncile lui Dumnezeu? Iata ce se spune in 1 Ioan5:2-3. “Cunoastem ca iubim pe copiii lui Dumnezeu prin aceea ca iubim pe Dumnezaeu si pazim poruncile Lui. Caci dragostea de Dumnezeu sta in pazirea poruncilor Lui. Si poruncile Lui nu sunt grele.” Iata inca ceva, eu n-as indrazni sa spun asa ceva, dar Dumnezeu spune: “Si prin aceasta stim ca Il cunoastem, daca pazim poruncile Lui. Cine zice: “Il cunosc” si nu pazeste poruncile Lui, este un mincinos si adevarul nu este in el.” 1Ioan 2:3-4. Un voinic m-ar bate daca i-as spune asa ceva, dar Dumnezeu a spus-o atat de clar. Apoi Iisus pune punctul pe i cand cere: “Daca Ma iubiti, veti pazi poruncile Mele.”
Mi-e teama sa ma prezint la judecata de apoi ca unul care n-am crezut si n-am pazit Legea lui Dumnezeu. “Sa ascultam dar incheierea tuturor invataturilor: Teme-te de Dumnezeu si PAZESTE poruncile Lui. Aceasta este datoria oricarui om.” Eclesiastul 12:13. “Ferice de cei ce isi spala hainele, ca sa aiba drept la pomul vietii sis a intre pe porti in cetate.” Apocalips 22:14. “Sa vorbiti si sa lucrati ca niste oameni care au sa fie JUDECATI de o lege a slobozeniei.” Iacov 2:12.
Legea va fi standardul pentru judecata lui Dumnezeu. “Aici este rabdarea sfintilor, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Iisus.” Apocalips 14:12. Legea si credinta merg impreuna.
Tinerea poruncilor inseamna tinerea tuturor celor Zece Porunci. “Caci, cine pazeste toata Legea si greseste intr-o singura porunca, se face vinovat de toate.” Iacov 2:10. Evanghelistul Moody a ilustrat astfel: “Legea lui Dumnezeu este ca un lant cu 10 zale. Daca distrugi o singura za, ai distrus tot lantul.”
Singurele cuvinte pe care le-a scris Dumnezeu in Biblie au fost Cele Zece Porunci. “Si Domnul a scris pe table cuvintele legamantului, cele zece porunci.” Exodul 34:28. “Si Domnul v-a vorbit din mijlocul focului; voi ati auzit sunetul cuvintelor Lui, dar n-ati vazut nici un chip, ci ati auzit doar un glas. El Si-a vestit legamantul Sau, pe care v-a poruncit sa-l paziti, Cele Zece Porunci; si le-a SCRIS pe doua table de piatra.” Deuteronom 4:12-13. Singurul pasaj din Biblie scris cu insusi degetul lui Dumnezeu, oamenii il dau la o parte si spun: “Nu ne trebuie.”
Cineva spune: “Dar noi acum traim sub Noul Legamant. Legea a fost pentru Vechiul Legamant. Traim sub Noul Legamant al Harului.” Iata ce zice Dumnezeu despre Noul Legamant. “Dar iata legamantul, pe care-l voi face cu casa lui Israel, dupa acele zile, zice Domnul: Voi pune legile Mele in mintea lor si le voi scrie in inimile lor; Eu voi fi Dumnezeul lor si ei vor fi poporul Meu.” Evrei 8:10. Cine a scris pe tablele de piatra? Dumnezeu, nu-i asa? Cine scrie Legea in inima ta? Dumnezeu scrie prin Spiritul Sau. Aceeasi Lege care odata era pe table de piatra este scrisa acum in inima. Nu putem spune lui Dumnezeu: “Doamne, scrie in inima mea  9 porunci si nu 10.”
Am vorbit de porunci, sa le cercetam impreuna. Le voi citi pe scurt si, daca le credeti, daca socotiti ca sunt bune si trebuie pazite, ridicati mana.
1. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vre o infatisare a lucrurilor si sa nu te inchini inaintea lor.
3. Sa nu iei in desert Numele Domnului, Dumnezeului tau.
5. Cinsteste pe tatal si pe mama ta.
6. Sa nu ucizi
7. Sa nu comiti adulter
8. Sa nu furi.
9. Sa nu marturisesti stramb.
10.Sa nu poftesti.
Se pare ca toti ati ridicat mana pentru fiecare porunca. Suntem de accord cu toate, nu-i asa? Cineva m-a interupt si mi-a zis ca o porunca lipseste. Am uitat una? Care? Porunca a patra? Sa vedem ce spune. “Adu-ti aminte de ziua de odihna (“de ziua de Sabat” –trd. engleza), ca s-o sfintesti. Sa lucrezi sase zile si sa-ti faci lucrul tau. Dar ziua a SAPTEA (nu a intaia) este ziua de odihna inchinata Domnului, Dumnezeului tau: sa nu faci nici o lucrare in ea, nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici vita ta, nici strainul care este in casa ta. Caci in sase zile a facut Domnul cerurile, pamantul si marea si tot ce este in ele, iar in ziua a saptea S-a odihnit: de aceea a binecuvantat Domnul ziua de odihna si a sfintit-o.” Exodul 20:8-11.
Singura porunca pe care am uitat-o spune: “Adu-ti aminte.” E ciudat, dar aceasta este singura porunca pe care Bisericile au uitat-o. Dumnezeu spune ca trebuie sa ne-o amintim.
Dumnezeu spune in Romani 7:12 ca “Legea, negresit, este sfanta si porunca este sfanta, dreapta si buna.” Daca n-ar fi porunca a patra, toti ar fi de acord. Dar ei incearca sa ocoleasca pazirea Sabatului si singura cale este sa incerce sa distruga toata Legea, toate poruncile. Vreti sa stiti motivul real de ce oamenii incearca sa ocoleasca Sabatul si sa inlature poruncile? Nu sunt cuvintele mele, ci ale lui Dumnezeu. Romani 8:7. “Fiindca umblarea dupa lucrurile firii pamantesti este vrajmasie impotriva lui Dumnezeu, caci, ea nu se supune Legii lui Dumnezeu si nici nu poate sa se supuna.” Inima egoista nu vrea sa se plece, sa se supuna, autoritatii lui Dumnezeu. Inima neconvertita nu vrea sa dea, sa predea, totul lui Iisus si sa-L urmeze oriunde merge El.
Unii gandesc ca e mai buna calea lor decat calea lui Dumnezeu. Ei spun: “Il iubesc pe Iisus si-L ador in fiecare Duminica inchinandu-ma in ziua invierii Lui.” Imaginati-va, ei spun ca onoreaza pe Iisus Hristos prin calcarea uneia din poruncile Lui in fiecare saptamana.
Primele patru porunci arata iubirea noastra fata de Dumnezeu. Ultimile sase porunci arata iubirea noastra fata de oameni. Multi oameni calca Sabatul si spun ca este bine. Ei calca una din poruncile care arata iubirea fata de Dumnezeu. Daca ei ar sti pe cineva care fura, ar gandi ca acela este un om foarte rau. Dar el ar calca porunca iubirii fata de om. Calcarea Sabatului este oare mai neimportanta decat hotia? Cu siguranta ca nu! Mai mult, Biblia spune ca daca ai calcat o porunca, te faci vinovat de toate.
Sa presupunem ca un barbat, care a participat la studiile biblice despre pazirea poruncilor, este intrebat: “Domnule, v-ati gandit ca trebuie sa paziti acum poruncile lui Dumnezeu?”
–  Ei bine, m-am gandit.
–  Acum paziti toate poruncile lui Dumnezeu?
–  Da, toate in afara de una.
–  Care dintre ele?
–  “Sa nu furi.”
–  A, dv. furati?
–  Da, imi intretin familia prin furtul puilor de gaina.
–  Ei bine, nu credeti ca trebuie sa renuntati?
–  M-am gandit la aceasta, raspunde el. Daca voi putea sa gasesc un alt servici, atunci as renunta la furt. Voi renunta daca Dumnezeu ma va ajuta sa gasesc o slujba undeva. Desigur va trebui sa fur pana atunci, pentru ca un barbat care nu are grija de familie este mai rau decat un pagan.
Deci el continua sa fure pui de gaina pana cand Domnul il ajuta sa gaseasca un servici mai bun. Ce vom gandi despre un astfel de om?
Multi spun despre Sabat: “Trebuie sa-l tin, dar il voi calca pana cand Domnul imi va da un alt servici.” Prieteni, trebuie sa pasim prin credinta sa facem voia lui Dumnezeu si El nun e va dezamagi.
Da, noi suntem mantuiti prin har prin credinta. Dar cum stim ca suntem pacatosi si avem nevoie sa fim salvati? Legea ne spune. Si dupa ce suntem salvati, tinem Legea din iubire pentru ca este scrisa in inimile noastre. Iisus a tinut Legea si El locuieste in noi. “Am fost rastignit impreuna cu Hristos si traiesc… dar nu mai traiesc eu, ci Hristos treaieste in mine. Si viata, pe care o traiesc acum in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit si S-a dat pe Sine Insusi pentru mine.” Galateni 2:20. Noi nu putem sa ne inchipuim ca Iisus ar locui in inima unui calcator de Lege.
Iisus ne spune in Ioan 15:10. “Daca paziti poruncile Mele, veti ramanea in dragostea Mea, dupa cum si Eu am pazit poruncile Tatalui Meu si raman in dragostea Lui.” Vrei sa ramai in dragostea lui Iisus? Atunci pazeste poruncile Lui.
Biblia ne arata starea nenorocita a celor ce refuza sa tina poruncile dupa ce ei stiu ca trebuie sa le tina. “Caci, daca pacatuim cu voia, dupa ce am primit cunostinta adevarului, nu mai ramane nici o jertfa pentru pacate, ci doar o asteptare infricosata a judecatii si vapaia unui foc, care va mistui pe cei razvratiti.” Evrei 10:26-27.
Moody obisnuia sa spuna povestea despre o rebeliune ce a avut loc intr-un regiment din armata austriaca. Dupa ce rascoala a fost inabusita, s-a dat un decret prin care fiecare al zecilea soldat din regiment trebuia impuscat. In acelasi regiment era un tata si fiul sau. Cum stateau toti aliniati, fiul a privit sirul si a inceput sa numere. El a vazut ca tatal sau era unul din cei condamnati. Gandul lui a zburat imediat acasa, unde mama astepta si avea nevoie de barbatul ei si copilasii care aveau nevoie de tatal lor. El a apucat cu bratele sale puternice umerii tatalui sau si l-a pus in locul sau si tanarul s-a asezat in locul tatalui sau. Cand s-a ordonat, fiul a pasit spre executie. El a luat locul tatalui si a murit pentru el.
Exact asa a facut Domnul Iisus pentru tine si pentru mine. El a murit in locul meu! Pentru ca Il iubesc, vreau sa ascult de El. Iisus Isi intinde bratele iubitoare si spune: “Vino la Mine si vei gasi odihna; vino si primeste mantuirea.” Dar El deasemenea pledeaza: “Daca Ma iubiti, veti pazi poruncile Mele.”
 
 
 
8. Putem crede in minuni moderne?
 
Putem crede in vindecare divina? Vorbirea in limbi a fost trimisa de Dumnezeu? A dat Dumnezeu darul profetiei poporului Sau in aceste zile din urma? Pot exista profeti in afara de cei care au scris Biblia? Astazi exista o mare confuzie despre aceste subiecte. Unii considera ca toate aceste lucruri nu sunt adevarate. Altii accepta toate acestea ca adevarate. Unii accepta unele subiecte si refuza pe celelalte. Trebuie sa studiem si sa cunoastem despre aceste daruri ale Spiritului Sfant pentru a inlatura confuzia.

“In ce priveste darurile duhovnicesti, fratilor, nu voiesc sa fiti in necunostinta.”
1 Corinteni 12:1. Dumnezeu nu doreste ca noi sa fim ignoranti, sa nu cunoastem. Va spun: “Eu cred in toate aceste daruri ale Spiritului Sfant. Ele sunt trimise de Dumnezeu ca binecuvantari speciale pentru poporul Sau.” Biblia invata ca Biserica adevarata a lui Dumnezeu din zilele din urma le va poseda.
Oamenii cauta adevarul astazi. Cei sinceri cauta sa gaseasca adevarul din Cuvantul lui Dumnezeu si sa gaseasca Biserica adevarata care crede intreaga Biblie. Multi oameni au fost convinsi de adevarul lui Dumnezeu si l-au urmat. Altii spun: Stiu ca Biserica noastra nu invata aceste adevaruri pentru timpul din urma. Stiu ca invata erori, dar inca nu indraznesc sa parasesc Biserica mea.” Ce tragedie este cand oamenii simt ca sunt mai datori Bisericii, sau denominatiunii, decat sunt datori lui Dumnezeu.
Astazi nu este popular, nici n-a fost vreodata, sa crezi si sa urmezi adevarul lui Dumnezeu. Dar ce minunat este ca exista inca si astazi oameni care iubesc atat de mult pe Domnul si doresc sa invete, din Cuvantul Lui, care este voia Lui pentru vietile lor.  Dumnezeu da doua fagaduinte minunate acestor persone. “Ma veti cauta si Ma veti gasi, daca Ma veti cauta din toata inima.” Ieremia 29:13. “Daca vrea cineva sa faca voia Lui, va ajunge sa cunoasca daca invatatura este de la Dumnezeu.” Ioan 7:17. Acestea sunt promisiuni pentru cei ce doresc sa cerceteze adevarul din Cuvantul lui Dumnezeu si sunt voiosi sa-l urmeze.
Acum, ce invata Biblia despre existenta darurilor spirituale in Biserica? In Efeseni 4:8 citim: “S-a suit sus, … si a dat daruri oamenilor.”  Care sunt aceste daruri? “Si El a dat pe unii apostoli; pe altii prooroci; pe altii evanghelisti; pe altii pastori si invatatori.” Efeseni 4:11.De ce au fost date aceste daruri? “Pentru desavarsirea sfintilor, in vederea lucrarii de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos.” Efeseni 4:12. Trupul lui Hristos este Biserica Sa. Cat timp trebuiau sa existe aceste daruri? “Pana vom ajunge toti la unirea credintei si a cunostintei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la inaltimea staturii plinatatii lui Hristos.” Efeseni 4:13. Acest text spune ca darurile acestea vor exista pana cand noi toti vom ajunge la unirea credintei. N-am ajuns inca, de aceea in continuare avem nevoie de ele pana la sfarsitul timpului. Care este rezultatul acestor daruri? “Ca sa nu mai fim copii, plutind incoace si incolo, purtati de orice vant de invatatura, prin viclenia oamenilor si prin siretenia lor in mijloacele de amagire.” Efeseni 4:14. Nu trebuie sa fim inselati de orice vant de doctrina. Vom cunoaste adevarul si nu trebuie sa fim inselati. Dumnezeu doreste sa intelegem care este scopul Lui in darea acestor daruri ale Duhului Sfant.
“Sunt felurite daruri, dar este acelasi Duh.” 1 Corinteni 12:4. Versetele care urmeaza mentioneaza unele daruri: darul profetiei, al vindecarii, al vorbirii in limbi, etc. “Dar toate aceste lucruri le face unul si acelas Duh, care da fiecaruia in parte, cum voieste.” 1 Corinteni 12:11. Toate aceste daruri sunt date de acelas Duh, dar Duhul da darurile dupa cum voieste. Nici un om nu poate alege sau cere un anumit dar; Duhul da dupa cum voieste.
Sa mergem la versetul 14: “Astfel, trupul nu este un singur madular, ci mai multe.” Toate aceste daruri impreuna constituie echilibrul care Dumnezeu doreste sa existe in Biserica Sa. Pavel foloseste corpul omenesc ca ilustratie. “Daca piciorul ar zice: “Fiindca nu sunt mana, nu sunt din trup”, – nu este pentru aceasta din trup? Si daca urechea ar zice: “Fiindca nu sunt ochi, nu sunt din trup”, – nu este pentru aceasta din trup?” 1 Corinteni 12:15-16. Piciorul nu poate spune: “Sunt mai important decat mana. Eu nici nu ma pot asocia cu ea. Eu nu fac parte din trup, eu voi fi independent.” Piciorul este important. Trupul ar fi schilod fara picior, iar piciorul n-ar supravietui de unul singur.
Dupa cum piciorul nu are nici un drept sa se retraga din trup, tot asa nici o persoana n-are dreptul sa spuna: “Eu am un dar special, de care are nevoie Biserica. Celelalte daruri nu sunt importante.” Dupa cum trupul este mutilat fara membrele sale, tot asa si Biserica va schiopata fara toate darurile. Un dar nu poate lua locul tuturor darurilor. “Daca tot trupul ar fi ochi, unde ar fi auzul? Daca totul ar fi auz, unde ar fi mirosul?” 1 Corinteni 12:17. Cu alte cuvinte: “Daca toata Biserica se bazeaza pe vindecare, unde este darul profetiei? Daca Biserica se bazeaza doar pe darul vorbirii in limbi, unde este darul propovaduirii Evangheliei?”

“Voi sunteti trupul lui Hristos si fiecare in parte, madularele lui. Si Dumnezeu a randuit in Biserica, intai, apostoli; al doilea, prooroci; al treilea, invatatori; apoi pe cei ce au darul minunilor; apoi pe cei ce a darul tamaduirilor, ajutorarilor, carmuirilor si vorbirii in felurite limbi. Oare toti sunt apostoli? Toti sunt prooroci? Toti sunt invatatori? Toti sunt facatori de minuni? Toti au darul tamaduirilor? Toti vorbesc in  alte limbi? Toti talmacesc?”
1 Corinteni 12:27-30.

“Umblati dar dupa darurile cele mai bune.”
1 Corinteni 12:31. Deci unele daruri sunt mai importante decat altele. In versetul 28, el le-a separat  in doua grupe. Cele mai importante: Apostoli, profeti si invatatori. Acestea sunt importante deoarece sunt totdeauna necesare pentru a raspandi pretutindeni Evanghelia. Altele sunt de importanta mai mica: darul minunilor, al vindecarilor si al limbilor. Acestea sunt importante, dar de mai mica valoare in raspandirea Evangheliei in lume. Dumnezeu le da pe toate Bisericii Sale, dar El spune: “Umblati dupa darurile cele mai bune.”
Astazi se vorbeste mult despre darul vindecarii. Eu nu sunt aici sa judec pe cineva, sau sa spun daca lucrarea lor este de la Dumnezeu sau de la Satana. Pot totusi sa spun sincer ca n-am vazut inca vreunul care urmeaza planul lui Dumnezeu de vindecare pe care l-a dat in Biblie. Vorbesc despre acele “campanii de vindecare prin credinta.” Sa ne amintim ca Dumnezeu nu este Singurul care face minuni, chiar minuni de vindecare. Biblia invata ca Satana are putere sa faca minuni. El aduce boli si le poate vindeca. Notati, eu nu am spus ca acei oameni aduc vindecare prin puterea Satanei.  N-am spus aceasta. Eu nu judec pe nimeni, Dumnezeu este Judecatorul.
Eu cred in vindecarea divina cu toata inima mea. Exista o vindecare si noi putem fi siguri ca este de la Dumnezeu: aceasta este vindecarea creativa: cand un brat sau un picior este restaurant. Satana nu are putere sa creeze, ci numai Dumnezeu are aceasta putere. Iisus vindeca pe leprosi cand degetele lor erau mancate de boala, dar Domnul le restaura. In Ghetsemani, cand Petru a taiat urechea cuiva, Iisus a restaurant-o. Aceasta este vindecarea creativa. De cate ori in campanile de vindecare ati vazut oameni fara un brat plecand cu el restaurant?
De asemenea, cred ca pentru o adevarata vindecare divina trebuie urmata invatatura Bibliei. Dumnezeu ne da planul Sau de vindecare. “Este vreunul printre voi bolnav? Sa cheme pe presbiterii Bisericii; si sa se roage pentru el, dupa ce-l vor unge cu untdelemn in Numele Domnului. Rugaciunea facuta cu credinta va mantui pe cel bolnav si Domnul il va insanatosi; si daca a facut pacate, ii vor fi iertate.” Iacov 5:14-15. Cati urmeaza planul lui Dumnezeu? Presbiterii Bisericii trebuie sa vina, sa unga cu ulei si sa se roage. Nu spune ca predicatorul trebuie sa vina intr-un oras, sa anunte la radio sau TV ca oricine vrea, sa se prezinte spre a fi vindecat. Dumnezeu nu invata acest fel de vindecare prin reclame. Chiar Domnul Iisus nu a vindecat pe toti oamenii cand era pe pamant. Apostolul Pavel avea darul vindecarii. El insusi avea o boala si de trei ori s-a rugat lui Dumnezeu pentru vindecare, dar Dumnezeu nu l-a vindecat, n-a fost voia lui Dumnezeu.
Multi “vindecatori” moderni, pe care i-am vazut, nici macar nu iau in consideratie daca este sau nu voia lui Dumnezeu. Ei doar poruncesc lui Dumnezeu sa vindece. Probabil ei gandesc ca pot sa-I spuna lui Dumnezeu ce sa faca.
Da, eu cred in vindecarea divina cand este facuta conform Bibliei. Dumnezeu are o minunata putere de vindecare. Totusi, vindecarea n-a fost cel mai important dar in Biserica. Cei vindecati tot trebuie sa moara candva. Cele mai importante daruri erau acelea care ajutau la raspandirea Evangheliei care poate aduce oamenilor viata vesnica.
O alta intrebare este: Ce se poate spune despre “vorbirea in limbi?” Eu cred in darul vorbirii in limbi. Dumnezeu da acest dar oricand si oriunde este necesar. Este acelas dar cum a fost dat in Ziua Cincizecimii (Faptele Apostolilor 2). Ucenicii au fost umpluti cu Spiritul Sfant si, cand ei vorbeau, oamenii ii auzeau vorbind in 14 limbi diferite. Erau greci, romani, egipteni, mezi si alte nationalitati reprezentate in acea zi. Aceasta a fost o foarte practica folosire a darului limbilor. Biserica adevarata a lui Dumnezeu va poseda acest dar cand este nevoie.
Darul vorbirii in limbi este minunat, dar a fost prea mult abuzat. Apostolul Pavel a scris 1 Corinteni 12; 13; 14 pentru a indrepta pe oameni in aceasta privinta. Unii gandesc ca acest dar este totul. Pavel spune in 1 Corinteni 13:1. “Chiar daca as vorbi in limbi omenesti si ingeresti si n-as avea dragoste, sunt o arama sunatoare sau un chimval zanganitor.” El ne arata ca iubirea este mai importanta. El a clarificat ca vorbirea in limbi nu este un semn al mantuirii. Nu va fi dat tuturor in Biserica, dupa cum nu toti pot fi profeti in Biserica. Trebuie sa fie ordine si decenta, sa nu vorbeasca toti in acelasi timp. Unul sa vorbeasca si altul sa traduca, iar mesajul sa fie conform Bibliei.
Darul limbilor n-a fost dat niciodata pentru ca sa inlocuiasca adevarul. Nu a fost dat sa ia locul botezului biblic, sau al tinerii poruncilor lui Dumnezeu. Unii au zis: “Stim ca Biblia spune ca trebuie sa tinem poruncile lui Dumnezeu, sa tinem Sabatul, dar avem darul limbilor si de aceea nu e nevoie sa le tinem.” Biblia spune ca botezul biblic este o datorie, o resposabilitate si o porunca. Totusi unii spun: “Am avut botezul cu Spiritul Sfant si n-am nevoie sa fiu botezat in apa.” Iisus spunea: “Daca nu se naste cineva din apa si din Duh, nu poate sa intre in Imparatia lui Dumnezeu.” Ioan 3:5. Orice dar trebuie sa fie de acord cu Cuvantul lui Dumnezeu, daca nu, inseamna ca nu este de la Dumnezeu.
Ce se poate spune despre darul profetiei? A fost doar pentru scriitorii Bibliei? Ati citit vreodata cartea lui Noe in Biblie? Nu. Totusi Noe a fost un profet care a vorbit despre potop timp de 120 de ani. In Noul Testament au existat cativa profeti care n-au scris nimic in Biblie. Faptele Apostolilor 11 ne spune despre Agab, care era profet, dar care n-a scris nimic in Biblie. Alti profeti au fost Simeon, Ana si cele patru fete ale lui Filip. Toti acestia au fost profeti, dar nici unul n-a fost scriitor al Bibliei. E nevoie de profeti, caci Proverbe 29:18 spune: “Cand nu este nici o descoperire dumnezeiasca, poporul este fara frau.” (“Unde nu este nici o viziune, poporul piere” – trd. engleza).
Au existat multi profeti in timpurile biblice, dar care n-au scris nimic in Biblie. Vor mai exista profeti dupa aceea? “In zilele de pe urma, zice Dumnezeu, voi turna din Duhul Meu peste orice faptura; feciorii vostri si fetele voastre vor prooroci.” Faptele Apostolilor 2:17. Biblia spune ca vor fi profeti in zilele din urma, inainte de a doua venire a lui Hristos. “Asa ca nu duceti lipsa de niciun fel de dar, in asteptarea aratarii Domnului nostru Iisus Hristos. El va va intari pana la sfarsit, in asa fel ca sa fiti fara vina in ziua venirii Domnului nostru Iisus Hristos.” 1 Corinteni 1:7-8. Biserica nu va duce lipsa de nici un dar. Biserica lui Dumnezeu va poseda toate darurile Spiritului Sfant chiar pana la sfarsit.
Avem nevoie de un ghid in aceste timpuri. Un ziar spunea recent: “Exista multe religii in lume astazi, dar unde este un profet care sa ne arate drumul?” Multumiri lui Dumnezeu ca exista un astfel de profet.

