Blaise Pascal (1623 – 1662)

Blaise Pascal (1623 – 1662)

Acest mare om se naste in anul 1623, la 19 iunie, in Clermont, regiunea Auvergne din Franþa. A fost singurul baiat din familia lui Etienne Pascal, cel de-al treilea copil. A inceput sa fie atras de matematica, iar, la varsta de 12 ani descopera ca suma unghiurilor ce compun un triunghi este egala cu suma a doua unchiuri drepte, adica 180 de grade. Pe la 16 ani deja participa la „sedinte” in care se discutau idei, teorii si descoperiri pe taramul matemeticii.
In anul 1639, intreaga familie se muta din Paris la Rouen. Acolo Blaise isi ajuta tatal la colectarea taxelor. Intre timp se lupta sa inventeze un calculator. Dupa trei ani de straduinte (in 1645) reuseste sa-l termine. Dispozitivul numit Pascaline, semana cu un calculator mecanic al anilor 1840, iar aceastã inventie il face pe Pascal a doua persoanã care inventeazã calculatorul mecanic deoarece Schickard inventase unul in anul 1624.
Anul 1646 aduce lui Etienne o rana la un picior. In urma acestui accident, tatal nu a mai putut lucra. In anul 1647, Blaise demonstreazã cã vidul existã. In anul ce a urmat, 1648 tanarul Pascal a observat ca presiunea atmosferei scade odata cu inaltimea. De aici a dedus ca vidul exista deasupra atmosferei.
Pascal a fost primul care s-a gandit ca, cu ajutorul barometrului, poate fi masurata diferenta de altitudine dintre douã puncte si a atras atentia ca modificarea lungimii coloanei de mercur mai depinde si de umiditate si temperatura aerului, putand fi folositã astfel in previziuni meteorologice.
Nu mai putin importante sunt lucrarile lui Pascal din domeniul hidrostaticii. In lucrarea sa cea mai importanta „Tratat despre echilibrul lichidelor“ a formulat legea fundamentala a hidrostaticii, numita apoi legea lui Pascal. A calculat marimea presiunii hidrostatice, a descris paradoxul hidrostatic, legea vaselor comunicante si principiul presei hidraulice.
Incepe sa se dedice, mult mai mult unei cautarii de Dumnezeu. Astfel, in anul 1654 se desprinde de lumea stiintelor pentru a se concentra asupra vietii religioase.
In cartea sa „Pensees”, Blaise vorbeste despre suferinta umana si despre increderea in Dumnezeu. El condamna lipsa sacrului din lumea vremii sale si cauta sa indrepte oamenii spre Dumnezeu.
Cu mare tarie el afirma: „Dacã ma incred in Dumnezeu si El exista, castig infinit. Daca ma incred in Dumnezeu si El nu exista, nu pierd nimic. Daca nu am incredere in Dumnezeu si El exista, pierd infinit. Daca nu am incredere in Dumnezeu si El nu exista, iarasi nicio pierdere”
Blaise lupta cu darzenie de partea credintei si scrie multe lucruri care sa o sprijine si sa o incurajeze. Dupa el au ramas multe astfel de scrieri. Toate au fost reunite intr-un volum intitulat „Cugetari”. Iata un scurt fragment:
„Nu numai ca nu-l putem cunoaste pe Dumnezeu decat prin Isus Cristos, dar nici pe noi nu ne putem cunoaste decat prin Isus Cristos. In afara lui Isus Cristos nu vom sti nici ce este viata noastra, nici ce este moartea noastra, nu-l vom cunoaste pe Dumnezeu si nici pe noi insine.”
Despre saracie Pascal spune astfel:
    „Iubesc saracia pentru ca o iubea si Isus Cristos; imi plac bunurile pentru ca ele sunt de ajutor saracilor”
Moare la varsta de 39 de ani. pe 19 August 1662. Cauza a fost extinderea unei tumori maligne din stomac. Este condus pe ultimul drum si inmormantat in St. Étienne-du-Mont, la Paris.
A lasat in urma sa multe sfaturi demne de urmat. Deosebit este unul ce se refera la increderea ca Dumnezeu exista:
„A te indoi de existenta lui Dumnezeu inseamna deja a crede”
Viorel Dascalu
Sursa: www.imaginealuidumnezeu.ro