…caci zilele sunt rele!

„Vremurile sunt teribile”, „traim zile grele”, „un timp de sacrificii”, „o epoca groaznica”, „o perioada  catastrofala”, si cate altele din aceeasi gama, par sa fie laitmotivul fiecarei zile. E oare adevarat ca „zilele sunt rele”, cum spune Scriptura in Efeseni 5:16? Se poate ca visul peren al omenirii despre o epoca de prosperitate sa se prabuseasca in fata unor constatari pesimiste de genul acesta? Sunt oare zilele pe care le traim, cu adevarat „rele”?
 
Daca privim stirile unei singure zile sau titlurile presei cotidiene, putem spune cu prisosinta ca „zilele sunt rele”. Crime, violuri, jafuri, coruptie, catastrofe aviatice, boli nou aparute, virusuri neidentificate, accidente stupide sau tragice, cutremure, seceta sau inundatii, conflicte armate si razboaie de toate dimensiunile si iarasi jafuri, crime, batai… cu adevarat zile grele…
 
Dar, daca reusim sa privim dincolo de cotidian, ce putem vedea? Cum arata o previziune globala, realista, pe termen lung? Care sunt prognozele pentru sfarsitul de mileniu si pentru zorii mileniului trei? Destul de pesimiste, in cazul in care nu sunt sumbre de-a binelea. De altfel, nu e nimic nou in aceasta constatare. Chiar de la inceputul istoriei blestemate a pacatului in lumea noastra s-au facut astfel de constatari: Domnul a vazut ca rautatea omului era mare pe pamant, si ca toate intocmirile gandurilor din inima lui erau indreptate in fiecare zi numai spre rau (Geneza 6,5)
 
Si apoi, veac dupa veac, oamenii au considerat zilele lor la fel de rele: Zilele anilor calatoriei mele sunt o suta treizeci de ani. Zilele anilor vietii mele au fost putine la numar si rele… – zicea batranul Iacov in fata faraonului Egiptului. Da, „zilele sunt rele”! Si totusi, exista si o alta viziune, o viziune chiar mai  cuprinzatoare decat una globala, o viziune universala, cosmica. Din perspectiva biblica, de acolo de unde Dumnezeu priveste derularea istoriei, de acolo de unde evenimentele aparent haotice sunt directionate spre un tel precis, de acolo „zilele acestea rele” apar intr-o lumina surprinzatoare.
 
As vrea sa va indrept atentia asupra unui capitol extraordinar din Evanghelia dupa Matei – capitolul 24 – care prezinta aceste „zile rele” intr-o perspectiva neasteptat de optimista. intregul capitol este o profetie a lui Isus Hristos despre evenimentele ce vor marca zilele sfarsitului istoriei acestui pamant. Citindu-l, veti ramane surprinsi de implinirea minutioasa a celor prezise acum 2000 de ani. Si iata ce spune Isus in acest context: Pentru ca atunci va fi un necaz asa de mare cum n-a fost niciodata de la inceputul lumii pana acum, si nici nu va mai fi… Si daca zilele acelea n-ar fi fost scurtate, nimeni n-ar scapa; dar, din pricina celor alesi, zilele acelea vor fi scurtate (Matei 24,21-22)
 
Da, „zilele acestea rele” vor fi scurtate si mai adauga Isus: indata dupa acele zile de necaz, soarele se va intuneca, luna nu-si va mai da lumina ei, stelele vor cadea din cer si puterile cerurilor vor fi clatinate… Atunci se va arata in cer semnul Fiului omului… El va trimite pe ingerii Sai cu trambita rasunatoare, si vor aduna pe alesii Lui din cele patru vanturi, de la o margine a cerurilor pana la cealalta. (Matei 24,29-31)
 
Vesti deosebit de bune: Dumnezeu este cu noi si, in ciuda lui Satana care ne face „zile negre”, ne pregateste salvarea. Zilele rele vestesc eliberarea, vestesc fericirea. Surprinzator, nu-i asa? Desi „zilele sunt rele”, ele sunt sub atenta supraveghere a Celui ce-i iubeste pe pacatosi. El nu le lasa sa devina prea rele si promite ca rautatea acestor zile este vestitoarea unor zile glorioase de fericire, a unui adevarat veac de aur, un veac vesnic de aur. Da, „zilele sunt rele”. Binecuvantate fie aceste „zile rele”, pe care generatii de credinciosi le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamant (Evrei 11,13), asteptand fericita noastra nadejde si aratarea slavei marelui nostru Dumnezeu si Mantuitor, Isus Hristos. (Tit 2,13)

______________________________

de Valeriu Petrescu. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.