Rezolva problema maniei intelegand chemarea
Daca un tanar care nu se pricepe la fotbal ar fi invitat sa se imbrace cu echipamentulsi sa se alature echipei pe terenul de joaca, probabil ca s-ar mania si s-ar simti prost pe masura ce membrii celeilalte echipe l-ar necaji de fiecare data cand ar lua mingea, si l-ar chinui si in alte feluri. Neintelegand scopul care trebuie atins si neasteptandu-se la efortul ce trebuie depus in aceasta privinta, fara indoiala ca ar parasi terenul cat de repede ar putea.
Din nefericire, multi oameni sunt invitati sa se alature echipei de crestini. Li se spune sa ia pe ei uniforma vietii de crestin si sunt trimisi pe teren, inetelegand foarte putin sau chiar deloc faptul ca in felul acesta in viata lor vor aparea necazuri si incercari. Totusi, chiar aceasta suferinta ii poate transforma in eroi ai credintei care vor fi incurajati de norul de martori pe masura ce se indreapta spre cer. Care este deci chemarea noastra la inceputul umblarii cu Dumnezeu?
1. Chemati la sfintenie
Fiecare credincios este chemat sa fie sfant. Sfintenia caracterizeaza caracterul lui Dumnezeu. Este numele dat Duhului lui Dumnezeu si este lucrul pe care cei din jurul tronului il vor slavi de-a lungul vesniciei. (Vezi Apocalipsa 4:8). Astfel, Petru scrie: „Ci, dupa cum Cel ce v-a chemat este sfant, fiti si voi sfinti in toata purtarea voastra. Caci este scris: ,Fiti sfinti, caci Eu sunt sfant.’” (1 Petru 1:15-16).
2. Chemati la suferinta
Acest proces necesita suferinta. De aceea, Pavel il indeamna pe Timotei: „Sa nu-ti fie rusine dar de marturia Domnului nostru, nici de mine, intemnitatul Lui. Ci sufere impreuna cu Evanghelia, prin puterea lui Dumnezeu. El ne-a mantuit si ne-a dat o chemare sfanta.” (2 Timotei 1:8-9). Petru de asemenea vorbeste despre chemarea noastra la suferinta: „Si la aceasta ati fost chemati, pentru ca si Hristos a suferit pentru voi, si v-a lasat o pilda, ca sa calcati pe urmele Lui.” (1 Petru 2:21) (Vezi de asemenea Coloseni 1:24).
3. Chemati sa aducem roade
Roada sfinteniei ii va determina si pe altii sa aduca aceleasi roade. De aceea, Domnul Isus a zis: „Nu voi M-ati ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi, si v-am randuit sa mergeti si sa aduceti roada, si roada voastra sa ramana.” (Ioan 15:16.) Astfel de roade produc slava, iar Dumnezeu ne-a chemat „prin slava si puterea Lui.” (2 Petru 1:3). „Daca sunteti batjocoriti pentru numele lui Hristos, ferice de voi. Fiindca Duhul slavei, Duhul lui Dumnezeu, Se odihneste peste voi.” (1 Petru 4:14).
Doua faze ale sfintirii
1. Instantanee. Atunci cand ii oferim ceva lui Dumnezeu. – Prima faza are loc atunci cand trupul nostru ii este prezentat lui Dumnezeu ca un sacrificiu viu. Cand are loc acest lucru, trupul devine „o jertfa … sfanta, placuta lui Dumnezeu.” (Romani 12:1).
2. Continua. Pe masura ce ne „perfectionam” sfintirea. – A doua faza a sfintirii este un proces de purificare morala: „sa ne curatim de orice intinaciune a carnii si a duhului, si sa ne ducem sfintirea pana la capat, in frica de Dumnezeu.” (Romani 7:1).
Trei Faze ale Lucrarii Duhul Sfant
Lucrarea Duhul Sfant este consecventa chemarilor lui Dumnezeu in viata noastra. El isi revarsa Duhul atunci cand cineva se naste din nou, pentru mantuire. Apoi El doreste sa umple sufletul credinciosului cu prezenta Sa, iar prin ascultarea de El, Dumnezeu doreste ca membrii trupului sa traiasca in sfintenie.
in vederea acestui proces de purificare, Duhul lui Dumnezeu ne trece prin incercari si suferinte grele. El ne da puterea sa le primim cu bucurie si sa ne bucuram de scopul cu care le trimite El. Apoi El ne rasplateste cu roada Duhului Sau in si prin viata noastra.