“Si balaurul, maniat pe femeie, s-a dus sa faca razboi cu ramasita semintei ei, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si tin marturia lui Iisus Hristos.”
Apocalipsa 12:17. Ramasita inseamna ce a ramas, ultima parte, deci textul arata spre ultima Biserica a lui Dumnezeu, spre Biserica Sa adevarata. Exista doua puncte de identificare a Bisericii Ramasitei:
1.    Credinciosii Bisericii Ramasitei trebuie sa tina poruncile lui Dumnezeu.
2.    Ei au marturia lui Iisus.
Primul punct este clar: ei tin toate poruncile, incluzand porunca a patra, Sabatul. Dar ce inseamna punctul al doilea? Nu va voi spune eu, vom lasa Biblia sa ne spuna. “Caci marturia lui Iisus este duhul proorociei.” Apocalipsa 19:10 (ultima parte).
Adevarata Biserica a lui Dumnezeu va poseda aceste doua caracteristici. Biblia declara ca darul profetiei este inca in efect astazi. Partea negativa este aceasta: in Matei 7:15 Dumnezeu ne avertizeaza impotriva profetilor falsi: “Paziti-va de prooroci mincinosi. Ei vin la voi imbracati in haine de oi, dar pe dinlauntru sunt niste lupi rapitori.” Nu poate exista nici o contrafacere decat daca exista un profet adevarat. Deoarece exista cativa profeti falsi, nu trebuie sa respingem pe toti profetii. “Nu dispretuiti proorociile. Ci cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun.” 1 Tesaloniceni 5:20-21. Sa nu fiti impotriva profetilor, dar testati-i sa vedeti daca sunt adevarati sau nu.
Iata un test pentru profeti: “La lege si la marturie!” Caci daca nu vor vorbi asa, nu vor mai rasari zorile peste poporul acesta.” Isaia 8:20. (“La lege si la marturie: daca ei nu vorbesc in armonie (in acord) cu acest Cuvant, este fiindca nu exista nici o lumina in ei” – trd. engleza). Profetii adevarati nicodata nu defaimeaza si nu dau la oparte Biblia. Ei ne aduc Biblia mai aproape, ne fac s-o indragim mai mult si ne ajuta s-o intelegem mai bine.
Adevarata Biserica trebuie sa posede poruncile lui Dumnezeu si Spiritul Profetiei. Unele Biserici pretind a avea un dar sau pe celalalt, dar o singura Biserica le are pe amandoua. Exista o Biserica astazi care pretinde a avea o profeteasa. Numele ei este Mary Baker Eddy. Este ea profet adevarat? Este Biserica adevarata? Nu, nu poate fi deoarece acea Biserica nu tine toate poruncile lui Dumnezeu. Mai mult, aceasta profeteasa a invatat ca nu exista diavol, pacat, boala si moarte. Biserica aceasta nu crede in mantuirea prin sangele lui Hristos. Ea nu poate fi un profet adevarat si Biserica ei nu este cea adevarata, deoarece invatatura lor nu este conform Bibliei.
O alta Biserica pretinde ca a avut un profet, Joseph Smith. Dar el a scris propria sa carte pentru a lua locul Bibliei. El a incurajat poligamia si a invatat ca nu e necesar sa tii toate poruncile lui Dumnezeu. Toate aceste invataturi sunt contrare Cuvantului lui Dumnezeu. El nu poate fi profet adevarat si nici biserica lui nu poate fi adevarata Biserica.
Exista unele Biserici care tin toate poruncile lui Dumnezeu, incluzand Sabatul biblic. Unele din aceste Biserici sunt Baptistii de ziua a saptea, Biserica lui Dumnezeu (Church of God) de ziua a saptea si Penticostalii de ziua a saptea. Toti acestia tin ziua a saptea, Sambata, ca Sabat. Totusi ei nu pot fi adevarata Biserica deoarece nu au darul Spiritului Profetiei. Poti cerceta oriunde si vei gasi doar o Biserica adevarata care intruneste aceste doua calitati si aceasta este Biserica Adventista de Ziua a Saptea. Multumiri lui Dumnezeu ca El ne-a dat aceste semne pentru a cunoaste care este adevarata Biserica a Lui.
In jurul anilor 1800 a existat o mare reinviere a interesului pentru studiul profetiilor biblice. A fost timpul cand Reformatiunea s-a intregit si Biserica a ajuns sa urmeze tot (in intregime) Cuvantul lui Dumnezeu. Oameni din toate Bisericile studiau Biblia si au inceput sa creada ca Iisus urma sa vina curand pe pamant. Aceasta a fost o renastere spontana. Baptisti, Metodisti, Congregationalisti, Lutherani, Catolici, toti s-au unit impreuna si au devenit cunoscuti ca Adventisti (Asteptatori), predicand a doua venire a lui Hristos si Sabatul zilei a saptea.
In iubirea Sa, Dumnezeu a dat acestei Biserici darul profetiei. In 1844, Ellen Harmon, o tanara de 17 ani, fiind o minunata crestina, era in rugaciune cu prietenele ei. Ele se rugau si incercau sa gaseasca mai mult despre adevarul Bibliei. In timpul rugaciunii, ea a primit o viziune. Domnul i-a descoperit lucruri pe care trebuia sa le spuna Bisericii. Cand era in clasa a treia, ea a avut un accident si nu a putut sa-si continue educatia. Era timida si rusinoasa si s-a dat inapoi de la gandul de a merge sa spuna mesajul pe care Dumnezeu i l-a dat. Interesant este faptul ca inainte ca Dumnezeu sa puna acest dar asupra ei, El l-a dat la alti doi barbati. Ei au fost oameni foarte talentati si studiasera sa devina pastori. Unul a inceput sa predice ceea ce ii daduse Dumnezeu, dar dupa un timp a renuntat. Atunci Dumnezeu i-a luat darul si l-a dat altuia. Acesta a refuzat sa spuna mesajul dat de Dumnezeu, ca sa nu se faca de ras si sa nu i se reproseze ca e ridicol. Atunci Dumnezeu i-a spus: “Voi lua acest dar de la tine si-l voi aseza asupra celui mai slab dintre cei slabi.”
Cand Ellen Harmon spunea pentru prima data in fata unui grup de oameni ceea ce ii descoperise Dumnezeu, cel de al doile barbat era si el acolo. El i-a spus cu solemnitate Ellenei: “Acesta este chiar mesajul pe care Dumnezeu mi l-a dat mie. Fii credincioasa si predica-l si cununa vietii pe care eu puteam s-o am, o vei primi tu.” Tanara de 17 ani, Ellen Harmon, avea responsabilitatea coplesitoare a darului profetic asupra ei.
Pentru mai mult de 70 de ani, cu credinciosie, ea a dus mesajele incredintate ei de Dumnezeu. Ellen Harmon, care mai tarziu a devenit Doamna Ellen White, a fost folosita de Dumnezeu sa ajute, sa sfatuiasca si sa ridice imaginea Bisericii.
Am testat pana acum pe altii care au pretins a fi profeti. Sa testam acum pe Ellen White sa vedem daca se califica a fi profetul adevarat al lui Dumnezeu. Unul din testele importante se gaseste in Isaia 8:20. “La lege si la marturie!” Caci daca nu vor vorbi asa, nu vor mai rasari zorile pentru poporul acesta.” (“La lege si la marturie: daca ei nu vorbesc in armonie (in de accord) cu acest cuvant este deoarece nu exista lumina in ei” – trd. engleza). Toti cei care au citit scrierile lui Ellen White sau au observat viata ei evlavioasa nu au negat calificarea ei ca profet. Va recomand sa cititi cartea “Calea catre Hristos” de Ellen White. Dorim ca fiecare din Dv. sa studiati, sa investigati si sa vedeti daca ea trece acest test si daca se califica pentru a fi profet adevarat.
Al doilea test: fenomenele fizice care insotesc o viziune profetica. Asa dupa cum se intampla cu profetii din Biblie, oridecate ori Ellen White primea o viziune de la Dumnezeu, ea nu respira in timpul viziunii, chiar daca unele viziuni au durat aproape 4 ore. De multe ori ea a fost examinata cu grija de doctori in timpul viziunii. Ei au pus o oglinda in fataa gurii si nasului ei si au confirmat ca nu respira.. De asemenea, puterea o parasea, dar in acelasi timp primea putere de sus. Odata ea a ridicat o Biblie mare cantarind 9 Kg si pentru o jumatate de ora a tinut-o cu mana, iar cealalta mana arata textele care contineau un mesaj special pentru oamenii prezenti acolo. Ea niciodata nu s-a uitat la textele Bibliei, dar oamenii, care priveau, au vazut ca ea intorcea pagina la textul exact pe care-l indicase si era citit perfect, cuvant cu cuvant.
Fara indoiala unul din cele mai spectaculare si interesante teste este acesta: “S-au implinit prezicerile profetice facute de ea?” Acest test  este plin de greutate, caci numai Dumnezeu cunoaste viitorul, deci intelegerea lucrurilor viitoare trebuie sa vina de la Dumnezeu.
In 1848, Ellen White era impreuna cu un mic grup de Adventisti existenti la acea data. Ea a primit o viziune in care i s-a spus ca ei trebuie sa tipareasca o mica revista si s-o distribuie oamenilor. I s-a aratat ca de la acel inceput modest, mesajul tiparit al Bisericii va fi in viitor ca “fluvii de lumina care vor incercui tot pamantul.” Au trebuit sase luni si bani imprumutati pentru aparitia primului numar al acelei reviste mici, dar ce minunat a fost implinita profetia ei. Astazi, Biserica Adventista detine 42 case de editura in lume, care produc literatura in peste 1000 de limbi.
Spiritismul modern a inceput cu batai in perete intr-o casa din statul New York, prin anul 1848, cand surorile Fox au stabilit un sistem de comunicare cu spiritele. In acea vreme toti credeau ca este o inselatorie care nu va supravietui. La 24 Martie 1849, Lui Ellen White i s-a aratat intr-o viziune ca “Bataile misterioase din New York erau puterea lui Satana, care va fi imbracata intr-o mantie religioasa si va insela lumea.” Astazi vedem ca s-a intamplat exact asa. Spiritismul este privit ca o religie, si inselatoria lui satanica strabate prin toata lumea.
Pentru mine, cea mai impresionanta din toate ariile in care ea a fost instruita cu intelepciune despre viitor este campul stiintei medicale. In 1869 ea a mentionat “Curentii electrici ai sistemului nervos.” Multi oameni radeau zicand ca asa ceva nu exista, dar dupa 60 de ani, in 1929, Hans Berger, un medic psihiatru german, a dezvoltat o metoda de inregistrare a curentilor electrici din sistemul nervos.
Cu o suta de ani in urma, Ellen White spune ca boala canceroasa este cauzata de germeni. Oamenii de stiinta n-au fost de acord. Dar cu mai bine de 40 de ani in urma s-a descoperit ca ea avea dreptate, ca un virus este cauza cancerului.
Cu aproape 150 de ani in urma ea sfatuia sa se manance hrana fara grasimi animale. Oamenii de stiinta au descoperit abia cu vreo 40 de ani in urma colesterolul in grasimile animale care pot cauza boli de inima. In 1956, s-a descoperit ca folosirea exagerata a sarii cauzeaza tensiunea arteriala, dar Ellen White spusese despre aceasta in 1905, cu 50 de ani mai inainte.
Acestea sunt minunate informatii despre stiinta medicala pe care ea ni le-a transmis cu mult timp inainte de a fi descoperite de stiinta medicala. Ea a scris 5 carti cu invataturi practice pentru o traire sanatoadsa. Aceasta este o realizare extraordinara cand ne gandim ca ea n-a avut nici o educatie in domeniul medical si numai 3 clase primare. E mult mai uimitor cand ne gandim la timpul cand ea a trait. In acele zile, doctorii foloseau si, de fapt, cartile de medicina recomandau vindecare de dureri de cap prin lipitori care sugeau sangele la tample.
Da, in adevar, fantastic! Pot fi date multe exemple despre cunostinta ei despre viitor. Cine i-a spus ei despre aceste lucruri? E clar ca ea nu cunostea aceste lucruri prin studiu individual. Cu siguranta Dumnezeu i le-a descoperit.
Am incercat sa arat din Cuvantul lui Dumnezeu ca darul prophetic va fi o dovada a Bisericii ramasitei; dar darul profetiei va fi in Biserica pana  la sfarsitul timpului. Aceasta este o doctrina biblica. Cred din toata inima ca Doamna White implineste calitatile de profet si ca a primit darul profetiei. Ea a scris mai mult de 50 de carti si multe marturii in reviste, etc. Una dintre aceste carti, “Calea catre Hristos”, este best seler in America. Cei care au citit cartile Hristos Lumina Lumii, Calea catre Hristos si Tregedia Veacurilor au fost impresionati ca acest dar cu siguranta era de la Dumnezeu. Aceste carti sunt o binecuvantare spirituala si nu contrazic Biblia, ci conduc pe oameni spre Biblie.
George Whorton James, in cartea sa: California, Beautiful and Romantic (California, Frumoasa si Romantica), la pagina 319, a scris despre Ellen White: “Aceasta remarcabila doamna, desi aproape in intregime autodidacta, a scris si publicat mai multe carti in mai multe limbi de circulatie decat lucrarile scrise ale oricarei femei in istorie.”
La moartea Ellenei White in California, editorul ziarului local a participat la funeralii. In ziarul sau el a scris: “Ellen White a pretins a fi un profet al lui Dumnezeu. Daca a fost sau nu un profet, nu e treaba noastra sa judecam, dar ca ea a facut lucrarea unui profet, ca a trait viata unui profet si ca influenta ei a dovedit a fi profet, noi putem foarte bine sa marturisim aceasta.”
Iata o declaratie a lui W. E. Beamons de la Library of Congress (Biblioteca Congresului)in 1946. El a fost intrebat care carte despre viata lui Hristos crede el ca era cea mai minunata in toata Biblioteca Congresului. Acea biblioteca contine toate cartile despre viata lui Hristos care au fost scrise vreodata. El a raspuns: “Preferinta sau alegerea mea este calauzita de ceea ce doresc sa scot din cartea sau cartile de citit, dar dati-mi voie sa spun astfel: As pune cartea Desire of Ages (Hristos Lumina Lumii) de Ellen G. White pe primul loc pentru discernamant spiritual si aplicatie practica.” Ar fi putut cineva doar cu trei clase primare sa scrie o carte care sa fie declarata de Biblioteca Congresului din USA sa fie pe primul loc despre viata lui Hristos?
Aceste declaratii au fost facute de observatori fara prejudecati. Nici unul nu este un membru al Bisericii. Cu siguranta Ellen G. White a primit mesajele de la Spiritul lui Dumnezeu.
In concluzie, vreau sa clarific acest punct important: Spiritul Profetiei nu este fundamentul sau baza invataturilor Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, adica doctrinele noastre izvorasc din Biblie. Sunteti martori ca am predicat doar din Biblie. Spiritul Profetiei ne ajuta sa iubim mai mult Biblia si pe Autorul Bibliei. Ellen G. White a inaltat Biblia. In 1910, cand a aparut pentru ultima data la Conferinta Generala a Bisericii, cu putin inainte de moartea ei, ea a ridicat Biblia si a zis: “Va recomand aceasta Carte.”
As compara scrierile ei cu un telescop, care nu pune in vedere stele noi, ci le face mai clare pe cele care exista. De asemenea, putem compara scrierile ei cu un microscop, care nu aduce lucruri noi, dar care ne ajuta sa vedem ceea ce nu se poate vedea cu ochii obisnuiti. Putem compara scrierile ei cu o pereche de ochelari, care nu adauga nimic, dar care ne ajuta sa vedem ce este acolo. Astfel Spiritul Profetiei ne face sa intelegem, sa iubim si sa apreciem mai mult Biblia. Sa fim multumitori pentru Spiritul Profetiei si vom fi binecuvantati crezandu-l. “Incredeti-va in Domnul, Dumnezeul vostru si veti fi intariti; incredeti-va in proorocii Lui si veti izbuti.” 2 Cronici 20:20.
 

