Timpul zboara repede

Timpul zboara repede
In timp ce eram in Londra, am vizitat multe lucruri interesante, printre care Turnul Londrei unde sunt tinute diamantele coroanei. Cand turistii privesc uimiti aceste obiecte nepretuite, mintea lor se intoarce prin secole si recheama povestiri interesante, care incalzesc inimile, despre capetele incoronate ale guvernului Britanic. Desigur, unele povestiri nu incalzesc inimile si nu sunt asa bune.
Dar o povestire interesanta este spusa despre Lordul Leicester si castelul lui mandru. El era asa de nerabdator ca regina Victoria sa viziteze castelul sau, incat i-a trimis cateva invitatii. In cele din urma, regina a acceptat si s-au facut planuri pentru celebrare. Gradinile au fost aranjate frumos si castelul a fost decorat somptuos. In ajunul vizitei reginii, Lordul Leicester a chemat pe toti servitorii sai pentru ultimele instructiuni. El a spus: „In dimineata cand regina Victoria paseste peste prag in castel, o trompetava suna tare si prelung. In acel moment vreau ca fiecare ceas sa fie oprit si niciodata pornit iarasi. Ceasurile vor marca pentru totdeauna timpul cand regina Victoria a sosit.”
Intr-o zi, va veni un alt Monarh, infinit intrecand in glorie pe regina Victoria. Isus Hristos, Regele regilor si Domnul domnilor, va fi Acela care va pasi peste pragul acestei lumi si, despre ora aceea, Biblia spune: „Ca timp nu va mai fi.” Apocalips 10:6, Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968.
Orice ceas si orice calculator de timp din lume va fi oprit fara a mai fi pornit vreodata, caci vremea va da loc vesniciei. Da, timpul zboara repede. Citeste tulburatorul mesaj din Apocalips 10:1-7.
Ziua este aproape
„Si aceasta, fiindca stiti in ce timp ne gasim, caci este chiar ceasul sa va treziti; caci acum mantuirea este mai aproape de noi, decat atunci cand am primit credinta. Noaptea e pe sfarsite; ziua este aproape. Sa lepadam dar lucrurile intunericului si sane imbracam cu armele luminii. Sa umblam cuviincios, ca ziua: nu in ospete si in betii, nu in desfranari si in fapte de rusine, nu in cearta si in pisma. Ci imbracati-va in Domnul Iisus Hristos si grija de trup sa nu o faceti spre pofte.” Romani 13:11-14, Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968.
In aceste cuvinte, apostolul Pavel ne da o declaratie a unui adevar puternic si ne sfatuieste cum sa intampinam cu succes problemele vietii. Inspiratia a fost scrisa in special pentru aceasta generatie. Aceasta este o era in care semnele se implinesc. Rapid, unul cate unul am vazut implinirea semnelor care vestesc apropierea punctului culminant al veacurilor –  cea de a doua venire a lui Isus. Celor care vad in evenimentele curente implinirea semnelor prezise, Domnul le face chemarea: „Si aceasta cu atat mai mult, cu cat stiti in ce imprejurari („in ce timp” – Biblia Ortodoxa) ne aflam: este ceasul sa va treziti in sfarsit din somn.” Romani 13:1.
Ce semne am vazut?
Exista multe semne pe care putem sale mentionam: semne in ceruri, stramtorarea popoarelor, ingramadiri inspaimantatoare de arme, teama orisiunde, in societate conditi ca in Sodoma, avalanse de crime si violenta, reinoirea puterii si prestigiului papalitatii, distrugerea familiei, cresterea evlaviei de forma, oameni rai mergand din rau in mai rau, era spatialasi marea crestere a cunostintei, reinoirea interesului de a duce evanghelia intregii lumi. Din aceste multe semne vom studia pe scurt doar trei sau patru.
Oamenii se tem
Intre oamenii ganditori de pretutindeni este o convingere crescanda ca sfarsitul civilizatiei este aproape. Asemenea vederi ca revenirea lui Hristos distrugerea omenirii, sfarsitul veacurilor erau tinute doar de anumite grupuri religioase mici, care- si bazau opiniile lor pe interpretarea profetiilor Bibliei. Dar acum renumiti oameni de stat, presedinti de Universitati, comentatori ai stirilor, de fapt, un veritabil cor de voci distinse de pretutindeni anuntaiminenta pieire a omului.
