UN ANTROPOLOG ISI DA DEMISIA IN „DEZASTRUL DATARILOR” – traducere Paul Cocei

Un antropolog îşi dă demisia în „dezastrul datărilor”

Autor: WorldNetDaily

Un cunoscut profesor de antropologie, ale cărui lucrări au fost citate ca dovezi că Omul de Neanderthal trăia odată în nordul Europei, a demisionat după ce juriul unei universităţi germane a ajuns la concluzia că acesta a fabricat date şi a plagiat lucrările colegilor săi.

Reiner Protsch von Zieten, a decis juriul Universităţii din Frankfurt, a minţit în legătură cu vîrsta unor cranii umane, atribuindu-le o vîrstă de zeci de mii de ani, cu toate că ele erau mult mai recente, relatează Deutsche Welle.

„Comisia a descoperit că Prof. Protsch a falsificat şi manipulat fapte ştiinţifice în ultimii 30 de ani”, au afirmat într-o declaraţie oficiali ai Universităţii despre binecunoscutul expert în datările cu carbon.

Lucrările lui Protsch au devenit suspecte în ultimul an în timpul unei investigaţii de rutină asupra unor fosile preistorice din Germania, investigaţie efectuată de alţi doi antropologi.

„Am decis să supunem multe din aceste descoperiri unor tehnici moderne pentru a verifica autenticitatea lor, aşa încît le-am trimis la [Universitatea] Oxford pentru testări”, a declarat pentru publicaţia „The Sunday Telegraph” unul dintre cercetători. „Era o examinare de rutină şi în nici un caz o încercare de discreditare a prof. von Zieten”. În raportul lor, ei au denumit cei 30 de ani de activitate a lui Protsch, un „dezastru al datărilor”.

Ei au găsit printre altele că scheletul feminin „Bischof-Speyer”, cu o dantură neobişnuit de bine conservată, descoperit în nordul Germaniei şi pe care Protsch îl datase la 21.300 de ani, avea vechimea doar 3.300 de ani.

O altă eroare de datare a fost identificată în cazul unui craniu găsit lîngă Padenborn, în Germania, pe care Protsch îl datase la 27.400 de ani. Se credea că este cea mai veche rămăşiţă umană găsită în regiune pînă în momentul în care investigatorii de la Oxford au indicat faptul că el a aparţinut unui om care a murit în anul 1750!

Muzeul antropologic din Herne, care deţinea „craniul Paderborn”, a efectuat propriile sale teste în urma rezultatelor neliniştitoare ale investigaţiei desfăşurată la Universitatea Oxford. „Am tăiat craniul şi încă mai mirosea”, a declarat directorul muzeului. „Bineînţeles, suntem foarte dezamăgiţi”.

Protsch, recunoscut pentru gustul său pentru trabucuri cubaneze şi maşini Porsche, nu a comentat descoperirile comisiei, dar în luna ianuarie a declarat pentru Frankfurter Neue Presse, „Acesta a fost un tribunal inchizitorial. Nu au nici o dovadă puternică împotriva mea”.

Prăbuşirea falselor datări ale lui Protsch în privinţa fosilelor umane din Europa de nord este abia la început.

Stringer, un specialist în epoca de piatră şi conducătorul secţiunii de antropologie de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra a declarat: „Ceea ce era considerată ca o dovadă majoră că neanderthalienii trăiau odată în nordul Europei s-a dus pe apa sîmbetei. Suntem nevoiţi să rescriem preistoria”.

„Acum Antropologia trebuie să revizuiască imaginea sa despre omul modern dintre anii 40.000 şi 10.000 î.Hr.”, a adăugat Thomas Terberger, arheolog la Universitatea din Greifswald.

Preşedintele Universităţii din Frankfurt, Rudolf Steinberg, şi-a cerut scuze pentru eşecul instituţiei în a identifica şi stopa comportarea defectuoasă a lui Portsch. „O mulţime de oameni au întors capul”, a spus el.

Sursa articolului: WorldNetDaily.com, February 19, 2005. Traducere de Paul Cocei

Cu permisiune

Sursa: www.creationism.info.ro