10.Cinci intrebari ale celor ce ne viziteaza

CINCI  INTREBARI  ALE  CELOR  CE  NE  VIZITEAZA
de
pastorul Rick Warren
Trebuie sa va dati seama ca, atunci cand vin la biserica, cei proaspat convertiti au o serie de intrebari care le framanta mintea si le tulbura inima. Faptul ca L-au primit pe Hristos nu inseamna automat ca se vor grabi sa se faca si membrii in adunarea voastra. De obicei, astfel de oameni vor sa sa stie cam cinci lucruri inainte de a deveni o parte a bisericii voastre.

1. Ma voi putea integra aici ? (acceptare)
Prima intrebare pe care si-o pune cineva care este gata sa se alature unei biserici este una de acceptare si compatibilitate: "Ma voi integra printre ei? Ma vor accepta ei pe mine?" Cel mai bun mod de a te asigura ca oamenii se integreaza in biserica este infiintarea grupurilor mici. Vom vorbi mai mult despre asta in sesiunile viitoare. Trebuie sa infiintezi grupuri mici in care oamenii sa simta ca problemele lor sunt cunoscute si aduse in rugaciune. Nu trebuie sa-i cunosti pe toti dintr-o biserica pentru ca sa simti ca este familia ta. Dar trebuie sa cunosti pe cineva. Trebuie sa cunosti macar 5, 6, sau 10 oameni si sa simti ca ei vor deveni "familiuta" ta din biserica. 

2. Vrea cineva sa ma cunoasca ? (prietenie)
Adoua intrebare pe care si-o pune este: "Vrea cineva sa ma cunoasca?" 
Aceasta este o intrebare referitoare la prietenie. Oamenii nu cauta numai o biserica prietenoasa, ci si prieteni. Ei vor sa afle daca acolo sunt oameni carora sa le pese de ei. Iata de ce trebuie sa creezi oportunitati pentru ca oamenii sa dezvolte relatii de prietenie in cadrul bisericii. Asa ceva nu se intampla la voia intamplarii. Bateti-va capul sa puneti la cale tot felul de evenimente, activitati si intalniri in care oamenii sa faca cunostinta unul cu altul. Puteti chiar sa le oferiti oamenilor sa-si scrie numele pe ecusoane care sa le inlesneasca o mai rapida cunoastere.

3. Este nevoie si de mine? (pretuire)
A treia intrebare este: "E nevoie de mine aici?" intrebarea vizeaza valoarea. Oamenii vor sa se alature unei biserici la care stiu ca isi pot aduce contributia personala. Ei se intreaba: "E nevoie de mine ?" Vor sa simta ca aduc o schimbare prin faptul ca vin acolo. Trebuie sa le aratati ca biserica are nevoie de ei si ca ii poate folosi intr-o lucrare in trupul lui Hristos. Toti vrem sa stim ca suntem importanti si folositori celor din jurul nostru.


4. Ce cistig daca ma alatur lor ? (beneficiu personal)
A patra intrebare este: "Ce castig daca ma alatur acestei biserici ?" Aceasta este o intrebare referitoare la beneficii. Trebuie sa sti sa explici motivele biblice pentru pentru integrarea in biserica, despre care tocmai am vorbit. 

5. Ce mi se cere ?
A cincea intrebare este: "Ce mi se va cere daca devin membru al acestei biserici ? Ce se astepta de la mine?" Oamenii au dreptul sa stie ce se astepta de la ei, daca se vor alatura bisericii tale.

IV.  Initiaza o clasa de membralitate
Al patrulea lucru pentru transformarea musafirilor in membrii este  inceperea unui curs dedicat noilor membri. in acest curs le veti explica tot ce trebuie sa stie ei despre biserica, ii veti face sa se simta bine intre ceilalti credinciosi, si-i veti ajuta sa-si gaseasca locul in adunare. O sumedenie de studii au aratat ca felul in care devin oamenii membri in familia bisericii, influenteaza in mare masura eficienta lor viitoare. Din acest motiv, eu cred ca cel mai important curs predat intr-o biserica este cel pentru cei ce vor sa-L primeasca pe Domnul si sa devina membrii bisericii. Un curs bun pentru viitorii membrii va da nastere unei biserici puternice. 