Arhiepiscopul de York a facut aceasta declaratie uimitoare: „Declaratia Bibliei ca sfarsitul lumii va veni deodata ne este adusa cu un inteles proaspat… Scrierea pe zid a destinului si distrugerii amenintatoare poate acum safie citita cu claritate de toti oameni ganditori.”
Evolutionistul H. G. Wells, care toata viata a scris in termeni stralucitori despre viitorul rasei umane, a fost fortat de conditile existente sa scrie in ultima sa carte, care a fost publicata cand avea 79 de ani, cuvinte ca acestea: „Lumea aceasta este la capatul sforii. Sfarsitul a tot ceeace noi numim viata este foarte aproape si nu poate fi evitat… Nu exista nici o cale pe alaturi, sau prin acest impas. Este sfarsitul. Putem fi invartiti repede si tot mai mult in vartejul distrugerii. Lumea noastra… este ca un convoi pierdut in intuneric pe o coasta stancoasa necunoscuta, cu pirati artagosi in camera hartilor si salbatici, catarandu- se pe corabie pentru a prada si a face rau cand ii apuca pofta… Usa se inchide peste noi pentru totdeauna.” 
Da, oamenii mari ai literelor, stiintelor, oameni de stat si oameni simpli de pretutindeni se tem de ce va fi in viitor. Pentru ei pare a fi o distrugere inevitabila. Isus a vazut acesti oameni. El a prezis ca acele conditii vor fi asa de rele incat oamenii de pretutindeni se vor teme. „Si pe pamant va fi stramtorare printre neamuri, care nu vor sti ce sa faca la auzul urletului marii si al valurilor; oamenii isi vor da sufletul de groaza, in asteptarea lucrurilor care se vor intampla pe pamant.” Luca 21:25-26.
Reinvierea puterii Bisericii Catolice
In Apocalips 13 gasim profetia despre ridicarea, dezvoltarea si istoria papalitatii sau a Bisericii Romano Catolice. Prin prezicerile lui Daniel, Pavel si Ioan Vizionarul, avem o istorie adevarata in avans a acestei puteri politico- religioasa. Multele detalii ale profetiei sunt surprinzatoare, fascinante si, in acelas timp, alarmante. Raportul istoriei aratao implinire exacta. Pentru a mentiona doar doua din aceste detalii, sa citim Apocalips 13:2. „Unul din capetele ei parea ranit de moarte; dar rana de moarte fusese vindecata. Si tot pamantul se mira dupa fiara.”
Acest simbol, cum multi comentatori sunt de acord, se referala marea organizatie politico-religioasa care a dominat lumea in timpul Evului Mediu. Aceasta a primit rana de moarte prin Reformatiune si evenimentele urmatoare au culminat in arestarea papei in 1798 de catre generalul francez, Berthier, din ordinul lui Napoleon. In acel timp, toata Europa gandea ca papalitatea a murit. Dar nu a murit. Incet dar sigur, si- a regasit puterea si influenta pierduta. Profetia spunea ca dupa rana de moarte va veni o vindecare si o restaurare a puterii si prestigiului ei. Astazi Biserica Catolica pretinde loialitatea unei cincimi din populatia lumii si este cel mai mare corp religios de pe pamant. Niciodata n- a fost mai puternica in numar si prestigiu.
Cu adevarat, intreaga lume da onoare acestei puteri. Va fi bine pentru noi sa observam cresterea acestei puteri si sa vedem cum Protestantii se unesc si cauta sa coopereze cu ea. Profetia prezice aceasta; evenimentele curente arata implinirea acesteia.
Cresterea cunostintei
In inimile oamenilor de pretutindeni se dezvoltacredinta caun mare eveniment va avea loc si va schimba complet lumea noastra. Ce epoca uimitoare traim! Ce privilegiu sa fim pe scena actiunii in aceasta generatie a minunilor stiintifice! Cu o viteza fulgeratoare am fost martorii trecerii de la zilele carelor si carutelor la era aburului, electricitatii, aviatiei, radio-televiziunii, era atomica, a spatiului si a computerului.
