NU ESTE DELOC GREU SA CREZI

 

 NU este deloc greu sa crezi in existenta unui Creator,   daca ai dispozitia sa analizezi cu atentie dovezile pe care stiintele naturii ti le-a asezat la indemana, si daca apoi prin intuitie  alegi sa crezi.

  Priveste putin un caz  foarte interesant. Este vorba de celebrul filozof Britanic,  Anthony Flew. In lumea ateismului, el era considerat la vremea lui,  cel mai doct si inversunat ateist din lume. La varsta de 20  ani , Anthony Flew  deja ajunge la concluzia ca Dumnezeu nu exista de fel. Insa,  in anul 2007, cand implinea varsta de 83 ani , spre surpriza intregei lumi, asemenea magnitutdinii unui traznet,  Flew isi aseaza numele pe coperta unei carti, cu titlul semnificativ pentru un om ca el: „Dumnezeu exista!” „Cum de si-a schimbat parerea cel mai notoriu  ateist ?”  

Cartea a zguduit si a trezit toata lumea academica.  

Ai vrea sa afli ce anume l-a determinat pe acest  ateist legendar, sa-si schimbe conceptia ? Un fapt la care nici el nu se gandise candva in mod serios.   Sa-l las mai bine pe el sa se explice. Citez  : „Cele mai impresionante argumente in favoarea existentei lui Dumnezeu sunt acelea care sunt bazate pe descoperirile stiintifice cele mai recente.”  SE INCHEIE CITATUL.

Dupa care tot El declara : CITEZ: „Argumentul Designului Inteligent  este enorm mai puternic azi, decat era pe vremea cand l-am intalnit pentru prima data.” SE INCHEIE CITATUL.

Poate te  intrebi: „Dar, oare ce o fi gasit acest campion de odinioara al  Ateismului, in Argumentul Designului Intelligent?”

In paranteza spus, cazul acestui filozof ma determina sa cred ca, daca el a putut sa traiasca o asa schimbare, atunci ,  este speranta pentru oricine  sa creada in existenta unui Creator.

Designul Inteligent este argumentul filozofic care declara si demonstreaza ca toate cate au fost concepute si create, sunt in mod neaparat  opera unei Entitati Inteligente, indiferent cum  alegem sa o numim.

Atunci concluzia din spatele acestui argument este extrem de simpla si neta. Trebuie numai sa iti iei timp  sa privesti cu atentie , cu interes sincer si impartial toate dovezile posibile ce insotesc acest Argument Filozofic.

Concluzia  va fi ca Universul, in mod evident, a  luat fiinta in urma unui Plan urias, atot-cuprinzator, perfect intocmit. Acest plan se exprima  plenar prin   complexitate de neimaginat, precizie absoluta, echilibru perfect, functionalitate ideala,  o frumusete rapitoare  si o grandoare coplesitoare. Atunci, este absolut LOGIC, sa asumi ca un Design ca acesta , dupa cele mai stricte criterii de probabilitate,  trebuie sa fie neaparat produsul gandirii unui DESIGNER Inteligent.

Iti prezint acum un alt caz interesant de trist.

Dr.Richard Dawkins, profesor de zoologie la Oxford, si unul din cei mai inraiti evolutionisti ai timpului nostru, declara urmatoarele : CITEZ  „Selectia naturala, procesul inconstient, orb si automatic, care a fost descoperit de Darwin, si care stim ca este explicatia pentru toate formele de viata care par sa aiba un scop, nu are de fapt nici un scop in minte. Ea (selectia naturala) nu are nici o minte si nici un ochi al mintii. Ea nu are un plan de viitor. Ea nu are nici o viziune, nici o prevedere, si nici un fel de perspectiva. Daca s-a spus ca aceasta poate sa joace in natura rolul unui ceasornicar, atunci acela este un ceasornicar orb.”  Citatul este luat din cartea sa, care poarta titlul „Ceasornicarul orb.”  

Reiese din  cuvintele  profesorului Dawkins ca si el a sesizat foarte bine ca natura ofera  suficiente dovezi despre un Design Inteligent,  care in mod logic ar trebui sa fie puse  pe seama unui ceasrnicar . Pe deoparte, profesorul Dawkins nu poate sa nu recunoasca faptul  Universul arata ca un  ceasornic de precizie,  foarte bine reglat.  Insa pentru ca isi da seama ca ar fi total ilogic sa  recunoasca ceasornicul si sa nu recunoasca si  pe ceasornicar ,  el admite ca selectia naturala este un proces orb si in final prefera sa identifice procesul orb cu ceasornicarul orb.  Cu alte cuvinte, ce avem aici ? E clar, avem un ceasornicar orb, care a produs un ceas perfect, ceea ce, pana la urma este… un adevarat non-sens! Asa este cand vrei sa te eschivezi sa vezi adevarul !

