Aminitirile si o viata mai buna

            Cum ne pot fi de folos chiar si amintirile dureroase 
           
Dumnezeu investeste mult in amintiri. El le-a promis copiilor lui Avraam ca isi va aduce aminte de fagaduintele pe care le-a facut tatalui sau. I-a instruit pe urmasii lui Avraam sa isi aminteasca de felul minunat in care a intervenit pentru ei si i-a scos din necazuri.
De exemplu, cand Israelitii au ajuns la granita tarii pe care Dumnezeu fagaduise sa le-o dea, au trebuit sa treaca Raul Iordan, care era involburat. Dar Dumnezeu, prin Iosua, i-a instruit pe preoti sa paseasca in raul umflat. Cand au pus piciorul in apa, Dumnezeu a oprit raul, iar poporul a trecut ca pe uscat.
Si ce le-a spus Dumnezeu sa faca indata ce aveau sa ajunga la celalalt mal? Le-a cerut sa construiasca un loc de aducere aminte, din pietre, adunate din albia raului. El a spus ca monumentul avea sa le aduca aminte ca El a indeparatat apele in acea zi – si sa fie o marturie, asa incat „toate popoarele pamantului sa stie ca mana Domnului este puternica.“ (Iosua 4:24). Dumnezeu vroia sa existe un memorial permanent al experientelor, asa incat multor oameni sa le fie de folos, multi ani mai tarziu.
Aceasta a fost o experienta foarte interesanta, dar Dumnezeu investeste si mai mult in amintirile dureroase. Toti am fost modelati de experientele pe care le-am avut, dintre care unele nu sunt placute, iar majoritatea sunt dincolo de controlul nostru. Dumnezeu foloseste experientele noastre pentru a ne modela. Amintirile din viata de familie, din anii de scoala si de la locul de munca sunt doar trei feluri de experiente pe care Dumnezeu le foloseste pentru a ne modela – si, mai tarziu, pentru a ne ajuta sa descoperim viata pe care a creat-o sa o traim.
Experientele noastre dureroase sunt cele de care Dumnezeu se foloseste cel mai mult pentru a ne pregati pentru viata pe care El a proiectat-o sa o traim. Opreste-te o clipa si gandeste-te: Nu te-au invatat mult problemele, ranile si necazurile pe care le-ai avut? Esti constient de faptul ca Dumnezeu nu pierde niciodata ocazia pe care o aduce o rana? De fapt, este foarte probabil ca cea mai mare realizare din viata va lua nastere din cea mai mare rana. Cine ii poate ajuta mai mult pe niste parinti care au un copil cu sindromul Down decat un alt cuplu care are acelasi necaz? Cine il poate ajuta mai mult pe un alcoolic sa isi revina decat cineva care s-a luptat cu aceasi problema si a gasit eliberare? Cine ar putea sa o incurajeze mai bine pe o sotie parasita de sotul care a avut o relatie extraconjugala, decat o femeie care a trait aceeasi agonie?
Dumnezeu ingaduie sa treci prin experiente dureroase ca sa te pregateasca pentru lucrarea in folosul altora. Biblia spune: „[El] ne mangaie in toate necazurile noastre, pentru ca, prin mangaierea cu care noi insine suntem mangaiati de Dumnezeu, sa putem mangaia pe cei ce se afla in vreun necaz!“ (2 Corinteni 1:4)
            Daca vrei intr-adevar sa experimentezi viata mai buna pe care a pregatit-o Dumnezeu pentru tine, trebuie sa intelegi un adevar care are putere: Chiar acele experiente din viata ta pe care le-ai urat si le-ai regretat cel mai mult – cele pe care ai vrut sa le ascunzi si sa le ierti – sunt experientele pe care Dumnezeu vrea sa le foloseasca pentru a-i ajuta pe altii.
            Pentru ca El sa se foloseasca de experientele tale dureroase, trebuie sa iti aduci aminte de ele si sa fii dispus sa le impartasesti. Trebuie sa nu mai incerci sa ti le scoti din minte. in loc sa ne acoperim greselile, esecurile si temerile, trebuie sa ni le recunoastem cinstit. Amintirile experientelor noastre dureroase ne vor ajuta sa descoperim ca Dumnzeu ne-a creat sa ii ajutam pe altii – iar aceste amintiri ne vor ajuta sa stim ca „mana Domnului este puternica.“ Ceilalti sunt intotdeauna mai incurajati atunci cand impartasim cu ei felul in care harul divin ne-a ajutat in slabiciuni decat atunci cand ne falim cu taria noastra.
            Pavel a inteles acest adevar, asa ca a fost onest in ce priveste experientele lui cu depresia. El a recunoscut: „in adevar, fratilor, nu voim sa va lasam in necunostinta despre necazul care ne-a lovit in Asia, de care am fost apasati peste masura de mult, mai pe sus de puterile noastre, asa ca nici nu mai trageam nadejde de viata. Ba inca ne spunea gandul ca trebuie sa murim; pentru ca sa ne punem increderea nu in noi insine, ci in Dumnezeu, care inviaza mortii. El ne-a izbavit si ne izbaveste dintr-o astfel de moarte, si avem nadejde ca ne va mai izbavi inca.“ (2 Corinteni 1:8-10)
            Daca Pavel si-ar fi tinut secret experienta sa de indoiala si descurajare, milioane de oameni nu ar fi beneficiat de ea. Doar experientele impartasite ii pot ajuta pe altii.  „Experienta nu este ceea ce ti se intampla. Este ceea ce faci cu ceea ce ti se intampla.“ Ce vei face cu amintirile despre lucrurile care ti s-au intamplat? Nu iti irosi amintirile dureroase, ci foloseste-le pentru a-i ajuta pe altii. 
            Sper ca vei pune la o parte un timp special in care sa faci o lista a amintirilor care sunt importante pentru tine – atat cele dureroase, cat si cele placute. Acestea te-au ajutat sa descoperi planul lui Dumnezeu pentru tine si sa experimentezi viata mai buna pe care a pregatit-o El pentru tine.           
 

______________________________

Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.