9. Semnul fiarei

 
As fi dorit sa nu prezint acest subiect. Este un subiect dificil si uneori oamenii se ridica impotriva noastra. De multe ori as fi dorit ca acest subiect sa nu existe in Biblie, dar exista si eu am o responsabilitate sa-l prezint, caci m-am angajat sa prezint nu numai o parte, ci intregul Cuvant al lui Dumnezeu.
Marele predicator Charles Spurgeon obisnuia sa trimita discipolii sai sa predice Duminica si cand se intorceau Luni dimineata, el ii intreba cum au decurs lucrurile. Atunci ei ii dadeau raportul. Intr-o zi, cand el i-a intrebat, un lucrator i-a raspuns: “Oh, nu, nimeni nu s-a maniat.” Spurgeon i-a zis: “Frate, ai esuat. Daca nimeni nu s-a convertit sau nu s-a maniat, tu nu ai realizat nimic.” Aceasta experienta imi da curaj. Unii se vor mania si vor fi ofensati; dar, multumiri lui Dumnezeu, stiu ca vor fi cativa care se vor convinge si converti sa urmeze calea lui Dumnezeu pana la sfarsit.
Nu-mi place sa prezint acest subiect. Mi-ar parea rau daca cineva ar intelege gresit. Mai bine as predica despre iubirea lui Dumnezeu, despre jertfa Domnului Hristos, sau despre maretia cerului. Dar trebuie sa prezint acest mesaj deoarece este dat de Dumnezeu asa de clar in Biblie. Daniel Webster a fost intrebat de un prieten: “Care este cel mai insemnat gand pe care l-ai avut vreodata?” Raspunsul lui a fost: “Responsabilitatea mea in fata lui Dumnezeu.” Si eu am o responsabilitate fata de Dumnezeu. Nu voi incerca sa trec cu vederea acest mesaj, TREBUIE sa-l prezint acum!
Nu exista un mesaj mai solemn dat in Cuvantul lui Dumnezeu ca acest avertisment impotriva primirii semnului fiarei. “Apoi a urmat un alt inger, al treilea si a zis cu glas tare: “Daca se inchina cineva fiarei si icoanei ei si primeste semnul ei pe frunte sau pe mana, va bea si el din vinul maniei lui Dumnezeu, turnat neamestecat in paharul maniei Lui; si va fi chinuit in foc si in pucioasa, inaintea sfintilor ingeri si inaintea Mielului. Si fumul chinului lor se suie in sus in vecii vecilor. Si nici ziua, nici noaptea n-au odihna cei ce se inchina fiarei si icoanei ei si oricine primeste semnul numelui ei!” Apocalipsa 14:9-11.
In versetul 12, Dumnezeu pune in contrast acest grozav avertisment cu tabloul celor ce Ii sunt credinciosi. “Aici este rabdarewa sfintilor, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Iisus.” Versetele 14 si 15 ne lasa sa stim cand trebuie dat acest mesaj. “Apoi m-am uitat si iata un nor alb; si pe nor sedea Cineva care semana cu un Fiu al omului; pe cap avea o cununa de aur; iar in mana, o secera ascutita. Si un alt inger a iesit din Templu si striga cu glas tare Celui ce sedea pe nor: “Pune secera Ta si secera: pentru ca a venit ceasul sa seceri si secerisul pamantului este copt.”
In Matei 13:39 Iisus ne spune: “Secerisul este sfarsitul veacului.” E clar ca acesta este ultimul mesaj al lui Dumnezeu, caci imediat dupa aceasta, Iisus va veni pe norii cerului. Este important pentru noi, caci acest mesaj pregateste pe oameni pentru venirea Domnului.
Acest mesaj este pentru zilele noastre. Nu a fost pentru Martin Luther ca sa-l proclame. Este pentru zilele noastre. “I s-a dat putere sa dea suflare icoanei fiarei, ca icoana fiarei sa vorbeasca si sa faca sa fie omorati toti cei ce nu se vor inchina icoanei fiarei. Si a facut ca toti: mici si mari, bogati si saraci, slobozi si robi, sa primeasca un semn pe mana dreapta sau pe frunte si nimeni sa nu poata cumpara sau vinde, fara sa aiba semnul acesta, adica numele fiarei, sau numarul numelui ei.” Apocalipsa 13:15-17. Notati cat de larg cuprinzator este. El face ca toti sa primeasca semnul. Cei care nu au semnul nu vor putea sa cumpere sau sa vanda. Aceasta va incuraja pe multi sa accepte primirea acestui semn. Si mai rau: cei ce nu se vor inchina fiarei si nu vor primi semnul vor fi omorati.
Ce se spune despre cei care vor primi semnul fiarei? “Cel dintai (inger) s-a dus si a varsat potirul lui pe pamant. Si o rana rea si dureroasa a lovit pe oamenii, care aveau semnul fiarei si care se inchinau icoanei ei.” Apocalipsa 16:2. Aici avem cele sapte plagi. Mania lui Dumnezeu va fi varsata asupra celor ce primesc semnul fiarei.
In acele zile vor exista doar doua clase de oameni: Cei care au semnul fiarei si care in final vor primi teribila manie a lui Dumnezeu si vor fi aruncati in focul iadului. A doua clasa: Cei care refuza sa se inchine fiarei si sa primeasca semnul ei, chiar daca nu vor putea sa vanda sau sa cumpere si sunt sub continua condamnare la moarte. Fara indoiala, multi vor muri pentru credinta lor ferma. Dar e mai bine sa mori de mana dusmanului lui Dumnezeu, decat sa nu asculti de Dumnezeu si sa suferi mania Lui si distrugerea vesnica. Numai alesii lui Dumnezeu, cei ce tin poruncile lui Dumnezeu si au credinta lui Iisus, nu vor primi semnul fiarei. Sa ne rugam lui Dumnezeu sa facem parte din grupul celor mantuiti.
Nimeni nu are inca semnul fiarei, dar va veni timpul cand se va da decretul ca numai unii vor putea sa cumpere sau sa vanda. Atunci semnul fiarei va fi inpus printr-o lege. Va veni ziua cand toti cei vii trebuie sa decida daca vor primi sau nu semnul fiarei.
Ce este acest semn? Trebuie sa cunoastem pentru a evita primirea lui. Pentru a descoperi ce este semnul, mai intai trebuie sa stim cine este fiara. “Apoi am statut pe nisipul marii. Si am vazut ridicandu-se din mare o fiara cu zece coarne si sapte capete; pe coarne avea zece cununi imparatesti si pe capete avea nume de hula. Fiara, pe care am vazut-o, semana cu un leopard; avea labe ca de urs si gura ca o gura de leu. Balaurul i-a dat puterea lui, scaunul lui de domnie si o stapanire mare. Unul din capetele ei parea ranit de moarte; dar rana de moarte fusese vindecata. Si tot pamantul se mira dupa fiara. Si au inceput sa se inchine balaurului, pentru ca daduse puterea lui fiarei. Si au inceput sa se inchine fiarei, zicand: “Cine se poate asemana cu fiara si cine se poate lupta cu ea?” I s-a dat o gura, care rostea vorbe mari si hule. Si i s-a dat putere sa lucreze patruzeci si doua de luni. Ea si-a deschis gura si a inceput sa rosteasca hule impotriva lui Dumnezeu, sa-I huleasca Numele, cortul si pe cei ce locuiesc in cer. I s-a dat sa faca razboi cu sfintii si sa-i biruiasca. Si i s-a dat stapanire peste orice semintie, peste orice norod, peste orice limba si peste orice neam. Si toti locuitorii pamantului i se vor inchina, toti aceia al caror nume n-a fost scris, de la intemeierea lumii, in cartea vietii Mielului, care a fost junghiat.” Apocalipsa 13:1-8. (“Si toti locuitorii pamantului i se vor inchina, toti aceia al caror nume n-a fost scris in cartea vietii Mielului, care a fost junghiat de la intemeierea lumii.” Trd. engleza).
Primul lucru pe care trebuie sa-l intelegem este ca Biblia foloseste aici o fiara ca simbol al puterii mondiale. In Daniel 7, citim ca Daniel a avut un vis si a vazut un leu, un urs, un pardos si a patra fiara era ca ceva pe care Daniel n-a mai vazut, o fiara nespus de grozav de inspaimantatoare. Daniel nu stia ce inseamna acestea. Dumnezeu a trimis pe ingerul Sau sa-i spuna, asa cum citim in Daniel 7:17. “Aceste patru fiare mari sunt patru imparati, care se vor ridica pe pamant.” Leul reprezenta Babilonul, Ursul reprezenta Medo-Persia, Pardosul, Grecia si fiara nespus de inspaimantatoare reprezenta Roma. Toate acestea fusesera puteri mondiale. Dumnezeu ne arata aici o alta putere in lume. Nu este straniu sa se foloseasca animale, fiare, ca simbol al puterilor mondiale. Care este simbolul Statelor Unite ale Americii? Un vultur, desigur. Pentru Rusia este Ursul, iar pentru Marea Britanie, Leul.
Deci, este o putere mondiala. Acum trebuie sa identificam ce putere este. In Apocalipsa 13:2, ni se spune: “Balaurul i-a dat puterea lui, scaunul lui de domnie si o stapanire mare.” Cine este Balaurul care a dat fiarei scaunul lui de domnie? In Apocalipsa 12:1 se vorbeste despre “o femeie invaluita in soare.” Aceasta reprezinta adevarata Biserica a lui Dumnezeu. In versetul 2 ni se spune ca ea era gata sa nasca un copil. In versetele 4 si 5 citim despre balaur: “Balaurul a statut inaintea femeii, care sta sa nasca, pentru ca sa-i manance copilul, cand il va naste. Ea a nascut un fiu, un copil de parte barbateasca. El are sa carmuiasca toate neamurile cu un toiag de fier. Copilul a fost rapit la Dumnezeu si la scaunul Lui de domnie.” Copilul de parte barbateasca si care mai tarziu a fost rapit la Dumnezeu, este Iisus. Aceasta putere, Balaur, a incercat sa-L omoare. Ce putere a fost aceasta? Cine stapanea lumea in acel timp? Rapunsul e clar: A fost Roma Pagana. Un Cezar roman conducea lumea. Da, a fost Roma, prin Irod, care a decretat uciderea pruncilor din Betleem cand se nascuse Iisus. Un alt conducator roman L-a condamnat pe Iisus la moarte pe cruce. Cuiele din palmele si picioarele Lui erau cuie romane. Soldatii romani L-au crucificat. Un sigiliu roman a fost plasat pe mormantul Lui pentru a-L tine in mormant, pe cand era pazit de o garda romana. Balaurul care voia sa-L manance pe Iisus a fost Roma Pagana.
Cui a dat Roma Pagana puterea ei, scaunul ei de domnie si o stapanire mare? Cand vom gasi raspunsul la aceasta intrebare vom gasi fiara pe care o cautam. Roma Pagana a dat puterea ei, scaunul de domnie (adica Cetatea) si o mare stapanire (sau autoritate) Romei Papale – Papalitatii – Bisericii Romano-Catolice. In Vatican se poate vedea o pictura mare, in care Papa Silvestru intai primeste un luptator al Imparatului Constantin. Constantin isi muta capitala spre rasarit la Constantinopole si a dat puterii papale, episcopului Romei, cetatea Romei. Aceasta pictura este numita “Donatia lui Constantin.”
Numerosi istorici vorbesc de asemenea despre acest eveniment. Iata declaratia lui Labenca, profesor de Istorie la Universitatea din Roma: “Dupa succesiunea Cezarilor a venit succesiunea Pontifilor in Roma. Cand Constantin a parasit Roma, el a dat scaunul sau de domnie Pontifului.” Din Stanley’s History, pagina 40: “Papii detin locul vacant al Imparatilor Romei, mostenind puterea lor, prestigiul si titlurile de la Pagani… Constantin a lasat totul episcopului Romei… Papalitatea este doar spiritul decedatului Imperiu Roman, care sta incoronata pe mormantul lui.”
Mai poate fi vreo indoiala ca Balaurul, Roma Pagana, a lasat mostenire puterea, scaunul de domnie si autoritatea Romei Papale? Iata inca o declaratie din American Catholic Quarterly Review, Aprilie 1911: “In umilinta pasind spre tronul Cezarilor, Vicarul lui Hristos a luat sceptrul in fata caruia imparatii si regii Europei trebuiau sa se plece pentru atat de multe veacuri.” Aceasta declaratie este o dovada deplina ca Papalitatea este fiara din profetie, dar Biblia ne da multe dovezi incat dispare orice indoiala.
Apocalipsa 13:3 spune ca aceasta putere urma sa primeasca o rana de moarte. Versetul 5 ne spune timpul cand trebuia sa se intample: dupa “patruzeci si doua de luni.” In calendarul religios iudaic fiecare luna avea 30 de zile. Deci 30 inmultit cu 42 ne da 1260 de zile. In Numeri 14:34 si Ezechiel 4:6 Biblia ne invata ca in profetie o zi reprezinta un an literal. Deci, aceasta putere avea sa dureze 1260 de ani. In anul 538 d.H. cand ultimul dusman al Bisericii Catolice a fost inlaturat, Papalitatea a inceput sa detina puterea deplina asupra Europei. Puterea ei, spune Biblia, urma sa dureze 1260 de zile. Daca adunam 1260 cu 538 ajungem in anul 1798. Ce s-a intamplat in 1798? Napoleon a trimis pe generalul sau, Berthier, la Roma. El a cucerit cetatea, a detronat pe papa, l-a luat prizonier in Franta si a murit in exil. Aceasta a fost rana de moarte pentru papalitatea, venita exact la timpul aratat de Biblie.
Nimeni n-a mai crezut ca Biserica Catolica va prospera iarasi, dar Biblia spune inApocalipsa 13:3 ca “rana de moarte fusese vindecata” si asa s-a intamplat. Incetul cu incetul Papalitatea a inceput sa-si recastige puterea. In 1929, Mussolini a semnat Concordatul prin care i s-a dat Papei autoritate deplina. Cetatea Vaticanului a devenit capitala unei imparatii. I s-a dat dreptul sa aiba moneda proprie si soldati.
Astazi, aceasta mica parte de pamant, nu mai mare decat 9 terenuri de golf, a devenit una din cele mai puternice natiuni din lume. Cand a fost semnat tratatul intre Mussolini si Papa in 1929, un ziar din New York a consemnat: “Rana de moarte a fost vindecata.” Asa cum a prezis Biblia, rana de moarte a fost vindecata, aratand cu claritate ca aceasta fiara trebuie sa fie Biserica Catolica.
Ve rog, nu intelegeti gresit. Noi nu avem antipatie fata de catolici. Iubim pe catolici, dar nu putem aproba teribilele erori pe care Biserica lor le invata. Exista si alte puncte de identificare. In Apocalipsa 13:7 citim: “I s-a dat sa faca razboi cu sfintii si sa-i biruiasca.” Milioane de crestini au murit in timpul Evului Mediu pentru ca au refuzat sa accepte sau sa tina doctrinele si metodele catolice. In cartea The History of Romanism (Istoria Romanismului) de Henry Dowling, un remarcabil istoric Baptist, ni se spune la pagina 541: “Se estimeaza de istorici credibili si grijulii ca mai mult de 50 milioane din familia omeneasca au fost ucisi de persecutorii papistasi pentru crima de erezie, o medie de mai mult de 40 de mii de victime pe fiecare an.”
Biserica Romano Catolica recunoaste ca a persecutat. Iata o declaratie din Western Watchman, St. Louis, Missouri, din 24 Decembrie 1908, scrisa de Parintele Phelan: “Biserica a persecutat. Numai un novice (un nestiutor) in istoria bisericeasca va renega aceasta. Protestantii au fost persecutati in Franta si in Spania cu deplina aprobare a autoritatilor bisericesti. Intotdeuna noi am aparat persecutarea Hughenotilor si Inchizitia Spaniola.” In aceste persecutii au murit mii de oameni. Noaptea sfantului Bartholomeu este unul din faimoasele massacre, cand 80 de mii de protestanti francezi au fost ucisi. Cand vestea a ajuns la Roma, papa a ordonat sa bata clopotele pentru a celebra masacrul. Mai tarziu o moneda speciala a fost batuta in onoarea masacrului. Papalitatea se lauda ca ea nu se schimba niciodata. Din nou este aratat ca ea este fiara.

“Si i s-a dat stapanire peste orice semintie, peste orice norod, peste orice limba si peste orice neam.”
Apocalipsa 13:7. Papalitatea a exercitat mare putere peste popoare. Prin puterea papei regi au fost pusi pe tron sau dati jos de pe tron. Ei nu incercau sa se opuna vointei papei. Tarile isi trimit ambasadori si reprezentanti la Vatican. Cand Papalitatea vorbeste astazi, lumea asculta. Va mirati de ce manastirile in Italia nu au fost bombardate in cel de al doilea razboi mondial in timp ce catedralele lutherane au fost distruse? Pur si simplu pentru ca puterea papala a spus: “Nu le distrugeti.” De ce Germania si Japonia au fost judecate la sfarsitul razboiului, dar Italia n-a fost? De ce? Deoarece Biserica Catolica a spus: “Noi nu vrem sa fim investigati.”

“I s-a dat o gura care rostea vorbe mari si hule.”
Apocalipsa 13:5. Hula sau blasfemia nu este totdeauna o injuratura sau un blestem fata de Dumnezeu. Biblia defineste ce este hula sau blasfemia. “Iudeii I-au raspuns: “Nu pentru o lucrare buna aruncam noi cu pietre in Tine, ci pentru o hula si pentru ca Tu, care esti un om, Te faci Dumnezeu.” Ioan 10:33. Aici Iisus era acuzat de blasfemie (hula) pentru ca pretindea a fi Dumnezeu cand ei gandeau ca este doar un om. Deci, pretentia de a fi Dumnezeu sau de a lua locul Sau este hula (blasfemie). “Carturarii si Fariseii au inceput sa carteasca si sa zica in ei insisi: “Cine este acesta, de rosteste hule? Cine poate sa ierte pacatele decat singur Dumnezeu?” Luca 5:21. Ei acuzau pe Iisus de blasfemie (hula) pentru iertarea pacatelor, deoarece ei nu-l recunosteau ca Dumnezeu.
Deci vedem ca e blasfemie pentru orice om sa ierte pacatele sau sa pretinda ca ia locul lui Dumnezeu. Puterea papala face aceasta? E vinovata de ceea ce Biblia numeste hula (blasfemie)? Voi citi cateva declaratii din surse catolice. In Autoritatea Consiliilor (The Authority of the Councils), Vol.II, paqg. 266, Belarmine face aceasta declaratie: “Toate numele care in Scripturi se aplica lui Hristos, in virtutea carora este stabilit ca El este Capul Bisericii, toate aceste nume sunt aplicate Papei.”
Dictionarul Eclesiastic Romano Catolic Ferraris (Ferraris Roman Catholic Ecclesiastical Dictionary), la articolul Papa spune: “Papa este de o asa mare demnitate si asa de inaltat incat el nu este numai om, ci ca si cum ar fi Dumnezeu si Vicarul (Loctiitorul) lui Dumnezeu… El este asemenea cu Monarhul divin, cu Supremul Imparat si Rege al regilor… Astfel, daca ar fi posibil ca ingerii ar putea sa greseasca in credinta, ei ar putea fi judecati si excomunicati de Papa.”

“Caci Tu esti Pastorul, Tu esti Doctorul, Tu esti Gospodarul; in sfarsit, Tu esti un alt Dumnezeu pe pamant.”
( Oratia lui Christopher Marcellus).

“Papa nu este numai reprezentantul lui Iisus Hristos, ci este Insusi Iisus Hristos ascuns sub voalul carnii.”


“Noi detinem pe acest pamant locul lui Dumnezeu Cel Atotputernic.”
Papa Leon XIII.

“Maria … a nascut pe Iisus Hristos numai odata; dar, prin consacrarea impartasaniei (Eucharist), preotul, cum ar fi, Il concepe (naste) de cate ori doreste, astfel ca, daca Persoana Mantuitorului n-ar fi fost inca in lume, preotul, prin pronuntarea cuvintelor de consacrare, ar produce aceasta mareata Persoana de Om-Dumnezeu… Prin urmare preotii sunt numiti parintii lui Iisus Hristos: … Dupa cum Cuvantul lui Dumnezeu a creat cerul si pamantul, tot asa … cuvintele preotului creaza pe Iisus Hristos.”
Dignity and Duties of the Priest (Demnitatea si Indatoririle preotului), de St. Alphonsus de Liguori, pag. 32-33.
Adaugati la aceste declaratiii faptul ca fiecare preot pretinde puterea de a ierta pacatele. Mai e vreo indoiala? Ar putea exista o mai mare blasfemie? Cu siguranta, “fiara” reprezinta Biserica Romano-Catolica.

“Aici e intelepciunea. Cine are pricepere, sa socoteasca numarul fiarei. Caci este un numar de om. Si numarul ei este: sase sute sase zeci si sase.
” Apocalipsa 13:18. Acesta este un nume de om, 666. Se aplica Papalitatii? Sa lasam pe catolici sa raspunda ei insile. “Titlul Papei din Roma este Vicarius Filii Dei.” Our Sunday Visitor, 15 Noiembrie 1914. Literile acestui titlu reprezinta numere romane (latine):
V=5          F         D=500
I=1           I=1      E
C=100     L=50   I=1
A             I=1
R             I=1
I=1
V(sau U)=5
S
112+53+501=666
Vicarius Filii Dei inseamna: “Vicarul (Loctiitorul) Fiului lui Dumnezeu.” In Newsweek Magazine (Revista Newsweek), 10 Noiembrie 1958, pag. 36, este un articol despre incoronarea Papei. Se spune: “In balconul Basilicii St. Petru (St. Peter’s Bacilica) in aceasta zi de Marti, unde cu numai o saptamana mai inainte el a aparut pentru prima data ca Pontif Suprem al Bisericii Romano-Catolice, Papa Ioan XXIII a primit pe capul sau tripla coroana a lui Petru. Cuvintele cardinalului diacon, cand a fost incoronat Papa, au fost acestea: “Primeste Tiara, impodobita cu trei coroane, si sa stii ca esti Parintele printilor si regilor, Rectorul lumii si Vicar (Loctiitor) pe pamant al Domnului nostru Iisus Hristos.”
Ce este “semnul” fiarei? Sa lasam pe catolici sa ne spuna. Citez din A Doctrinal Catechism, de Reverend Stephen Keenan, pag. 174:
“Intrebare: Aveti vreo cale prin care sa dovediti ca Biserica (Catolica)are putere sa instituie sarbatori?
Raspuns: Daca nu ar fi avut aceasta putere, ea n-ar fi facut ceea ce toti oamenii religiosi sunt de accord cu ea… nu ar fi inlocuit sarbatorirea Sambetei, ziua a saptea, cu sarbatorirea Duminicii, ziua intaia a saptamanii; o schimbare pentru care nu exista nici o autoritate in Scripturi.”
Notati aceasta declaratie a Cardinalului Gibbons: “De sigur, Biserica Catolica pretinde ca schimbarea a fost actiunea ei… si aceasta actiune este un semn (o marca) al puterii si autoritatii ei eclesiatice.” Parintele T. Enright, spune in An American Sentinel, 1 iunie 1893, pag. 173: “Biblia spune: “Adu-ti aminte de ziua de Sabat ca s-o sfintesti.” Biserica Catolica spune: “Nu! Prin puterea mea divina eu desfiintez ziua de Sabat si va poruncesc sa sfintiti ziua intaia a saptamanii. Si, iata, toata lumea civilizata se supune (se inclina) in ascultare reverentioasa la porunca Sfintei Biserici Catolice.” E uimitor, dar ei nici nu incearca sa ascunda aceasta. Ei vin in fata si se lauda ca au schimbat Sabatul din Sambata in Duminica si ca acesta este semnul puterii si autoritatii lor. Sabat in ebraica inseamna odihna.
In 1545, Catolicii au avut mari necazuri din cauza Reformatiunii Protestante. Papa a convocat Consiliul din Trent. El le-a spus teologilor sai: “Studiati, studiati, studiati! Gasiti ceva in Biblie pentru a combate Reformatiunea.” Ei au studiat si au cercetat timp de 18 ani, dar n-au putut gasi nimic in Cuvantul lui Dumnezeu sa sustina pozitia lor. In cele din urma, in disperare, ei au adoptat pozitia aceasta sustinuta in “Catholic Doctrine as Defined by the Council of Trent” (Doctrina Catolica asa cum este definite de Consiliul din Trent), pag. 157: “Traditia, nu Scriptura, este piatra pe care Biserica lui Hristos este zidita.”
Motivul pentru care au considerat ca aveau autoritatea sa puna traditia mai pe sus de Scripturi in importanta se gaseste in cartea catolica a lui Dr. J. H. Holtzman, “Cannon and Tradition” (Canon si Traditie), pag.263: “In sfarsit, la ultima deschidere a Consiliului din Trent, la 18 Ianuarie 1563, cea din urma opozitie a fost data la o parte. Arhibishopul de Reggio a tinut o cuvantare in care a declarat deschis ca traditia statea mai pe sus de Scripturi. Autoritatea Bisericii, de aceea nu poate fi legata de autoritatea Scripturilor, deoarece, Biserica a schimbat Sabatul in Duminica, nu prin porunca lui Hristos, ci prin propria sa autoritate.”
Astazi aproape toata lumea urmeaza papalitatea in sarbatorirea Duminicii in locul Sambetei.Papalitatea spune ca este semnul autoritatii ei de a pune traditia mai pe sus de sfantul Cuvant al lui Dumnezeu. E straniu ca Protestantii sunt de accord. Si ei spun ca Duminica este un semn special. Inchinarea in ziua Duminicii a fost data crestinilor de Biserica Catolica si aproape toti au acceptat-o.

