Dumnezeu este responsabil pentru cresterea spirituala

in aceasta cultura sofisticata, tehnologica, exista o tendinta periculoasa de a atribui „intamplarile de succes“ spiritual, strategiilor umane inteligente, alegerilor intelepte sau efortului hotarat. Fara sa subestimam importanta responsabilitatii umane in cadrul cresterii spirituale, rolul lui Dumnezeu trebuie sa fie intotdeauna central.
Acest principiu straluceste cu claritate in Isaia 61:11, unde profetul compara rolul lui Dumnezeu in relatia cu poporul Sau cu rolul pamantului din gradina in cresterea semintelor. Dumnezeu joaca rolul unui fermier care pregateste cu grija terenul si mentine gradina, cu gandul sa vada fiecare samanta ajungand la maturitate.
Acest principiu este ilusrat clar si in Noul Testament. Cand Pavel i-a vazut pe membrii bisericii primare concentrandu-se prea mult asupra rolului leaderilor, le-a amintit ca Dumnezeu este in primul rand responsabil de crestere. Imaginea din Corinteni 3:7-9 este tot a unei gradini. Sunt multi slujitori care il ajuta pe Gradinar (Dumnezeu) sa semene samanta, insa El este cel care face sa creasca. in ce priveste cresterea, crestinul ar trebui sa ii dea slava doar lui Dumnezeu. in 1 Corinteni 15:10 Pavel ne invata ca tot ce poate sa devina un crestin sau sa realieze pentru imparatia lui Dumnezeu se datoreaza doar harului si puterii divine.
 Suntem mantuiti prin har, prin ceea ce a facut Dumnezeu, nu prin lucrurile cu care putem sa contribuim noi. Totusi, se pare ca e mai greu pentru crestini sa creada ca cresterea lor spirituala continua este dependenta de Dumnezeu. Adesea se strecoara in viata noastra un legalism subtil, care pune semnul egal intre cresterea noastra spirituala si disciplina pe care o exercitam. Pavel ii provoca pe crestinii din vremea sa printr-un pasaj relevant pentru noi, cei de azi: „Sunteti asa de nechibzuiti? Dupa ce ati inceput prin Duhul, vreti acum sa sfirsiti prin firea paminteasca?“ (Galateni 3:3)
De la inceput pana la sfarsit, Dumnezeu este responsabil pentru procesul de crestere din viata noastra. inainte de crearea lumii El a ales sa ne faca parte a gradinii Sale, unde sa putem creste in asemanarea Fiului Sau, Isus (Efeseni 1:4). Planul Sau nu a fost doar sa ne salveze, ci mai degraba sa continue sa ne faca dupa chipul Lui. Rolul Sau ca Gradinar nu este terminat atunci cand samanta face radacina, ci de-abia a inceput.
Duhul Sfant lucreaza ca un catalizator supranatural de-a lungul intregii noastre vietii. El ne aduce mai intai la o relatie personala cu Isus si apoi ne modeleaza dupa asemanarea Sa. „Sunt incredintat ca Acela care a inceput in voi aceasta buna lucrare, o va ispravi pina in ziua lui Isus Hristos.“ (Filipeni 1:6). Dumnezeu este responsabil de crestera spirituala din viata credinciosului. 

______________________________

de Autor necunoscut. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.