De ce nu se mai întorc

Pe vizitatori ii pot respinge comportamentul, cladirea si dezordinea. 
Matei 5:47

Cum ne dam seama de ce nu se mai intorc unii vizitatori? Iata cateva situatii care pot aseza obstacole in calea noilor veniti. 
 
Retele familiale mari.  Aceste retele au intalnirile lor sociale, in care cei din afara nu sunt inclusi. Ele pot fi fatale asimilarii de noi veniti. Avertizati-i cu tact pe aceste familii in ce priveste potentialele probleme, provocandu-le sa-i includa si pe cei din afara in unele din intrunirile lor sociale.
 
Prietenii deja existente. Partasia prieteniilor deja existente poate fi adesea greu de spart. Daca energia congregatiei este canalizata catre grija fata de membrii existenti, mai degraba decat de noii veniti, atunci dragostea creste doar inspre interior.

Conditiile tehnice. Planul cladirilor bisericilor, mai ales amplasarea foaierelor sau a altor intrari, poate fi o piedica pentru intampinarea noilor veniti. Totusi, conditiile tehnice pot transmite caldura si prietenie. O congregatie mica, intr-o cladire veche si mare poate scoate bancile, inlocuindu-le cu scaune captusite, aranjate placut si poate aduce amvonul mai aproape. Unii vizitatori considera ca o multime de oameni la serviciul divin este un semn bun, in timp ce altii cred ca acesta e un indiciu ca nu exista loc pentru oaspeti si nici nevoie de ei.
 
Istoria bisericii. Oamenii care cauta ajutor nu merg la o biserica din simplul motiv ca aceasta apartine unei confesiuni istorice. Ei se intorc pentru o a doua vizita deoarece au experimentat prezenta lui Dumnezeu si au fost acceptati de poporul Sau.
 
Evenimentele speciale. Este foarte putin probabil sa frecventeze biserica cei care vin atrasi de evenimente speciale, daca ceea ce i-a atras prima data nu continua.
 
Filozofia lucrarii.  Daca viata bisericii noastre isi are sursa la mavon, sambata, atunci integrarea inseamna a avea in locasul de inchinare cat de multi oameni posibil. Daca biserica pune accentul pe interactiunea dintre membri si pe lucrare, atunci integrarea inseamna legarea de prietenii si implicarea in servicile divine.
 
Stilul de inchinare. Mare parte a lucrurilor care se petrec la serviciile de inchinare, desi familiare membrilor, ii intimideaza pe vizitatori. Daca acestia nu si-au adus o Biblie cu ei, puneti pe afis pasajul din Scriptura care va fi studiat. Darurile se poate sa il faca pe vizitator sa creada ca biserica vrea doar banii sai. Anuntati ca musafirii nu sunt obligati sa ofere, dar explicati: „Aceasta este una din caile prin care biserica noastra isi exprima inchinarea fata de Dumnezeu.“
 
Distinctiile culturale si de clasa. Unele biserici incearca sa fie totul pentru toti, dar, in general, domina o singura cultura sociala. Sensibilizati-i pe membri, cu blandete si consecventa, fata de nevoia de a-i face pe toti sa se simta bine veniti, in timp ce recunoasteti ca, o data cu cresterea, biserica este foarte probabil sa reflecte componenta ei culturala si sociala.

______________________________

de Autor necunoscut. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.