Migdalele ( Prunus amygdalus )
Originare din Africa de Nord, migdalele dulci reprezinta singura varietate comestibila din familia acestor fructe. Spre deosebire de acestea, migdalele amare ( Amigdala amara ) sunt folosite doar in medicina, sub forma de cataplasme contra migrenelor, a colicilor hepatice si a nevralgiilor reumatismale.
Migdalele dulci fac parte din grupul celor “patru cersetori”, alaturi de smochine, alune si stafide, in amintirea celor patru ordine calugaresti: augustinii, franciscanii, dominicanii si carmelitii, care nu primeau altceva ca ofranda decat aceste fructe.
Migdalele sunt adevarate bombe energetice, 100 g de migdale uscate producand 606 kcalorii. Cu toate acestea, ele pot fi consumate si de diabetici.
Proprietati
Migdalele sunt foarte nutritive, reprezentand un aliment cat se poate de echilibrat. Sunt energizante, mai ales pentru sistemul nervos, avand proprietatea de a-l reechilibra. Ele sunt si un bun remineralizant, precum si un eficient antiseptic intestinal.
Indicatii
– In perioadele de sarcina si alaptare
– Astenii fizice si intelectuale, ca urmare a eforturilor prelungite
– Afectiuni nervoase
– Inflamatii ale gatului, cailor respiratorii, genito-urinare si gastrointestinale
– Litiaza urinara
– Scaderea rezistentei la infectii
– Tuberculoza, datorita proprietatilor remineralizante
– Constipatie si putrefactie intestinala
– Perioadele de convalescenta si crestere
Mod de folosire
1) Fructul consumat ca atare
Datorita puterii sale nutritive, migdalele nu trebuie consumate in cantitate prea mare. 6-15 bucati pe zi, de la caz la caz, sunt suficiente.
2) Lapte de migdale
Este foarte bun contra spasmelor si inflamatiilor stomacale, intestinale si ale cailor urinare, in palpitatii, tuse cu accese violente si in convalescenta.
Laptele de migdale poate inlocui chiar si laptele matern, intr-o proportie de 50g fructe, 50g de miere si un litru de apa, conform unei retete propuse de Jean Valnet in cartea “Tratamentul bolilor prin legume , fructe si cereale”.
3) Ulei de migdale
Uleiul de migdale este indicat mai ales in cazuri de tuse violenta. Are proprietatea de a inlesni eliminarea calculilor urinari, impreuna cu uleiul de nuca si o infuzie de paie de ovaz. Este si un bun laxativ, folosindu-se cate 30g dimineata
Pofta buna !
Sursa: www.loribalogh.ro