A trece prin vai intunecate

       
            A trece prin vai intunecate
 
                                           Cum sa faci fata necazurilor
 
 
Am o ghicitoare pentru voi in dimineata aceasta. Ce se intampla intr-un loc unde ai numai soare in fiecare zi si nici un pic de ploaie? Stiti ce se intampla? Devine desert. Acesta este un lucru interesant. Pentru a avea o vegetatie verde luxurianta ai nevoie de ploaie. Vin furtuni. Asadar pentru a avea vai luxuriante ai nevoie de ploaie. Acest adevar este valabil si pentru vietile noastre.
 
In Biblie exista multe vai care sunt percepute drept probleme. Iosua vorbeste despre Valea Nenorocirilor. Psalmul 84 vorbeste despre Valea Plangerii. Osea aminteste despre Valea Ingrijorarilor. Chiar in tara noastra exista o vale celebra cu denumirea de Valea Mortii. 
 
Astazi vom vorbi despre o vale. Urmariti impreuna cu mine in timp ce citesc Psalmul 23 versetul 4.
 
Chiar daca ar fi sa umblu prin valea umbrei mortii, nu ma tem de nici un rau, caci Tu esti cu mine. Toiagul si nuiaua Ta ma mangaie. Psalm 23:4
 
In Israel chiar exista o vale cu numele Valea Umbrei Mortii. Este foarte adanca. Este abrupta. Este un canion foarte ingust. Soarele strabate pana in adancurile ei doar cand este amiaza. In restul timpului valea este intunecata. Probabil ca David si-a condus oile prin aceasta vale atunci cand a mai crescut. Cum faceti fata vailor intunecate din viata dumneavoastra? Vreau sa va prezint 5 lucruri despre vaile intunecate.
 
 
1. Vaile intunecate NU POT FI EVITATE.
 
Ele vor aparea in viata – puteti fi siguri de aceasta. Este posibil ca sa te apropii de una chiar acum sau sa fii chiar in mijlocul, ori pe culmea unei vai chiar in acest moment. Nu conteaza ca vaile intunecate nu pot fi evitate. Iov 5:6 spune: “Nenorocirea nu rasare din tarana, si suferinta nu incolteste din pamant.”
 
 
2. Vaile intunecate NU POT FI PREZISE.
 
Nu le poti planifica sau stabili un timp. Vaile intunecate vin neprogramate. De obicei, ele apar in cele mai proaste momente – cand nu ai timp si cand esti nepregatit. Ati avut vreodata pana tocmai intr-un moment fericit? De obicei acestea vin atunci cand ar trebui sa ajungem intr-un anume loc si suntem in criza de timp. Cititi Ieremia 4:20 care spune:
 
Se vesteste daramare peste daramare, caci toata tara este pustiita; colibele imi sunt pustiite deodata, si corturile intr-o clipa! Ieremia 4:20
 
 
3. Vaile intunecate sunt IMPARTIALE.
 
Nimeni nu este imun. Nimeni nu scapa de problemele vietii. Toti avem probleme – si cei buni si cei rai. Problemelor nu le pasa cat de bun sau cat de rau esti. Una din primele reactii pe care o manifestam cei mai multi dintre noi este de a intreba, “De ce eu?” Adevarata intrebare pe care ar trebui sa ne-o punem ar trebui sa fie, “De ce nu eu?” Crezi ca poti fi scutit de probleme? Problemele se intampla fiecaruia – inclusiv tie. Matei 5:45 spune urmatoarele: “El face sa rasara soarele Sau peste cei rai si peste cei buni, si da ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti.” Matei 5:45
 
De ce credem ca ar trebui sa fim scutiti de probleme?
Vestea cea buna este:
 
