Usa inchisa

Usa inchisa

 
Ce este „usa inchisa” si ce anume credea Ellen White despre aceasta?
William Miller a comparat mesajul sau referitor la intoarcerea iminenta a lui Isus cu „strigatul de la miezul noptii” din parabola fecioarelor intelepte si neintelepte (Mat. 25:1-13). El a interpretat cele zece „fecioare” ca fiind cei care au fost chemati sa astepte revenirea Domnului, „nunta” fiind imparatia cea vesnica, iar inchiderea „usii” (versetul 10) fiind „sfarsitul imparatiei harului si a perioadei de vestire a Evangheliei” altfel spus, el intelegea prin aceasta, inchiderea „usii pentru mantuire,” sau inchiderea perioadei de proba a oamenilor. In conformitate cu Matei 25:10, „Mirele a venit; iar cele care au fost gata au intrat cu El in odaia de nunta: iar usa a fost inchisa” (Mat. 25:10  versiunea engleza a bibliei  n.t.).
Pentru ca L-au asteptat pe Hristos sa se intoarca la sfarsitului celor 2300 de zile profetice din Daniel 8:14, adventistii mileriti au accentuat faptul ca perioada de proba s-ar fi incheiat atunci. Prin urmare, pentru o scurta perioada de timp dupa dezamagirea din octombrie 1844, Miller si multi dintre discipolii sai, printre care si tanara Ellen Harmon (mai tarziu Ellen White), au considerat ca lucrarea de avertizare a pacatosilor s-a incheiat pentru lume. In timp ce majoritatea mileritilor au renuntat foarte repede la credinta ca profetia se implinise in 1844, un grup mic a mai continuat sa sustina ca timpul a fost estimat corect, insa ei gresisera in ceea ce priveste intelegerea evenimentul ce urma sa aiba loc. Ei erau convinsi de faptul ca miscarea a fost de la Dumnezeu, de faptul ca cele 2300-zile profetice se implinisera si ca „usa”, la care se facea referire in parabola, a fost prin urmare inchisa  cu tot ce ar fi insemnat lucrul acesta. Astfel, a crede in „usa inchisa” devenea echivalent cu a crede in validitatea miscarii de la 1844 si ca aceasta era o implinire a profetiei biblice.
Este important a se recunoaste faptul ca termenul „usa inchisa” a suportat o schimbare de inteles printre aceia care au vazul in profetia celor 2300-zile o schimbare in cadrul slujbei lui Hristos din sanctuarul ceresc. „Usa inchisa” a fost vazuta ca aplicandu-se la incheierea primei faze si deschiderea celei de-a doua si ultimei faze a mijlocirii lui Hristos in cer. Este eronat deci a intelege toate referirile lui Ellen White la „usa inchisa” ca avand definitia milerita initiala.
Ellen White a mentinut si a adus argumente, pentru faptul ca, in vreme ce ea, impreuna cu altii credeau ca pacatosii nu se mai pot converti dupa 1844, totusi nu i-a fost niciodata aratat in viziune faptul ca usa mantuirii a fost inchisa intregii lumi.
Iata explicatia oferita de Ellen White referitor la ceea ce credea ea despre „usa inchisa”:
„Pentru o vreme, dupa marea dezamagire din 1844, chiar am crezut, impreuna cu intregul corp advent, faptul ca usa indurarii a fost inchisa pentru totdeauna pentru lume. Aceasta pozitie a fost luata inainte sa mi se dea prima viziune. [Accentuarile au fost adaugate. Aici Ellen White afirma faptul ca nu viziunile ei au fost sursa credintei in aceasta eroare milerita.] Lumina pe care eu am primit-o de la Domnul a fost ceea ce ne-a corectat eroarea si ne-a facut in stare sa vedem adevarata stare de lucruri.”
„Inca sunt o persoana care crede in teoria usii inchise, dar nu in sensul in care a fost folosit acest termen prima data, sau in care este folosit de catre oponentii mei.”
„A existat o usa inchisa in zilele lui Noe. A existat un timp de retragere a Duhului lui Dumnezeu de la acea generatie pacatoasa ce a pierit in apele Potopului. Dumnezeu Insusi a dat mesajul usii inchise lui Noe:

‘”Duhul Meu nu va ramane pururea in om, caci si omul nu este decat carne pacatoasa: totusi, zilele lui vor fi de o suta douazeci de ani.”‘
(Gen. 6:3).
„A existat o usa inchisa in zilele lui Avraam. Harul a incetat sa mai mijloceasca in favoarea locuitorilor din Sodoma si toti, afara de Lot, sotia lui si doua fete ale sale, au fost mistuiti de flacarile coborate din cer.
„A existat o usa inchisa in zilele Domnului Hristos. Fiul lui Dumnezeu a declarat iudeilor necredinciosi din acea generatie: ‘Vi se va lasa casa pustie’ (Mat. 23:38).
„Strabatand cu privirea negura timpului pana in ultimile zile, aceeasi putere infinita a declarat prin Ioan:
‘Iata ce zice Cel Sfant, Cel Adevarat, Cel ce tine cheia lui David, Cel ce deschide, si nimeni nu va inchide, Cel ce inchide, si nimeni nu va deschide’ (Apoc. 3:7).
„Mi s-a aratat in viziune, iar acest lucru il cred si in prezent, ca a existat o usa inchisa in 1844. Toti cei care au vazut lumina primului si celui de-al doilea mesaj si au respins lumina, au fost lasati in intuneric. Iar aceia care au acceptat-o si au primit Duhul Sfant care a insotit proclamarea mesajului ceresc si care ulterior au renuntat la credinta lor si au numit experienta lor inselatorie, au respins de fapt Duhul lui Dumnezeu, iar acesta nu a mai mijlocit pentru ei.

„Aceia care nu au vazut lumina, nu poarta vina respingerii ei. Este numai cazul acelei categorii careia i-a fost descoperita lumina din cer, lumina pe care numai Duhul lui Dumnezeu o poate da. Iar aceasta categorie include, asa cum am mai aratat, atat pe aceia care au refuzat sa accepte mesajul cand le-a fost prezentat, cat si pe cei care primindu-l, au renuntat ulterior la credinta lor. Acestia pot avea o forma de evlavie si pot sa marturiseasca a fi urmasii lui Hristos, dar neavand nici o legatura cu Dumnezeu, ei vor ramane prinsi in inselaciunile Diavolului. Aceste doua categorii mi-au fost prezentate in viziune cei care numesc lumina pe care au primit-o, amagire si pacatosii acestei lumi care, respingand lumina, au respins pe Dumnezeu. Nu s-a mentionat nimic in legatura cu cei care nu au vazut lumina si care, prin urmare, nu se fac vinovati de respingerea acesteia”
(Selected Messages, cartea 1, pag. 62-64).
Pentru un studiu aprofundat, vezi urmatoarele documente din Biblioteca de referinte:
„Usa deschisa si usa inchisa” Articol din lucrarea Seventh-day Adventist Encyclopedia
„Documentele ‘Usii inchise’,” de Robert W. Olson
Sursa: http://www.adventist.ro