Ce-i prea mult strica
Aţi simţit vreodată că sunteţi bombardaţi cu informaţii? Că toate simţurile vă sunt atacate? Prea puţina informaţie pe care o aveam în trecut ne ajuta să ne dezvoltăm un spirit cercetător pentru a găsi răspunsurile de care aveam nevoie… Acum putem obţine rapid mult prea multă informaţie; filtrăm sau ne lăsăm purtaţi pe drumuri lăturalnice…pentru ca în cele din urmă să aruncăm cea mai mare parte, constatând că am petrecut mult prea mult timp preţios, considerând mica recoltă folositoare. Informaţie – da, dar „ce-i prea mult strică,” spune un proverb românesc!
Odată cu creşterea cantităţii de informaţie pe care o primim zilnic – fie că vrem, fie că nu – scade însa încrederea pe care o putem acorda calităţii (acurateţe şi veridicitate) acestei informaţii. Dar media nu ne oferă doar informaţie de o calitate îndoielnică, ci şi distracţie…tot de o calitate din ce în ce mai îndoielnică. Nu,… părerea aceasta nu e doar una din multele păreri îmbătrânite şi retrograde! Este bazată pe observarea efectului practic pe care media îl are asupra muritorului de rând.
Petrecem mai puţin timp de calitate în compania familiei şi a prietenilor, oferind atenţia noastră televizorului, computerului, revistelor şi filmelor. Alegem să fim tot mai rar în natură şi tot mai des în aer închis, inactivi. Relaţiile noastre suferă,familiile sunt distruse, copii sunt singuratici, devenim ca nişte roboţi.
Devenim superficiali, fără personalitate şi nu ne mai deranjează – ca pe vremuri – că suntem manipulaţi.Reclamele care apar în media, moda (în orice domeniu) ne subjugă şi ne dictează gusturile şi deciziile pe care le luăm în viaţa. Dorim cu ardoare să avem mereu altceva şi să fim altcumva decât suntem,doar pentru că ne lăsăm fascinaţi de miraculoasa putere a „modernităţii” lumii în care trăim. Ne pierdem în lucruri mărunte dar ne scapă esenţialul – de exemplu relaţiile noastre cu cei din jur…
Lăsăm media să ne educe-manipuleze, fără a ne mai dori să ne descoperim pe noi înşine sau să folosim la maximum ceea ce avem mai bun în noi. Suntem prea ocupaţi, extenuându-ne în lupta pentru a fi la curent cu ultimele ştiri (în general negative), bârfe şi can-can-uri uitând să mai ţinem cont de propriile noastre talente sau priorităţi.
Media ar putea fi o unealtă utilă într-o lume perfectă, ajutându-ne să devenim independenţi. Atunci când lăsăm totul la voia întâmplării însă, mijloacele media pot pune stăpânire pe noi, folosindu-ne în cursa pentru caştig. Media este în primul rând o afacere. Să nu ne lăsăm păcăliţi! Toţi avem nevoie să învăţăm să ne numărăm bine minutele, dacă vrem să fim mulţumiţi cu felul în care le trăim. Dacă vrem să avem pace în suflet şi relaţii luminoase şi sănătoase, atunci putem alege să petrecem mai mult timp cu oamenii care au nevoie de noi şi de care ne pasă.
Camelia Spiegel
Sursa: www.crestin.org