Sodoma si Gomora

Sodoma si Gomora
Marea majoritate a arheologilor sunt de parere ca ruinele acestor doua orase, daca intr-adevar au mai ramas ruine, se afla sub apele putin adanci ale Marii Moarte, la sud de Peninsula Lisan. Toate traditiile pastrate de locuitorii zonei sprijina aceasta teorie.
Istoricul evreu Iosif Flaviu spunea ca Marea Moarta se intinde de la Ierihon pana la Toar (Razboiul evreilor, 4.8.4); istoricul crestin Eusebiu, care a trait in secolul al IV-lea, confirma afirmatia si mentiona, in plus, ca in acel loc se afla o garnizoana romana.
De asemenea, o harta construita din mozaic si descoperita intr-o biserica greceasca din Medeba datand din secolele V-VI plaseaza Toar-ul in partea de sud-este a Marii Moarte.
Unii arheologi au cercetat cini zone principale despre care se crede ca sunt posibile cetre ale celor cinci orase din campie (printre care Sodoma si Gomora). Alti arheologi sunt de parere ca cele cinci zone au fost alese gresit. Anumite amplasamente propuse spre investigatie in urma cu mai multe decenii au fost respinse de studiile arheologice moderne ca posibile vetre ale celor cinci orase, din cauza unor dovezi istorice insuficiente sau contradictorii. Localizarea exacta a acestor vestite orase ale judecatii si pedepsei lui Dumnezeu ramane necunoscuta.
Sursa: www.cercetatiscipturile.org