Cum arata Dumnezeul tau ? ll cunosti?
Poti sa-mi spui in cateva cuvinte cateva lucruri importante prin care L-ai cunoscut, daca ai avut ac. ocazie.
Un prieten mi-a povestit despre un moment amuzant pe care l-a trait intr-o biserica, unde a mers sa asculte pe un un misionar din Statele Unite , in una din zilele scurtei lui escala in Romania. De obicei in biserici, foarte rar au loc momente amuzante. Translatorul acelui misionar urma sa fie chiar fratele prietenului meu. Momentul amuzant s-a declansat cand a misionarul a adresat salii urmatoarea intrebare: „La Dvs. aici in Romania … ploua ? Des? Si sunt ploi, asa, abundente ?” Misionarul venea dintr-o tara din America Centrala, Guatemala, unde a petrecut mai multi ani in misiune, intr-o zona in care ploua rar. Si a intrebat sala: „Ati vrea sa vedeti cum arata Dumnezeul ploii din din zona unde am lucrat ?” Sala i-a raspuns cu un DA, foarte convingator. Dupa care, misionarul, care era inalt si arata foarte atletic, a inceput sa se scotoceasca in toate buzunarele ca si cum il cauta pe acel „dumneze al ploii”. In cele din urma, a bagat mana in buzunarul stang al hainei lui, din care a scos o mica statueta de lut, care, in palma vanjoasa a misionarului parea si mai mica. A ridicat-o sa o vada toata sala, dupa care a spus :”Va place ? Da, acesta este „dumnezeul ploii” … dar as fi curios sa stiu, cum arata dumnezeul ploii aici la voi ?” Ma folosesc si eu de aceeasi introducere nostima a acelui misionar, ca sa te intreb : „Cu arata Dumnezeul tau ? Il cunosti ? In masura in care Il cunosti, poti sa faci o descriere a Lui, asa incat si altii sa poata invata ceva despre Dumnezeul tau ?”
Adevarul este ca in lumea noastra de azi, fiecare om pare sa aibe o opinie personala cu privire la Dumnezeu, uneori asa de diferita de la om la om, si diferita chiar in sanul aceleiasi grupari religioase. Daca aduni toate opiniile , sa le analizezi, iti poti da seama ca diferentele de opinii se datoreaza numai unui singur motiv: necunoasterii lui Dumnezeu sau lipsei unei relatii personale veritabile. Tocmai datorita necunoasterii Lui, milioane de oameni, mai ales tineri, raman azi din ce in ce mai captivati de an alt curent postmodernist de gandire, credinta si spiritualitate numit NEW AGE (Noua Era). Aceasta Miscare de sfarsit al secolului 20, vorbeste si descrie pe Dumnezeu intr-un mod foarte liberal, dupa regula : „Nici o opinie nu este absoluta; accepta tot ceea ce face sens pentru tine!”
De fapt acesta este criteriul care are cautare azi. Opiniile absolute, sunt nesuferite si lasa celor mai multi senzatia ca pierd libertatea de a gandi si alege sa mearga in pas cu vremea prezenta.
In cazul cunoasterii lui Dumnezeu, vreau sa spun ca interesul nostru major nu este de a pastra libertatea de opinie, ci trebuie sa fie acela de a fi in permanenta obiectivi si siguri de opiniile noastre, daca nu cumva sunt nascute din nestiinta, sau din refuzul de a avea ceva de-a face cu El.
De exemplu, noi trebuie sa fim siguri daca existenta noastra este rezultatul unui proces de evolutie de durata de miliarde de ani, sau se datoreaza unei creatiuni speciale, al carei Designer si Autor este Dumnezeu. Apoi, trebuie sa stiu sigur daca Dumnezeu ma iubeste, sau nici nu-I pasa de mine? Este Dumnezeu un automat impersonal, sau o Fiinta? Are El un plan concret pentru viata mea, sau nu-I pasa cum traiesc? Este Dumnezeu o Fiinta Morala, sau este perfect neutru in probleme morale? Cum spuneam si altadata, noi trebuie sa redescoperim arta pierduta de a ne pune intrebari esentiale, care fac sens major pentru existenta noastra. Eu cred ca noi putem cunoaste pe Dumnezeu, in foarte mare masura, fara nici o teama ca intr-o buna zi o sa ne pomenim ca am epuizat toate intrebarile despre El. Insa la fiecare pas de inaintare in cunoasterea Lui, trebuie sa ne asiguram ca putinul care il putem cunoaste despre Persoana Sa Infinita este corect si bine intemeiat ? Unele opinii in lume sunt adevarate, sau cu totul false. Cum putem sti cu siguranta cum arata Dumnezeul nostru?