Intrebarea insa ramane foarte logica. Este posibil ca  un Universul Infinit, cu milioane si milioane de galaxii, si la randul lor cu miliardele lor de planete,  sa fie un produs  al intamplarii  si nu al unui Design Inteligent? Aceasta probabilitate este  asa de infima , incat ea este mai de graba o imposibilitate.

Priveste acum te rog numai la doua exponate de studiu,  ca sa intelegi de ce imi pun aceasta intrebare. Te invit la o scurta excursie in lumea invizibila a particulelor atomice. Fizica nucleara ne spune care trebuie sa fie proportia  masei dintre un electron si un proton. Iar acea proportie   trebuie sa fie o  constanta absoluta. Desi niciuna dintre cele doua particule nu se  vad cu ochiul liber, totusi se stie ca masa protonului este mai mare de 1836 de ori decat masa electronului. Chiar daca masele lor sunt diferite,   incarcatura lor electrica este totdeauna egala. Acum, sa presupunem ca datorita unui  accident,  incarcatura electrica a electronului s-ar schimba numai cu o fractiune de miliard, in plus sau in minus, fata de cea aceea a protonului. Crezi ca  o fractiune de miliard, ar fi sesizata de corpul nostru ?

DA!  Chiar mai mult ! Ea ar produce un cataclism imediat. Corpurile noastre ar putea exploda in mod instantaneu. Ma intreb, de unde atata precizie si exactitate la niste particule atomice invizibile ? Sunt ele capabile sa se autocenzureze la asa nivel de exactitate?   Materia, stii bine, nu are in sine nici un fel de inteligenta, sau respect fata de o constanta fizica. Nu cumva a existat in prealabil un Designer SuperInteligent care sa le fi dozat atat masa cat si incarcatura lor electrica?

Te invit acum, sa ne deplasam putin in lumea vizibila a Marelui Univers, in care minuscula noastra  Planeta albastra: Pamantul,  care pare sa fie pierduta in toata imensitatea spatiului cosmic. infinit.

Luna,  vecina noastra, are un diametru de 3.400 de kilometrii si ea se invarteste in jurul Pamantului, pe o orbita proprie, la o distanta de 380.400 de km. departare de pamant. Daca vrei sa ajungi  de la Pamnt la Luna, ti-ar trebui sa folosesti un autoturism nou, de capacitate si performanta medie,  care sa mearga non-stop toata viata lui . Cand ai ajuns pe Luna, nu mai ai ce sa mai faci cu acel automobil. El pur si simplu va fi terminat, dupa o singura calatorie de 380.000 de km, in timp ce luna  isi continua  nestingherita  calatoria ei neobosita  de mii si mii de ani de la aparitia ei.

Nu e interesant ? Ai cumva vreo explicatie ? Sau e doar o chestiune de … sa zicem, „asa s-a nimerit sa fie!”

Ce stii despre planete, sunt ele in stare sa gandeasca, sa-si aleaga singure circuitul lor in spatiu, distantele dintre ele  sau viteza lor de miscare?  Detin ele vreo  inteligenta, vreo  capacitate de auto-orientare, autoreglare, sau de auto-dirijare prin spatiu? Cum de niciuna din  aceste planete nu intarzie nici macar o secunda in miscarea lor prin spatiu si timp , si nici nu se ciocnesc intre ele. Ce turn de comanda vegheaza  deplasarea tuturor sistemelor astrale    intr-o armonie perfecta ? Cum iti explici ca este posibil asa ceva?  Si ca aceste doua exemple luate din lumea Microcosmosului si Macrocosmosului, sunt mii si mii de alte exemple uluitoare, care te pun pe ganduri.

Pe buna dreptate , Marele Designer ne confrunta prin Biblie cu cateva intrebari la care sa meditam.   Prin aceste intrebari El vrea sa ne ajute sa ne dezmeticim  din confuzia noastra pamanteana de a crede ca in  Marele sau Micul Univers toate merg asa, de la sine, printr-un miracol al auto- creerii, auto-controlului si al auto-reglarii.

Designerul Inteligent, ne intreaba : „Cu cine Ma veti asemana, ca sa fiu deopotriva cu el?”…  „Ridicati-va ochii in sus si priviti ! Cine a facut aceste aceste lucruri ? Cine a facut sa mearga dupa numar, in sir, ostirea lor ? El le cheama pe toate pe nume; asa de mare e puterea si taria Lui, ca una nu lipseste.”

Neaparat, nu putem vorbi despre un Design Universal inteligent, fara sa admitem si existenta   unui Designer.Ar fi un non-sens… Nu-i asa ?

PE DATA VIITOARE

Octavian Cureteu