UCIGAŞUL ASCUNS – TRĂIND LEGAT DE CER

Astăzi încheiem seria emisiunilor despre liniştea sufletească şi vom examina un program despre care credem că este cel mai bun pentru reducerea stresului. Oricine, oriunde s-ar aflat, poate să participe şi nu costă niciun ban. Totuşi, nu vă aşteptaţi să fie uşor sau popular printre prietenii voştrii. Dar rezultatele sunt … veşnice.

O familie de misionari tineri se întorceau în Statele Unite, pentru a petrece vacanţa acasă, după ce locuiseră mulţi ani în Orientul Îndepărtat. Fiul lor de trei ani, Charlie, se născuse în Corea şi nu fusese niciodată în America, nici nu îşi văzuse vreodată rudele, dar cu siguranţă că auzise de ele, mai ales despre “bunica.” Mamei lui Charlie îi plăcea să îi povestească despre doamna cea bună care, împreună cu soţul ei, crescuse patru fete, în timpuri dificile. Iar acum mai era puţin – foarte puţin – iar Charlie avea să o vadă pe bunica pentru prima dată.

De aceea, în timp ce vaporul pe care călătoreau se mişca încet înconjurat de ceaţa de dimineaţă, apropiindu-se de portul New York, Charlie stătea pe punte, încercând să o zărească de departe pe persoana despre care auzise atât de multe.

Dintr-o dată, din ceaţă s-a desprins o femeie cu mâinile întinse, ţinând în mâna ridicată o torţă. Micuţul Charlie a strigat de bucurie, aşa încât să audă toţi: “Mami, tati, veniţi repede. Am văzut-o pe bunica!”

Forma impunătoare şi primitoare a Statuii Libertăţii se potrivea perfect cu imaginea unei bunici bune, iubitoare. Mai târziu, în dimineaţa aceea, el s-a întâlnit cu persoana din povestirile mamei şi nu a fost dezamăgit, deşi bunica lui era mult mai mică de statură decât statuia.

Vă povestesc asta dintr-un anumit motiv. Toată această săptămână am discutat despre stres şi am examinat modalităţi de reducere a impactului negativ pe care îl are acesta în viaţa noastră. Dacă nu este controlat, stresul poate ucide. Noi toţi vrem să fim fericiţi şi sănătoşi. Dar stresul poate împiedica total asta. Stresul cronic poate chiar contracara orice efect pozitiv pe care îl are schimbarea dietei sau exerciţiul fizic. Iar cel mai tragic lucru este că poate pune o barieră între noi şi Dumnezeul pe care vrem să Îl cunoaştem. Stresul continuu este ca un tun care se mişcă în voie pe puntea unui vapor lovit de furtună, distrugând tot ce întâlneşte în cale.

Dar putem să nu îi permitem stresului să ne distrugă. Iar pentru asta nu e nevoie de pastile calmante, scumpe şi nici de ritualuri care să controleze emoţiile. Oricine, oriunde s-ar afla poate să se folosească de acest “program” pentru a avea parte de speranţă şi linişte în viaţa sa. Iar programul aceasta are chiar un nume. Eu îl numesc “trăind legat de cer.” Iată cum funcţionează.

Vă amintiţi de Charlie, pe puntea vaporului? El îşi dorea aşa de mult să o vadă pe bunica, încât a rezut că era Statuia Libertăţii. Ce-aţi spune dacă v-aş zice că ar trebui să fim la fel ca acest băieţel atunci când e vorba de dorinţa de a-L vedea pe Isus?

Dorinţa lui Charlie a fost zidită în el chiar de la naştere. Pe măsură ce creştea, mama lui îi umplea mintea cu povestiri despre bătrâna cea bună din Carolina de Nord. Ea îi povestea cum mama ei avea grijă de fetele ei, le mângâia când le era frică, le făcea mâncare gustoasă, aşa încât ele să crească mari şi sănătoase. În mintea lui Charlie bunica devenise reală, chiar dacă nu o văzuse niciodată.

Aşadar nu a fost o surpriză pentru mama lui Charlie să vadă cum micul ei băieţel avea privirea aţintită înspre port, încercând să o vadă pe bunica pe care o iubea deja.

Pentru a trăi legaţi de cer e nevoie să ne îndrăgostim de Isus. Cum putem face asta? Citind povestiri despre El, auzind mărturii despre cum a schimbat vieţile altora şi le-a oferit sens. Pentru a scăpa de stresul provocat de păcate pe care îl purtăm mulţi în inimă, trebuie să acceptăm faptul că Isus a murit ca să ne ierte şi a înviat ca să ne ofere mântuirea. Aşadar însemnăm ceva pentru cineva. Suntem importanţi. Viitorul este plin de bucurie şi speranţă. Suntem legaţi de cer.

Într-o zi un om trecea cu maşina pe Podul Golden Gate, care traversează Golful San Francisco. Dintr-o dată s-a oprit, a deschis uşa, a fugit în goană înspre marginea podului şi s-a aruncat în oceanul învolburat.

În maşină poliţia a găsit un bileţel pe care scria: “Fericirea înseamnă să ai pe cineva pe care să iubeşti, ceva ce să faci şi ceva la care să speri.” Stresul cronic emoţional pe care îl purta în adâncul inimii l-a convins în cele din urmă să îşi pună capăt vieţii.