De pilda crezul celor care au ales gandirea New Age, este ca Universul este o emanatie fizica din Dumnezeu… desi in gandirea New Age, Dumnezeu este stiut dupa alt Nume.El este Sursa. Daca acesta este adevarul, atunci insemna ca eu si tu ar trebui sa traim vesnic, pentru ca asa este Dumnezeu. Dar in realitate lucrurile nu stau asa cu noi.
Daca Dumnezeu exista, El fiind o Fiinta reala, idependenta si neafectata de opiniile noastre despre El, inseamna ca El are o natura deosebita de a noastra, cu atribute si calitati potrivite naturii Sale. Este absolut necesar sa le descoperim, sa le cercetam, sa le intelegem ? In filozofia numita New Age, Dumnezeu este dupa cum hotaraste fiecare pentru el insusi.
In gandirea NEW AGE, nimic nu este precis, nu este sigur, definitiile par sa fie doar niste abureli ale mintii, si , de la un autor la altul, ele par sa fie intr-o concurenta continua cu alte multe idei, afirmatii, bizarerii de limbaj si cunostinte, incat nu stii asupra carora sa te opresti. Te invit sa faci urmatorul test, sa pui unui grup suficient, de nu mai mult de 10 diferiti guru din miscarea spirtualista New Age, o singura intrebare „Cine este Sursa?”… si vei descoperi cel putin tot atatea pareri, toate diferite intre ele. In spiritualitatea NEW AGE, Dumnezeu „poarta numele SURSA” Unii cred ca Sursa este un fel de Energie fluida care strabate cosmosul … sau nu, un camp de inteligenta (asemenea unui camp magnetic sau electric)… sau, dupa unii, mai bine, SURSA este un fel de sunet divin pe care numai cei initiati si conectati la Sursa il pot auzi… Altii spun ca Sursa este un camp de energie vibratoare, in timp ce altii spun ca SURSA este TOTUL, sau, dimpotriva, Sursa este NIMIC din tot ce stii sau crezi. Observi? In spiritualitatea New Age , Dumnezeu este impersonal, nepreocupat sa se lase cautat, inteles, si sa stabileasca o relatie cu tine, pentru ca de fapt e o religie a unor practici si ceremonii mistice, la care Sursa ramane insensibila, asemenea unei statui de piatra, de lemn, sau de aur, in fata omului care se inchina.
Pentru unii, Sursa este fie Timpul prezent, sau Sursa este Spatiul, in care se desfasoara viata. In miscarea spiritualista New Age, oamenii apar ca niste abandonati de buna voie in fata unei minti ilustre care a combinat un pic de stiinta, cu Hinduism, Budism,Deism, Misticism, Panteism, Luciferianism, Taoism, toate poleite cu un politeism foarte vizibil, dar si cu o nuanta de monoteism, care a mai ramas din crestinismul de alta data. Alege ce vrei din toate… totul este vag, incoerent si nesigur ! Singura actiune justificata pe care mai poti sa o iei ,deoarece la un moment dat nu mai intelegi nimic, este sa inchizi robinetul ratiunii, si sa iei tot ce crezi ca iti place si te prinde mai bine, indiferent daca este adevarat sau nu. Pana la urma, pe cine mai intereaza sa stie ceva cu adevarat ? In New Age, este suficient ce ai tu in minte,restul nu mai conteaza. Si-asa nu te va contrazice nimeni, si nici tu nu vei incerca sa contrazici pe cineva. Apoi Sursa nu se va supara pe tine ca o cunosti gresit, pentru ca de fapt, in miscarea New Age orice opinie este buna si corecta.
Oricum, e bine sa stii ca daca alege sa te apropii de Dumnezeu, pentru a-L cunoste si a adanci o relatie intima cu El, va fi o adevarata lume de diferente, fata de tot ceea ce ofera Sursa miscarii New Age. Prima diferenta sta intre spiritualitatea lumii si spirtualitatea lui Dumnezeu. Aceasta diferenta va fi subiectul eseului urmator.
PE DATA VIITOARE.
Octavian Cureteu