A prezis Biblia aceste minuni stiintifice? Da, cu adevarat, El, Cel care vede sfarsitul de la inceput, a prezis o astfel de era chiar inainte de a doua venire a Domnului Isus. Cu 2500 de ani mai inainte, un profet remarcabil, numit Daniel, care traia in vechiul Babilon, a lasat posteritatii prin inspiratia Spiritului Sfant, urmatoarea prezicere: „Pecetluieste cartea pana la vremea sfarsitului. Atunci multi o vor citi si cunostinta va creste.” Daniel 12:4.
Nu exista un sfarsit al exploziei minunilor din era noastra plina de uimire in aceasta epoca de aur a inventiilor. Ele sunt atat de numeroase si se inmultesc cu asa repeziciune, cae imposibil sa fii la pas cu ele. Poate cel mai uimitor fapt este ca ele s-au intamplat doar in cateva decenii. Cu un secol mai inainte, lumea traia la fel cum traise de mii de ani. Oamenii lucrau cu aceleasi unelte, calatoreau in acelas fel de trasuri, comunicau unii cu altii prin aceleasi metode greoaie si incete ca si stramosii lor.
Deodata mari schimbari au avut loc, ca si cum totul s-a intamplat intr-o camera intunecoasa. Lumina a pratuns inauntru. Mintiile oamenilor au fost desteptate. In orice camp al stiintei au inceput sa apara descoperiri. Acestea n- au venit datorita unui accident, ci prin providenta directa a lui Dumnezeu.
In aceasta profetie minunata si adevarata, ni se daun tablou in miniatura al tuturor marilor inventii din zilele noastre – avioane strabatand aerul cu viteze supersonice, radioul purtand vocile oamenilor in cele mai indepartate regiuni ale pamantului, televiziunea care face posibil ca oamenii de pretutindeni sa vada evenimentele zilei. Orice noua inventie ne declara in sunet de tunet ca traim in „timpul din urma.” Domnul Isus vine in curand!
Declaratia „oamenii vor calatori incoace si incolo” (Daniel 12:4, trd. engleza) este foarte semnificativa. Vizitati aeropoartele din marile orase ca New York, Chicago, Londra. Observati avioanele inaltandu-se la fiecare minut. Priviti autostrazile cu milioane si milioane de automobile pline cu oameni, trenurile care unesc orasele si veti avea un tablou al oamenilor calatorind incoace si incolo, milioane in miscare.
Daca vom cauta semne ale apropierii sfarsitului lumii, iata-le in jurul nostru. Fiecare inventie noua, fiecare dovada proaspata a calatoriei incoace si incolo este o indicatie precisa ca „vremea sfarsitului” este aproape.
Ca in zilele lui Noe
Isus spunea: „Ce s-a intamplat in zilele lui Noe, se va intampla la fel si in zilele Fiului omului: mancau, beau, se insurau si se maritau pana in ziua cand a intrat Noe in corabie; si a venit potopul si i-a prapadit pe toti.” Luca 17:26-27.
Aici Domnul ne daunul din semnele reintoarcerii Sale in curand, declaratia cavor exista conditii sociale,cu putin inainte de revenirea Sa,la fel ca in zilele lui Noe, inainte de a veni potopul. Si care erau conditiile inainte de potop?
„Domnul a vazut ca rautatea omului era mare pe pamant si ca toate intocmirile gandurilor din inima lui erau indreptate in fiecare zi numai spre rau. Pamantul era stricat inaintea lui Dumnezeu, pamantul era plin de silnicie („violenta” – trd. Engleza). Dumnezeu S-a uitat spre pamant si iata ca pamantul era stricat; caci orice faptura isi stricase calea pe pamant.” Geneza 6:5, 11-12.
