Devotionale despre calea adevarului

Sa respectam reteta
„Domnul sa-ti fie desfatarea si El iti va da tot ce-ti doreste inima.” (Ps. 37,4)
Rareori s-a intamplat ca mama mea sa se imbolnaveasca, dar, intr-o zi a fost tintuita la pat, lasandu-ne pe noi, copiii, sa ne descurcam cum putem in bucatarie. Eu m-am hotarat sa fac biscuiti asa cum facea mama. Am scos cartea de bucate si am gasit reteta. Pana am masurat cantitatea indicata, toata masa s-a umplut de faina. Reteta cerea praf de copt. Pentru ce o fi? am cumpanit eu. Am scotocit camara pana am gasit ceva ce parea destul de apropiat – bicarbonat de sodiu. Merge, am decis. Apoi sare. Cine a mai auzit de sare la biscuiti? Fara! Am hotarat eu. si asa mai departe.
In final, biscuitii aratau foarte bine, asa ca i-am dus mamei cateva mostre. Dar ea aproape ca a scuipat cand a gustat. „Ce ai pus in ei?” m-a intrebat, inecandu-se. A trebuit fiu de acord ca aveau un gust groaznic. Cand am reconstituit impreuna pasii intreprinderii mele culinare, mama mi-a aratat motivul – nu respectasem reteta, iar rezultatul a fost un dezastru.
Dumnezeu a creat un univers in care fericirea, sanatatea si armonia depind de respectarea „retetelor” corecte. Legat de sanatate, Dumnezeu ne-a aratat ce alimente sa evitam. Pentru relatiile cu altii, ne-a dat regula de aur. In ce priveste cautarea Cerului, Dumnezeu a scris Cele Zece Porunci. Atunci cand „dregem” noi planul intelept al lui Dumnezeu sau cand il aruncam la gunoi cu totul si facem experimente cu ideile noastre, ca sa gasim bucurie, riscam mult mai mult decat producerea unor biscuiti oribili. Ne riscam sansele pentru o adevarata fericire si o viata din belsug.
Iata doua dintre retetele mele preferate din Biblie. Prima incepe aratand de ce este importanta: „Ti s-a aratat, omule, ce este bine, si ce alta cere Domnul de la tine” – apoi urmeaza reteta – „decat sa faci dreptate, sa iubesti mila, si sa umbli smerit cu Dumnezeul tau?” (Mica 6,8).
Cea de-a doua reteta este simpla. Daca Domnul iti este desfatarea, El iti va da tot ce-ti doreste inima (Ps. 37,4).
Daca am invata sa traim in conformitate cu retetele lui Dumnezeu pentru sanatate, in loc sa incercam noi altele, rezultatul ar fi mult mai bun!
Cerceteaza astazi Scriptura, ca sa gasesti una dintre retetele lui Dumnezeu. Scrie-o, respecta-o si traieste rezultatul: „Delicios, minunat!”
Larry Richardson
 
Acceptarea adevarului
„Cauta sa te infatisezi inaintea lui Dumnezeu ca un om incercat, ca un lucrator care nu are de ce sa-i fie rusine si care imparte drept Cuvantul adevarului.” (2 Tim. 2,15)
Dupa ce si-a inceput lucrarea in Capernaum, Isus S-a intors in Nazaret pentru a predica in sinagoga din locurile natale. Cei ce Il cunosteau s-au simtit ofensati. Cum putea acest fiu de tamplar sarac, acest invatator autodidact, sa le spuna ceva nou? Respingerea lor L-a determinat pe Isus sa declare: „Niciun proroc nu este primit bine in patria lui.” (Luca 4,16-24)
Este tentant sa evidentiezi noile cercetari stiintifice, si sa nu dai importanta efortului depus de cei ce le-au initiat. Dr. Winea Simpson este unul dintre initiatorii putin recunoscuti. In 1950, ea a inceput sa stranga informatii despre obiceiul fumatului la femei si nasterile premature si a tras concluzia – pentru prima data in istorie – ca exista o relatie cauzala intre ele. Desi descoperirile ei au aparut in publicatii respectabile, prea putini le-au observat.
„Cine este aceasta femeie?” se intrebau cercetatorii. „A absolvit o mica scoala confesionala de medicina (acum cunoscuta in lume drept Universitatea Loma Linda). Ce competente are? Cine este ea sa conteste fumatul – obiceiul preferat al americanilor?” In 1950, fumatul era deja foarte raspandit. Fabricile de tutun prezentau marturiile unor celebritati si ale unor medici; cei mai multi considerau ca a fuma este elegant si nedaunator. Nu fusese inca dovedita legatura dintre cancer, bolile coronariene si afectiunile cronice ale plamanilor – lucru considerat evident acum.
Dupa 20 de ani, oamenii de stiinta au sters praful de pe lucrarea ei, au repetat si prelucrat experimentele si au confirmat descoperirile ei. Dr. Todd Fraser, profesor si cercetator la Universitatea Harvard, a vizitat Loma Linda si si-a luat timp sa o viziteze acasa pe Winea. Apoi a afirmat ca intalnirea cu ea a fost cel mai important eveniment din calatoria sa.
Ne aflam noi oare in pericolul de a respinge adevarul Bibliei deoarece comunitatea crestina, in general, se supune traditiei, in loc sa accepte lumina descoperita de cei fara diplome de la universitati renumite?
Ai acceptat anumite doctrine biblice pentru ca parintii tai si biserica pe care o frecventezi spun ca sunt adevarate? Oare nu a sosit timpul sa incepi sa cercetezi personal, ca sa vezi ce spune Biblia de fapt?
Jan W. Kuzma
 
Copacul inselat
Ai citit sau auzit vreodata povestea, sau mai bine zis fabula, cu copacul inselat de iedera?
Se povesteste ca, intr-o padure, traia un copac tanar si falnic. Nu exista altul mai frumos ca el in toata padurea. Intr-o buna zi, o biata plantuta, ce cu greu se tara pe pamant, ajunse pana la el si-i zise:
„Copacule, ce mare si puternic esti, nu ca mine, o slaba si pipernicita plantuta. Eu ma tarasc asa de greu printre frunze, cautand o raza de lumina, dar tu esti mereu cu coroana spre soare. Imi dai voie, bunule copac, sa ma sprijin de trunchiul tau?”
Copacii din jur imediat il sfatuira sa nu accepte, ca este o cursa. Dar copacul, binevoitor din fire si magulit peste masura de cuvintele plantei, accepta fara sa se gandeasca la ce spusesera prietenii lui.
Dupa mai mult timp, fragila iedera a inceput sa prinda viata si sa inconjoare tulpina copacului. Si-a infipt adanc radacinile in scoarta lui, dar nu s-a multumit doar cu atat, pentru ca a inceput sa fure si seva de care copacul avea atata nevoie pentru cresterea si dezvoltarea ramurilor sale. Cu timpul, iedera a crescut si mai mult, incepand sa se urce si pe ramuri, pe care le-a sugrumat.
Copacul era acum prins in lanturile iederii si, dintr-un copac verde si liber, a devenit un rob. Si-a dat seama ca a gresit, dar era prea tarziu. Nu se mai putea descotorosi de iedera. Copacii din jur plangeau de mila, vazand in ce hal a ajuns frumosul copac de alta data.
A mai trecut o vreme, iar copacul s-a uscat de tot, dar nu inainte de a mai putea sopti vecinilor si prietenilor lui: „Luati bine seama sa nu patiti si voi ca mine”.
Traim intr-o vreme cand foarte multi inselatori umbla printre noi. Copiii sunt foarte usor de ademenit cu o bomboana, cu o prajitura, o ciocolata sau o inghetata.
Dar nu numai copii sunt usor de pacalit. Si cei mari cad in plasa de foarte multe ori.
„Omul lesne crezator crede orice vorba, dar omul chibzuit ia seama bine cum merge.” (Proverbe 14:15)
Cere-i lui Dumnezeu suficienta intelepciune ca sa poti deosebi o inselatorie de adevar!
Mirela Dascalu
 
