Sindromul câinelui mort – 2 Sam.16,5-14

\"\"

 

 Un cuplu de pensionari calatorea de-a lungul tarii cu masina. Cei doi s-au oprit la un restaurant pentru masa de pranz. La plecare femeia si-a uitat unica pereche de ochelari pe masa restaurantului. Dupa mai mult de 20 de mile parcurse si-a dat seama ca nu-i mai are. Iar pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, sotul a mai trebuit sa mearga alte 20 de mile mai departe pe autostrada pana ce a putut intoarce masina … Sotul a bombanit tot drumul inapoi: asa faci tu mereu, tu intotdeauna uiti, tu niciodata nu iei aminte, uite ce vreme pierdutaIar biata de ea nu indraznea sa mai spuna nimic, simtindu-se vinovata…. Ah, cum a putut sa fie atat de uituca? Au ajuns la restaurantul cu pricina si in timp ce sotia cobora din masina sa se duca dupa ochelari, sotul i-a spus: Pentru ca tot am batut atata drum pentru ochelari, daca tot de duci inauntru dupa ei, sa iei si portofelul meu lasat pe scaunul pe care am stat!

Suntem gata sa ne ofuscam, sarind afectati, jigniti, ofensati pentru lucruri mici. Si in acest timp uitam de barnele din ochii proprii.Sau problema aceasta semanifesta doar la un anumit tip de personalitate?

    Un scurt test: spuneti-mi intr-un singur cuvant ce tip de personalitate reprezinta urmatoarele personaje biblice:

         Toma (necredincios)

         Izabela (idolatra)

         Iuda Iscarioteanul (tradator)

         Simei:….

      Simei? Cine este? Ar trebui sa nu uitam acest nume. Si sa nu uitam ce trasatura de caracter poate fi trecuta in dreptul lui. Simei suferea de o boala spirituala extrem de grava care ii afecteaza in egala masura pe crestini si pe necrestini, o boala care poate distruge fara nici o speranta de recuperare pe chiar cei mai credinciosi dintre credinciosi. Pe cei care, pe autostrada vietii, se simt la adapost de crize anuntate sau ne-.

 

    As vrea sa fac o precizare. Daca cineva din audienta incearca sa aplice mesajul la vecinul din dreapta/stanga, si o sa spuna ca vorbitorul a ales acest paragraf doar pentru a-l pune la colt pe X sau Y, o sa plece de aici la fel de gol ca un laodicean de cursa lunga si fara nici un folos spiritual. Pentru ca mesajul mi se aplica mie si tie in egala masura. Ca de altfel orice mesaj biblic… Maria Magdalena nu este sora X si fariseul care se ruga la templu nu e fratele Y ci sunt EU… Ghehazi furand si Iuda tradand, Avraam mintind si Noe band, Samariteanca ratacind si Saul turband nu sunt "altii" pe care vrea sa ii infiereze pastorul in predici subiective ci sunt EU/TU/NOI. Fiecare dintre noi trebuie sa ne vedem asa cum suntem, deformati de  pacat. Si mai trebuie sa intelegem si ceea ce putem deveni, prin harul lui Dumnezeu, daca acceptam transformarea: cetateni ai cerului.

 

Simei. O scurta recapitulare. Ani de-a randul Saul fusese imparat. Dar puterea ii alterase personalitatea pana la caricatura. Nu mai era timidul ascuns intre butoaie ci generalisimul care poruncea si nu dadea socoteala nimanui, nici macar lui Dumnezeu. Mandru. Neascultarea l-a facut sa piarda favoarea cerului fiind inlocuit cu David, ciobanasul, slujitorul cu harfa, tanarul luptator… Dar desi lepadat, Saul trona de facto. Nu abdicase. Nu era gata sa spuna: bine David, acum este randul tau sa domnesti… Dimpotriva, turbat de manie impotriva lui David, l-a vanat timp de zece ani cu o tenacitate demna de o cauza mai buna…

            Prin contrast, David a avut de mai multe ori ocazia sa-l ucida dar nu a indraznit sa se lege de “unsul Domnului”… David a pribegit necontenit pana cand Saul, cu totul in mainile Satanei si demoralizat de vrajitoarea din EnDor, a murit in batalie.

