Zaharia

                                                                                                                           Zaharia
                                                                                                      1. Titlul. Cartea poarta numele omului ale carui profetii le contine.      Numele Zaharia, ebr. Zekaryah, inseamna, „Iehova Isi aduce aminte”, sau „Iehova Si-a adus aminte”. Numele acesta era obisnuit printre iudei.

      2. Autorul. Zaharia era probabil un levit si poate chiar un preot (vezi Neemia 12,16; comp. Zaharia 1,1). Faptul ca in Ezra 5,1; 6,14, Zaharia este numit „fiul lui Ido”, ar putea fi explicat prin folosirea obisnuita a lui „fiu” in sensul de nepot (vezi comentariul la 1Cronici 2,7).
Este aproape sigur ca Zaharia s-a nascut in Babilon. El si-a inceput lucrarea cam la 16 ani dupa reintoarcerea din captivitate, adica in 520/519 i.Hr. Daca s-ar fi nascut dupa reintoarcere, chemarea lui la slujirea profetica s-ar fi petrecut la o varsta prea timpurie. Cea mai tarzie data prezentata in profetia lui este anul al IV-lea al lui Darius (cap. 7,1). Totusi, este extrem de probabil ca profetul Zaharia a trait sa vada terminarea Templului cativa ani mai tarziu, in 515 i.Hr. (vezi comentariul la Ezra 6,15).
3. Cadrul istoric. Zaharia a fost contemporan cu Hagai (Zaharia 1,1; Hagai 1,1). Pentru cadrul istoric vezi Introducerea la Hagai (p. 1073; 1074). Vezi si Vol. III, p. 320-322.
4. Tema. Zaharia, ca si Hagai, a fost randuit de Dumnezeu sa-i trezeasca la actiune pe iudeii care din cauza impotrivirii dusmane care ajunsese la un apogeu in timpul Falsului Smerdis (522 i.Hr.), parasisera zidirea Templului (vezi Vol. III, p. 70, 71). Profetiile lui Zaharia „au venit intr-o vreme de mare nesiguranta si ingrijorare”, cand „conducatorilor li se parea ca permisiunea acordata iudeilor de a rezidi era aproape sa fie retrasa” (PK 580). Soliile lui, ocupandu-se cu lucrarea lui Dumnezeu si cu planurile divine de refacere, aveau ca scop sa aduca incurajare zelului molesit al iudeilor. Ca urmare a soliilor si calauzirii inspiratoare a lui Hagai si Zaharia, Templul a fost terminat curand (Ezra 6,14.15).
Soliile lui Zaharia, aratand viitorul plin de slava al Ierusalimului, au fost conditionale (Zaharia 6,15). Din cauza nereusitei iudeilor, cand s-au inapoiat din captivitate, de a implini conditiile spirituale pe care se intemeia prosperitatea lor, profetiile nu s-au implinit asa cum se intentiona initial. Totusi, anumite trasaturi vor fi implinite in biserica crestina (vezi p. 30-36).
Sursa:Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania