Serviciul militar

Serviciul militar

 
Ca parte a Bisericii mondiale a adventistilor de ziua a saptea, Biserica Crestina Adventista de Ziua a Saptea din Romania marturiseste aceeasi credinta si se conduce dupa aceleasi principii morale si de organizare ca si Biserica mondiala. Ea considera Biblia ca fiind Cuvantul lui Dumnezeu si, deci, autoritatea suprema de credinta si de purtare.
Conform Bibliei, Biserica recunoaste ca autoritatile civile sunt randuite de catre Dumnezeu ca sa asigure ordinea sociala, sa protejeze viata si bunurile cetatenilor, sa garanteze respectarea drepturilor si libertatilor acestora. In consecinta, asa cum ne invata Sfintele Scripturi in Epistola catre Romani 13:1-7, crestinii adventisti de ziua a saptea declara si manifesta loialitate fata de tara, respecta legile ei si sustin autoritatea de stat in exercitarea atributiilor ei legitime. In acelasi timp, ei marturisesc ca autoritatea si legile lui Dumnezeu au prioritate fata de autoritatea si legile omenesti.
Biserica Adventista recunoaste ca toate cele 10 porunci ala Decalogului ( Exod 20:1-17 ) au o valoare permanenta si sunt obligatorii pentru oricine, in orice timp si imprejurari. In consecinta, conform poruncii a sasea a Decalogului: “ Sa nu ucizi “, adventistii au oroare fata de razboi si varsare de sange si se situeaza pe pozitia de a nu fi constransi sa indeplineasca serviciul militar combatant. In schimb, ei sunt gata sa indeplineasca serviciul militar ca necombatanti, cu conditia sa li se permita sa-si respecte ziua de odihna saptamanala, sambata, conform poruncii a patra din Decalog.
In lumina celor de mai sus, conform traditiei ei istorice, Biserica se preocupa de indrumarea tinerilor adventisti, pentru a se califica in domenii care sa le permita sa efectueze cu succes servicii umanitare, in cadrul serviciul militar necombatant si sa-si poata respecta ziua de odihna saptamanala, conform Bibliei.
Pozitia de necombatanta a adventistilor de ziua a saptea a fost recunoscuta rand pe rand de catre multe guverne din lume, la scurt timp dupa constituirea Bisericii. Aceasta atitudine a ramas aceeasi pana astazi. Acolo unde aceasta pozitie nu a fost recunoscuta, s-au produs abuzuri. Pentru a preveni pe viitor eventuale acte de persecutie si pentru a evita confuziile posibile printre membrii Bisericii, afirmam in mod oficial pozitia de necombatanta a conducerii bisericii noastre.
In timp ce pozitia generala a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea este in favoarea necombatantei, tinand cont de complexitatea situatiilor care pot sa apara si de imposibilitatea de a stabili in mod dogmatic ce trebuie sa se faca in fiecare imprejurare, noi recunoastem libertatea membrilor Bisericii de a-si indeplini indatoririle cetatenesti, dupa cea mai buna intelegere pe care o au.
Declaratia a fost adoptata de catre Comitetul Uniunii de Conferinte a Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a Saptea din Romania, in anul 1996.
Sursa: www.adventist.ro