Imi merge bine, dar ma simt rau
„Va voi da o inima noua si voi pune in voi un duh nou; voi scoate din trupul vostru inima de piatra si va voi da o inima de carne. Voi pune Duhul Meu in voi si va voi face sa urmati poruncile Mele si sa paziti si sa Impliniti legile Mele.” (Ezechiel 36,26.27)
Aveam succes in lumea afacerilor. Implineam 25 de ani de cand lucram la Camera de Comert; cunosteam oameni de afaceri, industriasi, stele de cinema, oameni de televiziune si lideri politici locali si nationali. Aveam o sotie frumoasa si iubitoare si patru copii minunati. Se putea spune ca „reusisem in viata”. Dar nu aveam parte de fericire. Eram nelinistit si deprimat. Presiunea asupra mea era puternica, distructiva chiar. Nu eram nici tata, nici sot si nici un crestin iubitor. Nu aveam timp pentru familie sau pentru Dumnezeu. Desi fratii mei se rugau pentru mine, eu nu stiam sau nu-mi pasa. Parca eram cuprins in vartejul succesului, care ma tragea tot mai jos din punct de vedere spiritual si nu aveam putere sa ma opun.
Apoi, in 1973, am participat impreuna cu sotia la un seminar despre rugaciune, care mi-a schimbat viata. Citisem Biblia si pana atunci. O aduceam cu mine la biserica. Stiam toate istoriile ei. Eram un bun cunoscator al doctrinei. Inaltam zilnic rugaciuni scurte, presarate cu „te rog” si „multumesc”. Dar nu facusem niciodata o legatura intre Biblie si rugaciune. Niciodata pana atunci nu citisem Cartea Sfanta cu atentia indreptata spre fagaduintele lui Dumnezeu, pentru ca apoi sa-L cred pe cuvant, sa primesc cuvintele Lui ca pe un mesaj personal, sa am incredere in ele si sa mi le insusesc.
Am hotarat sa fac un experiment. Am inceput sa caut fagaduintele care se potriveau cu nevoile mele si am dat peste pasajul din Ezechiel 36,26.27. Din strafundurile sufletului meu neimplinit, am strigat la Dumnezeu: „Doamne, da-mi o inima noua si pune in mine un duh nou.” Si El m-a ascultat. Treptat, viata mea s-a schimbat si, in sfarsit, eram plin de speranta. Rugaciunile mele nu mai erau asemenea fulgilor purtati de vant. Ele erau acum concentrate si specifice. Au inceput sa se intample minuni si am devenit alt om. Am descoperit in Cuvantul lui Dumnezeu sfaturi pentru o viata linistita si fericita. Tot ce trebuie sa faci este sa le accepti, sa le crezi si sa ceri implinirea lor pentru tine.
Ai o viata plictisitoare si nu poti iesi din rutina? Crede-L pe Dumnezeu, cere implinirea fagaduintelor Sale si observa diferenta!
Reuben Neuharth
 
Purtatorii de spori
Sporii sunt „semintele” ciupercilor. Ei isi pot pastra timp indelungat proprietatile germinative. S-a constatat ca unii spori pot sa reziste in sol sau in alte medii pana la zece ani ca apoi, gasind conditii prielnice de germinare, sa incolteasca si sa dea nastere la noi micelii.
Exista documente istorice care atesta faptul ca, in unele situatii, oamenii au fost purtatori involuntari ai sporilor de ciuperci.
In Europa, inainte de cel de-al doilea razboi mondial nu exista ciuperca Mutinus caninus (cu aspect fusiform si de o culoare alb rozie – necomestibila). Acum, aproape in toate padurile Europei se poate intalni aceasta ciuperca. Cum a ajuns ea pe acest continent?
Cercetatorii au descoperit ca aceasta ciuperca provine din Statele Unite ale Americii. Specia aceasta de ciuperci se dezvolta doar acolo, pana cand oamenii au adus-o si in Europa. Cum? Soldatii americani care au debarcat in diverse zone ale Europei au transportat cu ei sporii ciupercii. Noroiul si praful de pe bocancii lor continea „pretioasa” incarcatura, iar cand aceasta a intrat in contact cu solul si cu factorii de mediu propice, a dat nastere la urmasii ciupercilor americane.
Un alt exemplu de spori „plimbareti” o reprezinta cei ai ruginii-graului. La aceasta specie de ciuperci circulatia aerului este factor esential de raspandire. Oamenii de stiinta au descoperit ca vantul poate transporta spori ai ruginii-graului din statul american Texas chiar pana in Canada.
Vantul, desi este nevazut, este cel mai activ purtator de materie, iar efectele acestui lucru sunt foarte vizibile. Dar, exista si oameni care devin purtatori de lucruri periculoase. Sunt din ce in ce mai multi indivizi care transporta cu ei „sporii” unor invataturi daunatoare. De multe ori nici ei nu stiu ca ceea ce cred este rau si in contradictie cu ce spune Dumnezeu. De aceea trebuie sa fim foarte atenti la mesajele cuprinse in Sfanta Scriptura si sa fim bine intemeiati pe adevarurile vesnice.
„Pana vom ajunge toti la unirea credintei si a cunostintei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la inaltimea staturii plinatatii lui Hristos; ca sa nu mai fim copii, plutind incoace si incolo, purtati de orice vant de invatatura, prin viclenia oamenilor si prin siretenia lor in mijloacele de amagire…” (Efeseni 4:13-14)
Viorel Dascalu
 
