Toate îsi au vremea lor…

in curgerea nestavilita a timpului, viata noastra se rostogoleste, purtata de evenimente, catre un „maine” niciodata stiut. Caci, asa cum zice cronicarul „nu omul este peste vremi, ci vremurile sunt peste om”. Se pare ca nu avem nici un control asupra a ceea ce se intampla cu viata noastra. Exista o teribila tentatie de a te lasa in voia „vremurilor”. Dar aceasta curgere nestavilita a timpului este doar un element necesar pentru a ne putea exercita libertatea de a alege. Exista o ordine universala a lucrurilor, o ordine care urmareste un scop precis, caci zice inteleptul: Toate isi au vremea lor, si fiecare lucru de sub ceruri, isi are ceasul lui (Eclesiastul 3,1. Iar marea provocare care ne confrunta zilnic este cum sa ne incadram din proprie vointa in acest ritm universal al lucrurilor, fara sa ne lasam tarati de evenimente pasagere si nesemnificative.
 
Cum se impaca aceasta libertate esentiala a omului – de a alege, cu afirmatia ca toate isi au vremea lor? Daca oricum exista o ordine a desfasurarii evenimentelor, ce mai pot face eu, cel aflat „sub vremi”? Aici este cheia fericirii omului: sa afle „vremea” reala a evenimentelor cu adevarat importante, despre care Eclesiastul spune ca: nasterea isi are vremea ei si moartea isi are vremea ei (Eclesiastul 3,2) si sa-si aleaga propriul drum la „vremea” potrivita. De aceea, cunoasterea semnelor timpului este o conditie primordiala in asumarea propriului destin. Nu poate exista o alegere reala, fara o cunoastere adecvata. Nu poti fi liber in alegerile proprii, daca nu esti constient de alternative si de consecintele alegerii. Nu poti fi „peste vremi”, daca nu realizezi ca toate isi au vremea lor.
 
Cum poti afla, cum poti fi permanent constient care este „vremea” reala, care este curgerea  evenimentelor? Exista cateva posibilitati la indemana oricui:  Si avem cuvantul proorociei facut si mai tare; la care bine faceti ca luati aminte, ca la o lumina care straluceste intr-un loc intunecos, pana se va crapa de ziua si va rasari luceafarul de dimineata in inimile voastre. (2 Petru 1,19)
De aceea orice om evlavios sa se roage tie la vreme potrivita! Si chiar de s-ar varsa ape mari, pe el nu-l vor atinge deloc. (Psalmi 32,6)
invata-ne sa ne numaram bine zilele, ca sa capatam o inima inteleapta! (Psalmi 90,12)
 
Dupa ce vom cerceta Scripturile si in special partile profetice, dupa ce vom scruta semnele timpului rugandu-ne la vremea potrivita, dupa ce vom cere intelepciune divina ca sa ne numaram bine zilele, deodata, vom descoperi care este lucrul cel mai important pentru noi astazi, ni se vor lumina ochii si vom cunoaste cu adevarat realitatea. Vom fi surprinsi sa constatam ca nu e cel mai important sa ne preocupam de situatia economica, sa ne temem de instabilitatea politica, sa ne ingrozim de dezordinile sociale si nici chiar sa fim tulburati de deteriorarea valorilor morale si de confuzia care domneste in lumea religioasa. Vom constata ca lucrul caruia i-a venit „vremea” este altul si ca, in acord cu aceasta realitate a faptului ca toate isi au vremea lor… acum… este vremea sa cautati pe Domnul, ca sa vina si sa va ploaie mantuire (Osea 10,12 u.p.)
 
Este imbucurator faptul ca a sosit vremea sa-L cautam pe Domnul caci la El exista solutiile tuturor problemelor noastre, fie ele materiale sau sufletesti. Este vremea sa cautati pe Domnul, o vreme cum n-a mai fost nicicand alta, o vreme a ocaziilor, o vreme binecuvantata in care Dumnezeu Se descopera pentru a fi gasit, o vreme a vremurilor… Daca toate isi au vremea lor si cautarea lui Dumnezeu isi are vremea ei! Vremea aceasta este ziua de azi.
 
Semnele timpului – februarie 1997

______________________________

de Valeriu Petrescu. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.