“Si tot pamantul se mira dupa fiara.”
Apocalipsa 13:3. Aici vedem un alt mod de a identifica ce este “semnul fiarei.” Biserica Catolica a facut multe schimbari care sunt contrare Bibliei. Acest semn trebuie sa fie o schimbare universal acceptata. Sa vedem ce schimbare ar putea fi. Ei au schimbat Legea lui Dumnezeu si au scos afara porunca a doua: “Sa nu-ti faci chip cioplit.” Exodul 20:4. Atunci porunca a patra a devenit a treia, iar porunca a cincia “Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta” a devenit porunca a patra. Porunca a noua au impartit-o in doua parti, astfel ca sa aiba tot zece porunci. A urmat toata lumea aceasta practica? Nu, doar putine Biserici au urmat. Ei au facut multe chipuri, imagini, si se inchina inaintea lor. Cele mai multe religii din lume fac la fel? Nu, majoritatea nu urmeaza aceasta practica.
Biserica Catolica interzice casatoria preotilor. Alte religii urmeaza aceasta practica? Foarte putine, deoarece este contrara Bibliei si a condus spre imoralitate si viciu.
Biblia Spune: “Si “Tata” sa nu numiti pe nimeni pe pamant.” Matei 23:9. Ei numesc pe preoti “Tata” sau “Parinte”. De fapt chiar cuvantul “Papa” inseamna “Parinte.” Alte Biserici cheama pe liderii lor “Parinte?” Doar una sau doua Biserici.
Biserica Catolica a schimbat botezul. Intelesul botezului in Biblie este moartea, inmormantarea si invierea. Botezul este practicat prin stropire la catolici. Toata lumea urmeaza aceasta? Poate jumatate din Biserici, restul urmeaza botezul biblic prin scufundare (imersie).
Catolicii au schimbat aproape fiecare din marile adevaruri ale Cuvantului lui Dumnezeu. Dar numai o schimbare a fost acceptata aproape de toti si anume, inchinarea in ziua Duminicii. Numai trei sau patru Biserici crestine tin Sabatul biblic, ceilalti tin ziua catolica de inchinare, Duminica. Iata o declaratie interesanta dintr-o cuvantare a unui parinte catolic la Universitatea St. Louis, St. Louis, Missouri, pe data de 17 Mai, 1936: “Daca mergi la Biblie, vei gasi ca Sabatul zilei a saptea este Sabatul original, dar este un lucru pe care trebuie sa-l intelegi si acesta este ca noi, catolicii, credem ca Biblia nu contine toate adevarurile necesare pentru mantuire, ci ca traditia parintilor si faptele acceptate de Biserica sunt de importanta egala cu Biblia. Crestinii din Biserica primara tineau ziua a saptea a saptamanii, Sambata, ca Sabat (ca zi de odihna). In acele zile de inceput, parintii crestini au inceput sa sustina ca Sabat Duminica in onoarea invierii lui Hristos. Consiliile Bisericesti au actionat schimband Duminica intr-o zi de odihna (Sabat). Nu exista nici un text in Biblie care sa dea autoritate pentru aceasta schimbare. Protestantii s-au desprins din Biserica Catolica in secolele 15 si 16, dar ei nu s-au intors la Sabatul Bibliei. Ei inca urmeaza Biserica Catolica tinand Duminica.” Da, intreaga lume se mira dupa fiara.
Poate intrebi: “Inseamna aceasta ca oricine tine Duminica are semnul fiarei si va suferi plagile lui Dumnezeu si la sfarsit va fi aruncat in focul iadului? Primesc acum semnul fiarei? Parintii si bunicii mei au tinut Duminica, aveau ei semnul fiarei? Vor fi pierduti?” Nu, cu siguranta nu! Eu n-am spus aceasta. Nimeni nu a primit semnul fiarei inca pana acum. Tinerea Duminicii este semnul fiarei, dar oamenii nu-l primesc pana cand nu va fi fortat de lege. Cand legea despre care ni s-a spus in Apocalipsa 13 va fi impusa: cand nimeni nu va putea sa cumpere sau sa vanda daca nu are semnul; si decretul de moarte va fi dat impotriva celor ce nu au semnul, atunci va fi semnul unei supuneri fie fata de Dumnezeu, fie fata de Biserica Catolica si de puterea din spatele ei. In acea zi toti care tin Duminica vor fi pierduti si la sfarsit aruncati in iad impreuna cu diavolul si ingerii lui.
Cred ca aceste legi nu sunt asa de departe. Poate acum puteti vedea mai clar de ce semnul fiarei este un lucru asa de teribil. Intr-o zi, acest semn, tinerea Duminicii, va arata pe cei care sunt dusmanii lui Dumnezeu si ai cauzei Sale.
In direct contrast cu semnul fiarei, care este tinerea Duminicii, Dumnezeu are un semn pe care il va purta poporul Lui. “Le-am dat si Sabatele Mele, sa fie ca un semn intre Mine si ei, pentru ca sa stie ca Eu sunt Domnul, care-i sfintesc. Sfintiti Sabatele Mele, caci ele sunt un semn intre Mine si voi, ca sa stiti ca Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru!” Ezechiel 20:12, 20. Dumnezeu spune ca Sabatul este SEMNUL supunerii noastre fata de El. Acesta este un lucru serios. Vrei sa porti semnul lui Dumnezeu, sau semnul fiarei?
Poate cineva spune: “Nu cred ca este o mare diferenta. Eu voi sta cu majoritatea si traditia veacurilor.” Ascultati ce spunea Iisus in Matei 15:3, 9. “Drept raspuns, El le-a zis: “Dar voi de ce calcati porunca lui Dumnezeu in folosul datinei (traditiei) voastre? Degeaba Ma cinstesc ei, invatand ca invataturi niste porunci omenesti.” Cei care persista in tinerea zilei sfintita de Biserica Catolica si merg impotriva Legii lui Dumnezeu se inchina Lui in van, asa spunea Iisus.
Cineva poate spune: “Ei bine, eu nu voi trai pana vor veni legile si semnul fiarei va intra in vigoare. Deci nu are importanta daca tin Duminica, pentru ca, dupa cum ai spus mai inainte, cei care au murit tinand Duminica pot fi mantuiti.” Da, am spus, dar Cuvantul lui Dumnezeu ne spune de ce, in Faptele Apostolilor 17:30. “Dumnezeu nu tine seama de vremurile de nestiinta si porunceste acum tuturor oamenilor de pretutindeni sa se pocaiasca.” Ceea ce oamenii n-au stiut Dumnezeu le trece cu vederea, nu le tine in seama ceea ce ei n-au stiut. Dar ascultati ce se spune in Iacov 4:17. “Deci, cine stie sa faca bine si nu face, savarseste un pacat!”
Prietene, tu ai auzit acest mesaj de adevar. Esti responsabil fata de Dumnezeu pentru ce ai auzit. Dumnezeu spune ca trebuie sa-l accepti si sa-l faci, altfel comiti un pacat.
Nu putem sa stam neutri fata de acest subiect. Daca tinem Sabatul pentru ca stim ca este drept, este un semn ca iubim pe Dumnezeu si Il urmam. Dar daca continuam sa tinem Duminica, ne supunem papalitatii si puterii din spatele ei. “Nu stiti ca, daca va dati robi cuiva, ca sa-l ascultati, sunteti robii aceluia de care ascultati, fie ca este vorba de pacat, care duce la moarte, fie ca este vorba de ascultare, care duce la neprihanire?” Acum puteti vedea de ce pazirea Sabatului este importanta.
In fata carei autoritati te pleci in supunere? Cei care cu credinciosie servesc lui Dumnezeu si tin Sabatul Sau pot suferi persecutie in viata aceasta, dar vor fi mantuiti si vor primi cununa vietii in ceruri. Cei care primesc semnul fiarei, tinand Duminica, vor fi cu majoritatea in aceasta viata, dar la sfarsit vor fi aruncati in iazul de foc si distrusi pentru vesnicie.
Cand Papa este incoronat la Vatican, mai multi bani sunt cheltuiti decat la incoronarea altor regi. Mii de oameni asista cand este incoronat Papa cu tripla coroana, ca rege al cerului, al pamantului si al locurilor mai jos decat pamantul. Multimea se pleaca si se inchina lui, se inchina puterii care a pretins ca a schimbat Legea lui Dumnezeu.
Ma gandesc la o alta incoronare, incoronarea Regelui Iisus. I-au pus o coroana de spini pe cap si-L bateau cu o trestie si sangele curgea pe fruntea Lui. L-au scuipat, L-au batut, I-au pus o cruce grea pe spate. Cand au ajuns la Golgota, L-au rastignit pe cruce. Oamenii isi bateau joc, unii radeau, iar soldatii au pus un semn deasupra crucii pe care au scris: “Iisus, Regele Iudeilor.” Iisus a murit pe cruce deoarece Legea nu putea sa fie inlaturata.
Pe care Rege il vei incorona in viata ta? Fiecare din acesti doi regi are o zi care este simbolul autoritatii lui. Puterea papala spune ca Duminica este ziua. Iisus spune ca Sabatul este ziua. Prietene, pe care Rege il vei servi?
 
 
 
 

10. Este botezul necesar pentru mantuire?

 
Iisus era gata sa paraseasca pe ucenicii Sai si sa se intoarca in cer. Cu putin inainte de a pleca, El le-a dat un mesaj foarte important. Era ultimul Sau mesaj, cel mai important lucru pe care El voia ca ei sa-l cunoasca. “Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului. Amin.” Matei 28:19-20.
Notati trei parti a mandatului dat lor de Iisus.
a. Duceti-va. Ei trebuie sa vrea, sa fie gata sa mearga oriunde in lume si sa duca mesajul Evangheliei.
b. Invatati-i. Ei trebuiau sa invete pe oameni tot ce ii invatase Iisus pe ei. Iisus a spus: “Invatati-i sa pazeasca (sau sa asculte) tot ce v-am poruncit.”
c. Botezati-i. Dupa ce oamenii au fost invatati, ei trebuiau sa fie botezati in Numele Tatalui si al Fiului si al Santului Duh.
Notati, aceasta era o sarcina si o responsabilitate deplina data de Iisus lucratorilor Sai. Ucenicii Sai de atunci si lucratorii Sai de astazi trebuie sa mearga, sa invete si sa boteze. Aceste trei porunci au importanta egala. Ca rezultat al invatarii, oamenii trebuie sa fie botezati in Numele Sau, aratand astfel ca L-au primit pe El ca Mantuitor. Deci botezul trebuie sa fie foarte important. Iisus l-a poruncit impreuna cu invatarea si predicarea Evangheliei. Daca botezul este asa de important, sa vedem ce spune Biblia ca trebuie sa facem inainte de a putea sa fim botezati. Care este pregatirea pentru botez?
Textul mentionat mai sus ne da esentialul. Ni se spune sa ne ducem si sa-i invatam pe oameni, apoi sa-i botezam. Deci inainte de a fi botezat, omul trebuie invatat despre Iisus si iubirea Lui, despre mantuire si cum sa traiasca o viata crestina. Ce mai e nevoie inainte de botez?
In Faptele Apostolilor 8 :26 si mai departe, ni se spune cum Filip, trimis de Duhul Sfant, a ajuns un car in care era un famen Etiopean care citea pe proorocul Isaia. Famenul a rugat pe Filip sa-i explice despre ce era vorba in fragmentul pe care-l citea.
Versetul 35 ne spune ca Filip “a inceput de la Scriptura aceasta si i-a propovaduit pe Iisus.” Versetele 37-38 “Pe cand isi urmau ei drumul, au dat peste o apa. Si famenul a zis: “Uite apa; ce ma impiedica sa fiu botezat?” Filip a zis: “Daca crezi din toata inima, se poate.” Famenul a raspuns: “Cred ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu.” A poruncit sa stea carul, s-au pogorat amandoi in apa si Filip a botezat pe famen.” Etiopeanul trebuia sa creada din toata inima in Iisus. Aceasta este a doua conditie. Intai persoana trebuie sa fie invatata, apoi trebuie sa creada.
In Faptele Apostolilor 2 ni se vorbeste de Ziua Cincizecimii cand a fost dat Spiritul Sfant in abundenta. Petru a predicat un mesaj puternic despre Iisus. Oamenii au fost strapunsi in inima si au strigat: “Fratilor, ce sa facem?” “Pocaiti-va”, le-a zis Petru “si fiecare dintre voi sa fie botezat in Numele lui Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor voastre; apoi veti primi darul Sfantului Duh.” Faptele Apostolilor 2:38.
Pocaiti-va. Pocainta inseamna o parere de rau de pacatele savarsite in trecut si o continua ferire de a le mai face. “Pocaiti-va si fiecare din voi sa fie botezat.” Notati: nu exista exceptie. Este o cerinta pentru fiecare. Spiritul Sfant este Reprezentantul Domnului Hristos pe pamant, astfel ca avem in realitate pe Iisus in inimile noastre.Deci acestea sunt cerintele preliminare pentru botez.
a. Sa fim invatati despre Hristos, despre iubirea Sa si voia Sa pentru vietile noastre.
b. Trebuie sa credem din toata inima ca Iisus a fost Fiul lui Dumnezeu si ca a murit pentru a ne mantui.
c. Trebuie sa ne pocaim. Sa ne para rau pentru pacatele pe care le-am comis si, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa ne hotaram de a nu le mai face niciodata.
Deci cine poate fi botezat? Sunt copiii si pruncii candidati pentru botez? As intreba pe un prunc: “Ai fost invatat despre Iisus? Stii cum trebuie sa traiesti pentru El? Stii cum sa te rogi? Cunosti intelesul si insemnatatea Sfintei Cine? Crezi din toata inima ca Iisus era Fiul lui Dumnezeu si a murit ca sa te mantuiasca? Te-ai pocait de pacatele tale?” Desigur nu va fi niciun raspuns pentru aceste intrebari. Deci, acest prunc nu este destul de matur pentru a fi botezat. Nimeni nu e gata pentru botez pana nu e destul de matur sa poata raspunde la aceste intrebari si sa se pocaiasca. Botezul nu inseamna absolut nimic pentru un prunc nou nascut.
Nu a fost planul lui Dumnezeu pentru botezarea copilasilor. Niciodata n-a fost poruncit si nici macar nu s-a dat vre o sugestie in Biblie despre botezul copiilor, in timpul Domnului Hristos, nici in timpul apostolilor. Au trecut aproape 200 de ani dupa moartea Domnului Hristos si nu exista nici un document despre botezul pruncilor. Chiar Biserica Romano Catolica (cea mai puternica aparatoare a botezului pruncilor), prin secolul al treilea, nu permitea vreunui barbat sa devina bisop daca n-a fost botezat ca adult. Botezul pruncilor a fost acceptat in mod gradat. De abia prin 1200 d. H. Biserica Catolica a inceput sa invete ca toti pruncii trebuie botezati, caci daca nu, ei vor merge intr-un loc numit Limbo daca vor muri si nicodata nu vor vedea pe Iisus. Multumim lui Dumnezeu ca aceasta doctrina n-a fost invatata niciodata de Biblie. Au trebuit aproape 1200 de ani dupa moartea lui Iisus pentru a institui botezul pruncilor.
Iata ce spun cativa istorici despre botezul pruncilor. Arthur P. Stanley, in Christian Institutions, scrie: “In veacurile de inceput, botezul adultilor era regula si botezul copiilor exceptia, in timpurile din urma botezul pruncilor este regula si botezul adultilor exceptia. Care este justificarea acestei departari aproape universale de la obiceiul primar? Poate au fost multe motive, unele bune altele rele. Fara indoiala, unul era sentimentul superstitios prin care botezul era privit ca un descantec indispensabil pentru mantuire si care trebuia impartasit fiecarei fiinte umane care putea fi atinsa cu apa, oricat de inconstienta.” History of the Christian Religion. Vol. I, p. 311, 360.
Un alt scriitor a marturisit despre acelasi fapt istoric: “In era apostolica si in primele trei secole care au urmat, este evident ca regula generala, cei care veneau la botez, veneau ca adulti la alegerea lor deliberata. Gasim putine cazuri de botez al copiilor. In secolul al treilea, gasim un caz de botez al pruncilor. Chiar in familiile crestine, de exemplu la Chrysostom, Gregory, Nazianzen, Basil, Ephrem de Edessa, Augustin, Abrose sunt dovezi decisive ca nu era nu numai neobligatoriu, dar si neobisnuit. Ei au avut parinti crestini si totusi n-au fost botezati pana cand n-au ajuns la maturitate.” Nineteenth Century Magazine, October 1879, p. 39.Am facut cercetari amanuntite despre acesti oameni la seminar, si a fost extrem de interesant sa descopar ca nici unul dintre acesti oameni, desi toti au fost mari lideri ai Bisericii Catolice, n-au fost botezati la varsta prunciei.