 
4. Vaile intunecate sunt TEMPORARE.
 
Ele au un sfarsit. Ele nu sunt vesnice. Ele nu constituie domiciliul nostru stabil. Uneori cand ne aflam intr-o vale intunecata ne gandim ca suntem intr-o pestera fara iesire. Nu este asa – vaile intunecate sunt asemenea unui tunel. Exista o lumina la celalalt capat. Necazurile din viata nu vin pentru a ramane – ele vin si trec. 1 Petru 5:10 spune: „Dumnezeul oricarui har, care v-a chemat in Hristos Isus la slava Sa vesnica, dupa ce veti suferi putina vreme, va va desavarsi, va va intari, va va da putere si va va face neclintiti.” 1 Petru 5:10
 
Chiar daca traiesti 80 sau 90 de ani si ai probleme toata viata – aceasta reprezinta atat de putin fata de miile si milioanele de ani din cer – fara probleme. Cinci minute petrecute in scaunul dentistului pentru a curata o carie pot parea o vesnicie – in realitate nu a trecut decat putin timp care a produs insa un rezultat mare – dinti buni si sanatosi. Problemele sunt temporare – cerul este vesnic.
 
5. Vaile intunecate au un SCOP.
 
Dumnezeu are un motiv pentru care te poarta prin vai intunecate. Chiar daca ai o vale plina de nesiguranta, deznadejde, descurajare sau infrangere – Dumnezeu are un scop in spate. Noi credem ca vaile sunt anormale – ele nu sunt – ele reprezinta parti naturale ale peisajului. Exista vai financiare, vai relationale, vai emotionale, exista tot felul de vai in vietile noastre. Veti trece prin ele. Cititi ce spune 1 Petru 1:6.7: „In ea voi va bucurati mult, macar ca acum, daca trebuie, sunteti intristati pentru putina vreme, prin felurite incercari,  pentru ca incercarea credintei voastre, cu mult mai scumpa decat aurul care piere si care totus este cercat prin foc, sa aiba ca urmare lauda, slava si cinstea, la aratarea lui Isus Hristos…” 1 Petru 1:6-7
 
Acest verset imi spune doua lucruri:
 
A. Fiecare problema are un scop. Probleme mici sau mari, toate au un scop. Ele se afla acolo pentru a te ajuta sa fii modelat. Asa cum metalul este pus in foc pentru a fi maleabil – tot la fel trecem si noi prin problemele vietii. Focul incalzeste metalul astfel incat sa poata fi usor modelat si pentru a fi folositor.
 
B. Credinta este cladita in vaile vietii. Cum ai sti ca esti credincios daca nu ai face fata necredintei? Cum ai afla cata rezistenta ai daca nu ai face fata timpurilor grele? De unde ai sti sa te increzi in Dumnezeu in timpurile dificile daca nu ai trece prin ele?
 
Scopul lui Dumnezeu pentru viata ta nu este de a te face sa te simti confortabil. Scopul Lui este sa iti dezvolte caracterul. El te pregateste pentru vesnicie.
 
 
CE SA FACEM CAND TRECEM PRIN VAI INTUNECATE:
 
1. Refuza sa fii DESCURAJAT.
 
Sa ne uitam din nou la Psalmul 23.
 
“ Chiar daca ar fi sa umblu prin valea umbrei mortii, nu ma tem de niciun rau, caci Tu esti cu mine. Toiagul si nuiaua Ta ma mangaie.” Psalms 23:4
 
As vrea sa observati doua lucruri importante in acest verset. Primul este: Dumnezeu nu intra in panica cand tu treci printr-o problema. Dar nici oile Lui. Imaginea pe care o obtinem din acest verset este ca nici oile nu se tem cand trec printr-o vale. Uitati-va din nou la acest verset. Observati ca spune „umblu” prin vale. Nu spune „alerg”. Nu spune „ tremur”. Nu spune, „Dardai in papuci”. Nu. Spune „umblu”. Merg sigur pe mine – imi iau timp pentru asta. Nu intru in panica.
 
