Sihem

Sihem
Localitatea Sihem se afla langa actualul sat Balatah, in frumoasa vale dintre Muntele Ebal si Muntele Garizim, la aproximativ 65 km nord de Ierusalim.
Sihemul a fost primul oras vizitat de Avraam in Palestina (Gen. 12:6-7). Iacov si familia lui au venit la Sihem si au ridicat un altar (Gen. 33:18-20). Fratii lui Iosif isi pastoreau turmele in zona (Gen. 37:12-13), iar Iosif a fost ingropat aici (Ios. 24:32). Sihem a fost locul in care a adunat Iosua semintiile lui Israel (Ios. 24:1), in care a fost incoronat Roboam, in care s-a divizat monarhia din Israel si in care si-a stabilit regele Ieroboam resedinta (1 Imp. 12).
Sihemul este zona in care s-au efectuat cele mai extinse si mai durabile sapaturi arheologice din Palestina. Arheologii au descoperit douazeci si patru de straturi distincte, marturie a faptului ca zona a fost locuita incepand cu anii 4000-3150 i.Hr. si pana in perioada elenista (331-63 i.Hr.).
Sapaturile au scos la iveala si un zid inalt datand din vremea lui Avraam si Iacov. In zid se gasea o poarta sub care – dupa toate probabilitatile – Hamor si fiul sau, Sihem, au analizat impreuna cu conducatorii orasului problema relatiilor dintre ei si oamenii lui Iacov (Gen. 34:20-24). Inauntrul orasului se afla un edificiu imens, ale carui ziduri aveau o grosime de aproape 5 m, incadrand o arie de 10x12m. In interiorul acestora au fost gasite doua randuri de coloane care sprijineau tavanul si, posibil, un al doilea nivel. Intrarea a fost construita catre sud-est si se pare ca era flancata de doua turnuri cu foisor.
Arheologii presupun ca acest edificiu ar putea fi turnul Sihemului, pe care Abimelec l-a ars din temelii (Jud. 9:46-49). In apropiere a fost excavat un templu de dimensiuni mari, despre care se crede ca ar fi fost templul lui Baal-Berith.
Sursa: www.cercetatiscripturile.org