“Din secolul al patrulea convenienta botezului pruncilor era de necontestat si practica nu era neobisnuita. Totusi botezul adultilor era cea mai comuna practica in timpul primelor sase secole.”
– Christian Archaeology, p. 392, de Charles W. Bennett, D.D.
Pruncii nu stiu ce se intampla, deci ce bine le face botezul? Dumnezeu spune ca oamenii trebuie sa fie capabili sa invete, sa creada si sa se pocaiasca. Un prunc nu poate face acestea. Unele biserici cred ca au rezolvat acea problema. Pruncii au tati si mame credinciosi, tematori de Dumnezeu, care se presupune ca vor fi responsabili fatade prunci pana la o anumita varsta sau experienta. Nu stiu de unde au luat aceasta ideie, dar cu siguranta nu din Biblie. “Si (daca) ar fi in mijlocul ei Noe, Daniel si Iov, pe viata Mea – zice Domnul, Dumnezeu – ca n-ar scapa nici fii nici fiice, ci numai ei si-ar mantui sufletul prin neprihanirea lor.” Ezechiel 14:20. Acesta este un text puternic, nu-i asa? Chiar daca ai fi avut pe Noe, Daniel sau Iov ca tata nu ar fi putut sa faca nimic. Ei n-ar fi putut ajuta pe nimeni, decat pe ei insisi prin neprihanirea lor.
Uneori intrebam pe oameni daca au fost botezati si ei spun: “Ei, bine, cred ca da. Parca-mi spunea mama ca m-au botezat cand eram prunc. Nu sunt sigur, dar cred ca da.” E ca si cum am intreba pe cineva: “Esti casatorit/a?” Si el/ea ar spune: Sa ma gandesc; da, cred ca da. Se pare ca cineva mi-a spus ca sunt.” Daca cineva este casatorit, cred ca trebuie sa stie cu adevarat, nu-i asa? Este un lucru important sa fi unit cu cineva in legamantul casatoriei. De asemenea, cred ca oricine trebuie sa stie daca a fost unit cu Iisus in legamant sfant prin botez. Cum ar fi sa vii la ziua judecatii si sa spui: “Doamne, am gandit ca fusesem botezat. Mi s-a spus ca am fost botezat.” Singurul botez pe care-l accepta Dumnezeu este cand omul insusi decide sa urmeze pe Domnul, sa fie botezat si unit cu trupul lui Hristos, adica cu Biserica Sa.
Multi oameni insista: “Ei bine, botezul nu e necesar. Poti fi mantuit fara el. Ce importanta are daca sti ca ai fost sau nu botezat?” Citim despre Ioan Botezatorul ca predica intr-o zi, cand s-a oprit deodata si arata spre Iisus care se apropia. Ioan a zis: “Iata Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii.” Iisus a venit la Ioan Botezatorul sa fie botezat. “Dar Ioan cauta sa-L opreasca. “Eu”, zicea el, “am trebuinta sa fiu botezat de Tine si Tu vii la mine?” Drept raspuns Iisus i-a zis: “Lasa-Ma acum, caci asa se cade sa implinim tot ce trebuie implinit.” (“sa implinim toata dreptatea” – trd. engleza). Matei 3:14-15. Da, Iisus a fost botezat, El era desavarsit, fara pacat si sfant, totusi a fost botezat, pentru a fi un Exemplu pentru noi. Acum El ne cere sa-L urmam.
Apostolul Pavel ne spune cat de important este botezul. “Toti cei care ati fost botezati pentru Hristos, v-ati imbracat cu Hristos.” Galateni 3:27. Nu putem fi mantuiti daca nu ne-am imbracat cu Hristos si nu suntem acoperiti cu neprihanirea Lui. “Va mantuieste acum pe voi si anume botezul.” 1 Petru 3:21. “Cine va crede si se va boteza, va fi mantuit.” Marcu 16:16. M-as teme sa predic ca o persoana poate fi mantuita fara a fi botezata.
Cineva poate zice: “Botezul este doar un simbol. Simbolurile nu pot mantui pe nimeni.” Sa mergem in timpul Vechiului Testament. Cand cineva pacatuia, trebuia sa ia un miel, sa-si puna mainile pe capul lui, marturisindu-si pacatele si apoi sa jertfeasca animalul. Sangele acelui miel reprezenta sangele lui Iisus care se va varsa intr-o zi pentru pacatele oamenilor. Va intreb: “Putea mielul sa mantuiasca pe cineva?” Nu! Nici un miel din lumea aceasta nu poate duce pe cineva in cer. Dar, cand omul stia ca trebuia sa jertfeasca un miel, sa-si marturiseasca pacatele in acest fel, ar fi putut sa fie mantuit daca refuza sa faca aceasta?” Nu! Acel miel reprezenta pe Iisus, Mielul lui Dumnezeu, care avea sa moara pentru pacatele noastre. Cand acei oameni isi marturiseau pacatele cu mainile pe capul mielului, ei isi aratau credinta lor in Hristos care trebuia sa vina.
Oamenii care traiau inainte de cruce, prin acest simbol, prin credinta, priveau inainte spre cruce, spre jertfa lui Iisus pentru pacatele lor. Acum noi privim inapoi la cruce, unde a murit Iisus si tot prin credinta suntem mantuiti. Dumnezeu ne-a dat un simbol sa ne aminteasca despre acea moarte pe cruce pentru noi si de asemenea despre invierea glorioasa. “Nu stiti ca toti cati am fost botezati in Iisus Hristos, am fost botezati in moartea Lui? Noi deci, prin botezul in moartea Lui, am fost ingropati impreuna cu El, pentru ca, dupa cum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, tot asa si noi sa traim o viata noua. In adevar, daca ne-am facut una cu El, printr-o moarte asemanatoare cu a Lui, vom fi una cu El si printr-o inviere asemanatoare cu a Lui.” Romani 6:3-5. Botezul (nu ziua Duminicii) este memorialul dat in onoarea invierii.
Pentru oamenii din Vachiul Testament, mielul care era junghiat era doar un simbol despre moartea lui Iisus pe cruce. Puteau ei sa fie mantuiti fara acest simbol? Nu! Pentru noi astazi, botezul este un simbol al mortii, inmormantarii si invierii lui Iisus. Putem sa fim mantuiti fara el? Nu! Insusi Iisus spunea: “Daca nu se naste cineva din apa si din Duh, nu poate sa intre in Imparatia lui Dumnezeu.” Ioan 3:5. In Biblie crucea Domnului Hristos este mentionata de 30 de ori, in timp ce botezul este mentionat de 80 de ori. Poate ne va da aceasta o vaga idee cat de important este botezul in realitate.
Am vazut ca botezul este foarte important si ca Iisus a zis ca botezul este necesar pentru mantuire. Deasemenea am vazut ca doar persoanele destul de mature, care iubesc pe Iisus si inteleg calea mantuirii pot fi botezate. Sa vedem acum din Cuvantul lui Dumnezeu cum trebuie sa fim botezati. Unii oameni gandesc ca forma botezului nu are importanta. Ei spun: “Putina apa, sau multa apa, este acelasi lucru de vreme ce inima este predata Domnului.” Dar are importanta. Ascultarea de Dumnezeu este diferenta dintre viata vesnica si moartea vesnica.
In Romani 6:3-5 ni se spune ca botezul trebuie sa reprezinte moartea, inmormantarea si invierea Domnului Hristos. “Fiind ingropati impreuna cu El, prin botez.” Coloseni 2:12. Dumnezeu spune ca trebuie sa fim ingropati (inmormantati) in botez. Totusi unele biserici invata, si multi oameni cred, ca este de ajuns doar sa se stropeasca putina apa pe capul unei personae. “Primeste botezul si fii spalat de pacatele tale.” Faptele Apostolilor 22:16. Cand suntem botezati, boala veche, pacatul  este indepartata de la noi. Botezul este un simbol ca omul cel vechi al pacatului a murit. Atunci acel om vechi pacatos este ingropat si inviaza un om nou sa traiasca o viata noua impreuna cu Iisus. Stropirea sau turnarea apei niciodata nu poate reprezenta aceasta.
Inainte ca o persoana sa fie botezata, trebuie sa fie moarta fatade pacat. Totdeauna este cel mai bine sa se astepte pana persoana moare, inainte de a fi ingropata, altfel ar fi ingropata de vie. Tot asa si la botez, viata veche trebuie sa dispara: fumatul, betia, vizionarea filmelor, etc.
Cuvantul “a boteza” inseamna “a scufunda complet sub apa”. Vine din cuvantul grecesc “baptidzo”, care inseamna “imersiune, cufundare, afundare, ingropare.” Arthur P. Stanley, Dean of Winchester, English Clergyman and autor scrie in Christian Institutions, p. 19-20: “Pentru primele 13 secole aproape universala practica a botezului era aceea despre care citim in Noul Testament si care reflecta intelesul cuvantului “botez”, ca acei care erau botezati erau scufundati in apa… Cu putine exceptii, aproape toate Bisericile din Apus au inlocuit vechea ceremonie a botezului cu stropirea catorva picaturi de apa pe fata.”
Dumnezeu niciodata n-a poruncit si nici nu poate binecuvanta nici o alta metoda de botez decat cea prin scufundare (imersie). In Matei 3:16 ni se spune: “De indata ce a fost botezat (deci a fost scufundat in apa), Isus a iesit afara din apa.” In Faptele Apostolilor 8:38 ni se spune ca Filip si Famenul “s-au pogorat amandoi in apa si Filip a botezat pe Famen.”
Iata un contrast intre planul lui Dumnezeu si planul omului. Planul lui Dumnezeu : Omul sa fie invatat, el trebuie sa creada, sa se pocaiasca si sa asculte de Cuvantul lui Dumnezeu. Botezul sa fie prin imersie, scufundare, ca simbol al mortii, ingroparii si invierii lui Iisus. Planul omului: Boteaza copiii (pruncii). Stropeste cateva picaturi pe frunte. Aceste planuri nu pot fi adevarate amandoua. In Efeseni 4:5 se spune: “Este un singur Domn, o singura credinta, un singur botez.” Nu doua sau o duzina, doar un botez.
Iisus n-a fost botezat ca prunc si nici stropit cu apa. El a fost botezat in raul Iordan pentru a ne da un exemplu. El pledeaza ca fiecare sa urmeze exemplul Lui.
 
 
 
 
11. Spiritismul
 
In 1848, familia Fox a inchiriat o casa in orasul Hydesville, New York. Curand au inceput sa auda zgomote neobisnuite: lovituri, pocnituri, ciocanituri si alte zgomote stranii in casa. Ei aveau doua fiice care dormeau in aceeasi camera. De multe ori aceste zgomote le trezeau noaptea si ele isi chemau parintii. Tatal se scula si cerceta usile si geamurile, apoi se intorcea sa doarma. Imediat ce se intorcea in dormitor, zgomotele incepeau iarasi. Intr-o noapte, Kathryn, fiica cea mare, dupa ce ascultase ciocaniturile persistente, a strigat: “Copita- despicata, (un alt nume pentru Diavol) imita aceasta”. Ea a pocnit de doua ori din degete si imediat au fost doua ciocanituri tari si distincte ca raspuns. Atunci ea a cerut sa ciocaneasca inca odata si-i indica numarul batailor si raspunsul venea totdeauna cum indica ea. In cele din urma, fetele au facut un cod pentru a transmite mesaje. Apoi ele au primit un mesaj ca un om, care fusese ucis, era inmormantat la subsolul casei lor. Cand au sapat in pivnita, au gasit scheletul unui om.
Surorile Fox se entuziasmau si erau interesate in ceea ce faceau. Oamenii veneau de pretutindeni sa vada demonstratiile lor. Aveau un asa mare succes in aceasta comunicare cu spiritele, incat au deschis o afacere profitabila. Calatoreau oriunde in Statele Unite pentru a demonstra aceste comunicari. Demonstratiile se faceau in sute de locuri. Ele si-au continuat aceasta lucrare pana in ultimii ani ai vietii.
Acesta a fost incepututl spiritismului modern. De atunci s-a raspandit foarte repede in multe tari de pe pamant. Inchinarea la spirite exista de secole la popoarele pagane in Africa, India, etc., dar acesta a fost inceputul spiritismului modern. Cred ca ati auzit multe povestiri despre spirite si spiridusi, despre oameni morti care apareau, despre mese dansand si despre sunete stranii in noapte. Toate acestea sunt produsul unei imaginatii prolifice, unei contrafaceri sau inselatorii?
Cu cativa ani in urma, era un om, Mr. Holme, care se parea ca are puteri stranii. El putea face ca mesele sa se ridice in aer. Sir David Brewster, un om de stiinta remarcabil, era unul care nu credea ca s-ar putea intampla asa ceva. Impreuna cu alti cativa barbati a venit sa examineze fenomenul. Au privit de aproape pentru timp indelungat. Masa incepea sa se ridice si cativa oameni puternici n-o puteau pune jos. Ei au cercetat totul de jur imprejur. Credeau ca sarme invizibile faceau sa se ridice si sa tina masa in aer, dar n-au putut gasi nimic. Au facut tot felul de investigatii stiintifice si n-au gasit absolut nici o cauza a acestui fenomen. Mr. Holme putea face inca o acrobatie. Se aseza culcat pe podea, se ridica fara nici un suport, zbura printr-o fereastra si intra inapoi in camera prin alta fereastra. Oamenii acestia de stiinta erau uimiti. Ei au spus ca nu exista nici un motiv pentru aceasta decat un fel de putere supranaturala. Au examinat trupul lui Holme. Credeau ca el a gasit ceva ce ar putea face corpul sa pluteasca in aer, vreun secret stiintific care era ascuns cu grija, dar n-au gasit nimic. Pur si simplu el plutea prin aer. Au ajuns la concluzia ca trebuie sa fie o putere supranaturala care-l tinea in aer. De 100 de ori au cercetat aceast fenomen.
Acestea sunt diferite faze ale spiritismului. Cea mai comuna faza dintre toate este camera de sedinte de spiritism. Mergi acolo intr-o camera intunecoasa cu un mediu spiritist. Se aud sunete stranii. Un instrument muzical vine plutind la care maini nevazute canta. Apoi o voce poate fi auzita si o “forma” apare. Recunosti ca e forma unei rude care murise. Poti vorbi cu el, poti sa-l atingi. Discuti lucruri intime pe care nimeni nu le poate cunoaste. Aceste fenomene au devenit populare in timpul Primului Razboi Mondial. Mame veneau sa vada si sa vorbeasca cu fiii lor ucisi in batalie. De multe ori in aceste camere oamenii pretindeau ca au vazut si au vorbit cu Domnul Iisus Hristos in persoana.
Domnul Iisus a dat o foarte puternica avertizare despre aceste lucruri. “Caci se vor scula Hristosi mincinosi si prooroci mincinosi; vor face semne mari si minuni, pana acolo incat sa insele, daca va fi cu putinta, chiar si pe cei alesi.” Matei 24:24. “Semne mari si minuni” cu siguranta descriu tocmai ceea ce am discutat pana acum. Acest capitol din Biblie vorbeste de zilele din urma chiar inainte de venirea lui Iisus. “Deci, daca va vor zice: “Iata-L in pustie”, sa nu va duceti acolo! “Iata-L in odaite ascunse” sa nu credeti.” Matei 24:26. Ni se arata aici tocmai ce spun spiritistii: “Vino aici, vei vedea si vei vorbi cu Iisus.” Hristos ne spune: “Sa nu credeti!”
Sa ne reamintim: Dumnezeu nu este Singurul care poate face minuni. “Apoi am vazut iesind din gura balaurului si din gura fiarei si din gura prorocului mincinos trei duhuri necurate, care semanau cu niste broaste. Acestea sunt duhuri de draci, care fac semne nemaipomenite” (“care fac minuni” – trd. engleza). Apocalipsa 16:13-14. Ce sunt aceste “duhuri de draci?’ Sa revedem pe scurt: Satana, care era numit Lucifer, era candva un inger minunat in ceruri. El era imediat dupa Hristos. El a devenit mandru, voia o pozitie mai inalta, de aceea a inceput o rascoala  care a dus la razboi in cer. “Si in cer s-a facut un razboi. Mihail si ingerii Lui s-au luptat cu balaurul. Si balaurul cu ingerii lui s-au luptat si ei, dar n-au putut birui; si locul lor nu li s-a mai gasit in cer. Si balaurul cel mare, sarpele cel vechi, numit Diavolul si Satana, acela care inseala intreaga lume, a fost aruncat pe pamant; si impreuna cu el au fost aruncati si ingerii lui.” Apocalipsa 12:7-9. In Apocalipsa 12:4 ni se spune ca a treia parte (1/3) din ingeri au fost aruncati pe pamant impreuna cu el. Acestea sunt spiritele (duhurile) de draci care vin si fac minuni. Amintiti-va textul din Matei 24:24 care spune ca Satana va incerca sa insele chiar si pe cei alesi. El a fost foarte siret in inselatoria lui incat a condus a treia parte din ingeri afara din cer.
Satana este marele dusman al sufletelor. Crestinul trebuie sa lupte continuu impotriva lui. “Caci noi n-avem de luptat impotriva carnii si sangelui, ci impotriva capeteniilor, impotriva domniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti.” Efeseni 6:12. Este destul de greu sa lupti impotriva unui dusman pe care-l poti vedea, dar noi nu ne luptam impotriva carnii si sangelui. Noi luptam impotriva lui Satana si a ingerilor lui. Trebuie sa fim inarmati cu cea mai puternica arma. Aceasta arma este Cuvantul lui Dumnezeu. “Caci Cuvantul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decat orice sabie cu doua taisuri.” Efeseni 4:12. Trebuie sa fim echipati cu aceasta arma, altfel vom fi invinsi in aceasta lupta.
Satana este un maestru al inselatoriei. El isi imbraca deceptiile intr-o haina religioasa si le face sa para bune pentru a abate pe oameni de la calea cea buna. “Oamenii acestia sunt niste apostoli mincinosi, niste lucratori inselatori, care se prefac in apostoli ai lui Hristos. Si nu este de mirare, caci chiar Satana se preface intr-un inger de lumina. Nu este mare lucru dar, daca si slujitorii lui se prefac in slujitori ai neprihanirii. Sfarsitul lor va fi dupa faptele lor.” 2 Corinteni 11:13-15. Spiritismul este considerat ca o religie a lumii si mediumii lui sunt considerati clerici sau preoti. Spiritismul pare sa fie religios, inofensiv, minunat; dar Satana este in spatele lui. Spiritismul cucereste lumea astazi.
Amintiti-va, spiritismul se bazeaza pe credinta ca se poate comunica cu mortii. In Reader’s Digest un lider proeminent, Norman Vincent Peale, a scris un articol intitulat: “Nu exista moarte.” In acest articol el spunea: “Cred cu fermitate in continuarea vietii dupa ceea ce noi numim “moartea a avut loc.” Cred ca sunt doua taramuri in fenomenul numit moarte. Acest taram unde traim noi acum si celalalt taram unde vom continua sa traim.” Acelasi predicator, intr-o carte pe care a scris-o, vorbeste despre o experienta cu mama lui, care a murit mai demult. Ea a venit in biroul lui, si-a pus mana pe capul lui pentru a-i da putere spirituala pentru predicare. Este un lucru foarte serios cand liderii religiosi incep sa creada si sa invete aceasta tribila doctrina falsa a diavolului.
Ascultati o declaratie facuta de Sir Arthur Conan Doyle, un remarcabil spiritist, autorul misterelor lui Sherlock Holmes: “Spiritismul va inunda lumea si o va face un loc mai bun de locuit. Cand va stapani lumea, va izgoni sangele lui Hristos.” Imaginati-va, un predicator crestin fiind loial unei credinte care are scopul sa distruga sangele lui Hristos. Biblia vorbeste despre aceasta. “Dar Duhul spune lamurit ca, in vremile din urma, unii se vor lepada de credinta, ca sa se alipeasca de duhuri inselatoare si de invataturile dracilor.” 1 Timotei 4:1. Cu siguranta, Spiritismul este o doctrina a Diavolului.
N-avem nevoie sa fim inselati. In Cuvantul Sau, Dumnezeu ne-a dat sfaturi clare cum putem sti daca spiritele sunt sau nu de la Satana. “Prea iubitilor, sa nu dati crezare oricarui duh; ci sa cercetati duhurile, daca sunt de la Dumnezeu; caci in lume au iesit multi prooroci mincinosi.” 1 Ioan 4:1. Trebuie sa cercetam spiritele. Nu toate lucrurile supranaturale sunt de la Dumnezeu. Minunile nu sunt o dovada ca puterea este divina. “Daca vi se zice insa: “Intrebati pe cei ce cheama mortii si pe cei ce spun viitorul, care soptesc si bolborosesc,” raspundeti: “Nu va intreba oare un popor pe Dumnezeul sau? Va intreba el pe cei morti pentru cei vii? “ “La Lege si la marturie!” Caci daca nu vor vorbi asa, nu vor mai rasari zorile pentru poporul acesta.” Isaia 8:19-20. Nu consulta mediumul sau pe vrajitori care iscodesc si bolborosesc. Nu consulta pe morti pentru cei vii. N-are importanta cate minuni si cate vindecari pot ei face, daca nu vorbesc in concordanta cu legea si marturia, adica Cuvantul lui Dumnezeu, “nu exista lumina in ei” (Isaia 8:20 – trd. engleza). Nu trebuie sa avem de a face cu ei. Nu va duceti nici macar din curiozitate sa-i vedeti. Ei vor spune ca Legea lui Dumnezeu este inlaturata si ca mortii sunt vii. Nu credeti nimic care nu este de accord cu Biblia. Aceste spirite sunt mincinoase.
Dumnezeu ne da avertismente infricosetoare impotriva spiritismului. “Sa nu va duceti la cei ce cheama duhurile mortilor, nici la vrajitori: sa nu-i intrebati, ca sa nu va spurcati cu ei. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru.” Leviticul 19:31. Cu siguranta nu avem nevoie de altcineva. “Daca cineva se duce la cei ce cheama pe morti si la ghicitori, ca sa curveasca dupa ei, Imi voi intoarce fata impotriva omului aceluia si-l voi nimici din mijlocul poporului lui.” Leviticul 20:6. Aceasta este o puternica avertizare.
Spiritismul se bazeaza pe o doctrina falsa care nu este in Biblie si anume, pe nemurirea sufletului. Iata o declaratie din Manualul Spiritist: “Spiritismul este stiinta, filozofia si religia continuitatii vietii.” Ei cred si invata ca sufletul omului este nemuritor. “Caci trebuie ca trupul acesta supus putrezirii sa se imbrace in neputrezire si trupul acesta muritor sa se imbrace in nemurire.” 1 Corinteni 15:53. Noi nu ne vom imbraca cu ceva cu care deja suntem imbracati. N-avem nemurirea acum, deaceea o vom imbraca atunci cand Hristos va veni. “Si anume, va da viata vesnica celor ce, prin staruinta in bine, cauta slava, cinstea si nemurirea.” Romani 2:7. Nu vom cauta ceva ce deja avem. “(Dumnezeu) Singurul care are nemurirea.” 1 Timotei 6:16. E clar ca oamenii n-au nemurirea.
Doctrina nemuririi a inceput cu minciuna lui Satana in Gradina Edenului. Iata conversatia sarpelui cu Eva: “Dumnezeu a spus ca vom muri.” Sarpele a spus: “Hotarat, ca nu veti muri. Vi se vor deschide ochii si veti fi ca Dumnezeu.”  Spiritistii cred minciuna diavolului. E. W. Sprague spune: “Spiritismul zice ca mortii stiu mai mult decat cei vii.” Prietene, pe cine vrei sa crezi? Pe Dumnezeu sau pe Diavol? Ce tragedie ca majoritatea oamenilor cred pe Diavol. Ei spun: “Oamenii nu sunt morti in realitate cand ei mor. Sufletul traieste. El merge fie la cer, fie in iad.”
Iata o alta declaratie din ziarul spiritist, Ganditorul Progresist: “Spiritismul este mesajul lui Dumnezeu catre muritori, declarand ca “Nu exista moarte,” ca toti care au murit traiesc inca si exista speranta in viata de dincolo pentru cei mai multi pacatosi.” Cele mai multe denominatiuni religioase sunt de accord cu aceasta. “Moartea nu este moarte reala. Treci doar sa traiesti intr-un alt loc si in conditii noi.” Dar Biblia spune: “Cei vii, in adevar, macar stiu ca vor muri; dar cei morti nu stiu nimic si nu mai au nici o rasplata, fiindca si pomenirea li se uita.” Eclesiastul 9:5. Mortii sunt morti. Ei nu vin inapoi sa vorbeasca cu oamenii vii. Ei nu stiu nimic. E imposibil pentru un mort sa se intoarca si sa vorbeasca cu cei dragi ai lor. “Caci numarul anilor mei se apropie de sfarsit si ma voi duce pe o carare de unde nu ma voi mai intoarce.” Iov 16:22. Vorbind sub inspiratia lui Dumnezeu, Iov spunea: “Nu ma voi mai intoarce.” “Suflarea lor trece, se intorc in pamant si in aceeasi zi le pier si planurile lor.” Psalmul 146:4. Chiar si gandurile le pier. Multi spun ca oamenii buni merg drept la cer cand mor si acolo lauda pe Dumnezeu. Biblia spune: “Nu mortii lauda pe Domnul si nici vreunul din cei ce se pogoara in locul tacerii.” Psalmul 115:17.
Biblia spune ca moartea este ca un somn. Iisus a primit stirea ca prietenul Sau, Lazar, era bolnav. Cateva zile mai tarziu a venit mesajul ca Lazar a murit. Iisus a spus ucenicilor Sai: “Lazar, prietenul nostru, doarme: dar Ma duc sa-l trezesc din somn.” Ucenicii I-au zis: “Doamne, daca doarme, are sa se faca bine.” Atunci Iisus le-a spus pe fata: “Lazar a murit.”Ioan 11:11-14. Iisus S-a dus la mormant si l-a inviat pe Lazar. Lazar a fost mort de patru zile, dar nu era in cer. Iisus a invatat ca mortii sunt in mormant si dorm, dar vor fi inviati la ziua invierii.