Cred ca pastorul trebuie ar trebui sa predea macar o parte din acest curs. El ar putea sa-l imparta cu alti lideri ai bisericii, dar trebuie sa predea macar o parte din el. In felul acesta, noii  veniti vor avea ocayia sa cunoasca viziunea ta in lucrare, dragostea ta pentru oameni, dedicarea ta fata de noii veniti, ce astepti tu de la ei si ce pot astepta ei dela tine. 
Cand tii un astfel de curs, trebuie sa explici oamenilor ce este biserica. Poti sa le spui ca biserica este o familie, ca biserica este o turma, ca biserica este o partasie, ca biserica este trupul lui Hristos. In spatele acestor simboluri din Biblie sunt niste adevaruri mari. Pe parcursul cursului, poti sa le preyinti cele cinci scopuri ale bisericii: inchinarea, evanghelizarea, ucenicia, slujirea si partasia. Poti sa le spui ca Dumneyeu vrea sa implinim aceste cinci scopuri nu numai in biserica, ci si in viata personala. Apoi, va trebui sa le explici ce se cere de la un membru al bisericii si responsabilitatile pe care le au credinciosii din adunare. impartaseste-le viziunea ta pentru biserica si cum te astepti ca ea sa creasca. Spune-le ca vrei sa-i castigi pentru Hristos pe toti oamenii din satul sau din orasul tau si arata-le cum se pot implica ti ei in aceasta mareata lucrare. 

in biserica noastra avem un curs pentru cei ce vor sa devima membrii pe care il predau in fiecare luna, duminica dupa-amiaza, de la ora trei pana la sapte, sapte si jumatate. Cursul dureaza patru ore, patru ore si jumatate. Undeva pe la jumatatea lui servim si o gustare. in acel curs, pe care noi il numim "cursul 101", explic toate lucrurile pe care vi le-am mentionat mai sus.

V.  Alcatuieste un "legamint al membrilor" 
Al cincilea lucru pe care trebuie sa-l faci pentru transformarea musafirilor in membrii este sa alcatuiesti un "legamant al membrilor." Ce este acest legamant al membrilor ? Este o promisiune solemna prin care membrii bisericii se dedica lui Dumnezeu si unii altora. Biblia ne sugereaza un suport pentru un astfel de legamant solemn: in 1 Corinteni 8:5, Pavel mentioneaza amandoua tipuri de daruire: "S-au dat mai intai pe ei insisi Domnului si apoi noua, prin voia lui Dumnezeu." Observati cele doua tipuri de daruire? Mai intai s-au daruit lui Hristos, iar apoi s-au daruit celorlalti crestini. Mai intai devii credincios in Hristos, iar apoi te faci membru intr-o adunare locala de credinciosi. Aceasta este intrarea in partasia cu familia bisericii.

in Biserica Saddleback, le cerem membrilor patru lucruri:

Mai intai, ei trebuie sa-si predea viata lui Hristos, adica sa-L primeasca ca Domnul si Mantuitor personal. Apoi, le cerem sa se boteze, ca exprimare publica a devotamentului lor fata de Hristos. Isus ne-a poruncit: "Mergeti in toata lumea si faceti ucenici." "Botezati-i in Numele Tatalui,… al Fiului si al Sfantului Duh." Noi facem ceea ce ne-a poruncit Isus in Marea Trimitere. Al treilea lucru pe care-l cerem de la ei este sa participe la cursul pentru membri noi, care este predat in fiecare luna. A patra cerinta este sa semneze "legamantul membrilor" bisericii noastre. Ce este acest legamant al bisericii ? Este o promisiune solemna care descrie lucrurile in care se angajeaza credinciosii din biserica noastra impreuna. Dati-mi voie sa va citesc "legamantul" bisericii noastre. De-a lungul anilor, opt sau noua mii de oameni au semnat acest legamant. 
Legamantul membrilor bisericii saddleback
"Primindu-L pe Hristos ca Domn si Mantuitor, fiind botezat si fiind de acord cu Statutul, strategia, si structura Bisericii Saddleback, ma simt calauzit de Duhul Sfant sa ma alatur familiei Bisericii Saddleback. Facand aceasta, eu ma angajez in fata lui Dumnezeu si a celorlalti membri sa fac urmatoarele: 
1. Voi apara unitatea bisericii mele
– in primul rand, voi apara unitatea bisericii noastre, purtandu-ma cu dragoste fata de ceilalti, refuzand sa barfesc si dandu-mi toata silinta sa ma supun conducatorilor nostri spirituali. Stiti, mai mult decat de orice altceva, bisericile noastre sunt distruse de barfa. Definitia "barfei" este "sa aduci informatii despre probleme care nu te privesc si a caror solutie nu te implica." Biblia o numeste pacat. Noi insistam ca cei ce devin o parte a bisericii noastre sa promita ca nu vor barfi, sa se angajeze ca nu-i vor vorbi de rau pe ceilalti membri din biserica. Trebuie sa se angajeze sa-i iubeasca pe ceilalti membri, nu sa-i barfeasca.. 
2. Voi fi gata sa impartasesc responsabilitatile bisericii mele
in al doilea rand, ma angajez sa impart responsabilitatile bisericii, rugandu-ma pentru cresterea ei, invitandu-i pe necredinciosi la biserica si primindu-i cu caldura pe cei ce sunt noi veniti in familia bisericii." Deci, ei se angajeaza sa imparta cu ceilalti responsabilitatile bisericii. 
3. Voi intra in slujirea Bisericii mele
"in al treilea rand, ma angajez sa slujesc in lucrarea bisericii mele, fiind gata sa-mi descopar darul si talentele, fiind echipat sa-mi ajut pastorii, si deprinzandu-ma sa am o inima de slujitor smerit." Ei se angajeaza in slujire. in biserica noastra spunem ca fiecare membru trebuie sa slujeasca. Nimeni nu este primit daca nu promite mai intai ca va sluji intr-o lucrare a bisericii. 
4. Voi sprijini marturia bisericii mele
"Al patrulea, voi sprijini marturia bisericii, frecventandu-i cu credinciosie intrunirile, traind o viata personala de evlavie si daruind material in mod regulat." 
Acesta-i "legamantul membral" facut de biserica noastra. Va incurajez sa studiati Biblia, sa va rugati, si sa concepeti un legamant specific pentru biserica voastra. Am observat din experienta ca atunci cand le cereti oamenilor o consacrare adanca, ei vor raspunde mai bine decat atunci cand nu le cereti sa se angajeze deloc. Oamenii vor sa fie provocati la lucruri si cauze mari. Oamenii vor sa-si implice vietile in ceva semnificativ. Ei vor ca vietile lor sa conteze la ceva, si tanjesc sa fie o parte din ceva important. 
Daca veti face un astfel de legamant pe care oamenii din biserica voastra vor trebui sa-l semneze, veti sti cu precizie cine este o parte a familiei bisericii si cine nu este. 

