Sugestii pentru planificarea meniului

 Sugestii pentru planificarea meniului
Folosiţi cerealele ca hrană în fiecare zi. Trebuie să avem zilnic 2 varietăţi de cereale. Grâul este una – prin pâine, dar este necesară şi a doua, de exemplu orez, porumb, ovăz, etc. Pâinea să fie neagră, integrală sau graham.
Folosiţi zilnic legume şi zarzavaturi – 3-5 porţii pe zi (vezi ce înseamnă 1 porţie la subcapitolul „Grupe de alimente”). Cel puţin o porţie din acestea să fie bogată în vitamina C, 2-3 porţii să fie legume cu frunze verzi sau legume galbene, bogate în beta-caroten.
Folosiţi zilnic o salată proaspătă. Aceasta aduce vitamine şi minerale, e săracă în calorii şi bogată în fibre. Este deosebit de benefic pentru organism să se mănânce salata (sau o parte din ea) înaintea primului fel de mâncare datorită alcalinităţii pe care o produce şi o menţine în organism, dacă este consumată în acest moment, chiar dacă după aceea se consumă alimente mai acide. (Se cunoaşte faptul că aciditatea favorizează apariţia bolilor; cu excepţia legumelor, majoritatea alimentelor sunt acide).
Folosiţi alimente cu efect benefic complementar (de ex. fierul dintr-o reţetă pe bază de linte sau soia se asimilează mai bine de către corp, dacă la aceeaşi masă se consumă o salată bogată în vitamina C).
Folosiţi fructe din belşug, cel puţin două proaspete pe zi, restul pot fi din compot, gem sau fructe uscate.
Folosiţi leguminoase de 5 ori pe săptămână cel puţin (ideal este a le folosi zilnic, la una din mese) pentru aportul lor de proteine (soia, fasole, mazăre, linte, năut, bob).
Aveţi în vedere efectul anotimpului – supa este de preferat când afară este frig, iar pepenele verde când afară este cald.
Acordaţi atenţia necesară mesei de dimineaţă. Toţi membrii familiei vor avea mai mult randament în munca, dacă vor mânca bine dimineaţa. Pentru a beneficia de aceasta, trebuie să o pregătiţi cu o seară înainte.
Gătiţi puţin şi de calitate (pentru 1-2 zile).
Limitaţi deserturile dulci (cu glucide din categoria celor simple) la 2-3 pe săptămână. In rest, folosiţi fructe.
Sursa: http://www.adventistdeva.org/index.php?D=81