Un cetățean american judecat pentru blasfemie în Pakistan a fost ucis recent la o ședință judecătorească, atragand obiecții puternice față de legile țării privind blasfemia din partea Departamentului de Stat al SUA.
Tahir Ahmad Naseem a fost acuzat că a pretins că este profet. El a fost escortat de poliție într-o sală de judecată din Peshawar, la peste 100 de mile vest de Islamabad, când a fost atacat și ucis pe 29 iulie.
Videoclipul distribuit pe rețelele de socializare a arătat că trupul său a căzut peste scaunele din instanță, transmite BBC News. Atacatorul său a fost arestat la fața locului, iar videoclipurile îl arată incătușat și îl acuză pe Naseem că este „un dușman al Islamului”.
Poliția nu știe cum atacatorul, numit doar Khalid, a achiziționat o armă în sala de judecată. Un purtător de cuvânt al poliției a spus că este posibil să fi furat arma din tocul unui polițist, relatează Agence France Prese.
Departamentul de Stat al SUA a declarat că a fost „șocat, întristat și revoltat” de ucidere. „Guvernul SUA acordă asistență consulară domnului Naseem și familiei sale de la detenția sa din 2018 și a atras atenția înalților oficiali pakistanezi asupra cazului său pentru a preveni tipul de tragedie rușinoasă care a avut loc în cele din urmă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Cale Maro.
Departamentul de Stat a declarat că a fost ademenit în Pakistan din Illinois Statele Unite. Naseem s-a născut în secta Ahmadi, un grup marginalizat care se confruntă cu persecuții în Pakistan. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al comunității Ahmadi a spus că Naseem a părăsit secta și acum se descrie pe sine ca profet. Omul din videoclipurile sale de pe YouTube a susținut că este un mesia. Purtătorul de cuvânt a sugerat că a fost bolnav mintal, relatează Agence France Presse.
În 2018, un adolescent Peshawar pe nume Awais Malik l-a acuzat pe Naseem de blasfemie. Naseem, în timp ce locuia în SUA, începuse să vorbească cu el online.
Malik a declarat pentru BBC News că l-a întâlnit pe Naseem într-un centru comercial din Peshawar pentru a discuta despre religie și apoi a depus un dosar la poliție. Malik a spus că nu a fost prezent la tribunal și că nu avea cunoștință despre împușcare.
Legile blasfemiei din țară impun pedepse stricte celor care profanează Coranul sau care defăimează sau insultă pe Mahomed. Deși guvernul nu a executat niciodată o persoană în temeiul legilor privind blasfemia, acuzațiile au inspirat violența mafiotă.
Departamentul de Stat a cerut Pakistanului „să își reformeze imediat legile de blasfemie adesea abuzate și sistemul său judiciar, care permit astfel de abuzuri”. Acesta a cerut urmărirea penală a suspectului în uciderea lui Naseem si aplicarea legii.
Centrul pentru Studii de Cercetare și Securitate a raportat că cel puțin 65 de persoane au fost ucise de blasfemie din 1990. Potrivit Comisiei SUA pentru libertatea interreligioasă, până la 80 de persoane sunt încarcerate pentru acuzații de blasfemie în Pakistan, iar jumătate dintre aceștia sunt condamnati la inchisoare pe viața, sau pedeapsa cu moartea.
În 2018, Curtea Supremă din Pakistan a anulat condamnarea de blasfemie a Asia Bibi, o femeie catolică care a fost acuzată în 2009. Condamnarea ei inițială fusese confirmată și de Înalta Curte Lahore.
Grupul religios Ahmadi se autoidentifică drept musulman, dar mulți musulmani nu-i recunosc drept musulmani. Mișcarea a fost fondată în 1889 în India, condusă de britanici. Ei îl consideră pe fondatorul lor, Mirza Ghulam Ahmad, un „profet subordonat”. Alți musulmani consideră acest lucru ca o încălcare a principiului conform căruia Mohamed a fost ultimul profet.
Există aproximativ 500.000 de ahmadieni în Pakistan și până la 20 de milioane de adepți în întreaga lume. Unii observatori estimează că populația Ahmadi din Pakistan este mai mare, dar persecuția îi încurajează pe Ahmadis să-și ascundă identitatea. În octombrie 2019, poliția din Punjab a demolat parțial o moschee Ahmadiyya, în vârstă de 70 de ani, potrivit raportului din 2020 al Comisiei SUA pentru libertatea religioasă internațională.
În Mai, anul acesta guvernul pakistanez a refuzat să includă grupul religios Ahmadi în Comisia sa națională pentru minorități.
În ianuarie 2020, Arhiepiscopul Charles Chaput din Philadelphia i-a scris primului ministru pakistanez în numele comunității catolice pakistaneze din Philadelphia, încurajându-l să modeleze o cultură a libertății religioase în țară.
Personalul CNA, 31 iulie 2020 / 15:13 MT (CNA) .-