Top cinci uleiuri de folosit la salate

Top cinci uleiuri de folosit la salate
Uleiurile care conţin acizi graşi esenţiali Omega 3, cum sunt uleiul de măsline sau cel de nuci, pot reduce rata de apariţie a aritmiilor severe cu 30%. În plus, ele contribuie la stimularea sistemului imunitar şi la buna funcţionare a sistemului nervos. Condiţia este ca aceste uleiuri să fie naturale, obţinute prin presare la rece, să fie consumate în stare crudă şi în cantităţi moderate.
1. Uleiul de măsline
Bogat în vitamine (A, B1, B2, C, D, E şi K), în antioxidanţi şi în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, uleiul de măsline te menţine tânăr şi sănătos. Este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri. El se obţine numai din măslinele verzi, iar aroma, culoarea şi consistenţa lui variază în funcţie de soiurile de măsline folosite. Acest tip de ulei conţine acizi graşi mononesaturaţi şi principii antioxidante, contribuind la scăderea colesterolului, prevenind apariţia aterosclerozei şi a infarctului. De asemenea, uleiul de măsline este deseori recomandat în tratamentul gastritei şi ulcerului, dar şi pentru îmbunătăţirea funcţiei hepatice. Pentru a beneficia de toate aceste proprietăţi, trebuie să consumi zilnic circa 25 ml de ulei de măsline (aproximativ două linguri).
2. Uleiul de sâmburi de struguri
Acest tip de ulei este recunoscut şi folosit de sute de ani datorită gustului şi calităţilor nutriţionale deosebite. Obţinut prin presarea la rece a sâmburilor de struguri, este o sursă bogată de vitamine precum E şi F, dar şi de minerale, de uleiuri esenţiale şi de acizi graşi polinesaturaţi. Este recomadat în special pentru a preveni îmbătrânirea prematură, bolile de inimă şi cancerul, dar şi pentru creşterea imunităţii organismului. Poţi consuma până la trei linguri din acest tip de ulei pe zi.
3. Uleiul de porumb
Specialiştii spun că uleiul din germeni de porumb se numără printre cele mai indicate uleiuri pentru salate. Iar acest lucru se datorează nu doar gustului aparte, ci şi faptului că are un conţinut ridicat de vitamina E, ajutând la fortifierea sistemului imunitar şi la încetinirea procesului de îmbătrânire. În plus, şi acest tip de ulei este o sursă bună de acizi graşi esenţiali polinesaturaţi, dar şi de alţi nutrienţi valoroşi, precum vitaminele C şi D şi cele din complexul B, fierul, manganul şi cromul. Se recomandă consumul a maximum 30 ml de ulei de porumb pe zi.
4. Uleiul de nucă
Şi acest tip de ulei intră în categoria uleiurilor cu un conţinut bogat de acizi graşi esenţiali, recomandat pentru protejarea aparatului cardiovascular şi pentru stimularea cerebrală. De altfel, acest tip de ulei este considerat a fi mai sănătos decât cel de porumb sau de floarea-soarelui. Ţine cont de faptul că cel mai indicat este să foloseşti numai ulei de nucă presat la rece şi să-l păstrezi la întuneric şi răcoare, deoarece râncezeşte uşor. Nutriţioniştii recomandă o doză zilnică de 20-40 ml pe zi.
5. Uleiul de floarea-soarelui
Deşi auzi adesea că este nociv, uleiul de floarea-soarelui are proprietăţi benefice atâta vreme cât nu este prăjit. Uleiul de floarea-soarelui presat la rece conţine acizi graşi nesaturaţi, aminoacizi, săruri minerale şi vitaminele A, D, E şi K. Foloseşte ulei de floarea-soarelui la asezonarea salatelor, dar fără a depăşi o cantitate de două linguri pe zi.
Sursa: http://www.azsemaus.org