Al doilea lucru la care as vrea sa va uitati sunt cuvintele, „nu ma tem”. Incercuiti aceste cuvinte – „nu ma tem”. Aceasta este o problema de alegere. „Nu ma tem” sa depasesc aceasta problema. Cu ajutorul lui Dumnezeu, „nu ma tem” sa ies din aceasta problema in care singur am intrat. (Nota trad. In engleza “I will not fear” este la timpul viitor, adica „nu ma voi teme”.)
 
Refuza sa fii descurajat. Nu poti merge in jurul vaii. Nu poti merge pe sub vale. Nu poti trece peste vale. Trebuie sa mergi prin vale. Dar – „nu ma tem de niciun rau”. Nu imi va fi frica. Refuz sa ma tem. Voi trece prin aceasta vale.
 
Dar aceasta inseamna mai mult decat sa iti doresti sa treci peste problemele tale. Exista un motiv pentru care trebuie sa refuzi sa fii descurajat. Uitati-va la propozitia urmatore din versetul 4 „caci Tu esti cu mine” Psalm 23:4.
 
Dumnezeu este cu tine la fiecare pas. Dumnezeu iti promite ca va fi prezent.
 
 
2. Increde-te in PREZENTA lui Dumnezeu.
 
Dumnezeu nu te lasa singur. In versetul 4 din Psalm este o mare schimbare in limbaj. Pana la acest punct toate pronumele sunt la persoana a treia. „El ma paste”. „El ma duce”. „El imi invioreaza sufletul”. Acum pronumele se schimba de la persoana a treia la persoana a doua. „Tu esti cu mine. Toiagul si nuiaua Ta ma mangaie.” Deodata ceea ce parea a fi departe devine foarte apropiat. Cand treci prin vai intunecate nu vrei sa vorbesti despre Dumnezeu – vrei sa vorbesti cu Dumnezeu. Religia devine relatie. Dumnezeu spune „Eu sunt cu tine. Eu te voi lua de mana. Te voi conduce prin aceasta.” Atunci cand trecem prin vai intunecate vrem sa stim ca Dumnezeu se afla acolo. Acolo prin vaile intunecate este testata credinta ta.
 
“ Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului." Matei 28:20
 
 
3. Increde-te in PROTECTIA lui Dumnezeu.
 
David ne reaminteste ca Dumnezeu are un toiag si o nuia pentru a ne proteja. Toiagul si nuiaua sunt unelte de baza pentru un pastor. Toiagul are de fapt jumatate de metru si are un ciot la capat. Pastorii invata sa foloseasca toiagul ca o arma de aparare impotriva oricarui pericol asupra oilor. Pastorii folosesc toiagul pentru a-si proteja turma.
 
Nuiaua este un bat lung cu un nod la un capat. Nuiaua este folosita pentru a feri oile de a cadea in prapastii sau pentru a le aduce mai aproape de pastor. Dar adevarul este ca pastorul se afla acolo pentru a-Si proteja oile. Dumnezeu ne-a promis protectia Sa.
 
„Tatal Meu, care Mi le-a dat, este mai mare decat toti; si nimeni nu le poate smulge din mana Tatalui Meu.” Ioan 10:29
 
As vrea sa inchei cu trei ganduri despre umbre.
 
  1. De obicei, umbrele sunt MAI MARI DECAT IN REALITATE. Frica este, de obicei, mai mare decat problemele care apar.
 
B. Umbrele NU TE POT RANI. Ai fost vreodata calcat de o umbra? Este o mare diferenta intre un camion si o umbra. Umbrele nu te pot rani – ele doar te pot speria.
 
C. Umbrele apar doar atunci cand esixta o SURSA DE LUMINA. Te poti afla intr-o vale intunecata chiar acum – dar la capatul tunelului este lumina. Biblia spune ca Dumnezeu este lumina – si ca in El nu este intuneric. Increde-te in El. Crezi in El.

______________________________

Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.