Filipeni 2: 7 „S-a dezbracat pe Sine insusi si a luat chip de rob…”.
În anii 1840 – 1850 a existat o creștere a ceea ce este cunoscut astăzi sub numele de comerțul cu „coolie”. Lucrarea „coolie” este un termen derogatoriu folosit pentru a descrie sclavii chinezi și indieni. Coolii ajungeau în această situație prin mai multe moduri. Unii dintre ei au fost răpiti și vânduti în sclavie sau inselati prin alte mijloace. Alții au fost forțați să fie sclavi din cauza datoriilor. Iar altii, sperând o viață mai bună, au semnat contracte înșelătoare si au fost expediati în diferite părți ale lumii. Condițiile de pe aceste nave erau de obicei insalubre și dure.
Lough Fook a fost un chinez bogat care a trăit în această perioadă de timp. El primise Evanghelia lui Iisus Hristos si a fost copleșit de dragostea lui Hristos și a dorit să le împărtășească compatrioților săi vestea bună despre Isus Hristos. Lough Fook a luat o decizie incredibilă. Pentru a ajunge la semenii săi, s-a vândut ca sclav timp de 5 ani. A fost expediat la minele coolie din Africa de Sud. Acolo a muncit în condiții foarte dure. El a trudit în mină cu ei și l-a predicat pe Iisus în timp ce trudea alaturi de ei, până când a avut zeci de oameni despre care ar fi putut sa spuna ca si Pavel de Onisim, „pe care l-am născut în lanturile mele”. Datorită sacrificiului și eforturilor sale, 200 de oameni l-au acceptat pe Hristos si Lough a început slujbele bisericești la acele mine.
Lough Fook a murit în acele mine înainte de terminarea celor 5 ani. Iata aici de-a lungul secolelor, această josnica caracteristică, manifestata in „Omului Durerii” – „El a luat asupra Sa chipul unui rob” – a fost reprodusă atât de literal aici
Într-o călătorie recentă în Haiti, am auzit un pastor haitian ilustrând congregației sale necesitatea unui angajament total față de Hristos. Iata Pilda lui:
Un anume om a vrut să-și vândă casa cu 2.000 de dolari. Un alt bărbat își dorea foarte mult să cumpere casa, dar pentru că era sărac, nu își putea permite prețul complet. După multe negocieri, proprietarul a fost de acord să vândă casa la jumătate din prețul inițial, cu o singură stipulare: el va păstra proprietatea asupra unui cui pe partea dinauntru a usii de la intrare.
După câțiva ani, proprietarul inițial a dorit casa înapoi, dar noul proprietar nu a vrut să vândă. Așa că primul proprietar cand sa intors de la lucru intr-o zi, a găsit carcasa unui câine mort agățata de cuiul pe care fostul proprietar încă îl deținea. Curând casa a devenit de nelocuit, iar familia a fost nevoită să vândă casa proprietarului cuiului. Concluzia pastorului haitian: „Dacă dam Diavolului chiar si un cui în viața noastră, el se va întoarce să-și atârne gunoiul putrezit de el, făcându-l impropriu pentru locuința lui Hristos”.
În timp ce Pavel era vasul ales de Dumnezeu; el a suferit de dragul lui Hristos. A devenit un predicator al adevărului și un învățător al neamurilor. Lucrarea misionară a lui Pavel cerea sacrificiu și nimic altceva decât iubirea nu putea face posibil acest sacrificiu. Iubirea implică sacrificiu. Iubirea fără sacrificiu este doar o simplă vorbire. Iubirea insotita de sacrificiu, pe de altă parte, este „dragostea în acțiune”.
Mărturia trebuie să fie motivată de dragoste. Isus l-a întrebat pe Petru de trei ori „mă iubești?” În timp ce Petru l-a negat pe Hristos de trei ori, așa că Hristos i-a pus întrebarea „mă iubești?” de trei ori. De ce de trei ori? În primele două schimburi, când Iisus l-a întrebat pe Petru, „mă iubești?” El a folosit cuvântul agape (iubire altruistă, jertfitoare). Petru a răspuns lui Hristos folosind cuvântul phileo, adică, Doamne, suntem prieteni. Petru și-a arătat afecțiunea puternica față de Domnul. Cu a treia ocazie – Hristos a schimbat cuvântul agape în phileo (dragoste frățească, afecțiune) – demonstrând o prietenie puternică – ca și cum ar spune – Petre – suntem noi prieteni?
Te inspira in vre-un fel povestirea lui Lough Foog? Tu ce ai face pentru Isus si pentru compatriotii tai? Lough Fook și-a dat viața în această lume în schimbul vieții eterne a 200 din compatriotii sai. Ce vei face cu viața ta pentru a aduce pe altii la hristos?
Youssry Guirguis
este un erudit in Vechiul Testament cu un interes special în domeniul studiilor islamice la Universitatea Internațională Asia-Pacific din Thailanda și directorul programului Andrews MAR (site-ul de extindere) pentru Universitatea Internațională Asia-Pacific.