De multe ori, iar in ultimul timp din ce in ce mai frecvent, ne plangem ca nu putem face nimic pentru ca asa sunt vremurile. De la „Vremurile de bejenie” ale lui Sadoveanu, pana la vremurile tranzitiei actuale si, de fapt, din totdeauna am avut si avem simtamantul ca evenimentele au un mers al lor care scapa oricarui
control. Nu degeaba scria cronicarul ca „nu oamenii sunt peste vremi, ci vremile sunt peste bietii oameni”.
Am fost invatati ca evenimentele istorice se deruleaza inexorabil, rostogolindu-se navalnic peste oameni si strivindu-i cu apasarea lor. Exista mai multe pareri cu privire la cine sau ce determina cursul „vremurilor”. O teorie spune ca evenimentele sunt determinate de legitati absolute, de acumulari cantitative care se transforma apoi in salturi calitative. O alta teorie vorbeste despre rolul maselor largi populare in faurirea istoriei si in schimbarea „vremurilor”. Altii sustin ca istoria este determinata de vointa si actiunea marilor personalitati, oameni cu vointa, viziune, charisma, care, prin forta irezistibila a geniului lor, modeleaza „vremurile”. Dar, dincolo de aceste pareri destul de diferite, staruie un fel de neputinta in fata vremurilor, un fel de fatalism resemnat si complice.
Exista oare cineva care sa fie mai presus de evenimente si, deci, sa le poata determina cursul, in functie de un scop anume? Exista in Biblie o declaratie frapanta in sensul acesta si, nu intamplator, ea este consemnata intr-un capitol extrem de dramatic al cartii profetice a lui Daniel: El schimba vremurile si imprejurarile; El rastoarna si pune pe imparati, El da intelepciune inteleptilor si pricepere celor priceputi! El descopera ce este adanc si ascuns; El stie ce este in intuneric si la El locuieste lumina. (Daniel 2,21.22)
Aceasta declaratie atat de neta pe care profetul Daniel o face este extrem de incitanta. Ea vine sa schimbe perspectiva obisnuita, fatalista si fara speranta asupra vietii si derularii evenimentelor ce-i determina cursul. Daca este cineva care poate interveni si modifica „vremurile”, cursul evenimentelor, atunci perspectiva individului este cu totul alta. Daca Dumnezeu, despre care Biblia spune ca este Tatal nostru, poate schimba „vremurile si imprejurarile”, atunci bietul om care e „sub vremi” are siguranta ca si vremurile sunt sub mana cuiva caruia ii pasa de noi oamenii.
Vremurile sunt sub mana Unuia care ne fagaduieste: Caci eu stiu gandurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, ganduri de pace si nu de nenorocire, ca sa va dau un viitor si o nadejde. (Ieremia 29,11) Si fagaduinta continua: Domnul mi Se arata de departe: „te iubesc cu o iubire vesnica de aceea iti pastrez bunatatea Mea!” (Ieremia 31,3) Si este foarte interesant sa privesti din perspectiva aceasta istoria, mai indepartata sau mai apropiata. Sunt rasturnari de situatii uneori inexplicabile care schimba radical cursul evenimentelor si care, privite din perspectiva interventiei lui Dumnezeu, capata o semnificatie aparte. Din aceasta perspectiva se observa ca nu omul este sub vremi, ci vremurile slujesc un scop in favoarea omului.
inaintea lui Dumnezeu fiecare individ are o valoare enorma, valoare pe care El, Dumnezeu, i-a dat-o prin viata Fiului Sau: Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea ca a dat pe singurul Sau Fiu pentru ca oricine crede in El sa nu piara ci sa aiba viata vesnica. (Ioan 3,16) Succesiunea marilor imperii universale, profetizata in Daniel 2, sau revolutia romana in contextul destramarii comunismului, extinderea fulgeratoare a crestinismului in lumea romana sau avantul fara precedent al sentimentului religios in lumea contemporana, sunt tot atatea dovezi ca Dumnezeu schimba vremurile si imprejurarile in favoarea celor pe care El ii considera a fi copiii Lui.
Este extrem de reconfortant sa stii ca acolo unde in mod normal nu exista nici o solutie, acolo unde pare ca lucrurile se deruleaza pe un fagas fara putinta de schimbare, exista Cineva care schimba vremurile si imprejurarile si ca aceasta schimbare este in favoarea ta.
Semnele timpului – mai 1997
______________________________
de Valeriu Petrescu. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.