 

Dupa aceasta David a fost incoronat oficial ca imparat. Iar vremea s-a scurs… Si dupa aproape 30 de ani de domnie, cand se parea ca a reusit sa-i puna la respect pe filisteni si sa castige increderea celor din Beniamin,  propriul lui fiu s-a ridicat impotriva sa gata sa-si ucida, incercand o lovitura de stat. O alta imagine tipologica a revoltei lui Lucifer. David din nou singur, fugar… Tot ce facuse pentru Israel timp de 30 de ani era uitat. A redevenit David cel proscris, vanat public. Iar Mefiboset, nepotul olog al lui Saul, cel fata de care David s-a purtat ca si cu un fiu, s-a alaturat chiar si el complotului. Recunostinta = Rara Avis.

 

David din nou singur singur (sa ne reamintim singuratatea marilor barbati ai credintei: Enoh, Noe, Abraam, Moise, Ilie, David mai ales Pavel si evident, Isus…) Si acum apare in scena Simei: 

 

5  David ajunsese pina la Bahurim. Si de acolo a iesit un om din familia si din casa lui Saul, numit Simei, fiul lui Ghera. El ianinta blestemind,  

6  si a aruncat cu pietre dupa David si dupa toti slujitorii imparatului David, in timp ce tot poporul si toti vitejii stateau la dreapta si la stinga imparatului.  

7  Simei vorbea astfel cind blestema: "Du-te, du-te, om al singelui, om rau!  

8  Domnul face sa cada asupra ta pedeapsa pentru tot singele casei lui Saul, al carui scaun de domnie l-ai luat, si Domnul a dat imparatia in minile fiului tau Absalom; si iata-te nenorocit, caci esti un om al singelui!"  

9  Atunci Abisai, fiul teruiei, a zis imparatului: "Pentruce bleastama acest cine mort pe domnul meu imparatul? Lasa-ma, te rog, sa ma duc sa-i tai capul."  

10  Dar imparatul a zis: "Ce aveti voi cu mine, fiii teruiei? Daca bleastama, inseamna ca Domnul i-a zis: ,Bleastama pe David!` Cine-i… va zice dar: ,Pentruce faci asa?"  

11  Si David a zis lui Abisai si tuturor slujitorilor sai: "Iata ca fiul meu, care a iesit din trupul meu, vrea sa-mi ia viata; cu cit mai mult Beniamitul acesta! Lasati-l sa blesteme, caci Domnul i-a zis.  

12  Poate ca Domnul se va uita la necazul meu, si-mi va face bine in locul blestemelor de azi."  

13  David si oamenii lui si-au vazut de drum. Simei mergea pe coasta muntelui, in dreptul lui David, si mergind, blestema, arunca cu pietre impotriva lui, si vintura praf.

      De ce Simei se comporta atat de josnic? Simplu, pentru ca este bolnav. Sufera de "sindromnul cainelui mort". Latra si musca pana cand moare… Si chiar dupa ce moare, te face sa-i simti parfumul amintirilor.

Ma intreb ce fel de viata a avut Simei daca si dupa 30 de ani se comporta de parca David i-ar fi furat lui insusi tronul? Treizeci de ani de critica, de ganduri amare, de dialogori imaginare, de planuri de razbunare… Nici o zi senina, nici un timp in care sa inceteze a se mai gandi la David si sa spuna: Ah ce zi frumoasa este astazi, multumesc Doamne ca sunt sanators, ca am o sotie credincioasa si copii frumosi si destepti… Nu. Simei coace zi de zi aluatul resentimenelor: Ah, David, ce mi-ai facut tu mie, David, lasa ca ca o sa-ti vina si tie randul, lasa ca o sa vina ea ziua razbunarii si sa vezi atunci, ahaaa

 

            Tu cum esti ? Tu cine esti ? Esti ori Simei ori David.

 

Si acum sa-l privim pe David: singur, urmarit de propriul fiu… Cu siguranta avea nevoie de o vorba buna, de o incurajare, de un pahar cu apa pentru el si mica ceata ce-l urma… Iar Simei blesteama… Ce tablou… Si ce imaginatie bolnava are: Simei mergea pe coasta muntelui, in dreptul lui David, si mergind, blestema, arunca cu pietre impotriva lui, si vintura praf. (v.13)

    Nu stiu cum v-ati simti dvs. dar stiu cum as reactiona eu. Sa fiu gasit dezarmat intr-o zi, o zi neagra cant totul se pare ca merge rau…  Si sa vina fratele meu nu sa imi spuna: “curaj, hai sa ne rugam, hai sa vedem ce putem face”, nu, ci sa ma impinga in prapastie. Sau macar sa arunce praf si pietre. Pai las credinta cinci minute si-l fac praf eu pe el…

      Tu cum esti ? Tu cine esti ? Esti ori Simei ori David.