“Nu va mirati de lucrul acesta; pentru ca vine ceasul cand toti cei din morminte vor auzi glasul Lui si vor iesi afara din ele. Cei ce au facut binele, vor invia pentru viata; iar cei ce au facut raul, vor invia pentru judecata.”
Ioan 5:28-29. In 1 Tesaloniceni 4, apostolul Pavel ne spune ca toti care “dorm” vor invia cand Isus va veni pe norii cerurilor.
Poate cineva spune: “Ce diferenta este daca noi credem ca ei traiesc undeva sau ca dorm in mormant?” Este diferenta dintre adevar si minciuna. Ne arata daca vom crede pe Dumnezeu sau credem pe Satana. Aceasta inseamna diferenta dintre viata vesnica si moartea vesnica. De aceea este foarte important sa studiem si sa credem Cuvantul lui Dumnezeu despre starea omului in moarte. Daca vei crede ca cei morti sunt in realitate vii undeva, va fi usor pentru Satana sa te insele prin personificarea cuiva drag tie care a murit. El iti va transmite mesaje speciale despre Cuvantul lui Dumnezeu ca nu mai este important. El iti va spune ca Legea este inlaturata. El te va prinde si te va duce in iad.
Acestea sunt vremuri serioase in care traim. Nu putem crede lucruri pe care le auzim sau le vedem. Satana va trimite amagiri sa insele chiar si pe cei alesi. Singura noastra aparare este sa fim ancorati in si sa credem tot Cuvantul lui Dumnezeu. “Si avem cuvantul proorociei facut si mai tare; la care bine faceti ca luati aminte.” 2 Petru 1:19.
 

12. Vacanta Diavolului

 
Intr-o zi, doua doamne vorbeau impreuna. Una critica sever pe cineva. Doamna care mai mult asculta decat vorbea s-a plictisit ascultand la acele remarci critice. In cele din urma a dat sugestia: “Daca nu putem sa spunem nimic bun despre oameni, poate e mai bine sa nu vorbim deloc despre ei.”
Cealalta doamna i-a replicat: “Ei bine, unii oameni n-au nimic bun in ei despre care sa vorbesti.” Doamna cea amabila a raspuns: “Cred ca nimeni nu este asa de rau incat sa nu gasim ceva bun in el sau ea.” “Ei bine, spune ceva bun despre Diavol,” a provocat-o doamna care critica. Dupa un moment de gandire, doamna cealalta a raspuns: “Cel putin, diavolul are multa ambitie.”
Cat adevar este in aceasta afirmatie! Diavolul lucreaza zi si noapte. Niciodata nu se odihneste. El a lucrat neobosit sa duca tot mai multe suflete in iad. Dar, intr-o zi, sper foarte curand, Satana va primi o vacanta lunga. El va fi eliberat din lucrul sau de ispitire si de distrugere a sufletelor.
Cat de lunga va fi vacanta lui? Unde si-o va petrece? Ce va face? “Apoi am vazut pogorandu-se din cer un inger, care tinea in mana cheia Adancului si un lant mare. El a pus mana pe balaur, pe sarpele cel vachi, care este Diavolul si Satana si l-a legat pentru o mie de ani. L-a aruncat in Adanc, l-a inchis acolo si a pecetluit intrarea deasupra lui, ca sa nu mai insele Neamurile, pana se vor implini cei o mie de ani. Dupa aceea, trebuie sa fie deslegat pentru putina vreme.” Apocalipsa 20:1-3.
Satana va fi legat cu un lant si aruncat in Adanc unde va sta pentru o mie de ani, sau un mileniu.
In Apocalipsa 20 se gaseste de sase ori expresia “o mie de ani.” Este singurul capitol in Biblie care ne da tabloul general al evenimentelor din aceasta perioada de timp. Este numit “capitolul mileniului.”
Exista multe teorii facute de oameni despre mileniu. Cea mai populara este aceasta: Hristos va veni in secret si va lua Biserica Sa. Aceasta este numita “Rapirea Secreta.” Dupa trei ani si jumatate, un om straniu va apare undeva. Poporul Evreu il va accepta ca fiind Mesia, dar vor fi inselati amarnic, deoarece in realitate el este Anticrist. Dupa alti trei ani si jumatate, el li se descopere ca fiind foarte violent si crud. Pentru a-i salva pe evrei, Iisus Hristos vine in slava, intemeiaza o imparatie la Ierusalim si domneste pe pamant o mie de ani. Evreii merg sa predice Evanghelia. La sfarsitul celor o mie de ani, apare Diavolul si va fi o mare batalie, lumea va fi distrusa, dar toti vor merge in cer.
Conform acestei teorii, mileniul va fi  un fel de mareata Utopie, un fel de “Epoca de aur” de pace pe pamant. Ce frumoasa teorie este aceasta! Lumea merge din bine in mai bine!. Hristos vine si intemeiaza Imparatia Sa aici si domneste in pace pentru o mie de ani. Evreii sunt convertiti si toata lumea are a doua sansa. Da, este un plan minunat, dar un singur lucru este gresit aici: Nu se potriveste cu cea ce invata Biblia.
Vreti sa stiti de unde a aparut aceasta ideie? Iata ce s-a intamplat. In timpul Reformatiunii, marii reformatori au studiat profound Biblia. Studiind profetiile din Daniel si Apocalipsa, ei au descoperit ca Biblia arata si descria pe Anticristul care urma sa vina. Toate caracteristicile acestuia aratau foarte clar spre Biserica Romano-Catolica, Papalitatea. Desigur, catolicii nu puteau tolera aceasta invatatura. Ei au desemnat pe Alcazar si Ribera, doi preoti iezuiti, sa lanseze o noua teorie care sa contracareze invatatura reformatorilor. Si ei au lansat fantastica teorie mentionata mai sus. Desigur, presiunea asupra catolicilor a disparut, caci ei au inventat un nou Anticrist care-si va face aparitia candva in timpul mileniului. Ei au fost plini de success in planul lor, caci astazi, aproape orice Biserica Protestanta a acceptat aceasta teorie falsa, in parte sau in totalitate, chiar daca nu este bazata pe Cuvantul lui Dumnezeu.
Noi nu suntem interesati in teorii facute de oameni. Suntem interesati doar in ceea ce spune Biblia, ghidul infailibil, despre mileniu.
Va merge pamantul din bine in mai bine pana va veni epoca de aur? Daca da, noi nu ne gasim atat de aproape astazi, caci lumea noastra cu siguranta nu devine mai buna. Exista crime, boli, necazuri  si razboaie.  Sa vedem ce spune Biblia: “Cum s-a intamplat in zilele lui Noe, aidoma se va intampla si la venirea Fiului  omului. In adevar, cum era in zilele dinainte de potop, cand mancau si beau, se insurau si se maritau, pana in ziua cand a intrat Noe in corabie si n-au stiut nimic, pana cand a venit potopul si i-a luat pe toti, tot asa va fi si la venirea Fiului omului.” Matei 24:37-38. Zilele lui Noe erau pline de rautate teribila, dar nu mai rele decat zilele noastre. “Ce s-a intamplat in zilele lui Lot, se va intampla aidoma: oamenii mancau, beau, cumparau, vindeau, sadeau, zideau; dar, in ziua cand a iesit Lot din Sodoma, a plouat foc si pucioasa din cer si i-a pierdut pe toti. Tot asa va fi si in ziua cand Se va arata Fiul omului.” Luca 17:28-30. “Sa stii ca in zilele din urma vor fi vremuri grele.” 2 Timotei 3:1. “Dar oamenii rai si inselatori vor merge din rau in mai rau, vor amagi pe altii si se vor amagi si pe ei insisi.” 2 Timotei 3:13. “Solii pacii (“ambasadorii pacii” – trd. engleza) plang cu amar.” Isaia 33:7. “Cand vor zice: “Pace si liniste!” atunci o prapadenie neasteptata va veni peste ei.” 1 Tesaloniceni 5:3. Conform Bibliei, aceasta lume nu va deveni mai buna. Nu vom avea pace. Domnul a sfarsit deodata rautatea din zilele lui Noe si Lot. El va face la fel curand. El va veni deodata si toate activitatile din lumea aceasta vor inceta.

“Iata, Eu vin curand; si rasplata Mea este cu Mine, ca sa dau fiecaruia dupa fapta lui.”
Apocalipsa 22:12.  Hristos Insusi spune ca atunci cand El va veni, va rasplati pe fiecare din noi dupa cum ne-am trait viata. El va lua la cer pe cei neprihaniti si va distruge pe cei rai. Desigur, El nu spune ca El va veni sa mai converteasca pe cineva. Va fi prea tarziu pentru convertire. “Cine este nedrept, sa fie nedrept si mai departe; cine este intinat, sa se intineze si mai departe; cine este fara prihana sa traiasca si mai departe fara prihana. Si cine este sfant, sa se sfinteasca si mai departe!” Apocalipsa 22:11. Destinul fiecaruia va fi deja hotarat cand Iisus va veni.
Sa vedem evenimentele ce se vor intampla in timpul mileniului.
Primul si cel mai mare eveniment va fi venirea lui Hristos, nu in secret, ci vizibila. “Caci cum iese fulgerul de la rasarit si se vede pana la apus, asa va fi si venirea Fiului omului.” “Iata ca El vine pe nori. Si orice ochi Il va vedea.” Apocalipsa 1:7. Invierea celor drepti care au murit. “Caci Insusi Domnul, cu un strigat, cu glasul unui arhanghel si cu trambita lui Dumnezeu, Se va pogora din cer si intai vor invia cei morti in Hristos.” 1Tesaloniceni 4:16. Aceasta inviere este doar pentru mortii in Hristos. Cei rai care sunt morti nu vor invia acum. Iisus a invatat ca vor exista doua invieri. “Nu va mirati de lucrul acesta; pantru ca vine ceasul cand toti cei din morminte vor auzi glasul Lui, si vor iesi afara din ele. Cei ce au facut binele, vor invia pentru viata; iar cei ce au facut raul, vor invia pentru judecata”  (“vor invia pentru distrugere” – trd. engleza) Ioan 5:28-29. Prima este invierea pentru viata, a doua pentru distrugere. “Fericiti si sfinti sunt cei ce au parte de intaia inviere! Asupra lor a doua moarte n-are nici o putere; ci vor fi preoti ai lui Dumnezeu si ai lui Hristos si vor imparati cu El o mie de ani.” Apocalipsa 20:6. Deci, prima inviere, invierea celor drepti, are loc la inceputul mileniului, caci cei ce vor fi inviati atunci vor domni impreuna cu Hristos o mie de ani. “Ceilalti morti n-au inviat pana nu s-au sfarsit cei o mie de ani. Aceasta este intaia inviere.” Apocalipsa 20:5. E clar ca numai cei neprihaniti vor invia la inceputul mileniului. Nu va fi nici o a doua sansa pentru cei rai, caci ei vor fi morti in decursul celor o mie de ani.
Deci, doua evenimente vor marca inceputul mileniului: a doua venire a Domnului Hristos si invierea mortilor neprihaniti.

“Apoi, noi cei vii, care vom fi ramas, vom fi rapiti toti impreuna cu ei, in nori,  ca sa intampinam pe Domnul in vazduh; si astfel vom fi totdeauna cu Domnul.”
1 Tesaloniceni 4:17. Aceasta are loc in legatura cu invierea celor neprihaniti. Impreuna cu mortii care au fost inviati, neprihanitii cei vii sunt rapiti in vazduh sa intalneasca pe Domnul lor.

“Sa nu vi se tulbure inima. Aveti credinta in Dumnezeu si aveti credinta in Mine. In casa  Tatalui Meu  sunt multe locasuri. Daca n-ar fi asa, v-as fi spus. Eu Ma duc sa va pregatesc un loc. Si dupa ce Ma voi duce si va voi pregati un loc, Ma voi intoarce si va voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, sa fiti si voi.”
Ioan 14:1-3. Neprihanitii cei inviati si neprihanitii cei vii vor fi luati la cer impreuna cu Iisus. Domnul Hristos ne-a promis ca ne va lua in cer. Nu este nici o indicatie ca vom sta cu El aici pe pamant pentru o mie de ani.
Ce se intampla cu cei rai care traiesc (sunt vii) cand va veni Hristos? Deja am vazut ca cei rai care au murit, nu vor invia, ci vor ramane morti. “Si atunci se va arata acel Nelegiuit, pe care Domnul Iisus il va nimici cu suflarea gurii Sale si-l va prapadi cu aratarea venirii Sale.” 2 Tesaloniceni 2:8. “Imparatii pamantului, domnitorii, capitanii ostilor, cei bogati si cei puternici, toti robii si toti oamenii slobozi s-au ascuns in pesteri si in stancile muntilor. Si ziceau muntilor si stancilor: “Cadeti peste noi si ascundeti-ne de Fatza Celui ce sade pe scaunul de domnie si de Mania Mielului; caci a venit ziua cea mare a maniei Lui si cine poate sta in picioare? “ Apocalipsa 6:15-17. Gloria mareata a lui Hristos nu va fi suportata de cei rai. Slava lui Hristos va fi mult mai mare decat a ingerilor cerului si toti cei rai vor fi nimiciti de aratarea venirii Sale. Nu se vede aici o a doua sansa pentru mantuire.
Sa recapitulam pe scurt evenimentele care vor acea loc la inceputul mileniului.
Hristos va veni.
Cei neprihaniti care sunt morti vor invia.
Cei neprihaniti care sunt vii vor fi transformati.
Impreuna vor fi luati la cer.
Cei rai care sunt in viata vor fi nimiciti.
Acesta este timpul cand incepe vacanta lui Satana. “Apoi am vazut pogorandu-se din cer un inger, care tinea in mana cheia Adancului si un lant mare. El a pus mana pe balaur, pe sarpele cel vechi, care este Diavolul si Satana si l-a legat pentru o mie de ani. L-a aruncat in Adanc, l-a inchis acolo si a pecetluit intrarea deasupra lui, ca sa nu mai insele Neamurile, pana se vor implini cei o mie de ani. Dupa aceea, trebuie sa fie deslegat pentru putina vreme.” Apocalipsa 20:1-3. Ce vacanta! Satana va fi legat si aruncat in Adanc. Unii oameni spun ca Satana deja a fost legat in 1914. Tot ceea ce cunosc este ca, daca Satana este legat acum cu lanturi, lanturile trebuie sa fie de elastic, pentru ca el lucreaza peste tot in lume. El nu este legat acum, dar va fi la inceputul mileniului si atunci va fi aruncat in Adanc.
Ce este Adancul? Abussos este cuvantul grec din care s-a tradus si care inseamna abis sau haos, fara forma. In Geneza 1:2 gasim cuvantul din ebraica asemanator cu cuvantul grecesc. “Pamantul era pustiu si gol’ peste fatza adancului de ape era intuneric.” Aceasta era conditia pamantului inainte ca Dumnezeu sa-l transforme in frumosul paradis, gradina Edenului. Acest pamant va fi din nou gol si fara forma si va fi Adancul unde Satana va petrece mileniul.

“Ma uit la pamant si iata ca este pustiu si gol; ma uit la ceruri si lumina lor a pierit! Ma uit la munti si iata ca sunt zguduiti; si toate dealurile se clatina! Ma uit si iata ca nu este nici un om; si toate pasarile au fugit! Ma uit si iata, Carmelul este un pustiu; si toate cetatile sale sunt nimicite inaintea Domnului si inaintea maniei Lui aprinse!”
Ieremia 4:23-26. “Si eu am intrebat: “Pana cand, Doamne?” El a raspuns: “Pana cand vor ramanea cetatile pustii si lipsite de locuitori; pana cand nu va mai fi nimeni in case si tara va fi pustiita de tot.” Isaia 6:11. “Iata vine ziua Domnului, zi fara mila, zi de manie si urgie aprinsa, care va preface tot pamantul in pustiu si va nimici pe toti pacatosii de pe el.” Isaia 13:9. “Cei pe care-i va ucide Domnul in ziua aceea vor fi intinsi de la un capat al pamantului pana la celalalt; nu vor fi nici jaliti, nici adunati, nici ingropati, ci vor fi un gunoi de pamant.” Ieremia 25:33.
Da, acest pamant va fi Adancul (Abisul) pentru Satana. Va inconjura pamantul si nu va gasi decat distrugere, cauzata de pacatul lui. Satana va fi legat de “lantul” circumstantelor. El nu mai poate lucra, nu mai are pe cine sa ispiteasca. Unii gandesc ca mileniul va fi un timp minunat de pace pe pamant si o noua sansa pentru mantuirea tuturor. Biblia nu ne da un astfel de tablou. Nu doresc sa fiu aici in timpul mileniului. Doar cei rai vor ramane pe pamant si ei vor fi morti. Doresc sa fiu impreuna cu cei neprihaniti in cer impreuna cu Domnul Iisus..
Acum stim cate ceva ce se va intampla in timpul mileniului.
Satana se va plimba pe pamantul dezolant, abis.
Cei rai vor zace morti pe pamant.
Stim de asemenea, ca cei neprihaniti vor fi in cer in acest timp.
Ce vor face ei in cer? “Si am vazut niste scaune de domnie; si celor ce au sezut pe ele, li s-a dat judecata. Si am vazut sufletele celor ce li se taiase capul din pricina marturiei lui Iisus si din pricina Cuvantului lui Dumnezeu si ale celor ce nu se inchinasera fiarei si icoanei ei si nu primisera semnul ei pe frunte si pe mana. Ei au inviat si au imparatit cu Hristos o mie de ani.” Apocalipsa 20:4. Cei neprihaniti vor domni cu Hristos o mie de an si lor li s-a dat judecata. “Nu stiti ca sfintii vor judeca lumea?” 1Corinteni 6:2. Vom privi in carti si vom vedea ca Dumnezeu este drept in judecata Sa. Poate ca noi chiar vom marturisi despre cei pe care i-am cunoscut. “Nu stiti ca noi vom judeca pe ingeri?” 1 Corinteni 6:3. Da, vom judeca pe ingerii cazuti impreuna cu Lucifer.
Sa vedem acum ce se va intampla la sfarsitul mileniului. Mai intai, Iisus impreuna cu sfintii Sai si sfanta Cetate vor cobora pe pamant din cer. “Si eu am vazut coborandu-se din cer de la Dumnezeu, cetatea sfanta, noul Ierusalim, gatita ca o mireasa impodobita pentru barbatul ei.” Apocalipsa 21:2. “Ceilalti morti n-au inviat pana nu s-au sfarsit cei o mie de ani.” Apocalipsa 20:5. Cei o mie de ani s-au sfarsit si cei rai vor invia “pentru condamnare” cum spunea Iisus. “Cand se vor implini cei o mie de ani, Satana va fi deslegat.” Apocalipsa 20:7. Acum Satana nu mai este legat de circumstante, cei rai au fost inviati si el are multimi de oameni pe care sa-i ispitesca.
Satana nu pierde timpul. Vacanta lui e sfarsita. El incepe sa lucreze. “Si va iesi din temnita lui, ca sa insele Neamurile, care sunt in cele patru colturi ale pamantului, pe Gog si pe Magog, ca sa-i adune pentru razboi. Numarul lor va fi ca nisipul marii.” Apocalipsa 20:8. Deci Satana isi face o armata mare. Si ei s-au suit pe fatza pamantului si au inconjurat tabara sfintilor si cetatea prea iubita. Dar din cer s-a coborat un foc care i-a mistuit. Si diavolul, care-i insela, a fost aruncat in iazul de foc si de pucioasa, unde este fiara si proorocul mincinos. Si vor fi munciti zi si noapte in vecii vecilor. Apocalipsa 20 9-10. Acesta este iadul. Iadul nu exista pana la acest timp. Atunci toti cei rai vor fi distrusi in iad. Intregul pamant va deveni un mare infern, va fi in flacari. “Ziua Domnului insa va veni ca un hot. In ziua aceea, cerurile vor trece cu troznet, trupurile ceresti se vor topi de mare caldura si pamantul, cu tot ce este pe el, va arde.” 2 Petru 3:10. Dar Cetatea va fi aparata prin lacul de foc, exact cum arca lui Noe a fost aparata la potop.
Cand se ve sfarsi distrugerea celor rai, focul va inceta si Dumnezeu va crea un pamant nou pentru poporul Sau. “Dar noi, dupa fagaduinta Lui, asteptam ceruri noi si un pamant nou, in care va locui neprihanirea.” 2Petru 3:13. “Apoi am vazut un cer nou si un pamant nou; pentru ca cerul dintai si pamantul dintai pierisera si marea nu mai era.” Apocalipsa 21:1. Acesta va fi Paradisul lui Dumnezeu.

