Tu încununezi anul…

Cand eram mic, imi ramasese in minte o imagine care-mi starnea sentimente contradictorii. Vedeam la fiecare sfarsit de an o scena in care apareau doua personaje: anul vechi si anul nou. Unul imbracat intr-o mantie rosie cu gluga mare tivita cu alb, celalalt in alb imaculat. Fiecare purta pe piept cate o banderola in diagonala pe care era scris cu cifre mari anul pe care-l reprezentau.
 
Exista insa o deosebire fundamentala – in timp ce anul nou se misca zglobiu, purtand in mana o sorcova, anul vechi venea greoi, ducand in spate un sac mare: sacul cu daruri. Atunci nu stiam de ce scena aceea imi starnea sentimente contradictorii. De ce anul nou, care reprezenta speranta implinirii tuturor asteptarilor nerealizate ale anului trecut, venea cu mana goala si de ce sacul cu daruri era adus tot de saracul an vechi, batran si garbovit. in timp ce asupra anului vechi erau asezate toate neimplinirile asa incat iti inspira mila, totusi el singur aducea daruri. Anul nou, urat si sorcovit cu toate bogatiile si sperantele de realizari marete, venea vesel, exuberant, cu obrajii plesnind de sanatate, simpatic, dar… cu mana goala. Acum imi explic de ce scena aceasta imi starnea nedumeriri. Mi se parea nedrept ca anul nou, incarcat cu toate sperantele noastre, sa nu ne aduca nimic, sa vina cu mana goala, doar cu vorbe…
 
Dar acum am inteles ca asa e aici, pe pamantul nostru blestemat de pacat. Aici nu primesti nimic pana
nu muncesti din greu, iar deseori, rasplata este simbolica si vine atat de tarziu, incat nu mai are decat valoare de reparatie morala. Din fericire, am deschis Scriptura si am descoperit cu bucurie ca poate fi si altfel. Am descoperit ca Dumnezeu procedeaza cu totul diferit. Am constatat ca El nu asteapta sa ajungi garbovit si apasat de toate greutatile unui an sau ale unei vieti pentru a-ti darui ceva. Nu, din fericire Dumnezeu procedeaza altfel! Ascultati o descriere minunata a modului cum lucreaza Dumnezeu: Tu umpli de veselie rasaritul si apusul indepartat. Tu cercetezi pamantul si-i dai belsug, il umpli de bogatii, si de rauri dumnezeiesti, pline cu apa… Tu le dai grau, pe care iata cum il faci sa rodeasca: ii uzi brazdele, ii sfarami bulgarii, il moi cu ploaia si-i binecuvantezi rasadul. incununezi anul cu bunatatile Tale, si pasii Tai varsa belsugul. Campiile pustiei sunt adapate, si dealurile sunt incinse cu veselie. Pasunile se acopar de oi, si vaile se imbraca cu grau: toate striga de bucurie si canta… (Psalmi 65,8 u.p.-13)
 
Este minunata iubirea lui Dumnezeu care ne da de la inceput totul. El nu asteapta sa ne straduim, sa ne chinuim sa facem ceva, ca sa meritam un mic dar simbolic, dupa ce am muncit din greu un an intreg. El nu ne pune intai sa spunem frumos poezia prin care ne prezentam meritele pentru care asteptam cadoul. El nu ne intreaba intai daca am fost cuminti, daca am fost ascultatori, daca… Nu, El intai face altceva:
Tatal nostru iubitor vine la inceputul fiecarui an cu o infinitate de binecuvantari. Anul nou se prezinta in fata noastra deja incununat cu bunatati. Nu un sac cu daruri poarta anul nou, ci o coroana plina de nestematele binecuvantarilor lui Dumnezeu. Acolo gasim viata, sanatate, putere de munca, armonie in camin, fericire, bucurie, pace, daruri materiale, reusita in ceea ce facem, …o multime de pietre pretioase cu care Dumnezeu incununeaza anul inca inainte de a incepe. Acest mod de a proceda al lui Dumnezeu este cu totul minunat. Aceasta este manifestarea pura a iubirii ceresti: sa daruiesti neconditionat, de la inceput, si fara sa ceri ceva in schimb. De ce atunci ajungem la sfarsitul anului garboviti mai ceva ca anul vechi din copilaria mea?
 
Semnele timpului – ianuarie 1997

______________________________

de Valeriu Petrescu. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.