 

 

Si Abisai a facut la fel: "Pentruce bleastama acest cine mort pe domnul meu imparatul? Lasa-ma, te rog, sa ma duc sa-i tai capul." (v.9)… Eu fiind David as fi reactionat cam asa: “Aha, cum sa nu… Uite sabia mea si ai grija sa-l omori dar nu prea repede… Sa simta pentru ultima oara ce inseamna sa se lege de unsul lui Israel…”

Boala cainelui mort – numele dat de Abisai acestui sindrom al naturii umane pacatoase… Un caine care, chiar si dupa ce a murit, nu face bine ci raspandeste duhoare… Trebuie o echipa intreaga de la Sanepid cu masti de protectie si cu masina speciala, sa curete locul unde a “fragezit” la soare un caine care speria si musca toti trecatorii. Acum nu mai musca dar tot nu poti trece pe acolo pentru ca si mort, cainele iti reaminteste caracterul sau turbat. inteleptul constata: caci un caine viu face mai mult decat un leu mort. Ecles.9,4. Dar daca nu leul este mort ci cainele? Cu atat mai putina valoare.

il gasim pe Simei in multe biserici. Duhoarea imprastiata de el aproape ca sufoca pe cei ce se straduiesc sa aduca jertfe cu miros placut Domnului. Daca este cazul si cu tine, daca este cazul bisericii tale, du dispera. Nu pleca scarbit si jurandu-ti sa nu te mai implici niciodata in lucrare din cauza miasmelor de caine mort. Procedeaza mai degraba ca David si lasa-L pe Dumnezeu sa deratizeze si sa dezintoxice biserica Lui.  

   

Iar David isi uimeste slujitorii, ne uimeste pe noi si il uimeste si pe Satana:  "Ce aveti voi cu mine, fiii teruiei? Daca bleastama, inseamna ca Domnul i-a zis: ,Bleastama pe David!` Cine-i… va zice dar: ,Pentruce faci asa?" (v.10.11)… Ce suflet mare, ce om ales, om dupa inima lui Dumnezeu ! A zecea parte din intreaga Biblie are de-a face cu David fie direct fie prin trimiteri la numele sau.

 

Tu cum esti ? Tu cine esti ? Esti ori Simei ori David.

 

Ai un dusman personal? Cine stie daca nu cumva chiar Domnul ti l-a scos in cale pentru ca treceai cu viteza prea mare pe acolo… Exista pe anumite strazi praguri de asfalt poreclite « politai » care te zdruncina tare. De cate ori trec pe Oachita Avenue uit de ele si hop-zdrang, masina salta ca barca pe valuri. Este o scoala acolo si sunt masuri de protectie pentru ca altfel, noi soferii ne-am duce glont inainte…

Sunt anumite praguri asezate de-a latul drumului vietii care te determina sa incetinesti masina daca vrei sa n-o farami… Si David a incetinit. Cu siguranta ca i-au venit in cap greselile trecutului de care se pocaise dar, umil in fata lui Dumnezeu, a primit palma aceasta de la Simei ca fiind din partea Domnului. Nu era din partea Domnului ci din partea Satanei care a vrut sa-l doboare. insa logica lui David, ca si a lui Iov, desi omeneasca si imperfecta, l-a ajutat sa treaca peste moment fara sa comita o crima…

 

Reactia lui David a fost una dubla:

1 – Si-a adus aminte ca propriul lui fiu il urmarea si deci un strain cu atat mai putin ar fi putut sa il inteleaga.

2  – Si-a adus aminte de indurarile Domnului. Experientele trecutului. Cand se lupta cu leul si ursul, cu filistenii si cand fugea de Saul… Prin toate a trecut cu bine. Si de data aceasta, si-a spus, Domnul o sa fie sprijinul lui…

           Tu cum esti ? Tu cine esti ? Esti ori Simei ori David.

 

           Am gasit intr-o revista randurile urmatoare si vreau sa vi le prezint si dvs. Se intituleaza "ii multumesc lui Dumnezeu pentru ca…"

 

ii multumesc lui Dumnezeu pentru:

    – Taxele pe care le platesc… aceasta inseamna ca am un serviciu.