“EL (Dumnezeu) va sterge orice lacrima din ochii lor. Si moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tanguire, nici tipat, nici durere, pentru ca lucrurile dintai au trecut.”
Apocalipsa 21:4. “Caci iata, Eu fac ceruri noi si un pamant nou; asa ca nimeni nu-si va mai aduce aminte de lucrurile trecute si nimanui nu-Ii va mai trece prin minte.” Isaia 65:17. Ce minunat ca nu vom mai putea nici sa gandim despre pamantul cel vechi plin de pacat. Dumnezeu ne iubeste atat de mult, incat ne-a facut aceasta promisiune despre  o asa locuinta minunata.
Sa revizuim pe scurt evenimentele mileniului.
Inceputul mileniului:
Cea de a doua venire a Domnului Hristos.
Invierea celor drepti.
Neprihanitii cei vii vor fi transformati.
Cei inviati si cei transformati vor fi luati la cer.
Cei rai vor fi distrusi.
Satana va fi legat.
Evenimentele din timpul mileniului.
Pamantul va fi pustiu.
Toti cei rai vor fi morti pe pamant.
Satana va fi aruncat in Adanc.
Neprihanitii vor judeca in cer.
Evenimentele de la sfarsitul mileniului.
Cetatea sfanta coboara pe pamant.
Mortii cei rai vor fi inviati.
Satana va fi deslegat.
Armata lui Satana se aduna.
Armata ataca Cetatea.
Satana impreuna cu toti cei rai sunt aruncati in lacul de foc si distrusi.
Sfintii poseda cerurile cele noi si pamantul cel nou.
Poate intreaba cineva: “Ei bine, de ce trebuie sa studiem toate acestea despre millenniu? Trebuie sa recitam toate aceste evenimente pentru a fi mantuiti?” Nu, desigur ca nu! Cunoasterea despre mileniu nu este esentiala pentru mantuire, decat ca trebuie sa intelegem ca mileniul nu va fi un timp minunat de pace pe pamant pentru o mie de ani in care toti vor avea o alta sansa pentru primirea mantuirii. Pentru cei care asteapta pana la timpul mileniului sa se decida pentru Hristos va fi prea tarziu. Cand Hristos va veni la inceputul mileniului, El aduce rasplata. Daca atunci nu suntem mantuiti, va fi pentru totdeauna prea tarziu. Cand acest pamant va fi distrus, a fi in Sfanta Cetate impreuna cu Domnul Hristos va fi cer, dar a fi afara, impreuna cu Satana in lacul de foc va fi iad. Ce alegi? Trebuie sa alegem acum. Acum este ziua mantuirii.
 

13. E necesar sa apartii unei biserici?

 
“Ci v-ati propiat de muntele Sionului, de cetatea Dumnezeului celui viu, Ierusalimul ceresc, de zecile de mii, de adunarea in sarbatoare a ingerilor, de Biserica celor intai nascuti, care sunt scrisi in ceruri, de Dumnezeu, Judecatorul tuturor, de duhurile celor neprihaniti, facuti desavarsiti.”Evrei 12:22-23. Apostolul Pavel vorbeste aici de Biserica lui Dumnezeu de pe pamant si el spune ca numele membrilor ei sunt scrise in cer si ca ei sunt socotiti ca membri alaturi de ingeri.
Dumnezeu lauda Biserica aici. El arata iubirea si respectul pentru Biserica Sa. Probabil ganditi ca oricine ar vrea sa apartina unei organizatii pe care o lauda chiar Dumnezeu. S-ar parea ca oricine ar dori sa apartina acestei Biserici. Dar, din contra, se pare ca oamenii au tot felul de scuze ca sa nu se uneasca cu aceasta Biserica. Iata cateva scuze la care Dumnezeu asculta in fiecare zi.

1.“Nu doresc sa apartin unei Biserici, caci n-am gasit inca nici una care sa invete invataturile Bibliei.”
Aceasta este o scuza buna pentru a nu apartine unei Biserici. Nu dorim sa ne unim, sa ajutam si sa aprobam o Biserica ce sustine invataturi eronate. Biblia ne spune in 1 Timotei 3:15 ca Biserica este “Stalpul si temelia adevarului.” Nu cred ca trebuie sa fim membri ai unei Biserici care nu este solid ancorata in adevarul Cuvantului lui Dumnezeu. Laud pe Dumnezeu ca exista o Biserica totusi care invata Cuvantul lui Dumnezeu. Dar unii oameni cand o gasesc, inca prezinta scuze pentru a nu face parte din aceasta Biserica.

2. “Nu-mi pot permite sa apartin unei Biserici. Ma costa prea mult.”
Ce tragedie ca o Biserica sa ajunga un loc unde saracii sa nu poata veni. Biserica a fost intemeiata de un om sarac: Iisus. El spunea in Matei 8:20. “Vulpile au vizuini si pasarile cerului au cuiburi; dar Fiul omului n-are unde-Si odihni capul.” Da, Iisus a fost sarac, n-avea nimic din posesiunile lumii. El a inceput Biserica cu oameni saraci. Unii erau doar pescari umili. Daca Biserica a devenit asa de mare, de frumoasa si scumpa, incat saracii nu se simt ca acasa acolo, ceva gresit este cu acea Biserica, nu-i asa? Dumnezeu iubeste si pe saraci si pe bogati. El nu face nici o deosebire. De fapt, El poate iubeste pe saraci mai mult. Abraham Lincoln a facut o declaratie faimoasa: “Dumnezeu trebuie ca a iubit pe oamenii saraci, deoarece El a facut atat de multi dintre noi.”
Dumnezeu are un plan minunat pentru a sustine Biserica Sa. Daca o persoana are multi bani, el va da mult pentru Biserica. Daca are putini bani, el va da putin Bisericii. Dar Dumnezeu priveste ca si cum ei au dat aceeasi suma. Planul Sau se numeste Planul Zecimii. El ne cere tuturor sa-I dam Lui a zecea parte, 10%, din venitul nostru sau din profit. “Se cade sa insele un om pe Dumnezeu, cum Ma inselati voi?” Dar voi intrebati: “Cu ce Te-am inselat?” Cu zeciuielile si darurile de mancare.” Maleahi 3:8. A zecea parte din venitul nostru apartine lui Dumnezeu. Ni se spune ca daca nu-I dam zecime, noi Il inselam. E rau si teribil sa furam de la o alta persoana, dar cu atat mai rau sa furam de la Dumnezeu. Dumnezeu ne-a dat tot ce avem si ne cere sa-I dam Lui doar 10%. Nu este prea mult sa-I dam lui Dumnezeu, nu-i asa?
Nu numai ca Dumnezeu ne spune ca e datoria noastra sa-I restituim zecimea, dar El ne promite minunate binecuvantari daca suntem credinciosi in aceasta. “Aduceti insa la casa vistieriei toate zeciuielile, ca sa fie hrana in Casa Mea; puneti-ma astfel la incercare, zice Domnul ostirilor si veti vedea daca nu voi deschide zagazurile cerurilor si daca nu voi turna peste voi belsug de binecuvantare.” Maleahi 3:10. El ne va da atat de multe binecuvantari ca nu vom fi in stare sa le tinem. “Dati si vi se va da; ba inca, vi se va turna in san o masura buna, indesata, clatinata, care se va varsa pe deasupra. Caci cu ce masura veti masura, cu aceea vi se va masura.” Luca 6:38.

3. “Nu ma simt destul de bun sa apartin unei Biserici.”
Biblia ne spune ca nici unul dintre noi nu este destul de bun. “Nimeni nu este bun decat Unul singur: Dumnezeu.” Marcu 10:18. Biserica n-a fost intemeiata niciodata pentru oameni buni, ci pentru pacatosi, care pot fi mantuiti. “Nu cei sanatosi au trebuinta de doctor, ci cei bolnavi.” Matei 9:12. Oamenii neprihaniti n-au nevoie de Biserica. Unul din cele mai frumoase lucruri spuse despre Iisus a fost critica pe care i-au adus-o ca El se asocia cu pacatosii. Ma bucur ca El iubea atat de mult pe cei pacatosi. Acum stiu ca ma iubeste si pe mine.
Daca simti ca nu esti destul de bun sa apartii unei Biserici, acesta este un semn ca Dumnezeu te vrea in Biserica Sa. El nu poate folosi oameni care se cred ca sunt destul de buni. Dumnezeu vrea oameni care recunosc ca sunt pacatosi, dar care doresc sa fie mantuiti prin pretiosul sange al lui Iisus.

4. “Nu vin la Biserica deoarece sunt prea multi ipocriti acolo. Stiu  pe unii care pretind ca sunt buni crestini, buni membri in Biserica, dar care fac lucruri pe care eu nu le-as face.”
Sa nu uitam ca toti facem greseli. Nimeni nu e perfect, dar Dumnezeu ne spune ca nu trebuie sa judecam. “Nu judecati, ca sa nu fiti judecati.” Matei 7:1.
E rau ca exista ipocriti in Biserica. N-ar trebui sa fie, dar sunt. Iisus spunea ca totdeauna va fi asa pe acest pamant. In Matei 13, Iisus ne-a dat doua parabole. Incepand de la versetul 37, El spunea cum graul si neghina cresc impreuna. Nu trebuie sa presupunem ca trebuie sa incercam sa le separam. Ingerii vor face aceasta despartire la sfarsitul lumii. In versetul 47 ni se spune ca este ca si cum un navod este aruncat in mare, care prinde tot felul de pesti, si buni si rai. Tot la fel este si in Biserica. Dar la sfarsitul lumii, ingerii vor desparti pe cei buni de cei rai.
Exista si totdeauna vor exista ipocriti in Biserica pana la sfarsitul lumii. Ce tragedie pentru o persoana ca un ipocrit sa-l tina in afara Bisericii si in afara Imparatiei lui Dumnezeu. Cred ca e mai bine sa petreci cativa ani in Biserica impreuna cu cativa ipocriti, decat sa ajungi in iad impreuna cu ei, nu-i asa? Daca lasi ca un ipocrit sa fie intre tine si Dumnezeu, aceasta inseamna ca el este mai aproape de Dumnezeu decat esti tu. Daca te poticnesti de un ipocrit, el trebuie sa fi fost inaintea ta.
5. Unii neglijeaza sau amana sa se uneasca cu Biserica. Ei spun: “Trebuie sa vin. Am planificat sa devin membru al Bisericii intr-o zi.” Dar ei doar amana, si tot amana.

6. “Nu cred ca e important sa apartin Bisericii. Pot fi tot asa de bun si in afara Bisericii.”
Iisus si apostolii de ce au stabilit Biserica, daca nu ar fi fost important? Poate spui: “Biserica este ceva vag. Este trupul spiritual al lui Hristos.” Prieteni, apostolii au stabilit organizatia Bisericii. Ei aveau: prezbiteri, diaconi, etc. si membri. In diferite localitati, ei aveau un loc anumit si un timp anumit pentru adunare. Era o organizatie reala.
Prieteni, noi avem nevoie unii de altii. E nevoie sa fim organizati, sa fim uniti impreuna. In unire este putere. Impreuna ne inchinam lui Dumnezeu, ne incurajam si ne intarim impreuna. “Caci acolo unde sunt adunati doi sau trei in Numele Meu, sunt si Eu in mijlocul lor.” Matei 18:20. Cand Irod a aruncat pe Petru in inchisoare, Biserica se ruga si Dumnezeu a trimis un inger sa-l elibereze pe Petru. (Faptele Apostolilor 12:1-19). “Sa nu parasim adunarea noastra, cum au unii obicei… si cu atat mai mult, cu cat vedeti ca ziua se apropie.” Evrei 10:25. Daca am avut vreodata nevoie de Domnul mai inainte, daca am avut vreodata nevoie de Biblie mai inainte, daca am avut nevoie de impreuna simtire si incurajarea Bisericii mai inainte, cu atat mai mult avem nevoie acum in aceste zile din urma in care traim.
7. Unor oameni le este rusine sa apartina Bisericii. Ei se simt ca fac parte dintr-o asa de inalta societate, incat cred ca Biserica nu e destul de buna pentru ei. Cand unii ajung pe inaltimi, ametesc. In Evrei 2:11-12, Iisus spune ca nu-i este rusine sa ne numeasca “frati”, “cand zice: “Voi vesti Numele Tau fratilor Mei; Iti voi canta laude in mijlocul adunarii (Bisericii).” Lui Iisus nu-I e rusine de noi, dar unora le e rusine sa fie de partea Lui. Biserica lui Hristos, care este trupul Sau, este formata din diferiti membri care lucreaza impreuna pentru intarirea corpului lui Hristos. (Efeseni 1:22-23; 1 Corinteni 12:18). Nu pot sa vad cum cineva care pretinde ca e crestin poate spune: “N-am nevoie de Biserica.”
Biserica exista pentru doua scopuri:
A.    Sa ne ajutam unii pe altii in inaintarea noastra spre Imparatia cerului.
B.    Sa fim o lumina pentru altii, prezentandu-le solia mantuirii.
Lumea este in intuneric. “Intunericul acopere pamantul si negura mare popoarele.” Isaia 60:2. Sa fim o lumina in aceasta lume intunecoasa.
 
 
 
 

14. Pacatul de neiertat

 
Ce este pacatul de neiertat? Este ucidere? Adulter? Furt? Minciuna? Betie? Luarea Numelui lui Dumnezeu in desert? Nu. Putem sa facem o lista mare de lucruri pacatoase, dar nimic din acestea nu constituie pacatul de neiertat. “Veniti totusi sa ne judecam, zice Domnul. De vor fi pacatele voastre cum e carmazul, se vor face albe ca zapada; de vor fi rosii ca purpura, se vor face ca lana.” Isaia 1:18. “Daca ne marturisim pacatele, El este credincios si drept, ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca de orice nelegiuire.” 1 Ioan 1:9. Multumim lui Dumnezeu, pacatele cele mai rele pot fi iertate daca le marturisim. Atunci care este pacatul pe care Dumnezeu nu-l poate ierta? “Deaceea va spun: Orice pacat si orice hula vor fi iertate oamenilor; dar hula impotriva Duhului Sfant nu le va fi iertata. Oricine va vorbi impotriva Fiului omului, va fi iertat; dar oricine va vorbi impotriva Duhului Sfant, nu va fi iertat nici in veacul acesta, nici in cel viitor.” Matei 12:31-32.
Pentru a intelege cum putem huli (blasfemia) pe Spiritul Sfant, trebuie sa intelegem ce functie are El. Iisus a promis ca va trimite Spiritul Sfant si ne-a aratat care va fi lucrarea Lui. “Totusi, va spun adevarul: Va este de folos sa Ma duc; caci, daca nu Ma duc Eu, Mangaietorul nu va veni la voi; dar daca Ma duc, vi-L voi trimite. Si cand va veni El, va dovedi lumea vinovata in ce priveste pacatul, neprihanirea si judecata.” Ioan 16:7-8. “Cand va veni Mangaietorul, Duhul adevarului, are sa va calauzeasca in tot adevarul.” Ioan 16:13. Deci, aceasta este lucrarea Lui: sa ne convinga in ce priveste pacatul, neprihanirea si judecata si sa ne calauzeasca in tot adevarul. Mai intai, El ne arata ca suntem pacatosi. Apoi ne conduce la neprihanirea lui Hristos. Ne spune ca vine o judecata cand toti vor raspunde de deciziile pe care le-au facut, pentru sau impotriva lui Hristos. In timp ce ne calauzeste pas cu pas, El ne va descoperi tot adevarul, nu 50% sau 75% ci tot adevarul.
Ce este adevarul? “Sfinteste-i prin adevarul Tau: Cuvantul Tau este adevarul.” Ioan 17:17. Spiritul Sfant ne conduce la Cuvantul lui Dumnezeu si ne vorbeste prin acest Cuvant. “Caci nici o proorocie n-a fost adusa prin voia omului; ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, manati de Duhul Sfant.” 2 Petru 1:21. Cine a calauzit pe Isaia cand scria? Cine a calauzit pe Daniel, Petru si Pavel? Spiritul Sfant, desigur. Intreaga Biblie a fost data prin Spiritul Sfant. Cand neglijam, dispretuim sau respingem Biblia, sau o parte din ea, noi rezistam, refuzam sa credem si hulim (aducem blasfemie) pe Spiritul Sfant. E un lucru foarte serios sa luam aceasta parte a Bibliei sau aceea si sa le nesocotim. Este Cartea lui Dumnezeu de la Geneza la Apocalipsa, orice cuvant din ea. Daca vom continua sa luptam impotriva ei, nu putem sa fim mantuiti, caci pacatuim impotriva Spiritului Sfant. Nu va fi nimeni in cer, care a avut ocazia sa cunoasca Biblia si n-a crezut-o cu toata inima.
Daca cineva crede Biblia trebuie s-o urmeze. Insasi Biblia spune in Iacov 2:20, “Credinta fara fapte este zadarnica” (Este moarta – trd engleza). Multi aud adevarul din Biblie, dar nu vor sa-l practice. Oamenii gendesc ca Spiritul Sfant le va da un mesaj diferit de acela pe care El l-a dat in Biblie. Spiritul Sfant, cand vorbeste unui om modern, va fi de accord 100% cu ceea ce El a spus lui Isaia, Pavel si Petru. Uneori cand adevarul este descoperit unui om si el stie ca trebuie sa asculte de Dumnezeu, omul spune: “Ma voi ruga cu privire la acest lucru.” Cand Dumnezeu spune ceva in Cuvantul Sau si ne porunceste sa-l facem, de ce Il mai intrebam daca vrea sa facem ceea ce spune: “Ziua a saptea este Sabatul”, de ce nu-l tinem si de ce nu ne rugam ca Dumnezeu sa ne ajute sa-l tinem cu adevarat? E o insulta pentru Dumnezeu sa-L intrebam daca trebuie sa facem ceea ce El deja ne-a spus sa facem. Noi vrem sa facem dupa voia noastra. Vrem sa-L urmam pe Dumnezeu numai in ce ne convine noua. Dumnezeu nu ne impune voia Sa, dar cand Dumnezeu spune sa fac ceva, nu trebuie sa zic: “Ma voi ruga cu privire la aceasta,” ci trebuie sa fac si sa ma rog pentru ajutorul lui Dumnezeu sa fac cu adevarat ce-mi cere. Biblia nu spune: “Daca iti place, executa.” Nu e totdeauna usor sa executi, dar trebuie sa faci, altfel pacatuiesti impotriva Spiritului Sfant refuzand Cuvantul Sau.
E tragic ca oamenii aud aceste adevaruri din Cuvantul lui Dumnezeu si refuza sa le urmeze. “Dumnezeu nu tine seama de vremile de nestiinta si porunceste acum tuturor oamenilor de pretutindeni sa se pocaiasca.” Faptele Apostolilor 17:30. “Deci cine stie sa faca bine si nu face, savarseste un pacat.” Iacov 4:17.
Cand Isus era pe pamant, El putea fi numai intr-un loc in acelasi timp si numai cu putini oameni. Spiritul Sfant este omnipresent, adica oriunde
in acelasi timp si toti oamenii pot avea prezenta si puterea Lui. Ce dar minunat! Dar exista anumite conditii pentru a primi Duhul Sfant. In ziua
Cincizecimii, Petru si ucenicii au primit acest mare dar. Ei au spus oamenilor cum sa-L primeasca. “Pocaiti-va”, le-a zis Petru, “si fiecare voi sa fie botezat in Numele lui Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor voastre; apoi veti primi darul Sfantului Duh.” Faptele Apostolilor 2:38.
La botez, Spiritul Sfant vine in inima pentru a calauzi viata persoanei. Nimeni nu trebuie sa refuze sau sa neglijeze botezul si sa astepte sa
fie mantuit. Este un pacat contra Duhului Sfant. Nu e de mirare ca Satana incearca cu tarie sa cinvinga pe oameni ca botezul nu e important. El spune: “N-are importanta daca ai fost botezat, sau cand si cum ai fost botezat.” Dar are importanta, caci Isus a spus: “Daca nu se naste cineva din apa si din Duh, nu poate sa intre in Imparatia lui Dumnezeu.” Ioan 3:5. Botezul trebuie sa aiba loc doar asa cum invata Biblia: prin scufundare (imersie) si numai pentru cei care sunt destul de maturi pentru a decide singuri. IiSus a spus: “Duceti-va in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la orice faptura. Cine va crede si se va boteza, va fi mantuit; dar cine nu va crede, va fi osandit.” Marcu 16:15-16. Cei care au fost botezati cand erau prunci, sau doar prin stropire sunt in pericol de a comite pacatul de neiertat, daca ei nu urmeaza instructiunile clare ale lui Dumnezeu. Petru spunea: “Fiecare din voi sa fie botezat… apoi veti primi darul Duhului Sfant.” Spiritul Sfant este Acela care ne convinge ca avem nevoie sa fim botezati si sa urmam calea lui Dumnezeu. Eu nu pot convinge si nu pot impresiona inimile. Spiritul Sfant face aceasta. Daca cedam rugamintilor Lui si urmam calea Sa, daca vom fi botezati si devenim crestini, El va lua controlul deplin al vietilor noastre si ne va face si ne va pastra gata pentru cer.
Exista inca o conditie pe care trebuie s-o implinim inainte ca Spiritul Sfant sa locuiasca in noi. “Daca Ma iubiti, veti pazi poruncile Mele. Si Eu voi ruga pe Tatal si El va va da un alt Mangaietor, care sa ramana cu voi in veac; si anume , Duhul adevarului.” Ioan 14:15-17. Am vorbit pe scurt despre pazirea poruncilor lui Dumnezeu, dar, stiti, nu putem sa scapam de ele. Nu poti citi o pagina din Biblie fara sa citesti ca trebuie sa pazim poruncile. Acum putem vedea mai clar de ce este asa de important. E o conditie ca Duhul Sfant sa intre in inimile si vietile noastre. Ce tregedie ca multi oameni sunt inselati in acest punct. Ei gandesc ca sunt mantuiti, dar merg inainte si calca poruncile lui Dumnezeu in fiecare saptamana. Ce gresit lucru este acesta. Este destul de rau sa faci o greseala si sa calci poruncile lui Dumnezeu din cand in cand, dar sa-ti planifici: “Saptamana viitoare nu voi tine porunca a patra, si saptamana cealalta voi calca Sabatul si tot asa mereu”. Nu exista speranta de mantuire pentru cel ce face astfel. “Caci, daca pacatuim cu voia dupa ce am primit cunostinta adevarului, nu mai ramane nici o jertfa pentru pacate, ci doar o asteptare infricosata a judecatii si vapaia unui foc, care va mistui pe cei razvratiti” Evrei 10:26-27. Daca stii ca trebuie sa tii poruncile, trebuie sa le tii, altfel esti in pericol sa comiti pacatul de neiertat.
Biblia spune clar ca trebuie sa pazim TOATE poruncile. “Caci cine pazeste toata Legea si greseste intr-o singura porunca, se face vinovat de toate.” Iacov 2:10. Iisus spune: “Daca Ma iubiti, veti pazi poruncile Mele. Si Eu voi ruga pe Tatal si El va va da un alt Mangaietor, si anume , Duhul Sfant.” Amintiti-va textul solemn din 1 Ioan 2:3-4. “Si prin aceasta stim ca Il cunoastem, daca pazim poruncile Lui. Cine zice: “Il cunosc”, si nu pazeste poruncile Lui, este un mincinos si adevarul nu este in El.” E teribil cum vorbesc unii oameni; aproape ca ii vezi cum pacatuiesc impotriva Duhului Sfant. Ei spun: Am primit botezul cu Spiritul Sfant cu multi ani in urma. N-am nevoie sa tin poruncile lui Dumnezeu. Sunt botezat cu Spirit; atata am nevoie.” Dar Biblia spune ca TREBUIE sa tinem poruncile pentru a primi Spiritul Sfant.
Dumnezeu a scris cu degetul Sau cele Zece Porunci pe table de piatra. Este clar si simplu. Totusi oamenii incearca orice sa inlature pazirea uneia din aceste porunci, sa gaseasca o scapare de a nu le tine.
Spiritul Sfant ne convinge ca trebuie sa tinem poruncile. E periculos sa luptam impotriva acestor convingeri. Dumnezeu nu ne forteaza. Daca rezistam mereu, Duhul Sfant ne va parasi si nu vom mai avea nici o dorinta sa tinem Legea. Atunci suntem fara speranta, pierduti si am savarsit pacatul de neiertat.
Spiritul Sfant, dandu-ne Cuvantul lui Dumnezeu, ne-a spus ca trebuie sa tinem poruncile, ca trebuie sa fim botezati prin scufundare (imersie),
etc. In timpul prezent, in zilele noastre, Spiritul Sfant va fi de acord 100% cu ceea ce El a spus si a scris in Cuvantul lui Dumnezeu, Biblia.
Am mentionat trei pacate foarte primejdioase, prin care se rezista fatza de lucrarea Spiritului Sfant.
a.    Refuzul fatza de Biblie sau parti din ea. Biblia este mesajul trimis de Spiritul Sfant. Refuzand Biblia, Il refuzam pe El.
b.    Refuzand sau neglijand botezul. Cand suntem botezati, primim darul Spiritului Sfant in inimile noastre, sa ne calauzeasca si sa domneasca in vietile noastre. Cand refuzam botezul, Il refuzam pe Duhul Sfant.
c.    Refuzand sa tinem o parte din cele Zece Porunci. Iisus a spus: “daca Ma iubiti, veti pazi poruncile Mele si va voi trimite Spiritul
Sfant.”
Daca nu pazim poruncile, nu putem primi darul Spiritului Sfant.
Dar acum ascultati cu atentie, e important: Nici unul din aceste trei lucruri nu este pacatul de neiertat in sine insusi. Sunt multi aici
care fac parte din una din aceste categorii. Unii nu cred o anumita parte din Biblie. Unii n-au fost botezati conform Bibliei. Altii nu tin toate poruncile. Aceasta nu inseamna ca ati comis pacatul de neiertat si ca veti fi pierduti. Nu! Dar toate aceste trei lucruri sunt foarte aproape legate cu Spiritul Sfant. Daca veti continua sa le rezistati, sa le neglijati, in cele din urma veti ajunge la un punct cand nu va veti mai gandi la ele. Oamenii pot sa va vorbeasca si nu mai simtiti convingere in inimile voastre. Atunci, aceasta este dovada ca Spiritul Sfant v-a parasit; El nu va mai spune ca pacatuiti. Daca nu stii ca e pacat, nu poti sa te pocaiesti. Atunci esti pierdut. Iisus a dat o mustrare tare tuturor celor care se impotrivesc Spiritului Sfant. “Oameni tari la cerbice, netaiati imprejur cu inima si cu urechile! Voi totdeauna va impotriviti Duhului Sfant. Cum au facut parintii vostri, asa faceti si voi.” PACATUL DE NEIERTAT este rezistenta sau impotrivirea fatza de Spiritul Sfant pana cand nu poti sa-L mai
auzi vorbindu-ti.