Umplerea
|
Testarea
|
Puterea
|
Modelul lucrarii Duhului se gaseste in Luca 4:1-14. Despre Isus se spune ca era „plin de Duhul Sfant.” (v. 1)
|
Apoi El „a fost dus de Duhul in pustie, unde a fost ispitit de diavolul timp de patruzeci de zile.” (v. 1-2)
|
„Isus… S-a intros in Galilea si I S-a dus vestea in tot tinutul de primprejur.” (v. 14)
|
Aceste trei planuri ale lucrarii sunt exemplificate si in viata ucenicilor. Dupa inviere, Isus „a suflat peste ei si le-a zis: ,Luati Duh Sfant.‘” (Ioan 20:22)
|
Dupa ce au primit Duhul Sfant, Isus i-a testat. La testul de o ora, din gradina, ei dadusera gres. Acum ei trebuiau sa astepte in Ierusalim. (Vezi Fapte 1:4).
|
Dupa ce au trecut testul lungii asteptari din camera de sus, Duhul lui Dumnezeu a coborat peste ei si au fost umpluti de Duhul Sfant. (Vezi Fapte 2:4)
|
Dupa convertire, Pavel a fost umplut de Duhul Sfant. Dumnezeu stia de la inceput de suferintele pe care avea sa le sufere Pavel pentru Hristos. (Vezi Fapte 9:16-17).
|
„De cinci ori am capatat de la iudei patruzeci de lovituri fara una, de trei ori am fost batut cu nuiele, o data am fost improscat cu pietre, de trei ori s-a sfaramat corabia cu mine; o noapte si o zi am fost in adancul marii.” (2 Corinteni 11:24-25).
|
in plus, Pavel a „pierdut toate” pentru a-L castiga pe Hristos si pentru ca sa aiba parte de puterea Sa. (2 Corinteni 12:9; Filipeni 3:8).
|
Pavel avea putere datorita suferintei prin care a trecut. De aceea, el le-a dus Evanghelia celor din Tesalonic, nu doar cu vorbe, „ci cu putere, cu Duhul Sfant si cu o mare indrazneala.” (1 Tesaloniceni 1:5).
|
Acesti credinciosi au „primit Cuvantul in multe necazuri, cu bucuria care vine de la Duhul Sfant.” (1 Tesaloniceni 1:6). Pavel i-a laudat pentru rabdare si credinta de care au dat dovada in persecutiile si necazurile pe care le-au suferit. (Vezi 2 Tesaloniceni 1:3-4).
|
Deoarece se bucurau in suferinta, credinciosii experimentau puterea Duhului Sfant: „credinta voastra emrge mereu crescand si dragostea fiecaruia din voi fata de ceilalti se mareste tot mai mult.” (2 Tesaloniceni 1:3).
|
Toti credinciosii primesc Duhul Sfant. (Vezi Romani 8:6).
|
Toti cei care traiesc dupa voia lui Dumnezeu vor avea parte de persecutie. (Vezi 2 Timotei 3:12).
|
Toti credinciosii trebuie sa aiba parte de puterea dragostei. (Vezi Efeseni 3:18-20).
|
|
|
|
Trei Pasi Pentru a Dobandi Puterea Dragostei
Umplerea
|
incercare
|
Puterea
|
Cand recunoastem ca am incalcat standardele divine, greu de pastrat, si ii cerem lui Dumnezeu sa aiba mila de noi, El ne iarta datorita mortii lui Hristos pe cruce. Ne face copiii Sai si ne umple cu Duhul Sfant. „insusi Duhul adevereste impreuna cu duhul nostru ca suntem copii ai lui Dumnezeu.” (Romani 8:16)
Apoi Duhul lui Dumnezeu vrea sa ne transforme mintea, vointa si emotiile, pentru a fi in armonie cu standardele Sale divine. El face lucrul acesta cu ajutorul puterii harului lui Dumnezeu, data prin Duhul Sfant. Putem avea parte de ea, daca o cerem pur si simplu. „Deci daca voi, care sunteti rai, stiti sa dati daruri bune copiilor vostri, cu cat mai mult Tatal vostru cel din ceruri va da Duhul Sfant celor ce I-L cer!” (Luca 11:13).
