Vegetarianismul o noua perspectivă

 Vegetarianismul o noua perspectivă
Noul cronicar al articolelor de sănătate, Dr. Wesley Youngberg a fost intervievat recent de Bill Knott, redactorul publicaţiei Adventist Review.
Aţi petrecut ultimii douăzeci de ani ca specialist în medicina stilului de viaţă, ajutând oamenii să înţeleagă impactul dietei asupra sănătăţii.
Ce aţi învăţat despre girul acordat vegetarianismului de către adventismul tradiţional?
Am crescut ca un adventist dintr-a treia generaţie şi, în consecinţă, am crescut ca vegetarian. Doar la vârsta de 24 de ani mi-am făcut, din întâmplare, un test al colesterolului şi am descoperit că – vai – nu aveam o valoare chiar mică!
Aceasta mi-a cam zdruncinat convingerile adventiste de tipul: „Hei, eu sunt Domnul Fitness! Alerg la maraton; sunt gimnast; am fost vegetarian toată viaţa. Priviţi la mine – sunt aşa de sănătos!”
Rezultatele de laborator m-au obligat să mă opresc şi să recunosc faptul că doar pentru că am făcut toate lucrurile care credeam că erau corecte, ele nu erau în mod necesar potrivite pentru a-mi îmbunătăţi sănătatea personală.
Am început să înţeleg că multe feluri de mâncare vătămătoare pentru noi sunt, de fapt, mâncăruri vegetariene. Am pus întotdeauna în contrast o dietă bună faţă de una nesănătoasă în primul rând în contextul vegetarianismului.
Să nu mă înţelegeţi greşit. Sunt un vegetarian convins. Iubesc stilul acesta de viaţă şi nu mă simt de loc defavorizat.
O dietă vegetariană poate fi una dintre cele mai sănătoase strategii de stil de viaţă în căutarea noastră după o sănătate mai bună. Dar aceasta poate deveni, de asemenea, nesănătoasă, pentru că sănătatea nu este definită prin ceea ce nu mâncăm.
Cel puţin jumătate din felurile de mâncare cu adevărat vătămătoare sunt pur vegetariene. Aceasta ar putea fi o descoperire nouă pentru creştinii adventişti!
De exemplu, băuturile carbogazoase obişnuite sau cele soft sunt pur şi simplu vegetariene şi, în acelaşi timp, fără nici o calitate nutritivă. Cartofii prăjiţi şi chipsurile sunt mâncăruri pur vegetariene.
Există tot felul de mâcăruri care ar putea îndeplini standardul tehnic al hranei vegetariene, dar cu siguranţă nu îndeplinesc standardul unei diete sănătoase. Începând din momentul primirii testelor de laborator, care-mi prezentau riscul de a mă îmbolnăvi de inimă, m-am trezit.
Mi s-a dovedit în mod clar că a mă baza pur si simplu pe vegetarianismul meu nu este suficient ca să ating potenţialul sănătăţii pe care mi-o oferă Dumnezeu.
Articol publicat în Adventist Review, 25 februarie 2010
Viorica Avrămiea (Traducere)
Sursa: info.conferinta-moldova.ro/