…ziua de mâine

Traim intr-o epoca in care, in toate domeniile, se simte nevoia unor planuri de perspectiva. Se fac  proiecte, se fac estimari, previziuni, se da ca sigura realizarea unor planuri pentru care nu exista nici resurse, nici conditii. Lumea „se faleste cu ziua de maine”. Este foarte necesar sa existe planuri de perspectiva, este foarte bine sa se intocmeasca proiecte, sa se faca estimari. Dar, stimati cititori, exista, din nefericire, o tendinta inerenta firii noastre, de a amana pentru maine ceea ce apartine zilei de azi.
 
“Maine voi incepe sa nu mai fumez”, „maine voi stinge conflictul cu tata sau cu mama”, „maine voi cere iertare vecinului”, „maine voi recupera lucrul pe care trebuia sa-l termin deja”, „maine ma voi duce la doctor”, maine… Exista aceasta tendinta a unui viitor amanat permanent, exista aceasta tentatie de a fugi de realitatea prezentului intr-un „maine”, niciodata devenit „azi”. Si exista o adevarata tehnica a fugii de raspunderea deciziilor care trebuie sa fie luate imediat. Ba mai mult, am devenit aproape specialisti in a etala aceasta continua amanare ca pe un merit. Prezentarea continua a ceva ce voi face „maine” devine un adevarat capital cu care ne mandrim.
 
Dar cand, in rare clipe de ragaz, privim inapoi, spre acel segment al vietii care, singurul, poate confirma ce suntem, constatam ca nu exista nimic notabil. Tot ce e mai valoros e inca amanat pentru „maine”. intelepciunea populara a sanctionat in mod lapidar aceasta tendinta, spunand: „Nu lasa pe maine ce poti face azi”. Daca aceasta caracteristica a firii noastre este pagubitoare in domeniile obisnuite ale vietii, ea devine de-a dreptul fatala cand se manifesta in relatia cu Dumnezeu. Desi Biblia este plina de apeluri imperative cu privire la azi, suntem mereu tentati sa le tratam dupa modelul amanarii viitorului. Maine… O! de ati asculta azi glasul Lui (Psalmi 95,7), si ecoul din noi raspunde: „maine”…  Dar chiar acum, zice Domnul, intoarceti-va la Mine cu toata inima, cu post, cu planset si bocet (Ioel 2,12), si noi spunem: „maine”…
 
este ceasul sa va treziti in sfarsit din somn caci acum mantuirea este mai aproape de noi decat atunci cand am crezut. Noaptea aproape a trecut, se apropie ziua (Romani 13,11.12), si se aude obsesiv raspunsul nostru: „maine”… Iata Eu stau la usa si bat. Daca aude cineva glasul meu si deschide usa, voi intra la el, voi cina cu el, si el cu Mine (Apocalipsa 3,20), si, ca intr-un teatru al absurdului, se aude replica „maine”. Nu te fali cu ziua de maine, caci nu stii ce poate aduce o zi (Proverbele 27,1), spune inteleptul. Nu-ti lasa viitorul pe maine. Nu fugi de raspunderea propriilor alegeri, a propriilor hotarari.
Nu fi las in fata provocarilor sortii. Nu te bizui prea mult pe planuri, estimari, previziuni. Cand in joc este soarta vesnica, singurul timp care conteaza este „astazi”. Mai ales ca invocatul „maine” s-ar putea sa nu mai vina niciodata. in Evanghelii (Luca 12,16-21) exista o pilda despre un om bogat care se baza pe ziua de maine. Planurile pe care si le facuse erau foarte atragatoare, estimarile de viitor erau optimiste, previziunile pe termen mediu erau favorabile. Un singur lucru uitase omul – ca ziua de maine nu-i  apartine. Sentinta a fost rostita: … chiar in noaptea aceasta ti se va cere inapoi sufletul. Nu va mai exista un „maine” pentru tine.
 
Cu adanca intelegere si iubire parinteasca, Dumnezeu apeleaza la inima noastra ca sa folosim timpul ce ne apartine, singurul timp care este al nostru – prezentul! O! de ati asculta azi glasul Lui! Nu va impietriti inima, ca la Meriba, ca in ziua de la Masa, in pustie. (Psalmi 95,7.8) “Nu te fali cu ziua de maine”, nu pierde ziua de azi. Cand semnele timpului arata spre un sfarsit iminent si inevitabil al lumii, „maine” nu are nici o valoare.
 
Semnele timpului nr. 6 /1996

______________________________

de Valeriu Petrescu. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.