Sfaturi pentru prevenirea cancerului

Sfaturi pentru prevenirea cancerului

 
Recomandările de mai jos sunt extrase din Raportul „Alimentaţie, nutriţie şi prevenirea cancerului: o perspectivă globală”, bazat pe analiza a peste 4500 de studii ştiinţifice, efectuata de catre un grup de 150 de specialişti din întreaga lume. Ele reprezintă cel mai valoros pachet de recomandări ce pot fi oferite la ora actuală pentru reducerea riscului de cancer.
1.    Adoptaţi o dietă predominant vegetală, care să conţină o varietate de legume, fructe, leguminoase şi cât mai puţine alimente amidonoase rafinate (orez alb, decorticat; paste din faina alba; paine alba).
2.    Evitaţi surplusul sau deficitul ponderal a, şi limitaţi câştigul ponderal în timpul perioadei de adult la mai puţin de 5 kg.
3.    Dacă profesia nu va solicită fizic decat putin sau moderat, efectuaţi zilnic o plimbare în pas vioi de aproximativ o oră (sau o altă activitate similară b). De asemenea, acumulaţi cel puţin o oră de exerciţiu fizic viguros pe săptămână.
4.    Consumaţi 400-800 g  (sau 5 sau mai multe porţii) c pe zi dintr-o varietate de legume, verdeţuri şi fructe, pe tot parcursul anului d.
5.    Consumaţi 600-800 g (sau cel puţin 7 porţii) c pe zi dintr-o varietate de cereale integrale, leguminoase (fasole, linte, soia, mazăre, etc.), rădăcinoase, tuberculi şi buruieni e. Obişnuiţi-vă să preferaţi alimentele prelucrate şi procesate cât mai puţin. Limitaţi consumul de zahăr rafinat.
6.    Nu se recomandă consumul de alcool. Dacă acesta se consumă totuşi, nu se vor depăşi 2 porţii pe zi la bărbaţi şi o porţie pe zi la femei.
7.    Nu se va consuma sau cel puţin se va limita consumul de carne roşie g  la maximum 80 g pe zi. Este de preferat să se înlocuiască carnea roşie cu carne de peşte, pasăre, şi alte animale nedomestice.
8.    Se va limita consumul de alimente grase, în special al celor de origine animală. În ceea ce priveşte uleiurile vegetale, acestea se vor folosi în cantităţi modeste .
9.    Se va limita consumul de alimente sărate  şi se va reduce sarea folosită la gătit şi cea adăugată la masă. Se vor folosi mirodenii şi condimente vegetale pentru asezonarea alimentelor.
10.    Nu folosiţi alimente care, ca urmare a păstrării timp îndelungat la temperatura camerei, sunt expuse contaminării cu micotoxine (prin mucegăire).
11.    Pentru conservarea alimentelor perisabile cumpărate sau pregătite in casă se va folosi refrigerarea, congelarea şi alte metode adecvate.
12.    Atunci când nivelurile aditivilor, substanţelor contaminante şi a altor reziduuri sunt reglementate cu atenţie, prezenţa lor în alimente sau băuturi nu produce daune sănătăţii. În schimb, folosirea improprie a acestor substanţe sau lipsa reglementărilor în domeniu pot primejdui sănătatea, lucru valabil cu deosebire în ţările în curs de dezvoltare.
13.    Nu folosiţi alimente fripte sau arse. Cei care consumă carne sau peşte vor trebui să evite arderea sucurilor cărnii care se produce în timpul frigerii, precum şi prăjirea. Următoarele alimente vor fi consumate numai ocazional: carne şi peşte fripte pe flacără directă; carne afumată şi pastramă.
14.    Pentru cei care respectă recomandările prezentate aici, suplimentele dietetice sunt probabil ne-necesare şi posibil ineficiente pentru reducerea riscului de cancer.
15.Tutun: nu fumaţi şi nu mestecaţi tutun.
Sursă: World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research, Food, Nutrition and Cancer Prevention: A Global Perspective (Washington, D.C., 1997).
Traducere : dr. Constantin Dinu