Scriptura „matura” raul
„Sfinteste-i prin adevarul Tau: Cuvantul Tau este adevarul.” (Ioan 17,17)
O chifla cu ovaz sau o gogoasa data prin zahar? Orez brun sau cartofi pai? Nu este foarte greu sa luati aceste decizii, nu-i asa? Dar cand e de ales intre emisiunea preferata la TV si citirea Bibliei? Incepe sa fie mai greu?
Aceste alegeri ilustreaza ceva important atat pentru sanatatea noastra spirituala, cat si pentru sanatatea noastra fizica. Probabil stiti ca ovazul si orezul brun sunt alegeri mai bune datorita continutului ridicat de fibre alimentare. Fibrele nu au doar rolul de a da o culoare rumena alimentelor. Ele indeplinesc un rol vital in sistemul digestiv. Sunt ca matura din casele noastre – patrund in partile cele mai ascunse, aduna si elimina resturile alimentare si curata organismul de carcinogeni (substante care produc cancer) si de alte microorganisme care ne-ar putea imbolnavi.
Si Cuvantul lui Dumnezeu este de o importanta vitala si indeplineste un rol asemanator cu cel al fibrelor alimentare. Citirea lui trebuie sa fie prima noastra alegere. Cuvantul Sfant nu exista doar ca sa arate bine pe un raft sau ca sa il luam la biserica, legat in coperte atragatoare. El trebuie sa fie „mancat”, „digerat”, si sa ajunga parte din noi.
Cand S-a rugat Tatalui Sau pentru ucenicii Lui si pentru noi, Domnul Isus a cerut sa fim sfintiti prin adevarul Sau. El a spus ca Biblia, Cuvantul Sau, Cuvantul lui Dumnezeu, este adevarul.
Cuvantul din limba greaca pentru „a sfinti” este hagiazo, care inseamna a curati, a purifica. Cand il citim, ajunge la partea cea mai intima din fiinta noastra, la inima noastra, si ne arata ca avem nevoie de Domnul Hristos.
Prin Duhul Sfant, Cuvantul matura templul sufletului si il curata de obiceiuri, dorinte, pofte si trasaturi de caracter care, daca li s-ar ingadui sa ramana acolo, ne-ar face sa ramanem bolnavi de boala pacatului. Trebuie sa fim curatati de aceste lucruri, ca sa trecem cu bine prin momentele finale ale istoriei pamantului. Mantuitorul va reveni curand.
Ti-ai folosit „matura” spirituala astazi? Este singura modalitate de a ramane sanatos din punct de vedere spiritual!
Tabasuri Chapman
 