A asculta de Duhul Sfant inseamna a supune zilnic membrele trupului nostru controlului Sau: „…dupa cum odinioara v-ati facut madularele voastre roabe ale necuratiei si faradelegii, asa ca savarseati faradelegea, tot asa, acum trebuie sa va faceti madularele voastre roabe ale neprihanirii, ca sa ajungeti la sfintirea voastra.” (Romani 6:13)
|
Trebuie sa ne asteptam la incercari.
„Prea iubitilor, nu va mirati de incercarea de foc din mijlocul vostru, care a venit peste voi ca sa va incerce, ca de ceva ciudat, care a dat peste voi; dimpotriva, bucurati-va, intrucat aveti parte de patimile lui Hristos, ca sa va bucurati si sa va veseliti si la aratarea slavei Lui.” (1 Petru 4:12-13).
Tipuri de incercare:
incercari de foc– Izbucniri de manie, suparare sau pofta.
Infirmitati– Neputinte fizice sau boli.
Rusine– Ridiculizare si respingere din cauza sfintirii.
Persecutie– Semeni trufasi care iti fac viata mizerabila.
Necazuri– Dureri si dezamagiri profunde.
incercari– incercari neobisnuite pe care Dumnezeu le ingaduie.
Ispite– Ocazii pentru a implini dorintele pacatoase secrete pe care ni le prilejuieste Satana.
|
in masura in care raspundem la incercari cu multumire, bucurie, rhemas in Scriputura, strigand la Dumnezeu si biruind raul prin bine, vom experimenta puterea Duhului Sfant.
Puterea Duhului Sfant se va vedea prin roada Acestuia, care este „dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia, blandetea, infranarea poftelor.” (Galateni 5:22-23).
Crestinii din biserica primara intelegeau acest lucru si, de aceea, se bucurau in necazuri. Pavel spunea: „Deci ma voi lauda mult mai bucuros cu slabiciunile mele, pentru ca puterea [dunamis] lui Hristos sa ramana in mine.” (2 Corinteni 12:9).
in Romani 5:3-5 se arata cum incercarea se transfomra in puterea dragostei: „Ba mai mult, ne bucuram chiar si in necazurile noatre, caci stim ca necazul aduce rabdare, rabdarea aduce biruinta in incercare, iar biruinta aceasta aduce nadejdea. insa nadejdea aceasta nu inseala, pentru ca dragostea lui Dumnezeu a fost turnata in inimile noastre prin Duhul Sfant, care ne-a fost dat.” (Romani 5:3-5)
|
Cum sa treci fiecare test?
1. Adu multumiri
Cauta sa fii multumitor.
Instructiile Scripturii sunt foarte clare. „Multumiti lui Dumnezeu in toate lucrurile.” (1Tesaloniceni 5:18). Bazandu-ne pe aceasta porunca, este evident ca abilitatea de a avea o atitudine pozitiva sau negativa se afla in noi. Tendinta noastra naturala este aceea de a avea o atitudine negativa si de a raspunde murmurand sau acuzand. Astfel, Scriptura ne cheama sa „facem toate lucrurile fara cartiri si fara sovaieli.” (Filipeni 2:14).
Acest lucru necesita un act constient al vointei si sacrificarea dorintei firesti, fiind mai degraba multumitori decat plangandu-ne. Astfel, Psalmul 107:22 este potrivit: „Sa-i aduca jertfe de multumiri, si sa vesteasca lucrarile Lui cu strigate de bucurie.”
Porunca de a fi multumitori in toate lucrurile este urmata de motivul: „caci aceasta este voia lui Dumnezeu, in Hristos Isus, cu privire la voi.” (1Tesaloniceni 5:18). Exista un motiv serios pentru care voia lui Dumnezeu cu privire la vietile noastre este sprijinita pe recunostinta noastra. Usile oportunitatilor vor fi deschise sau inchise pentru noi in functie de natura noastra de datatori sau acaparatori de energie. O persoana multumitoare da celorlalti energie, in timp ce una nemultumitoare ia energia celorlalti.
A-I multumi lui Dumnezeu in toate lucrurile nu inseamna ca a-I multumi pentru rau. inseamna ca ii multumim lui Dumnezeu pentru beneficiile pe care El le-a planuit pentru noi atunci cand a ingaduit ca acesta sa se intample.
______________________________
de Dr. Sandulache Sorin. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.