“Cum au facut parintii vostri, asa faceti si voi.”
Oamenii s-au ascuns in spatele religiei parintilor lor. De cate ori oamenii spun: “Bunicul meu a fost predicator sau preot. Era un om religios. Nu cred ca trebuie sa ma schimb. Religia bunicului a fost destul de buna pentru el si este tot asa de buna pentru mine.” Prieteni, tot asa gandea si apostolul Pavel, pena cand Dumnezeu l-a lovit cu un fulger de lumina cereasca, aratandu-i eroarea. Pavel spunea: “Multumesc lui Dumnezeu, caruia Ii slujesc cu un cuget curat, din mosi stramosi.” 2Timotei 1:2. Totusi el era gresit. Exista multi oameni astazi care se lupta contra Spiritului Sfant, spunand: “Religia tatalui era destul de buna pentru el si cred ca e destul de buna si pentru mine.” Dar, prieteni, nu este adevarat. Religia este progresiva. Biblia a fost aruncata la pamant in anii Evului Mediu si trebuie restaurata si urmata in intregime. Trebuie sa umblam in lumina pentru a fi mantuiti. E imperativ ca eu sa umblu in toata lumina. Daca e o portiune pe care nu voiesc s-o accept si sa ma conformez, inseamna ca resist, ma lupt impotriva Spiritului Sfant si voi fi pierdut daca voi continua. Religia bunicului poate a fost destul de buna pentru el. Nu ma indoiesc de aceasta. El a trait lumina zilelor lui. Dar cand Dumnezeu ne da, mie si tie, mai multa lumina, tu si eu avem datoria sa urmam lumina intreaga.
E un lucru foarte serios sa neglijam cerintele Spiritului Sfant. Iata apelul puternic al lui Pavel: “Sa nu intristati pe Duhul Sfant al lui Dumnezeu, prin care ati fost pecetluiti pentru ziua rascumpararii.” Efeseni 4:30. Nu mai respingeti Spiritul sfant. Nu glumiti cu viata vesnica. Amintiti-va: orice pacat, n-are importanta cat de teribil, poate fi iertat daca ne pocaim; dar, daca vom continua sa rezistam impotriva Spiritului Sfant si sa-L intristam, curand nu vom mai putea auzi chemarile Lui si vom fi pierduti. Cand Spiritul Sfant nu mai poate sa ne vorbeasca, am comis pacatul de neiertat; suntem fara speranta pierduti. Inimile noastre devin atunci tari ca piatra.
Adesea oamenii vin si ne spun ca se tem ca au comis pacatul de neiertat. Ei au facut lucruri teribile si cred ca este imposibil pentru Dumnezeu sa-i mai ierte. Daca simti vinovatie in inima ta si ca ai asteptat timp indelungat, acesta e un semn sigur ca Dumnezeu inca te accepta; este un semn ca Spiritul Sfant inca mai lucreaza la inima ta. Accepta aceasta asigurare si  preda totul Lui chiar acum.
Individul care este in pericol este cel care zice: “Stau bine. Sunt destul de bun. Fac asta sau aceea si sunt sigur ca Dumnezeu va trece cu vederea restul.” Pentru unul ca acesta este un mare pericol, caci aparandu-se singur, el rezista Spiritului Sfant. Cand cineva isi apara un singur pacat in viata sa, acela poate deveni pacatul de neiertat. Aceasta este o pozitie primejdioasa. “Nu stingeti Duhul.” 1 Tesaloniceni 5:19. Unii oameni merg si se imbata pentru a uita de necazuri, astfel ei sting Duhul. Vocea Lui e stinsa, redusa la tacere si ei sunt pierduti.
Unii intreaba: “De ce predici acest subiect din Biblie si faci pe oameni sa fie nemultumiti. Acum ei stiu ce spune Biblia si sunt nemultumiti caci nu vor sa faca. Este o tensiune si ingrijorarre teribila pe care o provoci.” Ei bine, eu predic, desigur, pentru ca Domnul Iisus Hristos m-a insarcinat sa predic. Nu pot predica nimic daca nu cred ceea ce predic cu toata inima. Sunt hotarat sa fiu credincios lui Dumnezeu si voi predica tot ce-mi cere sa predic, deci eu trebuie sa predic si acest mesaj. A urma pe Domnul Iisus Hristos este raspunsul la aceasta problema. Cineva poate fi nemultumit deoarece nu a luat pozitie in favoarea lui Hristos. Nu este nici o greseala in predicarea adevarului, ci este inima incapatanata care refuza mesajul. Raspunsul e simplu: “Urmeaza calea lui Hristos, supune-te Lui, asculta de tot ce-ti cere sa faci.” Atunci nemultumirea dispare. Spune: “Da: Domnului Iisus Hristos. Nu mai intarzia, nu te mai opune, e primejdios.
 
 
 
 

15. Este Dumnezeu specific?

 
Exista o ideie gresita si primejdioasa intre oameni, ca Dumnezeu nu ne cere o ascultare completa, totala de poruncile Sale. Multi oameni gandesc ca daca ei fac tot ce pot mai bine, dar nu asculta de Dumnezeu in totul, in mila Sa, Domnul va trece cu vederea neascultarea lor. Dar, Biblia spune clar ca , daca dorim sa castigam fericirea vesnica cu Hristos in ceruri, trebuie sa ascultam de Domnul in totul. “Si dupa ce a fost facut desavarsit, S-a facut pentru toti cei ce-L asculta, urzitorul unei mantuiri vesnice.” Evrei 5:9. Notati, Biblia nu spune ca toti cei care pretind a fi crestini vor intra in cer, ci spune ca acei care sunt crestini adevarati si care isi arata iubirea prin ascultare fatza de El, vor castiga viata vesnica. Sa nu asteptam sa fim mantuiti daca nu alegem sa ascultam astazi de Domnul, in aceasta lume. Va fi bine sa ne examinam serios vietile noastre, sa vedem daca suntem ascultatori de Dumnezeu.
Multi oameni cred ca deoarece apartin unei biserici si au fost botezati, ei sunt siguri ca vor merge in cer. Adesea auzim pe oameni spunand ca nu e necesar sa tina Sabatul, atat timp cat ei traiesc o viata buna, chiar daca ei stiu ca Biblia porunceste tinerea Sabatului. Ei cred ca Domnul va fi milostiv cu ei si ii va mantui oricum. Prieteni mei, aceasta este o pacaleala. Diavolul inseala pe multi cu aceasta mare minciuna. Cand va veni Iisus, vor fi milioane de oameni  care gandeau ca meritau un loc in cer, dar care vor afla ca au refuzat pe Domnul, caci nu L-au ascultat. “Nu orisicine-Mi zice: Doamne, Doamne!” va intra in Imparatia cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu care este in ceruri.” Matei 7:21. Domnul ne spune aici ca vor fi multi pretinsi crestini care vor fi dezamagiti amarnic la sfarsitul lumii, cand vor fi respinsi deoarece n-au ascultat deplin pe Dumnezeu. “Multi Imi vor zice in ziua aceea: “Doamne, Doamne! N-am proorocit noi in Numele Tau? N-am scos noi draci in Numele Tau? Si n-am facut noi multe minuni in Numele Tau?” Atunci le voi spune curat: “Niciodata nu v-am cunoscut; departati-va de la Mine voi toti care lucrati faradelege.” Matei 7:22-23.
Dumnezeu a aruncat din cer pe Satana si ingerii lui deoarece ei nu L-au ascultat. El a izgonit pe Adam si Eva din gradina Edenului din cauza neascultarii lor. Putem noi crede ca Dumnezeu ne va lua la cer daca traimm in neascultare cand El a izgonit pe altii din acelasi motiv? Cineva poate intreaba: “Crezi ca e necesar sa tinem toate cele Zece Porunci pentru a fi primiti in cer?” Cel mai bun raspuns la aceasta intrebare se gaseste in Matei 19:16-17. “Atunci s-a apropiat de Iisus un om si I-a zis: “Invatatorule, ce bine sa fac, ca sa am viata vesnica?” El i-a raspuns: “De ce Ma intrebi: “Ce bine?” Binele este Unul singur. Dar daca vrei sa intri in viata, pazeste poruncile.” Citind mai departe aceasta experienta, vedem ca tanarul acesta gandea ca el pazise toate cele Zece Porunci, tot asa cum multi oameni gandesc ca ei pazesc poruncile astazi, dar el nu pazea prima porunca: “Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.” Bogatia lui era Dumnezeul lui. “Daca vrei sa fii desavarsit”, i-a zis Iisus, “du-te de vinde ce ai, da la saraci si vei avea o comoara in cer! Apoi vino si urmeaza-Ma.” Cand a auzit tanarul vorba aceasta, a plecat foarte intristat; pentru ca avea multe avutii.” Matei 19:21-22.
Multi oameni astazi, ca si tanarul acesta, gandesc ca ei tin toate cele Zece Porunci, in timp ce pazesc Duminica, prima zi a saptamanii, ca zi sfanta. Dar cel ce nu pazeste ziua a saptea, Sambata, nu pazeste in intregime poruncile lui Dumnezeu. El pazeste poate noua din ele, dar daca nu pazeste ziua a saptea, el nu pazeste porunca a patra. Iisus a spus clar ca orice persoana care prin buna stiinta si de buna voie calca oricare din poruncile lui Dumnezeu, niciodata nu va fi primit in cer.
Sub Noul Legamant, Domnul a promis ca ne va da o inima noua, in care va scrie Legea Sa si in care va locui iubirea Sa minunata. Daca am fost nascuti din nou si am fost mantuiti prin har, inimile noastre vor fi pline cu iubirea lui Iisus si poruncile Lui sunt scrise in inimile noastre. Atunci noi vom fi binevoitori sa-L ascultam pe El, deoarece Il iubim. Vom spune impreuna cu Psalmistul: “Vreau sa fac voia Ta, Dumnezeule! Si Legea Ta este in fundul inimii mele.” Psalmul 40:8. “Iisus i-a zis: “Daca Ma iubeste cineva, va pazi cuvantul Meu”… “Cine nu Ma iubeste, nu pazeste cuvintele Mele.” Ioan 14:23-24. “Caci dragostea de Dumnezeu sta in pazirea poruncilor Lui. Si poruncile Lui nu sunt grele.” 1 Ioan 5:3. Un adevarat crestin mantuit prin Har, care pretinde ca iubeste pe Iisus, va avea placere sa asculte de El. Vom spune ca si Pavel dupa convertirea sa: “Doamne, ce vrei sa fac?” Faptele Apostolilor 9:6.
Nu numai ca Dumnezeu scrie poruncile Sale in inimile noastre, cand suntem nascuti din nou, dar El promite ca va veni si va trai viata Sa in noi. “Am fost rastignit impreuna cu Hristos si traiesc… dar nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine. Si viata, pe care o traiesc acum in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit si S-a dat pe Sine Insusi pentru mine.” Galateni 2:20. “Caci Dumnezeu este Acela care lucreaza in voi si va da, dupa placerea Lui, si vointa si infaptuirea.” Filipeni 2:13.
Esecul din partea pretinsilor crestini de a tine Sabatul zilei a saptea este tot asa de serios in fatza lui Dumnezeu ca si furtul, adulterul, uciderea sau inchinarea la idoli. Este un lucru grav pentru Dumnezeu cand oamenii inlocuiesc o porunca divina a Marelui Dumnezeu al intregului Univers cu o porunca facuta de om. Iisus spunea: “De geaba Ma cinstesc ei, invatand ca invataturi niste porunci omenesti.” Matei 15:9.
Este o greseala tragica pentru o persoana sa creada ca Dumnezeu va accepta bunele sale intentii, daca tine cu reverenta Duminica in locul Sabatului biblic. Dumnezeu ne cere sa ascultam de El. Este imposibil pentru o persoana sa fie bine cu Dumnezeu in timp ce refuza sa tina una din poruncile lui Dumnezeu. “Si prin aceasta stim ca Il cunoastem, daca pazim poruncile Lui. Cine zice: “Il cunosc”, si nu pazeste poruncile Lui, este un mincinos si adevarul nu este in el.” 1 Ioan 2:3-4. Dovada ca Il cunoastem cu adevarat pe Iisus ca Mantuitorul nostru personal nu este ce simtim si nici cat de mult vorbim despre El, ci dovada consta in ceea ce facem cu poruncile Lui. Iisus spunea: “Daca Ma iubiti, veti pazi poruncile Mele. Cine are Poruncile Mele si le pazeste, acela Ma iubeste; si cine Ma iubeste, va fi iubit de Tatal Meu. Eu il voi iubi si Ma voi arata lui.” Ioan 14:15,21. Poate fi ceva mai clar?
Am auzit pe multi spunand: “Sunt mantuit. Pot face ce-mi place si inca raman crestin. Nu sunt sub Lege, ci sub har. Sunt mantuit pentru vesnicie, nu pot fi pierdut.” Da, multumim lui Dumnezeu, ca putem fi mantuiti acum pentru vesnicie, dar Iisus ne spune cum acesti oameni care sunt mantuiti pot fi recunoscuti. “Voi sunteti prietenii Mei daca faceti ce va poruncesc Eu.” Ioan 15:14. Tot ce putem face in aceasta viata este sa-I predam lui Iisus inimile noastre pe deplin. Atunci vom fi ascultatori de El in orice lucru. Aceasta este toata datoria noastra ca fiind crestini: sa ascultam de Dumnezeu si sa tinem poruncile Lui. “Sa ascultam dar incheierea tuturor invataturilor: Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui. Aceasta este datoria oricarui om.” Eclesiastul 12:14. Dupa cum un parinte cere ascultare din partea copiilor sai, tot la fel si Dumnezeu cere ascultare de la noi, copiii Sai.

“Sa n-adaugati nimic la cele ce va poruncesc eu si sa nu scadeti nimic din ele; ci sa paziti poruncile Domnului, Dumnezeului vostru, asa cum vi le dau eu.”
Deuteronom 4:2. Nu putem adauga nimic si nici scadea nimic. Trebuie sa le tinem toate asa cum ne-a poruncit El. Dumnezeu este foarte specific! Priviti la Adam si Eva. Ei au luat doar un fruct dintr-un pom interzis. Din cauza acestei neascultari, ei au fost dati afara din gradina Eden si au adus pacatul si moartea asupra acestei lumi. A fost doar un act de neascultare, nu ceva ce au facut in fiecare saptamana, ci doar odata. Totusi unii oameni gandesc astazi ca ei pot calca poruncile lui Dumnezeu in fiecare saptamana si ca Dumnezeu totusi va trece cu vederea.
Dumnezeu a chemat pe Lot si familia lui sa iasa din Sodoma deoarece El voia sa distruga cetatea. El le-a poruncit: “Sa nu te uiti inapoi!” Se pare ca era un lucru simplu. Sa intorci capul si sa te uiti inapoi, ce durere putea sa provoace? Dar Dumnezeu a fost specific. “Nevasta lui Lot s-a uitat inapoi si s-a prefacut intr-un stalp de sare.” Geneza 19:26. A privi inapoi era un lucru mic, dar era neascultare.
In 1 Imparati 13:1-26 este o istorisire interesanta. Domnul a spus unui profet tanar sa faca un anumit lucru. Un alt profet mai in varsta a venit si i-a spus o minciuna. El i-a zis: “Nu e important, nu te-ngrijora despre aceasta. Fa acest lucru in locul celuilalt.” Tanarul profet a ascultat de profetul mai batran in loc sa asculte de Dumnezeu. El a fost ucis chiar in ziua aceea pentru neascultarea lui, deoarece a urmat sfatul unui alt predicator in locul poruncii lui Dumnezeu. Ce avertizare solemna este aceasta pentru noi sa nu fim amagiti de a nu mai tine ziua a saptea, datorita sfaturilor sau rugamintilor prietenilor, rudelor sau pastorilor.
Neascultarea uneori pare sa fie un lucru mic, neinsemnat, dar in ochii lui Dumnezeu este un lucru foarte serios. El ne va judeca pentru orice fapta de neascultare. Cineva poate spune: “Desigur ca Domnul nu Se asteapta ca eu sa tin toate poruncile Sale, inclusive Sabatul. Va fi foarte greu pentru mine, voi pierde serviciul, sotia nu este de accord, se va destrama familia. El nu Se asteapta ca in asemenea circumstante sa ascult in totul.” Ce spune Iisus? “Daca vine cineva la Mine si nu uraste pe tatal sau, pe mama-sa, pe nevasta-sa, pe copiii sai, pe fratii sai, pe surorile sale, ba chiar insasi viata sa, nu poate fi ucenicul Meu. Si oricine nu-si poarta crucea si nu vine dupa Mine, nu poate fi ucenicul Meu. Tot asa, oricine dintre voi, care nu se leapada de tot ce are, nu poate fi ucenicul Meu.” Luca 14:26-27, 33. Da, chiar daca drumul pare greu si e nevoie de purtat o cruce, Domnul ne spune ca trebuie sa ne luam crucea si sa-L urmam. Celor care azita sa mearga in ascultare fatza de poruncile Sale deoarece calea pare grea, Dumnezeu le trimite aceasta incurajare: “Nu te teme, caci Eu sunt cu tine; nu te uita cu ingrijorare, caci Eu sunt Dumnezeul tau; Eu te intaresc, tot Eu iti vin in ajutor. Eu te sprijinesc cu dreapta Mea biruitoare.” Isaia 41:10.
Cat de important este sa facem ce este drept fara sa ne abatem, fara sa deviem. Sa nu permitem lui Satana sa ne ispiteasca sa credem ca Domnul nu este specific cu privire la ceea ce spune. Dumnezeu este cu adevarat specific! Toate poruncile Sale sunt sigure si stau pentru vesnicie. “Deci cine stie sa faca bine si nu face, savarseste un pacat.” Iacov 4:17. Cand stim ce este drept si noi refuzam sau neglijam sa facem, n-are importanta din ce motive, atunci noi suntem condamnati in fatza lui Dumnezeu si vom sta in fatza judecatii fara nici o scuza.
Cand omul se departeaza de la poruncile lui Dumnezeu, e marele pericol ca el se inseala singur, astfel ca ce este drept pare gresit si ce este rau pare bine. “Multe cai i se par bune omului, dar la urma duc la moarte.” Proverbe 16:25.
Herman Bauman