Radacini adanci
Daca ai privi un lan de secara, imediat ce plantutele au rasarit, ai fi surprins de culoarea lui. Campul nu este verde, ci rosiatic-violet. Trebuie sa treaca ceva timp pana ce colorantul dispare si lanul capata culoarea verde.
Secara este mult mai inalta decat graul. Daca, din greseala, cateva seminte de secara au fost amestecate cu cele de grau si semanate impreuna pe camp, ea va fi usor recunoscuta mai tarziu, deoarece paiul ei elegant se ridica deasupra celorlalte spice.
Nepretentioasa, secara creste in locuri sarace, nisipoase, lipsite de humus, in regiuni umede si reci, acolo unde graul nu poate rodi. Insamantata din toamna, ea suporta si gerul cel mai naprasnic, daca plantele care au rasarit sunt acoperite cu un strat de zapada.
Prin urmare, secara domina natura prin rezistenta, iar graul prin viteza de crestere. In schimb, in privinta solului, secara este incomparabil mai modesta decat nobilul grau. Cum se explica „modestia” si rezistenta deosebita a secarei?
Secretul ei este sistemul de radacini, capabil sa traga apa si din piatra seaca. El acopera o suprafata cu diametrul de 20-35 cm, iar in adancime poate cobori pana la 2 metri. Un adevarat record pentru o planta anuala, ierboasa. Un biolog a avut rabdarea sa numere si sa calculeze lungimea radacinilor unei plante de secara. El a gasit aproape 14 milioane de radacini, care puse cap la cap insumau 600 km. Dar, numarand si perisorii de pe acestea, a constatat ca sunt 15 milioane. Lungimea lor totala: 10.000 km; cat un sfert din lungimea Ecuatorului!
Secara isi impanzeste radacinile si la suprafata, dar mai ales in adancime. De acolo, din adancime, ea isi extrage seva atat de necesara cresterii.
Dumnezeu a lasat un teren foarte hranitor care ofera tot ceea ce este necesar omului pentru ca sa supravietuiasca. Acesta este Cuvantul Sau. Conditia este sa cercetam in adancime ceea ce El a zis pentru ca sa stim ce trebuie sa facem si de ce trebuie sa ne ferim. Apostolul Iacov, inspirat de Dumnezeu, scria:
„Dar cine isi va adanci privirile in legea desavarsita, care este legea slobozeniei, si va starui in ea, nu ca un ascultator uituc, ci ca un implinitor cu fapta, va fi fericit in lucrarea lui.” (Iacov 1:25)
Mirela Dascalu


Descopera comoara
“Cercetati Scripturile pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica, dar tocmai ele marturisesc despre Mine. “ ( Ioan 5, 39 )
Cu mult timp in urma am citit o ilustratie care m-a pus pe ganduri.
Un macelar din New Jersey a fost invitat sa isi primeasca mostenirea de la o rudenie apropiata. S-au intalnit multe rude cu acea ocazie. Fiecare a primit ceea ce ii fusese pregatit. El a primit o Biblie si doua sute de dolari. A plecat foarte indignat. Numai atat ? Si celorlalti… Ajuns acasa, a aruncat Biblia intr-un cufar, iar suma primita s-a terminat destul de repede.
A ajuns intr-o situatie financiara critica si s-a hotarat sa se mute intr-o alta localitate, care era mai promitatoare. Pregatindu-si lucrurile, rascolind totul, a gasit Biblia pe care o primise ca mostenire. “Ce sa mai fac si cu asta ?” – se intreba el.
Invartind-o in mana, deodata au inceput sa cada bancnotele… In Biblia prafuita existau cinci mii de dolari. Cu comoara in casa, ajunsese atat de sarac ca nu avea nici ce sa manance !
Avem Biblii. Cum am ajuns in posesia lor ? Aici pot exista diferente : le-am primit cadou, le-am cumparat, etc. Dar exista si o asemanare : sunt acoperite de praf. In Sfanta Scriptura putem descoperi comoara oferita de Dumnezeu.
“Cuvantul Lui Dumnezeu descopera caracterul Sau. El Insusi a facut si face cunoscute iubirea si mila Sa infinita… Dumnezeu a legat inimile noastre de El prin nenumarate dovezi ale iubirii Sale manifestate in ceruri si pe pamant.” ( EGW., Calea catre Hristos, pag. 7 )
Am ajuns intr-o situatie critica, doresc sa fac o schimbare, sunt dezorientat – fara sa stiu ca in casa mea exista o valoare, o comoara. Rasfoind Cartea, incep sa curga rauri de apa vie. Viata isi regaseste sensul…
Luati-va chiar acum Biblia. Descoperiti-L pe Isus, Margaritarul de mare pret, si acceptati-I oferta de har, indurare si dragoste. Avandu-L pe El, suntem cu adevarat bogati ! Bogati pentru vesnicie !
Csergezan Bernard, pastor, Conferinta Transilvania de Nord
 
