12 SFATURI PENTRU A RAMANE TANAR
S-au facut multe cercetari pentru a gasi cai in vederea protejarii creierului prin nutritie. Dupa revizia literaturii medicale si stiintifice, va pot asigura ca metodele nutritionale sunt cu mult mai eficiente si mai sigure decat medicamentele farmaceutice. Iata ca puteti face:
1. Evitati mancarurile procesate si consumati doar mancaruri proaspete. O mare parte a mancarurilor procesate contine grasimi daunatoare (grasimi omega-6), aditivi si chiar metale toxice. Mai mult, ele contin prea multa sare si zahar.
2. Mancati intre 5 si 10 portii de vegetale proaspete si fructe in fiecare zi. Alegeti vegetale foarte hranitoare cum ar fi broccoli, conopida, varza de Brussels, nap, telina, patrunjel, rosii, seminte de mustar, gulii, varza, dovlecel si ceapa. Deoarece fructele contin foarte mult zahar, mancati doar cantitati mici si evitati-le pe cele foarte dulci. Acestea contin vitamine, minerale si niste substante speciale numite flavonoide care constituie antioxidanti puternici si mobili. Mai mult, unele dintre ele furnizeaza alti nutrienti care protejeaza creierul.
3. Evitati uleiurile omega-6 (se gasesc in porumb, sofranas, floarea-soarelui, alune, soia si rapita). Ar trebui sa nu folositi aceste uleiuri, si nici produse care le contin (chipsuri, paine, placinta, etc.).
4. Consumati cel putin 50 de grame de ulei de masline in fiecare zi. Acest ulei contine o cantitate mare de antioxidanti puternici, si de asemenea constituie un ulei monosaturat foarte sanatos. Il puteti folosi in salate sau amestecat in alte mancaruri.
5. Luati suplimente de ulei omega-3 si mancaruri care contin acest ulei sanatos. Aceastainclude ouale Christopher si alte marci de oua care contin omega-3. Aceste suplimente nu trebuie sa fie in capsule de gelatina. Luati-le sub forma lichida de ulei de peste inalt purificat. Este distilat molecular pentru a indeparta mercurul periculos, bifenili policlorurati(PCBs) si dioxina. Pastrati uleiul la frigider. Fiti siguri ca aveti ulei cu mare continut in DHA. Doza este de 1,000 mg de DHA pe zi. Uleiurile omega-3 reduc inflamatiile creierului si linistesc activitatea de imunitate excesiva.
6. Evitati zaharul. Sucroza, zaharul folosit in mancaruri si ca indulcitor, cauzeaza o acumulare de insulina mai mare decat glucoza in forma naturala. Cercetari extensive au aratat ca zaharul joaca un rol major in inaintarea in varsta – mai ales in imbatranirea creierului. Aceasta deoarece zaharul reinvie metabolismul, ceea ce genereaza o dezlantuire a radicalilor liberi. In plus, zaharul formeaza legaturi anormale cu proteinele, ceea ce accelereaza in mod dramatic imbatranirea. Consumul mare de zahar creste riscul de a ne imbolnavi de Alzheimer cu peste 300%. Mai ales fructoza din siropul de porumb este periculoasa.
7. Mancati carbohidrati complecsi care au un index glicemic scazut. Aceasta inseamna broccoli, varza, salata verde, ceapa si multe altele. Puteti gasi mai multe pe Internet despre indexul glicemic. Aceste mancaruri sunt absorbite lent si ajuta la evitarea unei acumulari de insulina (care poate duce la hipoglicemie). De asemenea, este important sa mancati doar cantitati mici de carbohidrati intr-o zi. Aceasta inseamna nu mai mult de doua portii (1 portie = o ceasca) la fiecare masa.
8. Beti o combinatie de ceai alb cu ceai de rozmarin. Aceste ceaiuri contin antioxidanti puternici si s-a dovedit ca protejeaza in special creierul impotriva imbatranirii anormale. Doua cesti pe zi sunt indeajuns. Ceaiul alb este la fel ca cel verde, dar contine mai putina fluorura si mai multi antioxidanti.
9. Daca aveti plombe de amalgam, cautati un dentist special instruit pentru a le scoate in siguranta si pentru a le inlocui cu portelan. Luati legatura cu Organizatia IAOMT organization (www.iaomt.com) pentru o lista cu medici stomatologi specialisti care sunt cel mai aproape de dumneavoastra. S-a demonstrat ca mercurul din amalgam se evapora in gura, fiind absorbit in sange. Mai mult, mercurul poate calatori direct spre creier prin nervii olftactivi din nas.
10. Evitati stresul continuu. Stresul care nu este indepartat sporeste producerea de radicali liberi si peroxidarea lipidelor in creier, cauzand imbatranirea anormala si rapida. Asigurati-va ca dormiti cel putin 8 ore pe noapte. Exercitiul moderat regulat este de asemenea un excelent mod de a elimina stresul. S-a dovedit ca incetineste imbatranirea creierului. Totusi, exercitiul extrem poate avea efect invers. De asemenea, s-a dovedit ca uleiurile omega-3 protejeaza creierul impotriva raului produs de stres.
11. Evitati depresia. Daca sunteti depresiv, luati imediat tratament. Multe studii au aratat ca depresia cauzeaza pierderi de memorie si dificultati de invatare si ca, in timp, zona creierului care reprezinta centrul memoriei si al invatarii se micsoreaza. Depresia se trateaza cel mai bine prin exercitiu regulat. De asemenea, evitarea grasimilor omega-6 si folosirea celor de tip omega-3 ajuta. S-a aratat ca grasimile omega-3 indeparteaza depresia si protejeaza creierul de relele legate de stres.
12. O data pe saptamana ar fi bine sa postiti cel putin pana la pranz. S-a dovedit ca postul o data pe saptamana incetineste in mod dramatic imbatranirea creierului si accelereaza refacerea acestui organ important. Experimentele au demonstrat ca postul ajuta creierul sa genereze substante care stimuleaza cresterea (factorul de crestere a creierului si factorul de cresterea epiteliala) care ajuta la vindecarea neuronilor distrusi.
______________________________
Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.