Clima – apel catre guverne

Clima – apel catre guverne

Oamenii de stiinta avertizeaza cu privire la faptul ca incalzirea gradata a atmosferei, din cauza actiunilor umane , va avea consecinte serioase asupra mediului inconjurator. Clima se va schimba, generand astfel mai multe furtuni, inundatii si secete.
Pentru a pastra schimbarea climei in limite acceptabile, emisia de gaze care produc efectul de sera si in special a dioxidului de carbon ( CO2 ) trebuie sa fie redusa in mod semnificativ. Tarile industrializate sunt cele mai mari producatoare de astfel de emisii, in timp ce primele victime sunt insulele mici si tarile aflate pe o coasta joasa.
In ciuda riscurilor evidente, guvernele se pare ca nu se grabesc sa ia masuri.
Biserica Adventista de Ziua a Saptea, prin corpul credinciosilor din lumea intreaga, cheama guvernele sa faca demersurile necesare pentru indepartarea acestui pericol :
1. Prin indeplinirea conventiei semnate la Rio de Janeiro ( Conventia asupra schimbarilor de mediu, din 1992 ), pentru ca emisiile de dioxid de carbon din anul 2000 sa nu depaseasca nivelul celor din 1990 ;
2. Stabilirea de planuri pentru reducerea continua a emisiilor de dioxid de carbon dupa anul 2000;
3. Initierea de dezbateri publice mai sustinute asupra riscurilor pe care le implica schimbarile climaterice.
Prin semnarea acestei declaratii, adventistii de ziua a saptea se declara aparatorii unui stil de viata simplu, sanatos, in care oamenii nu se arunca intr-un consumatorism fara limita si in producere de deseuri. Ei cheama la respect pentru creatie, la limitarea folosirii resurselor naturale globale si la reevaluarea nevoilor noastre ca indivizi.
Aceasta declaratie a fost votata de Comitetul Administrativ al Conferintei Generale a Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a Saptea, in 19 decembrie 1995.
Sursa: www.adventist.ro