Isus deasemenea a spus : „Ce s-a intamplat in zilele lui Lot, se va intampla aidoma: oamenii mancau, beau, cumparau, vindeau, sadeau, zideau; dar, in ziua cand a iesit Lot din Sodoma, a plouat foc si pucioasa din cer si i-a pierdut pe toti. Tot asa va fi si in ziua cand Se va arata Fiul omului.” Luca 17:28-30.
Care erau conditiile Sodomei si Gomorei de au adus o astfel de distrugere? Apostolul Petru ne spune: „Daca a osandit El la pieire si a prefacut in cenusa cetatile Sodoma si Gomora, ca a slujeasca de pilda celor ce vor trai in nelegiuire si daca a scapat pe neprihanitul Lot care era foarte intristat de viata destrabalata a acestor stricati: (caci neprihanitul acesta, care locuia in mijlocul lor, isi chinuia in toate zilele sufletul lui neprihanit, din pricina celor ce vedea si auzea din faptele lor neleguite).” 2 Petru 2:6-8.
Tot asa, Sodoma si Gomora si cetatile dimprejurul lor, care se dadusera ca si ele la curvie si au poftit dupa trupul altuia, ne stau inainte ca o pilda, suferind pedeapsa unui foc vesnic.” Iuda 7.
„Iata care a fost neleguirea sorei tale Sodoma: Era ingamfata, traia in belsug si intr-o liniste nepasatoare, ea si fiicile ei si nu sprijinea mana celui nenorocit si celui lipsit.” Ezechiel 16:49.
Este adevarat caau existat grade de violentasi coruptie dealungul secolelor, dar niciodata n-a existat o asa rautate globala ca in zilele noastre. Sodoma traieste iarasi cu toata depravarea ei in structura noastra sociala. Bogata noastra mostenire de cultura si de libertate se scufunda in nisipul miscator al faradelegii si imoralitatii. Lacomia si pofta nesatioasa sunt universale. Caminul (familia) – bastionul societatii – se distruge. Epavele familiilor distruse se gasesc printre noi. Curand cuvantul „camin” (familie) va insemna cu totul altceva decat a insemnat candva.
Intuneric inaintea zorilor
Noaptea aproape a trecut; ziua se iveste. Da, noaptea pacatului, necazului, ruinei este aproape de sfarsit. Ziua – minunata zi a eliberarii – ziua zilelor cand Imparatul va veni – este aproape. „Mi se striga din Seir: „Strajerule, cat mai este din noapte?”  „Strajerule, mai este mult din noapte?” Strajerul raspunde: „Vine dimineata.” Isaia 21:11-12.
Multumiri lui Dumnezeu, vine dimineata. Ziua triumfului Sau final este la usa. „Seara vine plansul, iar dimineata veselia.” Psalmul 30:5 .
Pentru Dumneavoastra care sunteti plini de teama si presimtiri rele din cauza conditiilor amenintatoare, caci din punct de vedere omenesc nu vedeti niciun viitor mai bun, va zic: „Ridicati- va capetele.” Teama sa faca loc cuvintelor de lauda.
Pentru cei care zac pe patul durerii, care sufera de diferitele boli ce lovesc familia umana, aveti curaj ca vine curand dimineata. Vindecare nu va necesita vreme indelungata, ci „intr-o clipa, intr-o clipeala din ochi” aceste trupuri suferinde si chinuite de durere vor fi schimbate in trupuri sanatoase la fel ca trupul Sau plin de slava. Curand vine dimineata. „Ziua este aproape.”
„Strajerule, cat mai este din noapte?” E intuneric acum. Pacatul se coace. Inima omeneasca poate fi disperat de cruda cand Spiritul lui Dumnezeu este respins. Inimile noastre pot fi pietrificate. Am avut nevoie de curaj, rabdare, credinta; dar dimineata cu slava ei va veni. Credinta noastra nu e in zadar. Cuvantul lui Dumnezeu e sigur. Toate profetiile Biblice care anunta zorile slavite au fost sau sunt in proces de afi implinite. Evenimentele finale ale istoriei omenesti for fi rapide. aveti curaj! „Dimineata vine!”
J.L.Tucker

Traducere: Valeriu Burciu
Sursa: www.cercetatiscripturile.org