TRINITATEA. DUMNEZEU – TATAL

2. TRINITATEA. DUMNEZEU-TATAL
 
 
         Exod 3,5-Suntem indemnati sa ne apropiem cu respect de tot ceea ce este legat de Numele lui Dumnezeu.
         Biblia nu isi propune sa dovedeasca existenta lui Dumnezeu. Ea o afirma doar, inca din primul verset al ei: Geneza 1,1
 
         UNICITATEA DUMNEZEIRII
         Religia crestina este o religie monoteista, asemenea celei mozaice si mahomedane.
         Biblia sustine, atat in V.T., cat si in N.T. faptul ca exista un singur Dumnezeu.
-Texte din V.T.: Deuteronom 6,4; Deuteronom 4,35; Isaia 45, 5; 18; 21; Zaharia 14,9
-Texte din N.T.:Marcu 12, 29-32; Ioan 17,3; 1 Corinteni 8, 4-6; 12,6; Efeseni 4,6;                  1 Timotei 2,5.
 
         CONCEPTIA BISERICII ADVENTISTE DESPRE DUMNEZEIRE
         “Adventistii de ziua a saptea cred ca exista un singur Dumnezeu: Tatal, Fiul si Duhul Sfant, o unitate a trei Persoane coexistand din vesnicie. Dumnezeu este nemuritor, atotputernic, atotcunoscator, mai presus de toate si pretutindeni prezent. El este infinit mai presus de intelegerea omeneasca, dar cunoscut totusi prin faptul ca S-a descoperit pe Sine. El este pentru totdeauna vrednic de inchinare, adorare si slujire de catre intreaga
creatiune.” 
                           Puncte fundamentale de credinta, 2
         TRINITATEA=existenta a trei Persoane in sanul Dumnezeirii.Aceasta nu inseamna politeism, caci Biblia vorbeste clar despre un singur Dumnezeu.
         Aici intervin limitele umane in a intelege taina Dumnezeirii. Asa cum, in viata ne bucuram de multe lucruri pe care nu le intelegem ( lumina, gravitatia, viata etc. sunt lucruri inca neexplicate de om, dar ne folosim de ele), la fel ne putem bucura de toate binecuvantarile unei relatii cu Dumnezeu, chiar daca, pentru moment, nu putem intelege totul in legatura cu natura Sa.
         Texte ce sustin existenta pluralitatii in sanul Dumnezeirii:
Geneza 1,26; 3,22; 11,7-8; Isaia 42,1; 63,9-10; Matei 3,16-17; 28, 19; 2 Corinteni 13,14
         Sunt o multime de alte pasaje din Biblie in care apar doar doua din Persoanele ce alcatuiesc Trinitatea: Psalmul 2,7;12; Psalmul 45,7; Psalmul 110,1; Ioan 10,30; 14,9-10;
Apocalipsa 5,13 etc.
 
         RELATIILE DIN SANUL DUMNEZEIRII
         Intreaga Biblie vorbeste de relatii desavarsite in interiorul Dumnezeirii, in contrast cu cele existente intre zeii pagani, mereu angrenati in conflicte.
 
         1Ioan 4,8 spune ca Dumnezeu este dragoste. Ori dragostea trebuie sa se manifeste pentru a fi dragoste. Primul loc in care se manifesta dragostea este in sanul Dumnezeirii.
         Texte ce vorbesc despre relatia intre Persoanele Dumnezeirii: Ioan 10,30; Ioan 14,9-10; 2 Corinteni 5,19; Ioan 15,26; 16,13-15; Matei 3, 13-15 etc.
 
         NUMELE LUI DUMNEZEU
         Dumnezeu S-a descoperit sub mai multe nume, in functie de nevoia de moment a oamenilor. Fiecare Nume divin descopera o alta latura a caracterului Sau.
         Nume amintite in Biblie: Elohim ( nume ce arata puterea lui Dumnezeu ), El Elion ( Cel Prea Inalt ), Adonai ( Domnul ), El Sadai ( Dumnezeul cel Atotputernic ), Iahveh sau Iehova ( Eu sunt Cel ce sunt ), etc.
 
         DUMNEZEU-TATAL
         “Adventistii de ziua a saptea cred ca Dumnezeu Tatal cel vesnic este Creatorul, Izvorul, Sustinatorul si Stapanul intregii creatiuni. El este drept si sfant, milos si indurator, incet la manie, plin de bunatate si credinciosie. Calitatile si capacitatile manifestate in Fiul si Duhul Sfant caracterizeaza de asemenea pe Tatal.”
                                                     Puncte fundamentale de credinta, 3
         Este cel mai gresit inteles dintre Persoanele Divine. Exista prejudecata ca Dumnezeul V.T. este un Dumnezeu aspru, manios, gata sa pedepsesca, total opus Tatalui descoperit in N.T. Nu exista un Dumnezeu al V.T. si Unul al N.T.
         Maleahi 3,6- “Eu sunt Domnul, Eu nu Ma schimb…” Dumnezeu a fost si va ramane neschimbator.
 
         ATRIBUTE ALE TATALUI
         1. El este iubire: 1 Ioan 4,8
         2. El este sfant: 1 Petru 1,15
         3. El este desavarsit: Matei 5,48
         4. El este atotstiutor: Matei 6,8 . Un aspect al atotstiintei lui Dumnezeu este prestiinta, adica acea capacitate de a cunoaste viitorul. Pe aceasta capacitate a Sa se bazeaza profetia biblica. Isaia 46,10
         5. El este atotputernic: Psalmul 91,1
         6. El este omniprezent: Psalmul 139, 7-10; Matei 6,6
         7. El este neschimbator: Iacov 1, 17; Maleahi3,6
         8. El este nemuritor: 1 Timotei 6, 15-16
 
         Nimeni dintre oameni nu L-a vazut pe Dumnezeu Tatal: Ioan 1,18. Toate ocaziile in care Biblia afirma ca oamenii L-au vazut pe Dumnezeu se refera la Fiul lui Dumnezeu, Cel care L-a descoperit pe Tatal in mod deplin.
 
      Lori Balogh

______________________________

de Lori Balogh. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.