    – Hainele demodate care ma cam strang… aceasta inseamna ca mananc bine.

    – Cei care la serviciu ma spioneaza din umbra… aceasta inseamna ca sunt gasit in mijlocul luminii.

   – Iarba care trebuie tunsa, geamurile care trebuie spalate, burlanele care trebuie reparate… aceasta inseamna ca am o casa.

    – Nu gasesc loc de parcare decat tocmai la capatul strazii… aceasta inseamna ca am picioare sanatoase.

    – Chitanta piperata de la gaze… aceasta inseamna ca am caldura in casa.

    – Aud tot timpul plangeri la adresa guvernului… aceasta inseamna ca traim intr-o tara care garanteaza libertatea opiniilor.

    – Sora care canta fals chiar in spatele meu, la biserica… aceasta inseamna ca aud foarte bine.

    – Maldarul de rufe care trebuie spalate si calcate… aceasta inseamna ca cei dragi din familie sunt in preajma.

    – Soneria ceasului care ma scoala devreme dimineata… aceasta inseamna ca sunt viu si traiesc o noua zi de har.

    – Crampele musculare si junghiurile pe care le simt seara… aceasta inseamna ca am avut o zi extrem de eficienta.

 

      David  nu scapa nici o ocazie sa nu compuna ceva si iata-l scriind Ps.3

 

Un psalm al lui David, facut cu prilejul fugii lui dinaintea fiului sau Absalom.

1 Doamne, ce multi sint vrajmasii mei! Ce multime se scoala impotriva mea!  

2  Cit de multi zic despre mine: "Nu mai este scapare pentru el la Dumnezeu!"-  

3  Dar, Tu, Domane, Tu esti scutul meu, Tu esti slava mea, si Tu imi inalti capul!  

4  Eu strig cu glasul meu catre Domnul, si El imi raspunde din muntele Lui cel sfint.  

5  Ma culc, adorm, si ma destept iaras, caci Domnul este sprijinul meu.  

6  Nu ma tem de zecile de mii de popoare, cari ma impresoara de toate partile.  

7  Scoala-Te, Doamne! Scapa-ma, Dumnezeule! Caci Tu bati peste obraz pe toti vrajmasii mei, si zdrobesti dintii celor rai.  

8  La Domnul este scaparea: binecuvintarea Ta sa fie peste poporul Tau.

 

Felul in care s-a comportat atunci i-a facut cinste si lui si Dumnezeului caruia i-a slujit o viata intreaga, la bine si la rau… Si care nu l-a dezamagit pentru ca a fost cu el prin incecari si l-a ajutat sa o treaca si pe aceasta cu bine. David din nou pe tron, pe o pozitie intarita si unanim respectat.  il gasim si pe Simei la picioarele sale, cersind indurare:\"\"

16  Simei, fiul lui Ghera, Beniamitul, care era din Bahurim, s-a grabit sa se pogoare cu cei din Iuda inaintea imparatului David.  17  Avea cu el o mie de oameni din Beniamin, si pe tiba, mai marele casei lui Saul, si pe cei cincisprezece fii si pe cei douazeci de robi ai lui tiba. Au trecut Iordanul in fata imparatului.

18  Luntrea, pusa la indemina imparatului, tocmai pornise ca sa-i treaca si casa dincolo; si in clipa cind era sa treaca imparatul Iordarnul, Simei, fiul lui Ghera, s-a inchinat inaintea lui.  

19  Si a zis imparatului: "Sa nu tina seama domnul meu de nelegiuirea mea, sa uite ca robul tau l-a ocarit in ziua cind imparatul, domnul meu, iesea din Ierusalim, si sa nu tina seama… imparatul de lucrul acesta!  

20  Caci robul tau marturiseste ca a pacatuit. Si iata, vin astazi, cel dintii din toata casa lui Iosif, inaintea imparatului, domnul meu." cap.19,16-20…

  

      Tu cum esti ? Tu cine esti ? Esti ori Simei ori David.

 

      Cu totii l-am blestemat pe imparatul, suntem niste Simei mirosind din cauza cadavrelor pacatelor care ne-au modelat personalitatea. Dar sunt aici, in acest pasaj, vesti bune: putem veni cu incredere inaintea imparatului. El este gata sa ne ierte si sa ne transforme din caini morti in leii neinfricati ai credintei.

 

______________________________

de Ovidiu Radulescu. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.