Bucuria

Gaseste motive de bucurie
            Asa dupa cum suntem indemnati sa-I multumim lui Dumnezeu in toate lucrurile, tot la fel suntem provocati sa ne bucuram in toate lucrurile. „Bucurati-va intotdeauna in Domnul, inca o data va spun: Bucurati-va.” (Filipeni 4:4). Este important de realizat faptul ca a-I multumi lui Dumnezeu este un act al vointei, iar bucuria este un raspuns al spiritului. Cu toate acestea, putem fi extrem de suparati si foarte fericiti in acelasi timp.
            Aceasta a fost experienta lui Pavel. El a experimentat un regret continuu, deoarece natiunea Sa L-a respins pe Hristos. „Simt o mare intristare si am o durere necurmata in inima. Caci aproape ca doresc sa fiu eu insumi anatema, despartit de Hristos, pentru fratii mei, pentru rudele mele trupesti.” (Romani 9:2-3). in acelasi timp, Pavel avea parte de o bucurie continua datorita celor pe care putea sa ii incurajeze sa creasca in credinta lor in Hristos. „De aceea, prea iubitii mei si mult doritii mei frati, bucuria si cununa mea, ramaneti astfel tari in Domnul, prea iubitilor!” (Filipeni 4:1).
            Pentru a-I putea multumi lui Dumnezeu pentru un necaz sau o tragedie trebuie sa vedem beneficiile care pot rezulta din acestea. De aceea, este esential sa raspundem la intrebarea: de ce a ingaduit Dumnezeu sa se intample asa ceva? Trebuie sa ne dezvoltam abilitatea de a gasi raspunsuri corecte la intrebarile care ne preocupa. (Vezi Sectiunea Patru).
            Beneficiul final al oricarei incercari este sa stim ca daca ii multumim lui Dumnezeu si ne bucuram in incercare, El ne va rasplati cu puterea Duhului Sfant. Cu aceasta putere a iubirii, a bucuriei si a pacii, El va fi dispus sa savarseasca lucruri mari prin si in noi. Aceste realizari vor avea valoare eterna, cantarind infinit mai mult decat orice necaz de pe acest pamant. Astfel, Pavel declara: „Eu socotesc ca suferintele din vremea de acum nu sunt vrednice sa fie puse alaturi de alaturi cu slava viitoare, care are sa fie descoperita fasa de noi.” (Romani 8:18)
            in primele secole crestinii au inteles acest principiu si au experimentat puterea iubirii Duhului Sfant in mijlocul lor. Aceasta putere a iubirii avea o legatura directa cu reactia lor corecta la suferinta, fapt aratat de Pavel in urmatorele cuvinte: „in adevar… ati primit cu bucurie rapirea averilor voastre, ca unii care stiti ca aveti in ceruri o avutie mai buna care dainuieste.” (Evrei 10:34).
 
 intipareste-ti in minte poruncile lui Hristos
Stinge sagetilor aprinse
            Cand a fost ispitit in pustie, Isus a intampinat fiecare ispita citand din Scriptura. Cand Satana L-a indemnat sa transforme pietrele in paine, Isus a citat din Deuteronom 8:3: „Omul nu va trai numai cu paine, ci cu orice cuvant din gura lui Dumnezeu.” (Matei 4:4).
            Exista doi termeni de baza in limba greaca folositi pentru a descrie Scriptura si care sunt tradusi prin cuvant. Primul termen este logos; referindu-se in principal la intreaga revelatie a Scripturii inspirate, dar si la Isus, care este logosul viu. Al doilea termen este rhema si poate face referire la Scriptura propriu-zisa pe care Duhul Sfant ne-o ofera sa o punem in practica. De exemplu, Isus i-a spus lui Simon sa arunce mrejele de partea cealalta a barcii. El a replicat: „invatatorule, toata noaptea ne-am trudit, si n-am prins nimic; dar, la cuvantul Tau, voi arunca mrejele!” (Luca 5:5).
            Prin rhema-urile Scripturii credinta noastra este intarita, deoarece „credinta vine in urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvantul lui Hristos.” (Romani 10:17). Acest lucru este important, pentru ca rhema-urile, de asemenea, formeaza scutul credintei si cu ajutorul acestui scut noi putem sa stingem fiecare sageata de foc a celui rau. „Pe deasupra tuturor acestora, luati scutul credintei, cu care veti putea stinge toate sagetile arzatoare ale celui rau.” (Efeseni 6:16).
            in Strong’s Exhaustive Concordance of the Bible cuvantul „arzator” este definit astfel: „a fi inflacarat (din cauza maniei, a suparararii, a seteii).” Aceste sageti arzatoare aduc indoieli, descurajare si infrangere. De aceea, trebuie sa ne pregatim temeinic pentru a le infrunta. in timpul cuceririlor romane, scuturile soldatilor erau uriase, fiind in forma de usa. Scuturile mici ar fi fost ineficiente in respingerea sagetilor arzatoare. in acelasi fel, cu cat mai multe rhema-uri avem, cu atat mai eficient va fi scutul nostru.
 
            Construieste un scut al credintei
            Rhema-urile Bibliei sunt vii si puternice. Isus a afirmat acest lucru atunci cand a spus: „Duhul este acela care da viata, carnea nu foloseste la nimic; cuvintele pe care vi le-am spus Eu, sunt duh si viata.” (Ioan 6:63). De asemenea, ele sunt autoritatea in baza careia putem sa cerem promisiunile lui Dumnezeu, din momentul ce ni se spune: „Daca ramaneti in Mine, si daca raman in voi cuvintele [rhema] Mele, cereti orice veti vrea, si vi se va da.” (Ioan 15:7). inaltand in vietile noastre rhema-urile si logos-urilepromisiunilor lui Dumnezeu, suntem in stare sa aducem la tacere orice gand descurajant. Datorita fagaduintei bucuriei viitoare a putut Isus sa indure crucea: „Care, pentru bucuria care-I era pusa inainte, a suferit crucea, a dispretuit rusinea …” (Evrei 12:2).
            in timpul studiului zilnic al Cuvantului lui Dumnezeu (logos), Duhul Sfant ne va descoperi pasaje care sa fie semnificative si sa aiba aplicatie in viata noastra. Acestea sunt rhema-urile Scripturii si ar trebui sa devina o parte a gandurilor si a actiunilor noastre zilnice. Ele sunt rhema-urile pe care trebuie le folosim atunci cand strigam la Dumnezeu pentru eliberare.
 

______________________________

de Dr. Sandulache Sorin. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.