Simboluri religioase in scoli publice

Simboluri religioase in scoli publice

 
Consiliul de conducere al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Romania a luat nota de decizia Consiliului Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii de a recomanda retragerea simbolurilor religioase din institutiile de invatamant public. In cadrul sesiunii de toamna din 24-26 noiembrie anul curent Consiliul de conducere al Bisericii Adventiste a formulat pozitia exprimata in cele ce urmeaza.
Simbolurile religioase sunt o forma de exprimare a credintei si o manifestare a identitatii religioase, avand un rol important in educatia copiilor. Din aceste motive, folosirea lor constituie o manifestare a libertatii religioase care trebuie sa caracterizeze orice societate democratica.
Totusi luand in considerare, principiul liberului arbitru, conform caruia Dumnezeu l-a creat pe om liber si responsabil pentru alegerile sale, credem ca orice persoana si institutie, mai ales Biserica, trebuie sa manifeste respect fata de demnitatea umana si fata de Creator, recunoscand fiecarui individ libertatea si responsabilitatea de a alege. In acest sens, folosirea simbolurilor religioase in scolile publice, in contextul in care bisericile minoritare intampina dificultati la predarea religiei, poate constitui o lezare a sentimentului religios al elevilor apartinand cultelor minoritare si o discriminare.
Biserica Adventista de Ziua a Saptea sustine principiul separatiei statului de biserica. Din acest motiv considera ca statul si institutiile sale, inclusiv scolile publice, nu trebuie sa se implice in promovarea si sustinerea invataturilor si valorilor unei anumite religii sau confesiuni religioase; daca se acorda posibilitatea manifestarii religioase in scolile publice, aceasta ar trebui sa fie accesibila oricarui cult.
Luand in considerare cele de mai sus, socotim ca decizia CNCD de a recomanda retragerea simbolurilor religioase din institutiile de invatamant public este corecta.
Presedinte,
Pastor Teodor Hutanu
Acest comunicat a fost votat de consiliul de conducere al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Romania si publicat la data de 30 noiembrie 2006.
Sursa: www.adventist.ro