Dar oamenii legaţi de cer au pe Cineva pe care să iubească: pe Isus Hristos. Ei au şi ce să facă: să împărtăşească dragotea Sa cu alţii. Şi bineînţeles că au şi ceva la care să spere: o nouă viaţă în cer, fără boli şi suferinţă. Dacă acel om îndurerat ar fi fost legat de cer, nu ar fi fost împovărat de stresul emoţional care l-a determinat în cele din urmă să se arunce de pe pod în acea zi fatidică. Ca şi băieţelul misionarului, ar fi încercat să Îl vadă pe Isus, chiar şi în ceaţa vieţii.

Poţi fi sigur că în timp ce vaporul se apropia de portul din New York în acea dimineaţă, Charlie s-a îmbrăcat cu cele mai frumoase haine şi şi-a pieptănat părul zburlit. De asemenea, a fost foarte cuminte pentru că ştia că în curând avea să o vadă pe bunica. Vroia să fie gata să o întâlneacă. Dragostea şi respectul pentru acea persoană deosebită despre care auzise au determinat chiar şi felul în care arăta şi se purta.

Cum arată şi se poartă oamenii legaţi de cer? Prietene, gândeşte-te la oamenii pe care le vezi la cumpărături, la muncă sau chiar acasă. Arată ei ca şi cum s-ar pregăti pentru ceva uimitor care e gata să se întâmple? Arată ca şi cum s-ar pregăti să petreacă veşnicia în cer? Sau par nişte simpli obişnuiţi, care trăiesc de pe o zi pe alta, plini de amărăciunea şi nesiguranţa producătoare de stres, ca şi când acesta ar fi o parte inevitabilă a vieţii?

Cunosc o femeie care este alcoolică. Se luptă cu acest viciu de ani de zile. Cum intri în casa ei îţi dai seama în ce perioadă se află: într-o perioadă de cumpătare sau în una de auto-distrugere. Când nu bea, casa ei este curată şi ordonată. Toate lucrurile sunt la locul lor, iar aerul miroase frumos. Dar când cedează în faţa alcoolului, casa ei reflectă aceată situaţie: excremente de pisică în bucătărie pe jos, vase nespălate în chiuvetă şi un miros oribil de haine murdare venind dinspre coşul de rufe. Este evident că persoana care locuieşte în locuinţa respectivă nu se respectă nici pe sine, nici pe musafirii pe care îi are. Stresul generat de comportamentul vicios pângăreşte chiar şi atmosfera din casă.

Oamenii legaţi de cer trăiesc altfel decât cei care sunt preocupaţi de lucuri pământeşti. Ei îşi pregătesc minţile şi trupurile pentru o nouă viaţă, chiar şi atunci când se străduiesc să trăiască această viaţă. Iată care este secretul lor numărul unu: ei mănâncă, dorm, lucrează şi se distrează ca şi cum ar fi deja în cer!

Folosind modelul din Grădina Eden, ei au trecut la o alimentaţie bazată pe plante – bogată în elementele nutritive pe care le-a rânduit Dumnezeu pentru o sănătatea ideală. Ei nu consumă animale ucise în mod inuman şi pline de boli! Ei se bucură de dieta cerului, pe care a oferit-o Dumnezeu primilor oameni când a zis: “Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ şi orice pom care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana voastră.” (Geneza 1:29)

Oamenii legaţi de cer se bucură de odihna divină. Somnul lor nu este deranjat de povara vinovăţiei şi a grijilor. Ei Îl cred pe Dumnezeu pe cuvânt atunci când îi invită: “Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă. Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre.” (Matei 11:28-29) Ei petrec chiar a şaptea parte a săptămânii meditând la Dumnezeu şi dragostea Sa – aşa cum vor face şi în cer.

Oamenii legaţi de cer îşi petrec timpul muncind cinstit, făcând toate lucrurile aşa cum trebuie. Ei se ghidează după aceste cuvinte: “Tot ce găseşte mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta.” (Eclesiastul 9:10)

Şi cum se distrează oamenii legaţi de cer? Bineînţeles că nu uitându-se la ultima telenovelă plină de imoralitate, nici ascultând ultimul cântec de muzică uşoară. Ei încearcă să Îl cunoască mai bine pe prietenul lor cel mai bun, Isus. “Cerurile spun slava lui Dumnezeu şi întinderea lor vesteşte lucrarea mâinilor Lui.” (Psalimul 9:1) “Căci Domnul dă înţelepciune; din gura Lui iese cunoştinţă şi pricepere.” (Proverbe 2:6) “Tu iubeşti neprihănirea şi urăşti răutatea. De aceea, Dumnezeule, Dumnezeul Tău Te-a uns cu un untdelemn de bucurie, mai presus decât pe tovarăşii Tăi de slujbă.” (Psalmi 45:7)

Şi, asemenea băieţelului misionarilor care sătea pe puntea vaporului, oamenii legaţi de cer Îl caută pe Isus în toate lucrurile bune şi măreţe. Ei cred cuvintele lui Dumnezeu din Ieremia 29:11-13: “Căci Eu ştiu gândurile, pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde. Voi Mă veţi chema şi veţi pleca; Mă veţi ruga şi vă voi asculta. Mă veţi căuta şi Mă veţi găsi, dacă Mă veţi căuta cu toată inima”

Prietene, dacă stresul te doboară, e timpul să faci câteva schimbări. Începe calea către sănătate şi fericire umplându-ţi mintea că gânduri pozitive, timpul cu muncă cinstită şi stomacul cu hrana rânduită de Dumnezeu pentru sănătatea ta. Şi, pe drumul înspre cer, priveşte la Isus, în ciuda ceţii. El este acolo, cu mâinile întinse, aşteptând să îţi spună bun venit.

De, Lonie Melashenko