VI.     Creati ocazii pentru stabilirea de relatii intre membrii

Un alt lucru important pentru realizarea partasiei in biserica este crearea de oportunitati pentru construirea relatiilor personale dintre oameni. Creati astfel de oportunitati. Asa cum am spus deja, nu trebuie sa cunosti pe toata lumea din biserica pentru ca sa te simti ca acasa. Trebuie sa cunosti macar patru, cinci, sase persoane. Va incurajez sa formati niste grupuri mici de partasie, sa luati masa impreuna unii cu altii – aceasta este biblic. Nu uitati ca, pe vremuri, crestinii mancau adesea impreuna. Trebuie ca oamenii sa petreaca timp impreuna, sa faca lucruri placute si chiar sa se joace  impreuna. Programati evenimente si activitati in care oamenii sa se cunoasca unii pe altii.
Cel mai rapid mod prin care puteti adanci relatiile din biserica, este sa faceti o excursie timp de douazecisipatru sau patruzecisiopt de ore, in care oamenii sa mearga impreuna la munte, la mare, sau intr-un loc retras. Acolo, ei ajung sa se cunoasca, sa se imprieteneasca, sa se apropie intr-adevar unii de altii in ceea ce Biblia numeste "partasie". 
De ce vorbesc despre asta? De ce-i atribui o asa mare importanta? Pentru ca Biblia spune: "Prin aceasta vor sti ca sunteti ucenicii mei, daca veti avea dragoste unii pentru altii." Ca si crestini, daca dezvoltam relatii puternice de prietenie, daca actionam ca o familie, daca ne sprijinim unii pe altii, daca ne ingrijim unii de altii, vom ajunge repede un semn de intrebare pentru cei din lume. 
in biserica noastra, avem foarte multe lucrari prin care avem grija unii de altii.Un om a venit la mine si mi-a spus: "Eu sunt tamplar. Vreau sa repar gratuit tamplaria celor saraci din biserica. Voi pune la punct case si orice altfel de lucruri de tamplarie. Vreau sa fac asta pentru cei ce n-au destui bani ca sa plateasca." Un altul a venit si el si mi-a spus: "Eu voi repara masinile celor nevoiati." Altii au venit si mi-au spus: "Noi vom sta cu copiii atunci cand parintii trebuie sa mearga la piata, sau cand sunt in spital. Noi vom avea grija de copii lor." Ajutandu-ne unii pe altii, suntem o marturie extraordinara pentru lume in ce priveste dragostea si devotamentul care exista in familia crestina.

VII.    Incurajeaza fiecare membru sa se alature unui grup mic
Al saptelea lucru pe care il puteti face pentru ca oamenii sa devina membri ai bisericii, este infiintarea unor grupuri mici, care sa se adune peste saptamana, in case sau in aer liber. Se pot aduna chiar si in parcuri. Se pot aduna la munte, la servici sau in altfel de locuri. Cu cat vei avea mai multe grupuri mici, cu atat se vor dezvolta tot mai multe relatii intre membrii bisericii. Biblia ne spune in Faptele Apostolilor 5:42, ca primii crestini se adunau zilnic in Templu si in diferite case. Auziti? Biblia ne spune: "la Templu" si "in case."  in biserica primara, crestinii se adunau in doua feluri. Se intalneau in Templu, adica se adunau impreuna ca trup al lui Hristos (Probabil si voi faceti asta duminica si acesta este un lucru minunat !), dar, se adunau zilnic si in diferite case, pentru ca in case puteau sa se cunoasca mai bine si puteau sa aiba grija in mod personal unii de altii.

VIII.   Fa-L pe fiecare sa se simta apreciat
in incheiere. mai vreau sa va spun un lucru: Faceti-i pe membri bisericii voastre sa se simta deosebiti. Ajutati-i sa se simta valorosi si sa simta ca sunt o parte a familiei crestine. Cand cineva se converteste si este botezat, daca puteti, scrieti un certificat care sa afirme ca acea persoana este de acum un membru al bisericii voastre si inmanati-l acelei persoane spre pastrare. 

in biserica noastra, cineva fotografiaza fiecare persoana cand este botezata. Avem un mic certificat pe care scrie: "Ai fost botezat la aceasta data, iar aceasta este fotografia ta de la botez, impreuna cu pastorul."  Dam acest mic certificat fiecarui care se boteaya, iar apoi dam o masa in cinstea noilor membrii ai bisericii. Acolo ii invitam sa se ridice in picioare si sa ne impartaseasca fiecare marturia sa personala. 

Daca veti face macar cateva din aceste lucruri, veti descoperi imediat ca oamenii vor dori sa se dedice bisericii, ii vei vedea crescand spiritual, si vei observa ca ei ii vor chema si pe altii sa faca parte din familia bisericii voastre.

______________________________

Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.