Frumusete pentru minte
„Strang Cuvantul Tau in inima mea, ca sa nu pacatuiesc impotriva Ta!” (Ps. 119,11)
Eram singura in sala de nasteri. Din cand in cand, o asistenta venea sa verifice in ce stadiu ma aflu. Durerile nasterii si nasterea insasi au fost o lupta lunga… Intre contractii, repetam texte din Biblie si am continuat asa pana ce doctorul a anuntat, in sfarsit: „Este fata!”
Textele din Biblie pe care le-am strans in inima au atenuat socul momen-telor dificile din viata mea.
Nu doar in durere si stres, ci si in momentele linistite, Cuvantul adunat in minte poate sa aduca bucurie si noi intelesuri. Invatarea versetelor din Biblie si memorarea unor poezii au fost pentru mine o preocupare importanta in copilarie si in anii de scoala. Am invatat sa imi apar convingerile cu „asa zice Domnul”.
Mai mult, Cuvantul „strans in inima mea” ma fereste de a pacatui constient. Exista un belsug de frumusete in Scripturi. De exemplu, Psalmul 19,1: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu”. Incercati sa vedeti cu ochii mintii frumusetea cerului instelat, splendoarea din culorile curcubeului, o raza de soare printr-o fereastra; admirati culorile unui apus, caderea unui fulg de nea. Nu exista limita pentru gandurile care se pot naste dintr-un pasaj din Scriptura.
„Cand contemplam lucrurile marete ale Cuvantului lui Dumnezeu, privim intr-o fantana care se largeste si se adanceste sub privirile noastre.” (E.G. White, Educatie, ed. 2001, p. 136). Inteleptul spunea: „Cum gandeste [un om] in inima sa, asa este el” (Prov. 23.7, trad. NKJV), iar apostolul Pavel ne sfatuieste in Filipeni 4,8: „Incolo, fratii mei, tot ce este adevarat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice fapta buna si orice lauda, aceea sa va insufleteasca”.
Intr-o lume plina de violenta, pofta, lacomie si necinste, putem sa fugim de degradarea mintala si morala umplandu-ne mintea cu adevar si viata din Cuvantul lui Dumnezeu. „Izvoarele de bucurie si pace cereasca, odata eliberate in suflet de catre cuvintele Inspiratiei, vor deveni un fluviu puternic de influenta pentru a-i binecuvanta pe toti cei ce vin in apropierea lui.” (Educatie, p. 152)

Memoreaza un text din Biblie in fiecare zi, in urmatoarele douazeci si una de zile, si vezi ce transformare se va produce in viata ta.

Velda Nelson

Calea corecta

Cate semne naturale de orientare cunosti? Hai… gandeste-te! Cu siguranta ca te-ai gandit si la muschiul de pe copaci, asa-i? Dar l-ai folosit vreodata ca reper?
Acum ceva timp, cand am aflat aceasta informatie, abia asteptam sa vad „pe viu” cum ma pot orienta dupa muschi…. Si uite-asa intr-o excursie prin padure am constatat cu stupoare ca…. muschiul era peste tot de jur-imprejurul tulpinii copacilor ?!?  Si-atunci? Eu cum mai stiu in ceparte e nordul? In ce directie sa merg…?
Partea interesanta am aflat-o insa abia apoi… Nordul il poti afla doar de la muschiul de pe copacii izolati, pentru ca in padure, datorita umbrei, acesta creste peste tot….
Poate ca si tu te afli in cautarea unei directii…. sau poate te vei afla… Sa nu uiti niciodata ca Nordul il afli doar de la un copac izolat… In padurea in mijlocul careia traiesti ai sa gasesti la fiecare pas un haos de carari „bune”, care duc fiecare intr-o alta directie…. Intreaba-l pe Tata in ce parte e drumul tau…. si porneste cu incredere inainte… Calatorie placuta!
„Eu-zice Domnul- te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuia s-o urmezi, te voi sfatui si voi avea privirea indreptata asupra ta.” Psalmii 32;8
Mihaela Panait